Witlof met sinaasappel

Meer info over Witlof

Ingrediënten

Bijgerecht 2 personen:

1 el boter
3 stronken witlof
4 zoete sinaasappels (bloedsinaasappels zijn hiervoor te zuur)
eventueel 1 el honing of kristalsuiker
eventueel 1 el sinaasappellikeur
zout en peper

Halveer de stronken witlof in de lengte. Pers 3 sinaasappels uit, zodat je ongeveer 250 ml vers sinaasappelsap krijgt. Verhit de boter in een ruime pan op middelhoog vuur. Leg hierin de witlof naast elkaar met de snijkant naar beneden. Laat de stronkjes 5 minuten met rust tot ze een beetje beginnen te verkleuren. Giet het sinaasappelsap en 500 ml water erbij. Pak een stuk bakpapier en druk hiermee de witlof naar beneden zodat ze zo goed mogelijk in de vloeistof liggen. Dek het af met het bakpapier. Breng aan de kook, draai vervolgens het vuur laag en laat 20-25 minuten pruttelen tot de witlof beetgaar is. Schep ze met een schuimspaan uit de pan. Draai het vuur hoog. Voeg eventueel de honing of suiker (als de saus nog wat te bitter of zuur smaakt) en likeur toe. Breng op smaak met zout en peper. Laat de vloeistof inkoken tot siroopdikte. Verwijder ondertussen met een mes de schil van de overgebleven sinaasappel. Snijd de sinaasappel in ronde plakken van 0,5 centimeter dik. Schep de witlof terug in de pan met siroop en voeg ook de plakken sinaasappel toe. Schep het even voorzichtig om en schep het daarna op borden of in een serveerschaal.

Ingrediënten

Bijgerecht 2 personen:

1 el boter
3 stronken witlof
4 zoete sinaasappels (bloedsinaasappels zijn hiervoor te zuur)
eventueel 1 el honing of kristalsuiker
eventueel 1 el sinaasappellikeur
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?