Wortelsalade met harissa en kikkererwten
Ingrediënten
Salade 2-3 personen:250 gr wortels
3 el uitgelekte kikkererwten
1 tl komijnpoeder
zout en peper
100 gr fêta
4 el olijfolie
1 flinke tl harissa (Marokkaanse pittige chili-paprikapasta, te koop in de supermarkt of Marokkaanse winkel. De pittigheid kan per merk erg verschillen, dus proef goed van te voren en pas eventueel de hoeveelheid aan naar hoe pittig je de salade wilt hebben)
1 tl komijnzaadjes, geplet of 1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
½ tl paprikapoeder
½ tl kristalsuiker
1 teentje knoflook, geplet
3 el limoensap
2 el gehakte peterselie
2 el gehakte munt
Een van mijn (Vivian) hobby's is het oefenen van snijtechnieken. Daarom snijd ik voor deze wortelsalade met alle plezier de wortels in dunne staafjes. Barry houdt meer van efficiëntie en een salade die wat sneller op tafel staat; hij gebruikt de keukenmachine of handrasp om de wortels tot reepjes te maken. Kies zelf wat je het liefste wilt of wat het beste uitkomt.
Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de kikkererwten in een ovenschaal en schenk er 1 el olie over. Bestrooi met 1 tl komijnpoeder, zout en peper. Meng goed door elkaar en zet de ovenschaal 15-20 minuten in de voorverwarmde oven tot de kikkererwten knapperig en gepoft zijn. Laat afkoelen.
Schil de wortels en snijd ze julienne. Verhit voor de pittige dressing 3 eetlepels olijfolie in een kleine koekenpan. Leg het geplette teentje knoflook erin. Schep de harissa in de pan. Strooi de komijn, koriander, paprikapoeder en kristalsuiker ook in de pan. Verwarm de olie zachtjes en roer alles met een spatel goed door elkaar. Laat 2 minuutjes zachtjes pruttelen. Haal de pan van het vuur af en voeg de limoensap toe. Roer door. Verwijder het teentje knoflook. Giet de dressing over de wortel en meng alles goed met elkaar. Zet in de koelkast en laat afkoelen.
Maak de salade af door de fêta er overheen te brokkelen, de knapperige kikkererwten erop te scheppen en de kruiden eroverheen te strooien.
Ingrediënten
250 gr wortels
3 el uitgelekte kikkererwten
1 tl komijnpoeder
zout en peper
100 gr fêta
4 el olijfolie
1 flinke tl harissa (Marokkaanse pittige chili-paprikapasta, te koop in de supermarkt of Marokkaanse winkel. De pittigheid kan per merk erg verschillen, dus proef goed van te voren en pas eventueel de hoeveelheid aan naar hoe pittig je de salade wilt hebben)
1 tl komijnzaadjes, geplet of 1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
½ tl paprikapoeder
½ tl kristalsuiker
1 teentje knoflook, geplet
3 el limoensap
2 el gehakte peterselie
2 el gehakte munt
Koken met Vivian en Barry
Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!