Maak eerst de zadencrackers. Verwarm de oven voor op 175°C. Doe lijnzaad, gebroken lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad, chiazaad en naar wens een snuf zout in een kom. Voeg 200 ml kokend water toe en roer alles door elkaar. Laat 30 minuten staan tot een plakkerig geheel ontstaat. Smeer dit tussen 2 bakpapiertjes uit tot een grote dunne plak. Verwijder het bovenste bakpapiertje. Bak 40-45 minuten in de oven. Laat afkoelen en breek in stukken. In een goed afgesloten bakje zijn de crackers lang houdbaar.
Verwarm voor de spread de oven voor op 220°C. Pof hierin de zoete aardappel in zo’n 45 minuten gaar en laat dan afkoelen. Kook ondertussen de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet indien nodig af en laat goed uitlekken. Verwijder de schil van de zoete aardappels en snijd het vruchtvlees in stukken. Meng in een keukenmachine de zoete aardappel, linzen, komijnpoeder en paprikapoeder tot een gladde puree. Breng goed op smaak met zout en peper. Serveer de zoete aardappel-linzenspread met je zelfgemaakte zadencrackers. Ook lekker met wat tuinkers erop!