Ontdooi het filodeeg. Verwarm de oven voor op 200°C. Rasp de wortel grof. Snipper de sjalot. Doe 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de sjalot tot glazig. Voeg de geraspte wortel toe en bak onder af en toe roeren 15 minuten tot de wortel zacht is. Laat afkoelen. Verkruimel de feta. Hak de pistachenoten grof. Maal het komijnzaad grof in een vijzel. Snijd de munt fijn. Meng het wortelmengsel met de feta, pistachenoten, rozijnen, specerijen en munt. Breng op smaak met zout en peper.
Snijd de filovellen in de breedte doormidden. Neem een gehalveerd filovel en leg het in de breedte voor je op een werkvlak. Schep 2 volle eetlepels van het wortelmengsel in een reep onderdaan je deeg – houdt daarbij 1,5 centimeter van de zijkanten en onderkant vrij. Vouw de zijkanten naar binnen en rol het deeg om de reep heen op tot een dikke sigaar. Leg op een bakplaat en bestrijk rijkelijk met olijfolie. Strooi er wat sesamzaad over. Herhaal dit tot je 14 sigaren hebt gemaakt. Bak ze in zo’n 20 minuten in de oven goudbruin en knapperig.
