Verwarm de oven voor op 200°C.
Schil de wortelen. Leg ze voor je op een snijplank en snijd elke wortel om de paar millimeter in tot nét boven de onderkant. Je kunt eventueel voor de zekerheid de wortel tussen twee eetstokjes leggen, zodat je er zeker van kunt zijn dat je de wortel niet helemaal doorsnijdt. Leg de wortelen in een ovenschaal en schenk er langzaam 2 eetlepels olijfolie over, zodat de olie tussen de inkepingen kan druipen. Bestrooi met zout en peper. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en rooster 45-50 minuten in de oven tot de wortel gaar is. Verwijder de aluminiumfolie en rooster nog 20 minuten, tot de wortel aan de bovenkant lekker knapperig is.
Klop ondertussen een dressing van 1 eetlepel olijfolie, het sinaasappelsap, de komijn, kaneel en chilivlokken. Breng op smaak met zout en peper. Hak de peterselie en pistachenoten grof. Schenk de dressing langzaam over de hasselbackwortelen en garneer met peterselie en pistachenoten.
Wortelhasselback
Hasselback ken je misschien als een bereidingswijze van aardappels, waarbij de aardappels in dunne plakjes worden ingekeept en dan geroosterd, waardoor ze als een mooi waaiertje open gaan staan. Deze bereidingswijze kun je natuurlijk op meer groenten toepassen! Zo maakt Ottolenghi in zijn nieuwe kookboek Flavour hasselbackbietjes. Wij probeerden het eens met wortel en dat bleek een succes. De wortel wordt van binnen gaar en zacht terwijl de buitenkant heerlijk knapperig wordt. En het ziet er ook nog eens heel feestelijk uit!
Maak er een hoofdgerecht van door de wortelen bijvoorbeeld te serveren met een warme granen- of linzensalade en een lepeltje yoghurt.
Ingrediënten
Bijgerecht 2 personen:500 gr wortelen
3 el olijfolie
2 el sinaasappelsap
½ tl komijnpoeder
¼ tl gemalen kaneel
eventueel een snuf chilivlokken
2 el peterselie of koriander
2 el pistachenoten
zout en peper
Ingrediënten
500 gr wortelen
3 el olijfolie
2 el sinaasappelsap
½ tl komijnpoeder
¼ tl gemalen kaneel
eventueel een snuf chilivlokken
2 el peterselie of koriander
2 el pistachenoten
zout en peper
Koken met Vivian en Barry
Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!