Verwijder de harde stelen van de boerenkool en snijd de rest in reepjes. Snijd de champignons in dikke plakken. Snijd de sjalot in dunne ringen en de knoflook in dunne plakjes. Snijd eventueel het pepertje in dunne reepjes. Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak hierin de boerenkool tot het zacht is. Voeg dan de champignons, sjalot, knoflook, peper en boter toe. Zet het vuur lager en bak nog 5 minuten, tot de champignons glanzend en zacht zijn, maar nog niet volledig geslonken. Giet de pasta af en vang 100-150 ml kookvocht op. Voeg het kookvocht toe aan de pan en roer zodat een smeuïg geheel ontstaat. Voeg de pasta toe. Knijp de citroen er naar smaak boven uit en voeg de peterselie toe. Breng op smaak met zout en peper, roer alles goed door elkaar en dien op met geraspte Parmezaanse kaas.
Hoofdgerecht 4 personen:
300-400 gr (spelt)pasta
2 el olijfolie
400 gr boerenkool
300 gr champignons
2 sjalotten
2 teentjes knoflook
eventueel ½ rood pepertje
50 gr boter
1 citroen
3 el gehakte peterselie
50 gr Parmezaanse kaas
zout en peper