Aardappel-halloumi-paprika ovenschotel

Meer info over Paprika

Laat je niet misleiden door deze rechtdoorzee benaming, want deze ovenschotel is echt iets bijzonders; een laagje knapperige aardappels, bedekt met pittige paprika-tomatensaus, afgemaakt met gegrilde halloumi kaas en stroperige honing en granaatappelmelasse. Wij kunnen er geen genoeg van krijgen!

 

 

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

500 gr vastkokende aardappels
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
1 puntpaprika
1 el harissa
1 ui
2 tenen knoflook
1 el oregano
225 gr halloumi (grillkaas)
1 el boter
5 el olijfolie
1 el sesamzaadjes
1 el vloeibare honing
1 el granaatappelmelasse (Midden-Oosterse of Turkse winkel) of balsamicoazijn
2 takjes basilicum
zout en peper

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de aardappels in dikke plakken (1-1,5 cm dik). Kook de aardappels 10-15 minuten tot je er met een vork gemakkelijk in kunt prikken. Giet ze af. Plet de aardappelplakken met de onderkant van een platte schaal, zodat ze iets openbarsten. Dit maakt het straks extra knapperig. Leg de geplette aardappel in een ovenschaal. Bestrooi met zout en peper. Schenk er 3 eetlepel olijfolie over. Rooster de aardappels 20-30 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Maak ondertussen de saus. Snipper de ui en knoflook. Snijd de paprika in fijne blokjes. Verhit 1 eetlepel olijfolie en fruit hierin de ui en knoflook tot glazig. Voeg de paprika toe en fruit 5 minuten mee. Voeg de oregano, harissa en tomatenblokjes toe. Breng aan de kook en laat 15-20 minuten zachtjes pruttelen en indikken. Breng op smaak met zout en peper.
Haal de knapperige aardappels uit de oven en schep de paprika-tomatensaus erover. Zet nog 5-10 minuten terug in de oven. Smelt ondertussen de boter en 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op redelijk hoog vuur. Snijd de halloumi in plakken van 1 centimeter dik. Bak de halloumi in 2-3 minuten per kant goudbruin (pas op, dit kan flink spetteren). Strooi de sesamzaadjes erover en laat eventjes meebakken. Schep de gebakken halloumi op de ovenschotel. Druppel de honing en granaatappelmelasse erover en garneer meer verse blaadjes basilicum.

Tip: Wij vinden gebakken halloumi het lekkerst, maar je kunt deze ovenschotel ook maken door de plakken halloumi op de paprika-tomatensaus te leggen en het geheel 15 minuten te roosteren in de oven.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

500 gr vastkokende aardappels
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
1 puntpaprika
1 el harissa
1 ui
2 tenen knoflook
1 el oregano
225 gr halloumi (grillkaas)
1 el boter
5 el olijfolie
1 el sesamzaadjes
1 el vloeibare honing
1 el granaatappelmelasse (Midden-Oosterse of Turkse winkel) of balsamicoazijn
2 takjes basilicum
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?