Zuurkool ‘saucijzenbroodjes’

Meer info over Zuurkool

Ingrediënten

Bijgerecht, tussendoortje of lunch voor zeker 5 personen:

10 plakjes bladerdeeg
1 pakje zuurkool
5 plakken ananas (op sap, uit blik)
2 el zongedroogde tomaten
2 el melk
4 el sesamzaad

Toen ik (Vivian) vroeger een uur van de middelbare school naar huis moest fietsen, hield ik de laatste kilometers vol met de hoopvolle gedachte dat er zuurkool 'saucijzenbroodjes' op mij lagen te wachten in de oven. Ik kon er zelfs harder van gaan trappen! Later maakte ik ze zelf voor mijn broertjes en zusje die uit school kwamen gefietst en nu maak ik er Barry gelukkig mee wanneer hij door weer en wind van zijn werk naar huis komt gefietst.

Verwarm de oven voor op 200°C. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Snijd het pakje zuurkool open en knijp er boven de gootsteen het meeste vocht uit. Snijd de ananas in blokjes en de zongedroogde tomaten in kleine stukjes. Verhit een koekenpan of wok op een matig vuur en doe de zuurkool hierin. Maak de zuurkool met twee vorken los. Voeg de zongedroogde tomaatjes, ananas en 3 eetlepels van het ananassap toe. Meng het geheel goed door elkaar en warm een klein beetje op, tot lauwwarm. Leg een plakje bladerdeeg voor je op het werkvlak. Leg ongeveer 3 flinke eetlepels van het zuurkoolmengsel een beetje uit het midden, van boven naar beneden (houd 1 centimeter van de boven- en benedenkant vrij), op het bladerdeeg. Vouw de lange kant over het zuurkoolmengsel en druk alle randen deeg op elkaar. Druk met een vork inkepingen in de randjes zodat het er echt uit gaat zien als een saucijzenbroodje. Herhaal met alle plakjes bladerdeeg en tot het zuurkoolmengsel op is. Leg de saucijzenbroodjes voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met melk en strooi de sesamzaadjes erover. Bak de saucijzenbroodjes 25 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin en gloeiendheet zijn.

 

Tip: Voor een niet vegetarische variant kun je er ook een knakworstje of spekjes aan toevoegen. 

Ingrediënten

Bijgerecht, tussendoortje of lunch voor zeker 5 personen:

10 plakjes bladerdeeg
1 pakje zuurkool
5 plakken ananas (op sap, uit blik)
2 el zongedroogde tomaten
2 el melk
4 el sesamzaad

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?