Witlof met bonen en tapenade

Meer info over Witlof
Een van onze favoriete gerechten met witlof, is die met kikkererwten, sinaasappel en olijven (zie website). Dit is daar een variant op, met cannellinibonen en olijventapenade.

Ingrediënten

Bijgerecht 2 personen:

2-3 stronken witlof
1 ui
2 tenen knoflook
400 gr cannellinibonen (uit blik, niet uitgelekt gewicht)
4 el olijfolie
scheutje witte wijn
200 ml groentebouillon
1 volle el tapenade van zwarte olijven
10 gr peterselie
1 citroen
zout en peper
Snijd de witlof in de lengte doormidden en vervolgens in de lengte in 2-3 parten. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een ruime koekenpan. Bak hierin de witlof zo’n 3 minuten er kant, tot ze goudbruin en zacht beginnen te worden. Schep uit de pan. Verhit een eetlepel olie in de pan. Snijd de ui en knoflook in zeer dunne plakjes. Fruit die tot glazig. Giet de bonen af en voeg toe. Schenk er een scheutje witte wijn bij, breng aan de kook en laat verdampen. Voeg dan de bouillon toe en breng aan de kook. Laat 5 minuten pruttelen tot er nog een beetje vocht in de pan zit. Snijd de peterselie fijn en roer door de bonen. Knijp een halve citroen erboven uit. Als je net zo van citroen houdt als wij, kun je de andere helft van de citroen in heel dunne plakjes snijden en door de bonen roeren. Voeg de witlof weer toe aan de pan en schep voorzichtig door elkaar. Warm het geheel rustig door tot de witlof zacht is. Breng op smaak met zout en peper. Roer de tapenade los met 1 eetlepel olijfolie. Verdeel de witlofschotel over borden en schep daar wat tapenade overheen.  

Ingrediënten

Bijgerecht 2 personen:

2-3 stronken witlof
1 ui
2 tenen knoflook
400 gr cannellinibonen (uit blik, niet uitgelekt gewicht)
4 el olijfolie
scheutje witte wijn
200 ml groentebouillon
1 volle el tapenade van zwarte olijven
10 gr peterselie
1 citroen
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?