Hoofdgerecht 4 personen:
500 gr gekookte, afgekoelde rijst
400 gr witte kool (of de helft kool, de helft prei)
1 grote ui
2 tenen knoflook
2 cm gember
½ eetlepel sambal of 1 rode peper
2 el olie
1 flinke tl gemalen korianderzaad
1 flinke tl gemalen komijnzaad
1 tl gemberpoeder of laos
1 tl kurkuma
1 wortel
eventueel 75 gr taugé of dunne reepjes paksoi
100 gr tuinerwten (diepvries)
2 el ketjap
zout en peper
Voor erbij: bijvoorbeeld gebakken eitjes, pinda's, seroendeng, knapperige uitjes, atjar tjampoer, pindasaus, sambal.
Snijd de ui, knoflook en gember fijn. Snijd de wortel in kleine blokjes. Snijd de witte kool in dunne reepjes. Verhit de olie in een wok op hoog vuur. Fruit hierin de ui, knoflook, gember en wortel tot de ui glazig is. Voeg de sambal, koriander, komijn, gemberpoeder en kurkuma toe en fruit het 1 minuut mee. Voeg de kool en ketjap toe en roerbak tot de kool zacht begint te worden. Voeg de rijst toe en roer het geheel goed door elkaar. Bak enkele minuten, af en toe roerend, tot het goed warm is. Voeg de taugé en tuinerwten toe en roerbak nog 1 minuut. Breng op smaak en serveer bijvoorbeeld met knapperige uitjes, seroendeng, atjar en een gebakken eitje. Je kunt trouwens ook op het laatst je nasi naar de zijkant van de pan schuiven en twee tot vier eitjes in de pan breken. Roer de eieren tot ze beginnen te stollen en meng daarna met de rijst.