Zalm en snijbiet en croûte

Meer info over Snijbiet

Met dit pronkstuk maak je ongetwijfeld indruk op je gasten of familie. Het is al bijna een hoofdgerecht op zichzelf, dus serveer er alleen nog wat geroosterde aardappeltjes en/of een salade bij en je bent klaar.

Ingrediënten

Bijgerecht 4 personen:

1 zijde zalm van 500-600 gr (zonder vel)
500 gr snijbiet
2 el olijfolie
1 teen knoflook
2 sjalotten
1 citroen
20 gr peterselie
3 el crème fraîche
1 el mosterd
10 vellen bladerdeeg
2 el paneermeel
1 ei
bloem
zout en peper

Ontdooi de vellen bladerdeeg. Snipper de knoflook en sjalotten. Was de snijbiet. Snijd de stelen in dunne plakjes en de bladeren in repen. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de knoflook en sjalotten tot glazig. Voeg de snijbiet toe en roerbak tot de snijbiet geslonken is. Giet het mengsel in een zeef en druk zoveel mogelijk vocht eruit. Snijd de peterselie fijn en meng door de snijbiet. Rasp de citroen erboven. Meng de crème fraîche en citroenrasp door het snijbietmengsel. Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200°C. Controleer je zalm op graten. Verwijder eventuele graatjes met een pincet. Halveer de zalm horizontaal, zodat je hem als het ware kunt openklappen als een boek.
Leg de vellen bladerdeeg op elkaar. Rol het bladerdeeg op een met bloem bestoven plank uit tot een lap die groot genoeg is om de zalm rondom te bekleden. Snijd het bladerdeeg in 2 rechthoeken, waarvan er één rondom 1 centimeter groter is dan de zalmzijde en de andere rechthoek groot genoeg is om het geheel te bedekken. Leg de kleinere rechthoek op een bakplaat met bakpapier en bestrooi met paneermeel. Leg de onderzijde van de zalm hierop. Verdeel het snijbietmengsel erover. Leg de andere helft zalm er bovenop. Smeer de bovenkant in met mosterd. Leg de tweede rechthoek bladerdeeg over de zalm heen en druk de randen deeg op elkaar. Snijd de bovenkant van het bladerdeeg kruislings in. Zo kan de stoom ontsnappen en wordt het bladerdeeg knapperig in plaats van zompig. Het ziet er ook nog eens mooi uit. Bestrijk het bladerdeeg met losgeklopt ei.
Bak de zalm en snijbiet en croûte ongeveer 30 minuten in het midden van de oven, tot hij goudbruin en gaar is.

Ingrediënten

Bijgerecht 4 personen:

1 zijde zalm van 500-600 gr (zonder vel)
500 gr snijbiet
2 el olijfolie
1 teen knoflook
2 sjalotten
1 citroen
20 gr peterselie
3 el crème fraîche
1 el mosterd
10 vellen bladerdeeg
2 el paneermeel
1 ei
bloem
zout en peper
 

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?