Met dit gerecht krijg je botermalse asperges. Ze kunnen wel een beetje knapperigheid gebruiken en daarom serveren wij ze het liefst met de fris-zoutige ansjoviscroutons.
Verwarm de oven voor op 180°C. Scheur 8 stukken aluminiumfolie van 20 bij 20 centimeter af. Leg twee velletjes aluminiumfolie op elkaar, zodat je 4 pakketjes kunt maken. Schil de asperges twee keer, zodat je straks geen draderige asperges zult eten. Leg op iedere set aluminiumfolie 4 asperges of 2 dikke asperges in de lengte gehalveerd. Verdeel de boter in kleine klontjes over de asperges. Breng op smaak met zout en peper. Vouw het aluminiumfolie goed dicht. Leg de pakketjes 30 minuten in de voorverwarmde oven tot de asperges gaar zijn.
Maak ondertussen de croutons. Snijd hiervoor de boterham in kleine blokjes, van 5 bij 5 millimeter. Pureer met een staafmixer de olie, ansjovis en citroenschil. Verwarm deze ansjovisolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg wanneer de olie begint te borrelen, de boterhamblokjes toe. Roer de croutons af en toe voorzichtig om (je wilt geen broodpapje krijgen) en laat ze in ongeveer 7 minuten goudbruin en knapperig bakken.
Haal de asperges uit de oven. Maak de pakketjes aan tafel open en strooi er per persoon ongeveer 1 flinke eetlepel croutons en ½ eetlepel peterselie over.