Zoetzure komkommer
Meer info over Komkommer

Onze oma staat bekend om haar zoetzure komkommer. In onze jeugdjaren ging geen maaltijd bij haar voorbij zonder dat een lekker grote schaal ervan op tafel verscheen. Oma was er zelfs zo verzot op, dat ze soms een borrelglaasje van het overgebleven zoetzuur-vocht dronk, wat wij als kleinkinderen heel bijzonder vonden, hahaha.

 

 

Doe de azijn, suiker, een snuf zout en het water in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat 2 minuten pruttelen. Snijd de komkommer in dunne plakjes. Doe de komkommer in een schaal. Je kunt naar hartenlust variëren en experimenteren met smaakmakers. Oma hield het altijd neutraal met hooguit een blaadje laurier, maar we vinden het erg leuk om telkens weer wat anders te proberen. Voeg de door jou gekozen smaakmakers toe aan de komkommer. Giet het azijnmengsel over de komkommer en smaakmakers. Laat ten minste 1 uur staan, tot de komkommer afgekoeld en zacht is. Als je de komkommers en het hete inmaakvocht in een gesteriliseerde weckpot doet, blijft het zeker een maand houdbaar in de koelkast.

Ingrediënten

Klein bijgerecht 4 personen:

1 komkommer
100 ml witte wijnazijn
100 ml water
100 gr kristalsuiker
snuf zout
Smaakmakers zoals 1 kaneelstokje, 1 tl mosterdzaad, 1 tl peperkorrels, 1 laurierblad, ½ rode peper, 1 steranijs, verse munt, dille, verveine enzovoorts

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?