Verwarm de oven voor op 200 C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog tot laag vuur. Bak hierin de uien 5-6 minuten onder af en toe omscheppen tot ze glazig zijn. Voeg suiker en azijn toe en blijf nog 4-5 minuten verhitten tot de uien donker en gekaramelliseerd zijn. Laat ze afkoelen. Rol het deeg uit tot een 2-3 millimeter dikke lap en snijd er een cirkel van 25 centimeter doorsnee uit. Kerf de deeglap rondom op 2 centimeter afstand van de rand kruislings iets in en leg hem op de beklede bakplaat. Verdeel de uien op het deeg en blijf binnen de ingekerfde rand. Leg de plakjes bacon er bovenop en bestrooi met tijm. Bestrijk de rand met het losgeklopte ei. Bak de taart ongeveer 20 minuten in de oven tot de taart goudbruin is en de ingekerfde rand is gerezen.
4 (rode) uien, in ringen
1 el olijfolie
2 el bruine basterdsuiker
2 el balsamicoazijn
375 gr bladerdeeg, ontdooid
4 dunne plakjes spek
1 el tijmblaadjes
1 ei, losgeklopt