Met dit gerecht moedigen we je aan aardappels eens anders te bereiden. Inspiratie komt van ons bezoek aan Lissabon, waar ze tot onze verrassing niet alleen gek zijn op ingeblikte sardientjes, maar ook op vele verschillende aardappelbereidingen. Dit is onze Portugese favoriet; knapperig en zacht én smeuïg van olijfolie.
Bijgerecht 4 personen:
8-12 middelgrote aardappels
4 el olijfolie
2 laurierblaadjes
4 tenen knoflook
2 el platte peterselie
zout en peper
Verwarm de oven voor op 210°C. Kook de aardappels in hun schil in een ruime pan water met zout tot ze nét gaar zijn, zodat ze nog niet uit elkaar vallen, maar je er wel met een vork gemakkelijk in kunt prikken. Giet af en laat uitlekken. Plet iedere aardappel met een stevige spatel, tot ze open splijten. Als ze een beetje breken of kruimelen is dat geen enkel probleem, integendeel, het zorgt zelfs voor meer knapperigheid.
Vet een ovenschaal in met 1 eetlepel olijfolie. Leg de geplette aardappels erin. Schil en plet de tenen knoflook en leg ze tussen de aardappels. Verdeel de laurierblaadjes erover en besprenkel rijkelijk met de overige olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Rooster de aardappels 30-45 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn. Hak de peterselie grof en strooi over de aardappels.