Wintersalade met wortel en spelt

Verwarm de oven voor op 190°C. Snijd de wortelen in dikke plakken en snijd die doormidden. Meng ze met 2 eetlepels olijfolie door de sjalotjes. Bestrooi royaal met peper en zout. Leg dit mengsel op een bakplaat en laat ongeveer 25 minuten bakken tot de worteltjes zacht zijn. Voeg de walnoten en de pruimen toe en bak nog eens 10 minuten in de oven.
Doe de spelt intussen in een (gietijzeren) pan. Voeg 5 dl water toe. Voeg een flinke mespunt zout toe en breng aan de kook. Doe het deksel op de pan, temper het vuur en laat 25 minuten heel zachtjes doorkoken. Giet de spelt af als het gaar is, doe het deksel er weer op en zet weg.
Maak de saus door de resterende olijfolie, de azijn, de stukjes knoflook en de mosterd door elkaar te kloppen. Voeg wat zout en peper toe. De saus moet een beetje zurig zijn als tegenwicht tegen de zoete wortelen en pruimen. Meng de spelt in een grote schaal met het wortelmengsel, de helft van de peterselie en de helft van de saus. Verkruimel de kaas over de groente, besprenkel met de rest van de saus en bestrooi met de peterselie.  

Ingrediënten

300 gr wortel
6 in tweeën gesneden sjalotjes
0,75 dl olijfolie
150 gr grof gehakte walnoten
150 gr ontpitte en in tweeën gesneden pruimen
200 gr spelt, afspoelen en een nacht laten weken, daarna afgieten
2 el sherryazijn
½ in heel kleine stukjes gesneden teentje knoflook
1 tl Dijonmosterd
1 bosje fijngeknipte platte peterselie
175 gr geitenkaas
peper en zout

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?