Recepten van Vivian en Barry

Onze oudste dochter Vivian en haar man Barry bedenken heerlijke recepten bij de groentepakketten. Zij laten zien dat koken met lokale, seizoensgebonden groenten allerminst saai of moeilijk hoeft te zijn zodat ook jij enthousiast aan de slag kunt gaan.


Benieuwd wat onze
abonnees vinden?

Lees de reacties

Broccoli en zoete bataat met miso-sesamdressing (recept van Barry en Vivian)

header-recepten2018_bew_lente.jpg
Landzicht biologisch groentenabonnement

Bereidingswijze

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de zoete bataten en snijd ze in blokjes. Leg ze in een ovenschaal en meng met olie, zout en peper. Rooster de bataten ongeveer 15 minuten. Verdeel ondertussen de broccoli in roosjes en snijd elk roosje doormidden. Voeg ze na 15 minuten toe aan de ovenschaal, schep alles goed om en door elkaar en breng opnieuw op smaak met zout en peper. Rooster de groenten nog 10 tot 15 minuten, tot de broccoli beetgaar is en de zoete bataat licht begint te karamelliseren.
Rooster in een droge koekenpan de sesamzaadjes tot je ze begint te ruiken.
Schil de gember en snijd of rasp het fijn (je hebt 1 eetlepel geraspte gember nodig). Snijd ook de knoflook fijn. Klop voor de dressing de gember, knoflook, miso, tahini, honing, azijn, sesamolie en olijfolie goed door elkaar. Proef en pas eventueel naar je smaak nog iets aan. De dressing zou zoet, zuur, zout, romig en fris (door de gember) moeten smaken en een beetje pit moeten hebben (door de knoflook). Is dit het geval? Dan is hij klaar.
Schep de rijst in 4 kommen. Verdeel de groenten erover en giet de dressing bovenop. Bestrooi met sesamzaadjes.

Variatie: In plaats van zoete bataat kun je geroerbakte champignons gebruiken, die gaan ook goed samen met de dressing.

 

vegetarisch

Ingrediënten

In dit recept tref je misschien enkele onbekende ingrediënten aan die je nog niet in huis hebt. We willen je toch even uitnodigen tot een klein exotisch uitstapje. Miso is een pasta van gefermenteerde sojabonen of rijst (of een combinatie van beiden). Het heeft een rijke en complexe smaak, die volgens sommigen het best kan worden omschreven als ‘umami.’ (vijfde smaak). Hoe donkerder de pasta, des te zouter de smaak, daarom zijn wij het meest fan van de zoete witte miso. We hebben altijd een zakje van deze snelle smaakmaker in de koelkast staan en gebruiken het voor dressings en marinades. In de toekomst zullen we waarschijnlijk nog wel vaker recepten met miso delen. Tahini is wellicht het andere onbekende ingrediënt. Het is sesampasta, die wij vooral kennen door het gebruik in humus (kikkererwtenpuree). Nu voegden we het toe aan de dressing, waar hij lekker nootachtig en romig van wordt.

4 personen:

225 gr rijst
2 middelgrote zoete bataten (of 1 grote)
1 grote broccoli
2 el olie
zout en peper
2 cm gember
1 teentje knoflook
2 el zoete witte miso (natuurvoedingswinkel of (Japanse) toko)
2 el tahini (natuurvoedingswinkel, goed gesorteerde supermarkt, of Turkse winkel)
1 el honing
3-4 el (rijst)azijn
eventueel 1-2 tl geroosterde sesamolie
2 el olijfolie
2 el sesamzaadjes (wit, zwart of gemengd)

 

 

Mogen wij jouw recept opnemen in onze site? Mail het ons!

Mail ons jouw recept

Biologische boerderij Landzicht
Broekseweg 2a
3291 LA Strijen
Telefoon: 06-14110152
E-mail: info@groentenabonnement.nl

Volg ons

   

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Privacy statement | Powered by HVMP Internet Marketing | Vormgeving en illustraties: Janna Kool

Akkoord
Wij gebruiken cookies om de ervaring op onze website te verbeteren, statistieken bij te houden en je toegang te geven tot onze social media.
Door gebruik te maken van deze website of door op akkoord te drukken, ga je akkoord met ons cookiebeleid. Je kan cookies ook niet accepteren.