Recepten van Vivian en Barry

Onze oudste dochter Vivian en haar man Barry bedenken heerlijke recepten bij de groentepakketten. Zij laten zien dat koken met lokale, seizoensgebonden groenten allerminst saai of moeilijk hoeft te zijn zodat ook jij enthousiast aan de slag kunt gaan.


Benieuwd wat onze
abonnees vinden?

Lees de reacties

Zuurkool van rode kool, favoriet van Ageeth!

header-recepten2018_bew_lente.jpg
Landzicht biologisch groentenabonnement

Bereidingswijze

Verwijder de buitenste bladeren van de kool. Bewaar er een. Halveer de kool en verwijder de stronk. Snijd de kool in dunne repen. Weeg de hoeveelheid kool in de kom. Voeg 1,5 tot 2% van het koolgewicht aan zout toe (bijv: aan 1 kg kool voeg je 15 tot 20 gram zout toe). Kneed en kneus kool en zout in de kom met je handen tot de kool vocht loslaat. Even volhouden dan komt het vocht vanzelf. Je bent klaar als er een bodempje vocht in de kom staat. Voeg kruiden of specerijen naar smaak toe. Doe de kool in de pot en stamp of duw steeds goed aan. Zorg ervoor dat eventuele luchtbellen verdwijnen en de kool onder het eigen vocht komt te staan. Ruimte tussen deksel en kool kan worden opgevuld met een koolblad waarmee de kool onder het vocht geduwd wordt. Laat het deksel van de pot of draai het losjes op de pot. Er moet nog lucht en vocht uit kunnen. Plaats de pot op een donkere plek op kamertemperatuur. De kool gaat werken en zal licht ruiken. De fermentatie verloopt trager in een koelere omgeving. Na 2 tot 3 weken is de fermentatie goed op gang. Proef tussendoor. Als de smaak bevalt kun je het fermentatieproces remmen door de pot in de koelkast te zetten. Het deksel kan desgewenst worden dichtgedraaid (let op eventuele bolling: laat dan wat gas ontsnappen).

Variatietip: je kunt in plaats van rode kool ook witte kool gebruiken, al dan niet gemengd met andere groenten.

 

vegetarisch

Ingrediënten

rode kool
grof zeezout
kruiden en specerijen (bijvoorbeeld karwei, jeneverbes, mosterdzaad, fenegriek, laurier)
mengkom
weegschaal
pot(jes) van glas of keramiek (loodvrij geglazuurd)

Er gaat ongeveer een halve kool in een jampotje van 375 gram.

Mogen wij jouw recept opnemen in onze site? Mail het ons!

Mail ons jouw recept

Biologische boerderij Landzicht
Broekseweg 2a
3291 LA Strijen
Telefoon: 06-14110152
E-mail: info@groentenabonnement.nl

Volg ons

   

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Privacy statement | Powered by HVMP Internet Marketing | Vormgeving en illustraties: Janna Kool

Akkoord
Wij gebruiken cookies om de ervaring op onze website te verbeteren, statistieken bij te houden en je toegang te geven tot onze social media.
Door gebruik te maken van deze website of door op akkoord te drukken, ga je akkoord met ons cookiebeleid. Je kan cookies ook niet accepteren.