Wortelstrudel

Meer info over Wortelen

Ingrediënten

Flink bijgerecht 2 personen:

6 vellen filodeeg
450 gr wortel
1 teen knoflook
50 gr pijnboompitten
100 gr fêta
15 gr koriander of peterselie
2 lente-uien
1 flinke tl honing
1 tl gemalen komijn
½ tl gemalen koriander
1 el sesamzaad
olijfolie
zout en peper

Geen winterse 'apfelstrudel' maar een 'groentestrudel' met wortel en fêta! Voor een vierpersoonsgerecht verdubbel je de hoeveelheden en maak je 2 aparte strudels. Je kunt de vulling ook gebruiken voor meerdere kleine filodeeghapjes.

Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de wortelen en snijd ze in plakken. Kook de wortelen in ruim water 10 minuten tot ze zacht zijn. Giet af en doe de wortel in een ondiepe schaal zodat ze goed uit kunnen dampen en afkoelen. Stamp de wortelen tot een grove puree. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Hak de koriander, snijd de lente-uien in dunne ringetjes en snijd de knoflook fijn. Roer de pijnboompitten, koriander, lente-uien, knoflook, honing, gemalen komijn, koriander en 1 eetlepel olijfolie door de wortelpuree. Verkruimel de fêta erboven en meng er losjes doorheen. Breng op smaak met zout en peper.

Zet een kommetje met olijfolie klaar. Leg een vel filodeeg voor je op het werkvlak en bestrijk (met behulp van een kwastje) met olijfolie. Leg een tweede vel erop, maar leg het 5 centimeter naar rechts. Leg een derde vel daar weer op, wederom 5 centimeter naar rechts, zodat je een langere rechthoekige plak krijgt. Leg een vierde vel op het eerste vel, maar dan een paar centimeter naar beneden. Leg de overige twee vellen weer 5 centimeter naar rechts op het vierde vel, zodat je een rechthoekige en iets bredere grote plak krijgt. Bestrijk alle vellen tussendoor telkens met olijfolie. Schep het wortelmengsel in het midden van de plak en houd 2 centimeter van de linker- en rechterzijde vrij. Vouw het deeg over het wortelmengsel zodat je een cilindervormige strudel krijgt. Vouw de zijkanten dicht. Leg de strudel voorzichtig met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant met olijfolie en bestrooi met sesamzaadjes. Bak de strudel 20-25 minuten in het midden van de oven tot hij goudbruin en knapperig is.

Ingrediënten

Flink bijgerecht 2 personen:

6 vellen filodeeg
450 gr wortel
1 teen knoflook
50 gr pijnboompitten
100 gr fêta
15 gr koriander of peterselie
2 lente-uien
1 flinke tl honing
1 tl gemalen komijn
½ tl gemalen koriander
1 el sesamzaad
olijfolie
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?