Pompoen-champignonpastei

Meer info over Pompoen

Dit is een vegetarische variant van de pastei ('pie') zoals je die in Engeland vindt. We maken het onszelf gemakkelijk, door niet zelf het deeg te maken en enkel de bovenkant af te dekken met knapperig bladerdeeg. Je kunt je daar wel op uitleven door je creativiteit de vrije hand te geven en aan de slag te gaan met deegvormen, versieringen en vlechttechnieken.

 

 

 

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4 personen:

1 pompoen
250 gr champignons
25 gr porcini (gedroogde paddenstoelen, die je in het Italiaanse schap van de winkel vindt)
600 gr sjalotten
2 tenen knoflook
1 el rozemarijntakjes
5 salieblaadjes
2 el olijfolie
30 gr boter
50 gr bloem
500 gr groentebouillon
5-6 plakjes bladerdeeg
1 ei
zout en peper

Verwarm de oven voor op 200°C.
Week de porcini in 250 ml kokend water. Schil de sjalotten en halveer ze in de lengte. Verhit 1 eetlepel olie in een pan en roerbak de sjalotten 5 minuten tot ze zacht worden. Halveer de pompoen, schep de pitten en het draderige vruchtvlees eruit. Snijd in halve manen en schil indien nodig*. Snijd de pompoen in stukjes van 1,5 centimeter. Snijd de kruiden en knoflook fijn. Voeg de pompoen, kruiden en knoflook toe aan de sjalotten en roerbak nog 10 minuten. Schep het uit de pan. Snijd de champignons in vieren. Verhit de overige olie en bak hierin de champignons tot ze zacht zijn. Giet de porcini af en vang het vocht op. Hak de porcini grof, voeg toe aan de champignons en bak 2 minuten mee. Meng de champignons met het pompoenmengsel en breng op smaak.
Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe. Bak de roux, al roerend, een paar minuten, tot de bloem gaar is en het mengsel 'zanderig' aanvoelt. Voeg beetje bij beetje al roerend de groentebouillon en het vocht van de porcini toe. Blijf roeren en breng aan de kook. Laat 2-3 minuten koken tot de saus dik wordt. Schep al je groenten in deze saus en breng goed op smaak.
Schep het mengsel in een aardenwerken taartvorm of ovenschaal. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een lap die groot genoeg is om je taartvorm te bedekken. Leg het deeg over de taartvorm en druk de randen goed aan. Bestrijk het deeg met een losgeklopt ei. Bak de pastei 30-40 minuten in de oven, tot het deeg goudbruin is en de binnenkant pruttelt.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4 personen:

1 pompoen
250 gr champignons
25 gr porcini (gedroogde paddenstoelen, die je in het Italiaanse schap van de winkel vindt)
600 gr sjalotten
2 tenen knoflook
1 el rozemarijntakjes
5 salieblaadjes
2 el olijfolie
30 gr boter
50 gr bloem
500 gr groentebouillon
5-6 plakjes bladerdeeg
1 ei
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?