Griekse oogbonen met prei

Meer info over Prei

Zwarte ogen bonen zijn niet zo bekend, maar in de West-Afrikaanse, Indiase en Zuid-Amerikaanse keuken worden ze vaak gebruikt. Ook dichterbij huis kent de Griekse keuken het gerecht mavromatika, een salade op basis van de oogbonen. Dat inspireerde ons voor dit recept. Serveer met stevig brood. Wij vinden het lekker om er wat fêta over te brokkelen of met een gepocheerd eitje te serveren.

 

 

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

400 gr zwarte ogen bonen (niet uitgelekt gewicht, uit blik)
200 gr prei
2 tenen knoflook
1 el olijfolie
1 tomaat
5 gr dille (of peterselie)
100 ml witte wijn (of water/groentebouillon)
½ citroen
zout en peper

Snijd de prei in de lengte in vieren. Was en snijd in dunne reepjes. Snipper de knoflook. Verhit de olie in een koekenpan en roerbak de prei en knoflook in ongeveer 10 minuten zacht. Snijd ondertussen de tomaat in stukjes. Giet de bonen af en spoel om. Voeg de bonen, tomaat en witte wijn toe en breng aan de kook. Schep voorzichtig om en laat het geheel zo'n 5 minuten pruttelen tot het meeste vocht verdampt is. Breng goed op smaak met zout en peper. Draai het vuur uit. Snijd de dille fijn en meng door het gerecht. Serveer met partjes citroen om eroverheen te knijpen naar smaak.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

400 gr zwarte ogen bonen (niet uitgelekt gewicht, uit blik)
200 gr prei
2 tenen knoflook
1 el olijfolie
1 tomaat
5 gr dille (of peterselie)
100 ml witte wijn (of water/groentebouillon)
½ citroen
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?