Tajine van paprika en kikkererwten

Meer info over Paprika

Een tajine is eigenlijk een stoofpot die langzaam gegaard wordt in een aardenwerken schaal met kegelvormig deksel. Wij maken een snellere variant in een gewone pan, maar met de kenmerkende Noord-Afrikaanse specerijen. Honing versterkt de zoetheid van de paprika en de harissa (Noord-Afrikaanse peper-specerijenpasta) maakt het lekker pittig. Serveer met couscous en, als je net zo'n grote eter bent als wij, met geroosterde aubergine.

 

 

 

Ingrediënten

Bijgerecht 2-3 personen:

1 el olijfolie
1 ui
2 tenen knoflook
2 cm gember
1 puntpaprika
1 tl kaneelpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl kurkuma
1 el harissa
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
400 gr kikkererwten (uit blik, niet uitgelekt gewicht)
1 el vloeibare honing
zout en peper

Snijd de ui in dunne halve ringen. Snijd de knoflook en gember fijn. Verhit de olie in een pan en fruit de ui, knoflook en gember tot de ui glazig is. Verwijder ondertussen de zaadlijsten van de paprika en snijd in stukjes van ongeveer 1 centimeter. Voeg ze toe aan de pan en fruit 5 minuten mee. Voeg de specerijen en harissa toe en bak 2 minuten mee. Schenk de tomatenblokjes en 200 ml water in de pan. Giet de kikkererwten af en spoel om. Voeg ze toe aan de pan en breng aan de kook. Dek de pan af en laat het op een matig vuur 15 minuten pruttelen. Verwijder het deksel en laat nog 10 minuten pruttelen tot het een dikke saus vormt. Roer af en toe door. Voeg tot slot de honing toe, roer door en breng op smaak.

Tip: Het is ook erg lekker om kip aan deze tajine toe te voegen. Voeg in dat geval, voordat je de tomatenblokjes in de pan doet, 200-300 gram kippendijen (zonder vel) toe en bak rondom goudbruin. Vervolg dan het recept, maar laat het 30-45 minuten met het deksel op de pan pruttelen, tot de kip gaar is. Haal de kip uit de pan op het moment dat je het geheel door moet laten pruttelen zonder deksel. Trek de kippendijen met 2 vorken uit elkaar in kleine lange stukjes en voeg ze weer toe aan de pan.

Ingrediënten

Bijgerecht 2-3 personen:

1 el olijfolie
1 ui
2 tenen knoflook
2 cm gember
1 puntpaprika
1 tl kaneelpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl kurkuma
1 el harissa
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
400 gr kikkererwten (uit blik, niet uitgelekt gewicht)
1 el vloeibare honing
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?