Zoete aardappel-linzenspread met zadencrackers

Het bijzondere aan de crackers is dat ze volledig bestaan uit zaden en pitten. Ze zijn daarmee heel gezond, glutenvrij en super simpel om te maken. De binding komt van het lijnzaad en chiazaad.

Ingrediënten

400 gr zoete aardappel
100 gr rode linzen
1 tl komijnpoeder
½ tl (gerookt)paprikapoeder
45 gr lijnzaad
45 gr gebroken lijnzaad
70 gr pompoenpitten
70 gr zonnebloempitten
20 gr sesamzaad
40 gr chiazaad
zout en peper
Maak eerst de zadencrackers. Verwarm de oven voor op 175°C. Doe lijnzaad, gebroken lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad, chiazaad en naar wens een snuf zout in een kom. Voeg 200 ml kokend water toe en roer alles door elkaar. Laat 30 minuten staan tot een plakkerig geheel ontstaat. Smeer dit tussen 2 bakpapiertjes uit tot een grote dunne plak. Verwijder het bovenste bakpapiertje. Bak 40-45 minuten in de oven. Laat afkoelen en breek in stukken. In een goed afgesloten bakje zijn de crackers lang houdbaar. Verwarm voor de spread de oven voor op 220°C. Pof hierin de zoete aardappel in zo’n 45 minuten gaar en laat dan afkoelen. Kook ondertussen de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet indien nodig af en laat goed uitlekken. Verwijder de schil van de zoete aardappels en snijd het vruchtvlees in stukken. Meng in een keukenmachine de zoete aardappel, linzen, komijnpoeder en paprikapoeder tot een gladde puree. Breng goed op smaak met zout en peper. Serveer de zoete aardappel-linzenspread met je zelfgemaakte zadencrackers. Ook lekker met wat tuinkers erop!  

Ingrediënten

400 gr zoete aardappel
100 gr rode linzen
1 tl komijnpoeder
½ tl (gerookt)paprikapoeder
45 gr lijnzaad
45 gr gebroken lijnzaad
70 gr pompoenpitten
70 gr zonnebloempitten
20 gr sesamzaad
40 gr chiazaad
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?