Verwarm de oven voor op 200°C. Was de zoete aardappels. Leg ze in een ovenschaal en besprenkel met 1 eetlepel olijfolie, zout en peper. Pof de zoete aardappels in ongeveer 45 minuten zacht en gaar. Kook ondertussen de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
Rasp de schil van de sinaasappel. Snijd met een scherp mes de schil van de sinaasappel en grapefruit. Segmenteer de sinaasappel en grapefruit, door boven een schaal de segmentjes tussen de membranen uit te snijden. Zo houd je mooie partjes over zonder schilletjes. Vang het sap op in de schaal. Mocht je dit segmenteren nog nooit gedaan hebben dan bieden legio YouTube tutorials handige uitleg.
Klop een dressing van 3 eetlepels sinaasappel-grapefruitsap, citroensap, mosterd, overige olijfolie, sinaasappelrasp, komijnpoeder en een snuf chilivlokken. Breng op smaak met zout en peper. Hak de groene kruiden fijn. Hak de pistachenoten grof.
Giet de gekookte linzen af en meng de sinaasappel- en grapefruitsegmenten, dressing, groene kruiden en pistachenoten erdoor. Breng op smaak.
Scheur of snijd de gepofte zoete aardappel in grove stukken. Wij vinden het leuk om ze te scheuren, omdat het er op het bord wat speelser uitziet. Leg de zoete aardappel gespreid op 2 borden en verdeel de linzen-citrussalade erover.
Tip: Ook erg lekker met feta of (gebakken) geitenkaas.