Zelfgemaakte zuurkool*

Meer info over Witte kool

Ingrediënten

witte kool
grof zeezout
kruiden en specerijen (bijvoorbeeld karwei, jeneverbes, mosterdzaad, fenegriek, laurier)
mengkom
weegschaal
pot(jes) van glas of keramiek (loodvrij geglazuurd)
Er gaat ongeveer een halve kool in een jampotje van 375 gram

Verwijder de buitenste bladeren van de kool. Bewaar er een. Halveer de kool en verwijder de stronk. Snijd de kool in dunne repen. Weeg de hoeveelheid kool in de kom. Voeg 1,5 tot 2% van het koolgewicht aan zout toe (bijv: aan 1 kg kool voeg je 15 tot 20 gram zout toe). Kneed en kneus kool en zout in de kom met je handen tot de kool vocht loslaat. Even volhouden dan komt het vocht vanzelf. Je bent klaar als er een bodempje vocht in de kom staat. Voeg kruiden of specerijen naar smaak toe. Doe de kool in de pot en stamp of duw steeds goed aan. Zorg ervoor dat eventuele luchtbellen verdwijnen en de kool onder het eigen vocht komt te staan. Ruimte tussen deksel en kool kan worden opgevuld met een koolblad waarmee de kool onder het vocht geduwd wordt. Laat het deksel van de pot of draai het losjes op de pot. Er moet nog lucht en vocht uit kunnen. Plaats de pot op een donkere plek op kamertemperatuur. De kool gaat werken en zal licht ruiken. De fermentatie verloopt trager in een koelere omgeving. Na 2 tot 3 weken is de fermentatie goed op gang. Proef tussendoor. Als de smaak bevalt kun je het fermentatieproces remmen door de pot in de koelkast te zetten. Het deksel kan desgewenst worden dichtgedraaid (let op eventuele bolling: laat dan wat gas ontsnappen).

Variatietip: je kunt in plaats van witte kool ook rode kool gebruiken, al dan niet gemengd met andere groenten.

 

Ingrediënten

witte kool
grof zeezout
kruiden en specerijen (bijvoorbeeld karwei, jeneverbes, mosterdzaad, fenegriek, laurier)
mengkom
weegschaal
pot(jes) van glas of keramiek (loodvrij geglazuurd)
Er gaat ongeveer een halve kool in een jampotje van 375 gram

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?