Zoetige snijbietflapjes

Meer info over Snijbiet
Toen we in de Provence een ‘tourte de blettes’ (snijbiettaart) bij desserts op een menukaart zagen staan, waren we op z’n zachtst gezegd verrast. Snijbiet associëren we niet zo snel met een zoet gerecht. Toch is dat in de Provence heel normaal en we snappen inmiddels waarom. We maken een gemakkelijke variant door bladerdeeg te gebruiken.

Ingrediënten

10 stuks

20 plakjes bladerdeeg
500 gr snijbiet
50 gr rozijnen
glaasje appelsap
50 gr pijnboompitten
30 gr Parmezaanse kaas
100 gr kristalsuiker
1 appel
1 citroen
1 ei
poedersuiker
Verwarm de oven voor op 190°C. Wel de rozijnen in de appelsap. Breng een ruime pan met water aan de kook. Snijd de snijbietstelen van de bladeren af. Kook de stelen 5 minuten. Voeg de bladeren toe en kook nogmaals 5 minuten. Giet af en spoel om met koud water. Snijd de snijbiet fijn en knijp er met behulp van een theedoek, die je als een knapzak opknoopt, zoveel mogelijk vocht uit. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin. Rasp de Parmezaanse kaas fijn. Snijd de appel in kleine stukjes. Rasp de schil van de citroen. Meng de snijbiet, gewelde rozijnen (zonder het appelsap), pijnboompitten, kaas, kristalsuiker, appel en citroenschil door elkaar. Snijd 10 plakken bladerdeeg in ronde plakken met een doorsnede van 10 centimeter. Snijd de andere 10 plakken in ronde plakken van 11 centimeter doorsnede. Schep op de kleinere plakken 2-3 eetlepels van het snijbietmengsel. Leg daarop de grotere plakken en vouw de randen van het deeg over elkaar of druk ze met een vork aan elkaar. Bestrijk met een losgeklopt ei. Bak de flapjes 25-30 minuten in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat afkoelen tot ten minste kamertemperatuur. Bestuif met poedersuiker en serveer.    

Ingrediënten

10 stuks

20 plakjes bladerdeeg
500 gr snijbiet
50 gr rozijnen
glaasje appelsap
50 gr pijnboompitten
30 gr Parmezaanse kaas
100 gr kristalsuiker
1 appel
1 citroen
1 ei
poedersuiker

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?