Drie bonen chili met prei

Meer info over Prei

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4-6 personen:

800 gr prei
950 gr verschillende soorten bonen uit blik (uitlekgewicht ongeveer 600 gram)
1 el olie
1 ui
2-4 pepertjes
3 tenen knoflook
2 el chilipoeder
2 tl gemalen komijn
1 tl gedroogde oregano
2 tl zout
1 flesje bier (30 cl) (kan ieder soort bier zijn)
800 ml tomatenblokjes (uit blik)

Voor deze chili gebruikten wij cannellini bonen, zwarte bonen en reuze bonen. Je kunt natuurlijk kiezen wat je wilt, maar een combinatie van verschillende soorten bonen maakt deze chili wel extra lekker. Gebruik de pepertjes naar smaak.

Snijd de ui en knoflook fijn. Verwijder de zaadjes van de pepertjes en snijd ze fijn. Halveer de prei en was ze. Snijd vervolgens in stukken van 5 centimeter lang. Verhit de olie in een pan met dikke bodem. Fruit de ui tot zacht en glazig. Voeg de pepertjes toe en fruit nog 3 minuten mee. Voeg dan de knoflook, chilipoeder, komijn, oregano en zout toe. Bak dit ongeveer 2 minuten mee, tot het diepbruin wordt en heerlijk gaat ruiken. Voeg de prei toe en bak nog enkele minuten voorzichtig mee. Schenk het bier in de pan en schraap met een pollepel goed over de bodem, zodat alle smaakmakers loskomen. Laat het bier zachtjes pruttelen, tot het met de helft gereduceerd is. Geen zorgen om de kinderen, alle alcohol zal nu verdampt zijn. Voeg de tomatenblokjes toe en laat het geheel 20 minuten zachtjes pruttelen (zonder deksel op de pan). Roer af en toe. Giet ondertussen de bonen af en spoel ze goed om. Voeg na 20 minuten de bonen toe en laat het nog 10 minuten pruttelen, tot alle smaken goed met elkaar gemengd zijn.

Serveer met rijst of tortillawraps, crème fraîche, partjes citroen en peterselie of koriander.

 

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4-6 personen:

800 gr prei
950 gr verschillende soorten bonen uit blik (uitlekgewicht ongeveer 600 gram)
1 el olie
1 ui
2-4 pepertjes
3 tenen knoflook
2 el chilipoeder
2 tl gemalen komijn
1 tl gedroogde oregano
2 tl zout
1 flesje bier (30 cl) (kan ieder soort bier zijn)
800 ml tomatenblokjes (uit blik)

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?