Voorbereiding van de Witlof
Begin met het snijden van de witlof in de lengte doormidden en vervolgens in 2-3 parten. Verhit vervolgens 2 eetlepels olijfolie in een ruime koekenpan. Bak hierin de witlof gedurende ongeveer 3 minuten aan elke kant, totdat ze goudbruin en zacht beginnen te worden. Zodra ze klaar zijn, schep je ze uit de pan en zet je ze opzij voor later gebruik.
Bereiding van de Bonenschotel
Verhit een eetlepel olie in dezelfde pan. Snijd ondertussen de ui en knoflook in zeer dunne plakjes en fruit ze in de hete olie tot ze glazig zijn. Voeg dan de afgegoten bonen toe aan de pan en giet er een scheutje witte wijn bij. Breng alles aan de kook en laat de wijn verdampen. Voeg vervolgens de bouillon toe en breng opnieuw aan de kook. Laat de bonen 5 minuten pruttelen tot er nog wat vocht in de pan achterblijft.
Afwerking met Kruiden
Snijd de peterselie fijn en roer deze door de bonen. Knijp het sap van een halve citroen boven de bonen uit en voeg eventueel dunne plakjes citroen toe voor extra citroensmaak. Voeg dan de gebakken witlof weer toe aan de pan en schep voorzichtig door elkaar. Laat het geheel rustig doorwarmen tot de witlof zacht is. Breng op smaak met zout en peper naar smaak.
Presentatie met Tapenade
Roer de tapenade los met 1 eetlepel olijfolie voor een smakelijke topping. Verdeel de witlofschotel over borden en schep er een lepel van de tapenade overheen voor extra smaak en kleur.