Zuurkool-aardappel stoofpotje

Meer info over Aardappel | Zuurkool

Je zou dit stoofpotje kunnen omschrijven als een ongestampte zuurkoolstamppot. Barry is een meester in het maken van lekkere stamppot. Ik (Vivian) helaas een stuk minder. Dit snelle stoofpotje is daarom voor mij een uitkomst.

 

 

 

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

250 gr krielaardappels (met schil) of vastkokende aardappelen met schil
1 zakje zuurkool (500 gr)
1 el olie
1 middelgrote ui
½ el karwijzaad
250 ml groentebouillon
2 laurierbladeren
125 ml crème fraîche
5 takjes peterselie

Snijd de ui in dunne halve ringen. Verhit de olie in een stoofpan en fruit hierin de ui tot glazig. Voeg het karwijzaad toe en fruit 2 minuten mee. Halveer de krielaardappels. (de gewone vastkokende aardappels in grove stukken van ongeveer 3,5 centimeter snijden). Voeg de aardappels en laurier toe aan de pan en schep om met de uien. Knijp de zuurkool een beetje uit en verdeel het in een laag over de aardappels. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Dek de pan af en laat op een middelmatig vuur 25-30 minuten stoven. Afgedekt door de zuurkool stoven de aardappels op hun gemak gaar. Prik met een vork om te testen of de aardappels gaar zijn. Schep voor het serveren wat lepels crème fraîche erover en garneer met gehakte peterselie.

Tip: voor een niet-vegetarische variant kun je dit stoofpotje combineren met witvisfilet of rookworst. Die leg je dan, lekker makkelijk, de laatste 5-10 minuten op de zuurkool. Wij maken dit stoofpotje ook wel eens door eerst gerookte spekreepjes uit te bakken in de stoofpan. In het achtergebleven spekvet bereiden we dan de stoofpot volgens het recept. Bij het serveren strooien we de knapperige spekjes erover.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

250 gr krielaardappels (met schil) of vastkokende aardappelen met schil
1 zakje zuurkool (500 gr)
1 el olie
1 middelgrote ui
½ el karwijzaad
250 ml groentebouillon
2 laurierbladeren
125 ml crème fraîche
5 takjes peterselie

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?