Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!
De recepten met het icoontje zijn vegetarisch.
Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!
Boerenkool komt uit de familie van de Brassica oleracea een heeft een mediterrane oorsprong. In tegenstelling tot de zogenaamde sluitkolen, met hun bladeren dicht tegen elkaar aan, heeft de boerenkool afzonderlijke bladeren. Hierdoor slaat hij meer vitamine A en C op en minder suiker, waardoor hij minder lang houdbaar is dan sluitkolen. Voor het bereiden van de kool worden de bladeren gewassen en van de stelen gerist. De lichtgroene hartblaadjes kunnen in zijn geheel worden verwerkt. De kool wordt gekookt of gestoofd.
ca. 800 g pompoen, schoongemaakt en in blokjes 1,5 cm
1-2 el sesamolie
1 ui, fijngehakt
1 tl geraspte gember
1 tl gedroogde koriander
½ tl geelwortelpoeder
200 gr quinoa, gewassen en uitgelekt
100 gr boerenkool, fijngesneden
40 gr geroosterde pompoenpitten
zeezout
versgemalen peper
Verwarm de oven voor op 190 °C. Leg op een bakplaat een laagje bakpapier, besmeer deze met een klein beetje olie. Nog een klein beetje olie door de pompoenblokjes mengen. Leg de
pompoenblokjes daarna op de bakplaat. Laat ze ruim een half uur roosteren, zodat ze zacht en goudbruin zijn. Zet een pan met ruim water op, breng aan de kook. Blancheer hierin de boerenkool 5 minuten. Ondertussen 1 el olie verwarmen in een koekenpan. De ui in ca. 5 minuten zacht en goudbruin bakken. Voeg dan de gember, koriander, klein snufje zout en geelwortelpoeder toe. Laat 1 minuut meebakken.
Voeg dan de quinoa toe, een snufje zout en 500 ml water, breng aan de kook. Draai het vuur laag en plaats het deksel op de pan. Laat ca. 12-15 minuten zachtjes koken. Mengen met de
boerenkool, pompoen, pompoenpitten en eventueel nog wat zeezout en versgemalen peper of een beetje shoyu (of tamari voor gluten- en tarwevrij).
400 gram boerenkool, niet al te fijn gesneden
olijfolie
1 Ã 2 teentjes knoflook, fijngehakt
60 gram cashewnoten, geroosterd en grof gehakt
rijstazijn
Blancheer de boerenkool en laat goed uitlekken. Zet hem dan met olie aan in een hete wok. Voeg na 2 minuten knoflook en cashewnoten toe. Blus als de knoflook glazig is af met een klein scheutje rijstazijn. Laat op middelhoog vuur nog een paar minuten garen. Schep regelmatig om en maak op smaak met peper en zout. Serveer met quinoa.
400 gram gedroogde pappardelle (brede lintpasta)
1 el olijfolie
1 rode ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, geperst
1/2 tl chilivlokken
4 varkenssaucijzen
200 ml kippenbouillon
250 gram boerenkool, dikke nerven verwijderd, kleingesneden
geschaafde Parmezaanse kaas
Kook de pasta met wat zout beetgaar in ruim kokend water. Verhit intussen de olie in een grote hapjespan of wok op middelhoog vuur. Bak de ui 5 minuten tot hij zacht is. Voeg de knoflook en chilivlokken toe en bak ze 1-2 minuten mee. Druk intussen het vlees van de saucijzen uit het velletje en voeg het toe. Roerbak het al opbrekend met een pollepel in 6-7 minuten gaar en goudbruin. Voeg de bouillon toe en laat hem in 3-4 minuten inkoken tot de helft. Voeg de boerenkool toe en roerbak hem 5 minuten tot hij begint te slinken. Voeg zout en versgemalen peper naar smaak toe. Giet de pasta af en schep losjes door de boerenkoolsaus. Bestrooi met geschaafde Parmezaan en serveer direct.
450 gram gekookte rijst, naar keuze
Voor de boerenkool:
1 teentje knoflook, geperst
1 ui, gesnipperd
scheut water
scheut sojasaus
scheut ketjap
stukje palmsuiker
500 gr boerenkool, fijngesneden
Voor de krabbetjes:
1 kg krabbetjes in stukjes van 8cm
4 el hoisinsaus
4 el barbequesaus
1,5 el rijstazijn
1,5 el rijstwijn
2 el vloeibare honing
1/2 tl vijfkruidenpoeder
2 teentjes knoflook, geperst
1/2 tl sesamolie
Doe de hoisinsaus, barbequesaus, rijstwijn, rijstazijn, honing, vijfkruidenpoeder, knoflook en sesamolie in een kom, schep de krabbetjes erdoor en zorg ervoor dat ze rondom met een laagje bedekt zijn. Dek ze af en laat ze een nacht marineren.
Zet de grill op de hoogste stand. Leg de krabbetjes op een rooster boven een bakplaat en gril ze 15-20 minuten of tot ze mals zijn; keer ze tijdens het grillen meermalen om.
Doe in een pan een scheut zonnebloemolie, laat warm worden. Doe het uitje erin en het teentje knoflook. Laat zweten. Doe er dan een klein beetje palmsuiker bij en de boerenkool. Gooi even om.
Voeg ketjap, sojasaus en een scheut water toe. Laat koken en zet dan laag. De boerenkool mag nog een bite hebben. Serveer samen met gekookte rijst en de krabbetjes.
1 kg kruimige aardappelen
150 gr chorizo, in stukjes
600 gr panklare boerenkool (stroop het bladgroen van de nerven, was het zorgvuldig en snijd het groen klein)
1 rookworst, in halve, dikke plakken
2 uien, gesnipperd
2 el extra vergine olijfolie
1 grote rode paprika, in stukjes
zout en peper
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken. Doe de aardappelen in een pan en leg de boerenkool met wat zout er bovenop. Voeg 2 1/2 dl water toe. Breng het geheel aan de kool en laat het in 30 minuten zachtjes gaarkoken. Bak de chorizo uit in ongeveer 4 minuten op halfhoog vuur. Schep de chorizo op een bord en bak in het bakvet de ui en paprika ook ongeveer 4 minuten op halfhoog vuur. Schep de rookworst en chorizo erbij en warm het even door. Giet de aardappelen met boerenkool af, maar vang het kookvocht op. Stamp het fijn met een stamper. Voeg zoveel olijfolie en kookvocht toe tot een smeuïge stamppot ontstaat. Voeg vervolgens het worstmengsel toe en breng op smaak met zout en peper. Serveren met piccalilly en zilveruitjes.
Boerenkool kun je ook prima rauw eten! Een frisse bereiding van een winterse groente. Op de foto zie je de salade rechts boven de gevulde butternut (kerstdiner 2021).
Klein bijgerecht 4 personen:
200 gr boerenkool
2 el olijfolie
½ citroen
2 el pijnboompitten
Parmezaanse kaas naar wens
zout en peper
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin. Was de boerenkool en droog het goed. Rist de bladeren van de nerven. Snijd de bladeren in fijne reepjes. Schenk de olijfolie erbij en knijp de citroen erboven uit. Breng op smaak met zout en peper. Kneed het geheel met je handen een minuutje goed door elkaar, zodat de kool zachter wordt. Zet de salade het liefst minimaal 30 minuten in de koelkast zodat de smaken goed in kunnen trekken. Serveer met pijnboompitjes erover en naar wens wat geraspte Parmezaanse kaas.
gestoofde boerenkool (zie recept op deze site)
1 stokbrood
2 el olijfolie
1 teentje knoflook, geperst
10 ansjovisfilets
Meng de olie met knoflook. Snijd een stokbrood in dunne sneetjes. Bestrijk ze met de knoflookolie en rooster ze in een hete grillpan aan beide kanten goudgeel en krokant. Pureer in een keukenmachine de boerenkool met een scheutje water. Verdeel de boerenkoolpuree over de sneetjes brood en leg er enkele dunne reepjes ansjovisfilet op.
1 struik boerenkool of 1 kg boerenkoolbladeren
1 el olijfolie
1 ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, in dunne plakjes
1/2 rode peper, fijngesneden
zout en peper
Breng een grote pan met ruim water en wat zout aan de kook. Maak intussen de boerenkool schoon door met je handen de bladeren van de takken te rissen. Was de boerenkool goed en snijd de bladeren wat kleiner. Leg de bladeren in de pan met kokend water en kook ze ongeveer 5 minuten. Giet de boerenkool af. Verhit in een ruime koekenpan de olie en fruit de ui, knoflook en rode peper ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens de boerenkool toe. Schep alles goed om en stoof de groente nog ongeveer 10 minuten. Breng het gerecht met zout en peper op smaak. Lekker met gebakken aardappelen.
Deze groene groentecurry staat bij ons vaak op het menu, omdat het snel, makkelijk en heerlijk is, en je qua groenten eindeloos kunt variëren. Maak zelf je Thaise groene currypasta, zoals hieronder in het recept, maar kant en klaar kan ook.
Hoofdgerecht 4 personen:
Ingrediënten Thaise groene currypasta:
4-6 groene chilipepers
2 sjalotten
5 cm gember
2 tenen knoflook
20 takjes koriander
2 stengels citroengras
8 kaffir-limoenbladeren (toko, diepvries)
sap en geraspte schil van 1 limoen
1 tl gemalen korianderzaad
1 tl gemalen komijnzaad
1 tl gemalen zwarte peper
2 tl vissaus
3 el olie
Ingrediënten Thaise groene curry:
3-6 el groene currypasta (zelfgemaakt of kant-en-klaar, afhankelijk van hoe pittig je wilt eten. De kant-en-klare pasta's zijn vaak wat sterker en pittiger van smaak)
1 el olie
400 ml kokosmelk
eventueel 2 stengels citroengras
800 gr gemengde groenten die snel gaar zijn, zoals paprika, Chinese kool, boerenkool, paksoi, lente-ui, courgette, sperziebonen, broccoli, doperwten, tuinbonen.
limoensap
sojasaus of vissaus
(palm)suiker
chilipeper
De Thaise groene currypasta maak je zo:
Snijd de pepers, sjalotten, gember, knoflook, koriander, citroengras en kaffir-limoenbladeren in stukjes. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en draai tot een gladde pasta. In een luchtdicht afgesloten bakje blijft de currypasta in de koelkast 3 weken houdbaar.
De Thaise groene groentecurry maak je zo:
Snijd alle groenten die je wilt gebruiken in reepjes op kleine stukjes. Verhit de olie in een wok. Fruit de currypasta 5 minuten. Voeg de kokosmelk en 250 milliliter water toe en breng aan de kook. Gebruik je kant-en-klare currypasta, voeg dan extra stengels citroengras toe. Kneus ze door er met een deegroller op te slaan, leg er een knoop in en voeg ze toe aan de curry. Laat 10 minuten pruttelen zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen. Voeg de groenten toe en breng opnieuw aan de kook. Laat ongeveer 5 minuten koken tot de groenten beetgaar zijn.
Een goede Thaise curry is romig, pittig, zoet, zuur en zout. Proef de curry en pas indien nodig de smaak aan met fijne reepjes peper (pittig), (palm)suiker (zoet), limoensap (zuur) en sojasaus of vissaus (zout).
Serveer met rijst, pinda's en verse koriander.
Hoofdgerecht 2 personen:
200 gr boekweit
700-750 gr rode bieten
4 uien
5 el olijfolie
½ citroen
1 tl gemalen komijnzaad
1 tl gemalen korianderzaad
150 ml groentebouillon of water
4 el balsamicoazijn
10 takken tijm
2 bladeren boerenkool
zout en peper
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de bieten en snijd ze in parten. Snijd ook de uien in parten. Doe de bieten en uien met de bouillon, azijn, 2 eetlepels olijfolie en tijm in een ovenschaal. Breng op smaak met zout en peper en meng het geheel door elkaar. Rooster de bieten en uien ongeveer 1 uur in de oven, tot de bieten beetgaar zijn en de uien zacht en gekarameliseerd. Schep tussendoor af en toe om.
Bereid ondertussen de gekruide boekweit. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en fruit hierin het komijn- en korianderzaad 1 minuut. Voeg de boekweit en 400 milliliter water toe en roer door elkaar. Breng aan de kook en laat 15 minuten pruttelen, zonder deksel op de pan. Na 15 minuten zou de boekweit gaar moeten zijn en nagenoeg al het water verdwenen. (Op de verpakkingen van boekweit treffen wij vaak een veel langere kooktijd aan, rond de 30 minuten. Laat je hier niet door van de wijs brengen, bij ons is het altijd een stuk vlugger gaar). Zet dan het vuur uit, dek de pan af en laat 5 minuten droogstomen. Breng daarna de boekweit op smaak met zout, peper, citroensap en 1 eetlepel olijfolie.
Verwijder de dikke nerf van de boerenkool en scheur het blad in stukken. Leg ze op een ovenplaat en meng met 1 eetlepel olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Haal de bieten en uien uit de oven en houd ze warm onder aluminiumfolie. Verlaag de oventemperatuur naar 180°C en rooster de boerenkool ongeveer 6 minuten tot het knapperige chips zijn geworden.
Verdeel de boekweit over 2 kommen, schep de bieten en uien erover en garneer met de boerenkoolchips.
Tip: Voor een niet vegan variant, voegen wij graag ricotta, geitenkaas of feta toe aan het gerecht.
Het leuke aan deze risotto is dat je de boerenkool op 2 manieren gebruikt. De ene helft pureer je tot een saus die de risotto felgroen zal kleuren. De andere helft roerbak je, zodat het een lekkere bite geeft aan het gerecht.
Hoofdgerecht 2 personen:
150 gr risottorijst
400 gr boerenkool
1 l groentebouillon
2 el olijfolie
1 ui
2 tenen knoflook
50 gr Parmezaanse kaas
eventueel een snuf chilivlokken
zout en peper
Breng een ruime pan met water aan de kook. Breng in een andere pan de bouillon tegen de kook aan. Rits ondertussen de boerenkoolbladeren van de harde nerven af en scheur in grove stukken. Doe 200 gram boerenkool in het kokende water en kook 5 minuten. Giet af. Doe de gekookte boerenkool met 150 ml groentebouillon in een blender en mix tot een gladde saus. Zet apart.
Snipper de ui en knoflook. Verhit 1 eetlepel olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook tot glazig. Voeg de rijst toe en fruit enkele minuten mee tot het rondom bedekt is met een laagje olie. Schep er dan een soeplepel van de hete bouillon bij en blijf roeren tot de bouillon door de rijst is opgenomen. Herhaal dit proces tot de risotto nog net niet gaar is. Op het moment dat je normaal gesproken je laatste soeplepel bouillon toe zou voegen, voeg je ditmaal de groene boerenkoolsaus toe. Rasp de Parmezaanse kaas en voeg ook toe. Roer het geheel goed door en blijf roeren tot de rijst gaar is en de risotto zijn gewenste romige en licht vloeibare consistentie heeft bereikt. Proef of de risotto nog wat zout en peper nodig heeft. Houd warm op een heel laag vuurtje.
Verhit 1 eetlepel olie in een wok op hoog vuur. Voeg de overige boerenkool en een paar eetlepels water toe en roerbak 5 minuten tot het beetgaar is. Voeg naar wens een snuf chilivlokken toe.
Verdeel de felgroene risotto over de borden en schep de geroerbakte boerenkool erover.
Dit is een krokante variant op de standaard boerenkoolstamppot.
Gerecht voor 4 personen
1 kg kruimige aardappelen
400-500 gr fijngesneden boerenkool
200 gr zongedroogde tomaatjes op olie
200 ml melk
50 gr boter
4 el olijfolie
1 laurierblad
1 nootmuskaat bolletje
zout en peper uit de molen
Verwarm de oven voor op 180C. Doe de melk met de laurier in een steelpan en laat op een heel laag vuur trekken. Doe de boerenkool in een grote kom, voeg olijfolie, zout en peper toe en hussel grondig om. Spreid uit over 1 of 2 met bakpapier beklede bakplaten (hoe dunner op de plaat, hoe knapperiger de boerenkool wordt). Laat ongeveer 15 minuten in de oven knisperig worden, schep halverwege om.
Schil intussen de aardappelen, snijd in stukken en kook gaar in water met wat zout. Schep de tomaatjes uit de olie en snijd ze fijn. Zet ze nog even weg. Doe de boter bij de melk in de pan zodat de boter alvast kan smelten. Rasp er lekker veel nootmuskaat boven. Giet de gare aardappelen af, laat even uitstomen en stamp fijn. Meng de warme botermelk door de aardappelen en klop tot smeuïg. Voeg eventueel nog wat olie van de tomaatjes toe. Breng op smaak met flink wat versgemalen peper. Meng ¾ van de boerenkool erdoor. Schep op 4 borden. Strooi de rest van de boerenkool en de tomaatjes erover.
Een ovenschaal vol heerlijke geroosterde en knapperige groenten, met als verrassing de zachte zoetigheid van dadels. Gebakken geitenkaas, varkenskarbonade of een (vega) worstje, passen er goed bij.
Hoofdgerecht 2-3 personen:
1 kg vastkokende aardappels
150 gr boerenkool
5 takken tijm
1 grote ui of 2 kleinere
6 gedroogde dadels
4 el olijfolie
50 gr hazelnoten
1 el balsamico- of rode wijnazijn
zout en peper
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de aardappels en ui in parten en doe ze in een ruime ovenschaal. Leg de takken tijm ertussen. Meng er 3 eetlepels olijfolie door en breng op smaak. Rooster de aardappels en ui 55 minuten in de oven. Schep het geheel na 30 minuten even om. Verwijder ondertussen de pitten van de dadels en snijd de dadels in de lengte in vieren. Doe ze in een kommetje en schenk de azijn erbij. Hak de hazelnoten grof. Rits de boerenkoolbladeren van de nerf af. Was de bladeren en snijd ze grof. Meng er 1 eetlepel olijfolie door zodat alle bladeren bedekt zijn met een dun laagje olie. Leg na 55 minuten de boerenkool, hazelnoten en dadels op de aardappels. Schenk ook de azijn waar de dadels in gelegen hebben erover. Breng opnieuw op smaak met zout en peper. Rooster de groenten nog 10-15 minuten in de oven, tot de boerenkool knapperig is en op sommige plaatsen nog een beetje zacht of taai. Schep nu alles door elkaar en serveer.
Mijn (Vivians) oud-huisgenootje en goede vriendin Birgit kon mij op koude dagen niet blijer maken dan wanneer zij haar heerlijk smeuïge boerenkoolovenschotel voor mij maakte! Nu heeft ze mij tot grote vreugde haar recept gegeven zodat ik het zelf kan maken en met jullie kan delen.
Hoofdgerecht 4 personen:
1 kg kruimige aardappels
600 gr boerenkool
200 ml melk
een klont boter
75 gr belegen kaas
5 el paneermeel
200 gr spekreepjes
zout en peper
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Kook de aardappels in ongeveer 15 minuten gaar. Scheur ondertussen de boerenkoolbladeren van de dikke nerven af. De nerven gebruik je niet. Snijd de boerenkoolbladeren grof en kook die in een andere pan met ruim water 5-10 minuten. Giet af, spoel om met koud water en laat vervolgens goed uitlekken. Bak de spekreepjes in een koekenpan op middelhoog vuur knapperig. Giet de aardappels af en stamp het met de melk en boter tot een smeuïge ietwat dunne puree. Breng goed op smaak met zout en peper.
Rasp de kaas. Schep de boerenkool in een ovenschaal. Schep hierop de uitgebakken spekjes. Verdeel vervolgens de aardappelpuree over de schotel. Strooi de geraspte kaas en paneermeel over de aardappelpuree. Bak de ovenschotel in het midden van de oven 20 minuten tot de bovenkant goudbruin en krokant is.
Hoofdgerecht 3-4 personen:
300 gr eiernoedels
400 gr boerenkool
1 el olie
1 rode peper
1,5 cm gember
2 el sojasaus
1 el honing
½ tl Chinees vijfkruidenpoeder
2 el sesamzaad
zout en peper
Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan en zet apart. Verwijder ondertussen de harde stelen van de boerenkool en snijd de rest in reepjes. Schil de gember en rasp of snijd het fijn. Meng de helft van de gember in een kommetje met de sojasaus, honing en het vijfkruidenpoeder. Verwijder de zaadjes van de rode peper en snijd de peper fijn. Verhit de olie in een wok op middelhoog vuur. Voeg de peper en overgebleven helft van de gember toe. Roerbak dit 2 minuten en voeg dan de boerenkool toe. Roerbak tot de boerenkool begint te slinken. Giet de noedels af en voeg ze toe aan de pan. Voeg ook het sojasausje toe. Zet het vuur hoog en meng alles goed met elkaar zodat je een heerlijke ‘sticky’ (plakkerige) noedel-roerbakschotel krijgt. Breng op smaak met zout en peper, strooi de sesamzaadjes erover en serveer direct.
Hoofdgerecht 4 personen:
300-400 gr (spelt)pasta
2 el olijfolie
400 gr boerenkool
300 gr champignons
2 sjalotten
2 teentjes knoflook
eventueel ½ rood pepertje
50 gr boter
1 citroen
3 el gehakte peterselie
50 gr Parmezaanse kaas
zout en peper
Verwijder de harde stelen van de boerenkool en snijd de rest in reepjes. Snijd de champignons in dikke plakken. Snijd de sjalot in dunne ringen en de knoflook in dunne plakjes. Snijd eventueel het pepertje in dunne reepjes. Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak hierin de boerenkool tot het zacht is. Voeg dan de champignons, sjalot, knoflook, peper en boter toe. Zet het vuur lager en bak nog 5 minuten, tot de champignons glanzend en zacht zijn, maar nog niet volledig geslonken. Giet de pasta af en vang 100-150 ml kookvocht op. Voeg het kookvocht toe aan de pan en roer zodat een smeuïg geheel ontstaat. Voeg de pasta toe. Knijp de citroen er naar smaak boven uit en voeg de peterselie toe. Breng op smaak met zout en peper, roer alles goed door elkaar en dien op met geraspte Parmezaanse kaas.
Hoofdgerecht 3-4 personen:
1 butternut
3 flinke handenvol boerenkool
60 gr Parmezaanse kaas
250 ml room
15 blaadjes salie
2 el panko of paneermeel
boter om in te vetten
zout en peper
Verwarm de oven voor op 200°C.
Vet een ovenschaal in met boter. Snijd de salie in fijne reepjes. Schil de butternut en snijd de ‘nek’ van de butternut af. Snijd deze in ronde plakken van ongeveer 1 centimeter dik. Halveer de rest van de butternut en verwijder met een lepel de zaden. Snijd de helften in halve manen van ook ongeveer 1 centimeter dik. Verwijder de dikke stelen van de boerenkool en scheur de bladeren in grove stukken. Plaats ze in een stoommandje in een brede pan met een klein laagje water. Doe een deksel op de pan, breng het water aan de kook en stoom de kool 3 minuten, tot ze zacht begint te worden. Plaats de plakken butternut dakpansgewijs op de bodem van de ovenschaal. Breng op smaak met zout en peper. Leg de boerenkool hier bovenop en breng tevens op smaak met zout en peper. Strooi de helft van de salie en Parmezaanse kaas erover. Leg de halve manen butternut, enigszins overlappend, op de boerenkool. Schenk de room gelijkmatig over de schotel. Breng wederom op smaak met zout en peper en strooi de rest van de salie erover. Dek de ovenschaal losjes af met bakpapier en plaats de schotel ongeveer 40 minuten in de oven. Haal de ovenschotel uit de oven, verwijder het bakpapier en bestrooi met de overgebleven Parmezaanse kaas en de panko. Plaats de ovenschotel, nu zonder bakpapier, nog 20 minuten terug in de oven tot de butternut goed gaar is en een krokant kaaslaagje heeft.
Deze gepofte aardappels worden gevuld met een aardappel-prei-koolpuree waardoor ze een volwaardig bijgerecht vormen. Door ze vervolgens nog een keer te roosteren in de oven ontstaat een krokant goudbruin kaaskorstje, dat er appetijtelijk uitziet en ook nog eens zo smaakt.
Bijgerecht 6 personen:
3 middelgrote of 6 kleinere aardappels
300 gram boerenkool of palmkool
1 el olijfolie
1 el boter
1 prei
100 gr oude kaas of cheddar
60 gr pecorino of Parmezaanse kaas
180 gr crème fraîche
zout en peper
Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de aardappels schoon en verpak ze stuk voor stuk in aluminiumfolie. Pof de aardappels 50-60 minuten in de oven. Test met een satéprikker of de aardappels gaar zijn. Haal ze uit de oven, maar laat de oven aanstaan.
Snijd ondertussen de dikke nerven los van de boerenkool of palmkool. Was de bladeren en doe ze met aanhangend water in een koekenpan. Roerbak de kool met wat zout enkele minuten tot het begint te slinken. Doe de kool in een vergiet en laat uitlekken. Snijd de ietwat afgekoelde kool daarna in reepjes.
Halveer de prei in de lengte en was het voorzichtig. Snijd daarna de helften wederom in de lengte doormidden. Snijd er vervolgens dunne reepjes van. Verhit de olie en boter in de koekenpan op middelhoog vuur. Smoor de prei, af en toe roerend, zo’n 10-15 minuten tot ze zacht is. Voeg de koolreepjes toe en warm het geheel 1 minuutje door.
Pak de aardappels uit en halveer ze in de lengte. Houd er met het snijden rekening mee dat je straks wilt dat de aardappels als een ‘schuitje’ kunnen blijven staan. Schep met een lepel voorzichtig de binnenkant van de aardappel eruit, tot ongeveer 0,5 centimeter van de schil vandaan, en doe het in een mengkom. Meng deze ‘aardappelpuree’ met het prei-koolmengsel, de crème fraîche en ¾ van de pecorino en oude kaas. Meng alles goed door elkaar, tot een smeuïg geheel ontstaat en breng op smaak met zout en peper. Schep het mengsel nu terug in de aardappelschillen, zodat een gevuld schuitje ontstaat. Strooi de overgebleven kaas erover, zet de gevulde aardappels in een ovenschaal en plaats ze 20-30 minuten in de hete oven, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Biologische boerderij Landzicht
Broekseweg 2a
3291 LA Strijen
Telefoon: 06-14110152
E-mail: info@groentenabonnement.nl
Privacy statement | Powered by The Dare Company | Vormgeving en illustraties: Janna Kool