Zuurkool ‘saucijzenbroodjes’

Meer info over Zuurkool
Toen ik (Vivian) vroeger een uur van de middelbare school naar huis moest fietsen, hield ik de laatste kilometers vol met de hoopvolle gedachte dat er zuurkool 'saucijzenbroodjes' op mij lagen te wachten in de oven. Ik kon er zelfs harder van gaan trappen! Later maakte ik ze zelf voor mijn broertjes en zusje die uit school kwamen gefietst en nu maak ik er Barry gelukkig mee wanneer hij door weer en wind van zijn werk naar huis komt gefietst.

Ingrediënten

Bijgerecht, tussendoortje of lunch voor zeker 5 personen:

10 plakjes bladerdeeg
1 pakje zuurkool
5 plakken ananas (op sap, uit blik)
2 el zongedroogde tomaten
2 el melk
4 el sesamzaad

Voor deze heerlijke zuurkool saucijzenbroodjes beginnen we met het voorverwarmen van de oven op 200°C. Terwijl de oven opwarmt, laten we de plakjes bladerdeeg rustig ontdooien, zodat ze makkelijker te hanteren zijn. Neem vervolgens het pakje zuurkool en knijp boven de gootsteen het overtollige vocht eruit. Daarna snijden we de ananas in kleine blokjes en de zongedroogde tomaten in kleine stukjes.

In een koekenpan op matig vuur plaatsen we de uitgeknepen zuurkool en maken deze met twee vorken los. Dan voegen we de gesneden zongedroogde tomaten, ananas en een paar eetlepels van het ananassap toe. Alles wordt goed gemengd en een beetje opgewarmd tot het lauwwarm is.

Nu komt het leuke gedeelte: we nemen een plakje bladerdeeg en leggen het voor ons op het werkvlak. We scheppen ongeveer drie flinke eetlepels van het zuurkoolmengsel iets uit het midden van boven naar beneden, zorg ervoor dat je ongeveer één centimeter van de boven- en onderkant vrijhoudt. Vervolgens vouwen we de lange kant van het bladerdeeg over het zuurkoolmengsel en drukken we alle randen stevig op elkaar. Met een vork maken we decoratieve inkepingen langs de randen, wat de saucijzenbroodjes een authentieke uitstraling geeft. Dit herhalen we met alle plakjes bladerdeeg totdat het zuurkoolmengsel op is. De saucijzenbroodjes leggen we voorzichtig op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Vervolgens bestrijken we ze met een beetje melk en strooien we er sesamzaadjes overheen voordat we ze in het midden van de oven plaatsen om te bakken. Na 25 minuten zijn ze goudbruin en heerlijk warm, klaar om van te genieten!

Tip: Voor een niet vegetarische variant kun je er ook een knakworstje of spekjes aan toevoegen.

Ingrediënten

Bijgerecht, tussendoortje of lunch voor zeker 5 personen:

10 plakjes bladerdeeg
1 pakje zuurkool
5 plakken ananas (op sap, uit blik)
2 el zongedroogde tomaten
2 el melk
4 el sesamzaad

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?