Orzo in tomatensaus met geroosterde courgette

Meer info over Courgette

Het lijkt op gerstekorrels, maar is eigenlijk een pastasoort. Rara wat is het? Juist, orzo! De Italiaanse naam voor gerst. (Je vindt het soms ook onder de naam risoni, omdat het evenzeer op rijst lijkt). Een kleine stevige pastasoort waar je alle kanten mee op kunt: kook het mee in soepen, bereid het als risotto of meng het met een pastasaus. Kun je geen orzo vinden? Vervang het dan door een andere kleine pastasoort zoals macaroni, ditalini of conchigliette (schelpjes).

 

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4 personen:

2 courgettes
3 el olijfolie
2 tl Provençaalse kruiden (zoals tijm, rozemarijn, oregano, marjoraan, salie, peterselie en basilicum, vers of gedroogd)
1 ui
3 tenen knoflook
1,5 el tomatenpuree
800 gr tomatenblokjes (uit blik)
25 zwarte olijven (bijvoorbeeld kalamata)
300 gr orzo (Italiaans schap van de ruim gesorteerde supermarkt en natuurvoedingswinkel)
15 gr peterselie
100 gr zachte geitenkaas of feta
zout en peper

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de courgettes doormidden en vervolgens elke helft in de lengte in vieren. Leg ze in een ovenschaal en meng er 1 eetlepel olijfolie, Provençaalse kruiden, zout en peper door. Rooster ze 20-25 minuten in de oven, tot ze beetgaar zijn.
Maak ondertussen de orzo in tomatensaus. Snipper hiervoor de ui en knoflook. Verhit 2 eetlepels olie in een ruime pan en fruit de ui en knoflook tot glazig. Voeg de tomatenpuree toe en fruit 2 minuten mee. Ontpit de olijven en snijd ze grof. Voeg de olijven en tomatenblokjes toe en breng aan de kook. Laat 15-20 minuten zachtjes pruttelen tot de saus is ingedikt.
Kook ondertussen de orzo volgens ze aanwijzingen op de verpakking. Schep de gare orzo door de tomatensaus. Hak de peterselie grof en meng het erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de orzo over 4 borden, leg de geroosterde courgette erop of ernaast en brokkel de geitenkaas erover.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4 personen:

2 courgettes
3 el olijfolie
2 tl Provençaalse kruiden (zoals tijm, rozemarijn, oregano, marjoraan, salie, peterselie en basilicum, vers of gedroogd)
1 ui
3 tenen knoflook
1,5 el tomatenpuree
800 gr tomatenblokjes (uit blik)
25 zwarte olijven (bijvoorbeeld kalamata)
300 gr orzo (Italiaans schap van de ruim gesorteerde supermarkt en natuurvoedingswinkel)
15 gr peterselie
100 gr zachte geitenkaas of feta
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?