Broccoli en zoete bataat met miso-sesamdressing

Ingrediënten

4 personen:

225 gr rijst
2 middelgrote zoete bataten (of 1 grote)
1 grote broccoli
2 el olie
zout en peper
2 cm gember
1 teentje knoflook
2 el zoete witte miso (natuurvoedingswinkel of (Japanse) toko)
2 el tahini (natuurvoedingswinkel, goed gesorteerde supermarkt, of Turkse winkel)
1 el honing
3-4 el (rijst)azijn
eventueel 1-2 tl geroosterde sesamolie
2 el olijfolie
2 el sesamzaadjes (wit, zwart of gemengd)

In dit recept tref je misschien enkele onbekende ingrediënten aan die je nog niet in huis hebt. We willen je toch even uitnodigen tot een klein exotisch uitstapje. Miso is een pasta van gefermenteerde sojabonen of rijst (of een combinatie van beiden). Het heeft een rijke en complexe smaak, die volgens sommigen het best kan worden omschreven als 'umami.' (vijfde smaak). Hoe donkerder de pasta, des te zouter de smaak, daarom zijn wij het meest fan van de zoete witte miso. We hebben altijd een zakje van deze snelle smaakmaker in de koelkast staan en gebruiken het voor dressings en marinades. In de toekomst zullen we waarschijnlijk nog wel vaker recepten met miso delen. Tahini is wellicht het andere onbekende ingredient. Het is sesampasta, die wij vooral kennen door het gebruik in humus (kikkererwtenpuree). Nu voegden we het toe aan de dressing, waar hij lekker nootachtig en romig van wordt.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verwarm de oven voor op 200°C. Was de zoete bataten en snijd ze in blokjes. Leg ze in een ovenschaal en meng met olie, zout en peper. Rooster de bataten ongeveer 15 minuten. Verdeel ondertussen de broccoli in roosjes en snijd elk roosje doormidden. Voeg ze na 15 minuten toe aan de ovenschaal, schep alles goed om en door elkaar en breng opnieuw op smaak met zout en peper. Rooster de groenten nog 10 tot 15 minuten, tot de broccoli beetgaar is en de zoete bataat licht begint te karamelliseren.
Rooster in een droge koekenpan de sesamzaadjes tot je ze begint te ruiken.
Schil de gember en snijd of rasp het fijn (je hebt 1 eetlepel geraspte gember nodig). Snijd ook de knoflook fijn. Klop voor de dressing de gember, knoflook, miso, tahini, honing, azijn, sesamolie en olijfolie goed door elkaar. Proef en pas eventueel naar je smaak nog iets aan. De dressing zou zoet, zuur, zout, romig en fris (door de gember) moeten smaken en een beetje pit moeten hebben (door de knoflook). Is dit het geval? Dan is hij klaar.
Schep de rijst in 4 kommen. Verdeel de groenten erover en giet de dressing bovenop. Bestrooi met sesamzaadjes.

Variatie: In plaats van zoete bataat kun je geroerbakte champignons gebruiken, die gaan ook goed samen met de dressing.

 

Ingrediënten

4 personen:

225 gr rijst
2 middelgrote zoete bataten (of 1 grote)
1 grote broccoli
2 el olie
zout en peper
2 cm gember
1 teentje knoflook
2 el zoete witte miso (natuurvoedingswinkel of (Japanse) toko)
2 el tahini (natuurvoedingswinkel, goed gesorteerde supermarkt, of Turkse winkel)
1 el honing
3-4 el (rijst)azijn
eventueel 1-2 tl geroosterde sesamolie
2 el olijfolie
2 el sesamzaadjes (wit, zwart of gemengd)

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?