Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!
De recepten met het icoontje zijn vegetarisch.
Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!
De knolselderij behoort tot de Apium graveolens en wordt gekweekt voor het blad (als kruid), de stengel (als bleekselderij), en de knol (knolselderij). Doordat de knol veel natrium bevat hoeft bij de bereiding vrijwel geen zout te worden gebruikt. Het onregelmatige oppervlak van de knol heeft worteltjes en daarom moet de knol voor de bereiding worden geschild. De schillen zijn heel geschikt voor het maken van bouillon. De knol kan worden gestoofd, gebakken en tot puree worden verwerkt. Ook kan hij heel klein gesneden rauw in een salade worden verwerkt.
Deze klassiek Engelse herdersschotel is wat ons betreft echt comfort food. We gebruiken een combinatie van linzen en gehakt zodat we minder vlees hoeven te gebruiken, maar je kunt de hoeveelheid gehakt ook verdubbelen en de linzen achterwege laten. Andersom laat je voor een vegetarische variant het gehakt weg en neem je twee keer zoveel linzen. De vegetarische variant staat ook op de site.
Hoofdgerecht 4-5 personen:
3 el olijfolie
300 gr gehakt
150 gr (Le puy) linzen
1 grote ui
1 grote wortel
3 tenen knoflook
2 cm gember
2 tl gemalen komijn
½ tl kaneel
2 el tomatenpuree
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
600 ml groentebouillon
2 tl rozemarijn
20 gr peterselie
500 gr aardappels
500 gr knolselderij
flinke klont boter
scheutje melk
4 el paneermeel
zout en peper
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een ruime pan en bak hierin het gehakt rul. Kook in een andere pan de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Snipper ondertussen de ui en knoflook, snijd de gember fijn en snijd de wortel in kleine stukjes. Schep het rulle gehakt uit de pan op een bord. Giet de linzen af en zet apart. Verhit in de pan van het gehakt de overige olijfolie. Fruit hierin de ui, knoflook, wortel en gember tot de ui glazig is. Voeg de specerijen en tomatenpuree toe en fruit 2 minuten mee. Voeg dan het gehakt weer toe aan de pan, samen met de tomatenblokjes en bouillon. Breng aan de kook en laat vervolgens zonder deksel op de pan 30-40 minuten pruttelen tot een dikke saus ontstaat.
Schil ondertussen de aardappelen en knolselderij en snijd in grove stukken. Doe ze in een pan met ruim kokend water en breng aan de kook. Kook de aardappel en knolselderij in 20-25 gaar en stamp daarna met de boter en melk tot een smeuïge puree. Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200°C. Voeg de gekookte linzen op het laatst toe aan de ingedikte tomatensaus, roer door elkaar en breng op smaak. Hak de rozemarijn en peterselie fijn en roer door de saus. Giet de saus in een ovenschaal. Verspreid daarover de aardappel-knolselderijpuree en strooi het paneermeel erover. Bak de shepherd’s pie 30-40 minuten in het midden van de oven tot hij loeiheet en goudbruin is.
50 gr boter
1 kg aardappelen, geschild
1 kleine knolselderij, geschild en doormidden gesneden
2 - 2,5 dl slagroom
1 teen knoflook, fijngehakt
half bosje verse salie, alleen de blaadjes, grof gehakt
100 gr Parmezaanse kaas, geraspt
zout en peper
Verwarm de oven voor op 180 C. Vet een grote ondiepe ovenschaal in met boter. Snijd de aardappelen en knolselderij in plakjes van iets minder dan een halve centimeter dik. Leg de plakjes in een grote pan met zoveel koud water dat ze onder staan, strooi er een beetje zout bij en breng het water aan de kook. Laat het 5 minuten pruttelen, doe de aardappelen en de knolselderij dan over in een vergiet en laat ze ongeveer een minuut uitlekken en uitdampen. Doe de plakjes aardappel en knolselderij weer in de pan en voeg er de room, knoflook, salie, de helft van de Parmezaanse kaas en een flinke snuf zout en peper aan toe. Meng alles goed en doe dit alles, inclusief vocht, in de ingevette ovenschaal. Strooi er de rest van de Parmezaanse kaas over. Dek de schaal strak af met aluminiumfolie en laat de gratin in de oven in 35 tot 40 minuten goudbruin worden.
Wanneer je dit gerecht met gekookte spelt of couscous en worstjes, geitenkaas of fêta serveert, heb je een heerlijk voedzaam hoofdgerecht.
Hoofdgerecht 4 personen:
300 gr rode bieten
400 gr wortels
350 gr knolselderij of pastinaak
4 el olijfolie
265 gr kikkererwten (uit blik, uitgelekt gewicht)
4 el balsamicoazijn
1 tl karwijzaadjes of korianderzaadjes
1 tl komijnzaadjes
½ tl chilivlokken
30 gr peterselie of koriander
zout en peper
Verwarm de oven voor op 220°C. Schil de bieten en snijd ze in ongeveer 8 parten. Leg ze in een ovenschaal en meng er 1 eetlepel olijfolie door en breng op smaak. Rooster de bieten alvast 10 minuten terwijl je de andere groenten voorbereidt. Schil de wortels (en pastinaken) en snijd in de lengte in vieren. Schil de knolselderij en snijd in hapklare stukken. Doe deze groenten in een aparte ovenschaal om te voorkomen dat alles roze wordt. Meng hier de overige olijfolie door en breng op smaak. Rooster de groenten 25 minuten in het midden van de oven. Voeg daarna de kikkererwten toe aan de ovenschaal met wortel en knolselderij. Meng het geheel goed door elkaar zodat alles bedekt is met olie. Roer ook de bieten een keer door. Rooster de groenten nog 10 minuten. Besprenkel ze daarna met balsamicoazijn, karwijzaadjes, komijnzaadjes en chilivlokken. Probeer het eerlijk te verdelen over de twee ovenschalen. Rooster alles nog 10 minuten tot de groenten beetgaar zijn. Schep de groenten en kikkererwten op een serveerschaal en verdeel de bietjes erdoor. Hak de peterselie of koriander, strooi over de groenten en dien warm op.
1 knolselderij
200 gram aardappelen
200 ml melk
100-200 gram winterpostelein
25 gram boter
1 appel, in stukjes
zout en peper
geroosterde hazelnoten of (niet vega) uitgebakken spekjes
Schil de knolselderij en de aardappelen en snijd in stukken. Kook samen gaar. Voeg 200 ml warme melk toe en stamp met de boter tot een smeuïge puree. Stamp er de appel en postelein door. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi bij het serveren met geroosterde hazelnoten of de uitgebakken spekjes.
Knolselderij is wat ons betreft een, zeer onterecht, ondergewaardeerde groente. Dus geef deze knobbelige knol eens de kans om het middelpunt van je maaltijd te zijn. Door hem in zijn geheel te roosteren blijft alle smaak gevangen en proef je pure knolselderij.
Bijgerecht 4 personen:
1 knolselderij
1 el olijfolie
2 tl grof zeezout, plus extra
6 el mayonaise
2 el crème fraîche
1 el mosterd
10 gr peterselie
4 augurkjes
2 el kappertjes
1 citroen
zout en peper
Verwarm de oven voor op 200°C. Was de knolselderij heel goed met een borstel. Snijd de eventuele ‘haartjes’ eraf. Leg de knolselderij op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk rondom met olijfolie. Bestrooi met grof zeezout. Rooster de knolselderij 1 tot 2 uur in het midden van de oven.
Maak ondertussen de remouladesaus. Hak de peterselie fijn en snijd de augurkjes in kleine stukjes. Meng de mayonaise, crème fraîche, mosterd, peterselie, augurkjes en kappertjes met elkaar. Knijp er een halve citroen boven uit en snijd de andere helft van de citroen in partjes. Roer de citroensap door de saus en breng op smaak met zout en peper.
Kijk of de knolselderij gaar is door er een dun mesje in te steken. Glijdt hij er gemakkelijk tot het midden in? Dan is de knolselderij gaar. Zo niet, rooster hem dan nog wat langer. Snijd de geroosterde knolselderij in plakken of parten en verwijder naar wens de schil. Serveer met remouladesaus, grof zeezout en partjes citroen.
Eén van Pepijn's favoriete groentes, hier zo puur als het kan.
1 knolselderij
250 gr bloem
300 gr zout
5 eiwitten
150 ml water
Maak een pasta van de bloem, zout, eiwitten en het water.
Maak een ronde basis van de pasta op een bakschaal en zet hier de gewassen maar niet geschilde knolselderij op. Pak vervolgens de knolselderij in met de rest van de pasta en zet het geheel in een op 160C voorverwarmde oven. Bak de knolselderij ongeveer 2 tot 3 uur tot er een mooie gouden korst is.
Haal de knol uit de oven en tik de bovenkant open, je kunt nu de heerlijke gare en geurige knolselderij er uit scheppen.
Dit is super met een mooie moot witvis of een lekkere karbonade. Natuurlijk kan er ook een schep crème fraîche of jonge kaas bij. Als je kruiden wil toevoegen dan is bieslook, daslook, dragon, dille, platte peterselie en kervel allemaal top!
In tegenstelling tot veel ovenschotels, is dit een fris en licht gerecht. Wil je een iets zwaardere variant, maak dan een aardappel-knolselderijpuree om de schotel mee af te dekken. De schotel is goed van te voren te bereiden, je hoeft het dan voor het moment van eten alleen nog in de oven te schuiven.
Hoofdgerecht 4 personen:
1 kg knolselderij
50 gr boter
2 el olie
1 grote ui (of 2 als je geen prei gebruikt)
1 prei (of 2 als je geen ui gebruikt)
1 wortel
1 stengel bleekselderij
½ venkel
1 tl venkelloof of gedroogde dille
1 blaadje laurier
100 ml witte wijn
600 gr vis (hele moten zijn het handigst, wij gebruikten zalm en kabeljauw)
2 el maïzena
handjevol gehakte peterselie
25 gr Parmezaanse kaas of oude kaas
zout en peper
Begin met het maken van de knolselderijpuree. Schil hiervoor de knol en snijd in blokjes van 2 centimeter. Stoom ze met behulp van een stoommandje en een laagje water in de pan in 15-20 minuten gaar. (Of kook ze in 10-15 minuten gaar, maar dan verlies je wellicht iets van de smaak). Stamp de gare knolselderij met de boter tot een grove puree en breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 180 C. Snijd de ui, prei, venkel, wortel en bleekselderij in kleine stukjes. Verhit de olie in een ruime pan op middelhoog vuur en fruit hierin zachtjes de groenten aan, samen met de laurier en venkelloof, tot ze zacht beginnen te worden, ongeveer 10 minuten. Voeg de wijn toe aan de zachte groenten en blijf roeren tot de wijn geheel verdampt is. Voeg 500 ml water toe en breng aan de kook. Zet het vuur terug naar middelhoog en leg de vis in de pan. Doe het deksel erop en laat de vis 5 minuten pocheren, tot ze gaar is. Schep de vis uit de pan en zet apart. Los de maïzena op in een beetje koud water en voeg het toe aan het groentemengsel in de pan. Blijf enkele minuten roeren tot de saus is ingedikt. Haal de pan van het vuur, roer de peterselie erdoor en breng goed op smaak.
Verdeel met je handen de vis in vlokken over de bodem van een ovenschaal. Schenk hier de groentesaus over. Strijk de knolselderijpuree over de schotel en zet het 30 minuten in de oven. Haal de schotel uit de oven en zet de grill van de oven aan. Rasp de kaas over de puree en plaats de schaal nog 5 minuten terug in de oven tot de kaas een knapperig en goudbruin korstje vormt.
Deze gratin vormt een perfect bijgerecht bij geroosterd vlees maar is ook zeer geschikt als vegetarisch hoofdgerecht met een groene salade.
Bijgerecht 4 personen of hoofdgerecht 3 personen:
400 gr aardappels
300 gr knolselderij
150 ml slagroom
150 ml melk
1 grote appel (bijv. goudreinet)
1 teentje knoflook
5 takjes tijm
10 gr boter
zout en peper
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de knolselderij en aardappels. Wanneer de aardappels een dunne schil hebben, zouden wij ze alleen goed wassen, maar niet schillen. Halveer de knolselderij en snijd vervolgens in dunne plakjes van 3-5 millimeter. Snijd de aardappels in even dunne plakjes. Gebruik je kleine aardappels, snijd ze dan in de lengte in plakjes zodat ze enigszins hetzelfde formaat hebben als de knolselderijplakjes. Plet het teentje knoflook met een mes. Doe de knolselderij, aardappel en knoflook samen met de room en melk in een brede pan. Rits de blaadjes van de tijm los en voeg toe aan de pan. Breng aan de kook en laat het, af en toe voorzichtig omscheppend, 10 minuutjes zachtjes pruttelen tot de groenten iets zachter zijn. Snijd ondertussen de appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de appel in de lengte in dunne plakjes. Schep de helft van het knolselderij-aardappelmengsel in een ovenschaal. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de plakjes appel erover. Schep vervolgens de andere helft van het mengsel op de appel en giet het roommengsel erbij. Verdeel de boter in kleine blokjes over de schotel. Breng wederom op smaak met zout en peper. Zet de ovenschotel in de oven en bak hem 35-40 minuten, tot hij goudbruin is.
Knolselderij is volgens b(r)oer Floor een onterecht ondergewaardeerde groente. Door de knolselderij in z'n geheel te roosteren, blijven alle heerlijke smaken gevangen en kan het terecht de hoofdrol spelen in je maaltijd. Het enige wat je nodig hebt is een beetje geduld, de oven doet de rest.
In dit recept is de geroosterde knolselederij in de prei-peterseliebouillon een heel verrassend ingrediënt.
Voorgerecht of licht hoofgerecht 4 personen:
1 knolselderij
olijfolie
zout en peper
Voor de bouillon:
1 prei
2 tenen knoflook
2 el olijfolie
800 ml groentebouillon
20 gr peterselie
½ citroen
30 gr hazelnoten
1 el boter
zout en peper
Verwarm de oven voor op 200°C. Was de knolselderij heel goed met een borstel. Leg de knolselderij op een stuk aluminiumfolie. Besprenkel met olijfolie, zout en peper. Pak de knolselderij losjes in met aluminiumfolie. Rooster de knol, afhankelijk van de grootte, 1 tot 2 uur, tot de knol helemaal gaar is. Een prikker zou je er dan gemakkelijk doorheen moeten kunnen steken.
Snijd de knolselderij in parten of plakken en verwijder naar wens de schil.
Halveer de prei in de lengte en was schoon. Snijd de prei in dunne halve ringen. Snipper de knoflook. Fruit de prei en knoflook in 1 eetlepel olie op middelhoog vuur, tot de prei zacht begint te worden. Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook en laat 20 minuten pruttelen. Snijd ondertussen de peterselie fijn. Voeg de peterselie toe aan de bouillon en breng op smaak met citroensap, zout en peper.
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Hak de hazelnoten grof.
Verhit de overige olie en boter in de koekenpan op hoog vuur. Bak hierin de parten knolselderij in ongeveer 2,5 minuut per kant goudbruin.
Verdeel de prei-peterseliebouillon over 4 diepe borden. Leg in ieder bord 2 parten knolselderij. Strooi de hazelnoten erover en serveer. Serveer naar wens met stokbrood, om er een wat meer vullende maaltijd van te maken.
Voorgerecht voor 4 tot 6 personen of als hoofdmaaltijd met een lekker stuk stokbrood of ciabatta.
1 ui fijngesneden
2 el olie
250 gr. selderijknol, grof geraspt
5 stengels bleekselderij, in plakjes
7,5 dl bouillon naar keuze groenten of kippenbouillon
1 eierdooier
1 dl slagroom
2 el fijngesneden bladselderij
6 gedroogde tomaten op olie, uitgelekt, in lange dunne reepjes gesneden.
Bak de ui in olie circa 5 minuten. Voeg de selderijknol en bleekselderij toe en laat circa 4 minuten meebakken. Voeg de bouillon toe en kook even door. Pureer de soep, eventueel naar wens kun je de soep ook zeven. Breng de soep weer aan de kook. Roer de eierdooier los met de slagroom en voeg enkele lepels toe. Roer het dooiermengsel door de soep en laat de soep nu absoluut niet meer koken. Serveer met fijngesneden bladselderij en de gedroogde tomaten.
Een heerlijk herfstig gerecht dat wij graag rond borreltijd eten met wat knapperig brood erbij.
Bijgerecht 2 personen:
1 knolselderij
2 rode uien
blaadjes van 3 takken tijm
2 el olijfolie
80 gr zachte blauwe kaas
6 dadels (het liefst zachte medjoul dadels)
1 el honing
2 el pompoenpitten
zout en peper
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de knolselderij en snijd in blokjes van ongeveer 1 centimeter. Leg ze op een bakplaat en meng met 1 eetlepel olijfolie en de tijmblaadjes. Breng op smaak met zout en peper. Rooster de knolselderij 30 minuten in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn.
Snijd ondertussen de ui in halve ringen. Verhit de overige olie in een koekenpan en fruit de ui rustig tot ze heel zacht en glazig zijn. Ontpit de dadels en snijd in de lengte in vieren. Meng de ui, dadels, blauwe kaas, honing en pompoenpitten door de geroosterde knolselderij en rooster het geheel nog 5 minuten in de oven tot het warm is.
1 knolselderij, schoongemaakt, dun geschild, in blokjes gesneden
1 eetlepel citroensap
kleine rode paprika, in kleine stukjes gesneden
1 eetlepel fijngehakte peterselie
100 gr. verse roomkaas met kruiden (of lightversie)
zout en peper
3 eieren
Kook de knolselderijblokjes gaar in weinig water met zout en citroensap, ca. 10 minuten. Laat uitlekken en pureer. Blancheer de paprikastukjes (kort in heet water leggen) en spoel af met koud water. Laat uitlekken.
Roer de roomkaas door de knolselderijpuree tot een egale massa. Splits de eieren. Voeg de paprikablokjes, eierdooiers en peterselie toe aan de puree en roer goed door. Breng op smaak met zout en peper.
Vet een souffléschaal in. Verwarm de oven voor tot 200 graden. Klop in een kom de eiwitten stijf. Spatel de knolselderijmassa er luchtig doorheen. (niet te lang kloppen want het geheel moet luchtig blijven) Vul de souffléschaal met het mengsel en laat in ca. 20 minuten rijzen en goudbruin worden. Heerlijk met breekbrood of Turks brood of …….
De dadelketchup is gebaseerd op een populaire zoetzure chutney uit India. Barry deed het direct denken aan curryketchup en sindsdien noemen wij het dus dadelketchup. Gelukkig is het een stuk makkelijker te maken dan curryketchup en gaat er geen geraffineerde suiker in. We dippen er graag onze geroosterde groenten in en serveren er slamix bij. Je kunt naar hartenlust variëren met de groenten, denk bijvoorbeeld ook aan bieten, pompoen, zoete aardappel, uien, pastinaak of koolraap.
Bijgerecht 4 personen:
700 gr knolselderij
500 gr wortelen
800 gr aardappelen
3 el olijfolie
110 gr gedroogde dadels (wij gebruiken voor dit recept medjoul of deglet noor dadels)
2½ tl tamarindepasta (toko of ruim gesorteerde supermarkt, vervang in het uiterste geval door limoensap)
½ tl gemalen komijn
snuf chilipoeder
zout en peper
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de knolselderij en wortelen en snijd in grove parten of repen. Snijd ook de aardappels in grove parten. Spreid de groenten uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Schenk de olijfolie erover, bestrooi met zout en peper en meng alles goed door elkaar. Rooster de groenten in ongeveer 50 minuten gaar.
Maak ondertussen de ketchup. Ontpit de dadels en hak ze grof. Verwarm de dadels met 150 ml water in een pannetje tot de dadels zacht zijn. Voeg de tamarinde, komijn en chilipoeder toe. Pureer het dadelmengsel met een staafmixer of in een blender tot het de consistentie van dikke slagroom heeft. Laat afkoelen en serveer met de geroosterde groenten.
1 geschilde knolselderij van ongeveer 600 gram
sap van 1 citroen
1 eidooier
1 flinke mespunt zeezout
1 tl grove mosterd
1 dl olijfolie
2 volle el yoghurt
2 tl fijngeknipte platte peterselie en een beetje voor de garnering
2 tl fijngeknipte bieslook
2 el kappertjes en een paar voor de garnering
peper uit de molen
4 niet te grote rode koolbladeren
Snijd de knolselderij in lucifertjes en leg ze in een kom met water en citroen om verkleuring te voorkomen. Maak de remouladesaus met de garde. Begin met de eidooier, roer het zout, de mosterd en 2 el citroensap er doorheen. Voeg met kleine hoeveelheden tegelijk de olijfolie toe, eerst druppel voor druppel en dan in een regelmatig straaltje en blijf stevig kloppen. Roer als het mengsel dik is geworden en als alle olie erbij geschonken is de yoghurt, de peterselie en de bieslook er door heen. Voeg de afgespoelde, uitgelekte en eventueel in grove stukjes gehakte kappertjes toe en wat versgemalen peper. Proef en voeg zo nodig nog wat citroensap of zout toe. Blancheer de knolselderij 30 seconden in een grote hoeveelheid kokend water, schenk in een zeef en spoel onder koud water af. Laat zorgvuldig uitlekken en droog af met een schone theedoek. Meng de knolselderij en de remouladesaus door elkaar. Leg op vier borden elk een rode koolblad en schep de knolselderij erop. Garneer met peterselie en kappertjes.
Licht hoofdgerecht 4 personen:
deeg voor hartige taart (zelfgemaakt of 5 kant-en-klare plakjes uit de diepvries)
1 knolselderij
2 rode uien
1 el olijfolie
1 tak rozemarijn
½ el balsamicoazijn
½ el honing
½ el grove mosterd
100 gr blauwe kaas (bijvoorbeeld gorgonzola, roquefort of stilton)
50 gr walnoten
2 eieren
100 ml slagroom
100 gr crème fraîche
boter om in te vetten
zout en peper
Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een quichevorm in met boter. Rol het deeg uit tot een ronde plak en bekleed daarmee je quichevorm. Leg er bakpapier op en stort er een blindbakvulling (zoals bakerwten of linzen) in. Bak de bodem 10-15 minuten blind in de oven. Verwijder de blindbakvulling en bak het deeg nog 5-10 minuten, tot het goudbruin is.
Snijd ondertussen de ui in dunne ringen. Verhit de olie in een koekenpan waar je een passend deksel voor hebt. Fruit de ui tot glazig. Schil de knolselderij en snijd in blokjes van zo'n 1 bij 1 centimeter. Je hebt 500 gram blokjes nodig. Snijd de naaldjes rozemarijn fijn. Voeg de knolselderij en rozemarijn toe aan de pan en schenk er een scheutje water bij. Breng aan de kook en draai het vuur iets lager. Laat de knolselderij, onder af en toe roeren, in 15-20 minuten beetgaar worden. Je wilt niet te vaak roeren want dan ontsnapt de stoom. Door gewoon af en toe met de pan te schudden zorg je ervoor dat de knolselderij zowel lichtjes bakt (waardoor hij lekkere goudbruine kantjes krijgt) als gaar stoomt.
Voeg balsamicoazijn, honing en mosterd toe aan het knolselderijmengsel en bak nog 1 minuut mee. Breng op smaak met zout en peper.
Verwijder de blindbakvulling en schep het knolselderijmengsel erin. Klop de eieren, slagroom en crème fraîche door elkaar. Breng goed op smaak met zout en peper. Giet het eiermengsel over de knolselderij. Hak de walnoten grof en verdeel erover. Verbrokkel tot slot de blauwe kaas erover.
Bak de quiche in 35-40 minuten goudbruin en gaar.
500 gr knolselderij, geschild
2 eierdooiers
150 ml room
eventueel 30 gr kaas, geraspt
Verwarm de oven voor op 170 C. Snijd de knolselderij in dunne plakjes en meng in een kom met de eierdooiers, room en zout. Doe alles over in een ingevette ovenschaal. Druk de plakjes goed aan en dek de gratin af met een stuk bakpapier. Bak de gratin in +/- 45 min. mooi gaar. Verwijder het bakpapier de laatste 20 minuten en strooi er eventueel kaas over zodat de bovenkant mooi lichtbruin kleurt.
Onze Floor is gek op knolselderij en vraagt zich altijd af waarom deze knol meestal ondergesneeuwd raakt in een maaltijd. Speciaal voor hem hebben we daarom deze week 2 recepten waarin de knolselderij zijn verdiende hoofdrol krijgt toebedeeld.
Bijgerecht 2 personen:
1 knolselderij
75 ml + 2 el olijfolie
2 el kappertjes
50 gr walnoten
25 gr platte peterselie
1 el blanke rozijnen
½ rode peper
2 el rode wijnazijn
zout en peper
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de knolselderij en snijd in ronde plakken van 1,5 centimeter dik. Bestrijk de plakken rondom met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi met zout en peper. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster de knolselderij 'steaks' 20 minuten in de oven. Keer ze om en rooster nog eens 20 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn.
Maak ondertussen de salsa. Snijd hiervoor de kappertjes, walnoten, peterselie, rozijnen en rode peper zo fijn mogelijk. Doe in een kommetje en meng er azijn en 75 ml olijfolie door. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de knolselderij 'steaks' met de salsa, die overigens ook erg lekker is met andere geroosterde knol- en wortelgroenten.
2 el zonnebloemolie
1 sjalot, fijngesneden
1 knolselderij, in stukjes
6 of 7 schorseneren, geschild en in stukjes
350 ml bospaddenstoelenbouillon (van tablet)
100 ml slagroom
50 gr boter
nootmuskaat
1 appel, in luciferreepjes
4 halve walnoten, fijngeraspt
notenolie of pompoenpitolie
Verhit de olie en bak hierin zachtjes de sjalot en knolselderij 3 minuten. Voeg de bouillon toe en kook de knolselderij en schorseneren in ongeveer 25 minuten gaar. Voeg de slagroom en boter toe en pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met zout, peper en evt. een beetje nootmuskaat. Schep de soep in de borden, leg de fijngesneden appel in het midden en bestrooi royaal met geraspte walnoot. Besprenkel met een paar druppeltjes notenolie.
Iets heel anders met knolselderij, een borrelhapje!
1 geschilde knolselderij, in langwerpige blokken, 10-15 minuten gekookt
2 el olijfolie
125 gr plakjes ontbijtspek
zout en vers gemalen peper
4 el balsamicoazijn
½ el honing
Verwarm de oven voor op 180C graden. Laat de gekookte knolselderijblokken afkoelen. Schenk dan wat olijfolie over de knolselderijblokken. Bestrooi ze eventueel met een beetje zout. Wikkel om elk stuk een plakje ontbijtspek en doe alles in een ovenschaal. Zet de schaal midden in de oven, circa 15 minuten of tot het spek krokant is. Bestrooi met peper.
Kook voor de dressing de balsamicoazijn met een halve eetlepel honing. Druppel de dressing over de gebakken knolselderij.
20 gr boter
1 kleine sjalot, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
300 gr knolselderij, in blokjes
2 middelgrote kruimige aardappels, in blokjes
700 ml groentebouillon
125 ml mascarpone of slagroom
1-2 el olijfolie
zout en peper
Smelt de boter in een grote pan en fruit de sjalot en knoflook in 1-2 minuten glazig. Voeg knolselderij, aardappel en de bouillon toe. Breng het geheel aan de kook en kook de groenten afgedekt in 10-15 minuten zachtjes gaar. Pureer de soep met een staafmixer en meng de mascarpone of room erdoor. Breng de soep op smaak met zout en peper. Schep de soep in kommen en druppel er wat olijfolie in.
Dit recept komt uit het kookboek van Janneke Vreugdenhil "I love groenten", nou, die titel past wel bij ons.
(Maaltijd)salade voor 2 personen
75 gram spelt (hele korrels)
400 gram knolselderij, in kleine dobbelsteentjes
4-5 el olijfolie
1 el honing
sap en rasp van ½ citroen
blaadjes van 2 takjes tijm (of een snuf gedroogde tijm)
1 avocado, in blokjes
40 gram hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
een handvol rucola
sap van ½ of 1 citroen
Week de spelt minimaal 3 uur (langer mag ook) in royaal koud water. Zet de speltkorrels op met ruim vers water en kook ze in ongeveer een uur gaar. Laat uitlekken en afkoelen. Verwarm de oven op 200 graden. Doe de knolselderij, 2 eetlepels olijfolie, honing, citroensap en –rasp en tijm in een kom en schep om. Voeg naar smaak zout en versgemalen peper toe. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de groente hierover uit. Schuif in het midden van de oven en laat de blokjes knolselderij 30-40 minuten roosteren tot ze karamelkleurig zijn. Schep tussendoor 2 of 3 keer om. Hussel een salade van spelt, geroosterde knolselderij, hazelnoten en rucola. Strooi er dan de avocadoblokjes over. Sprenkel over de blokjes avocado een beetje citroensap tegen verkleuring. Maak op smaak met citroensap, de rest van de olijfolie, zout en versgemalen peper.v
400 gr knolselderij, in juliennereepjes
1/2 citroen, geperst
1/2 appel, geraspt
1 sinaasappel,geschild en in blokjes
1 el mayonaise
3 el yoghurt
2 tl kerriepoeder
3 el bieslook, fijngehakt
een paar walnoten
zout en peper
Roer in een kom de mayonaise en yoghurt met de kerriepoeder en 1 eetlepel citroensap tot een dressing. Breng op smaak met zout en peper. Zet koel weg tot gebruik. Besprenkel de knolselderijreepjes met 1 eetlepel citroensap en blancheer ze 2 minuten in een pan met ruim kokend water. Spoel de reepjes in een vergiet af onder koud water en laat ze goed uitlekken. Schep de knolselderij, de appel, de sinaasappel en bieslook door de saus, breng op smaak met zout en peper. Strooi de walnoten over de salade.
Bijgerecht, 4 personen
1 knolselderij van ca. 600 gr
mespunt zout
50 gram bloem
2 eiwitten
50 gram paneermeel
100 gram boter
Schil de knolselderij en snijd in plakken van een ½ cm dik. Kook de schijven 3 minuten in ruim kokend water met het zout. Laat de knolselderij uitlekken en afkoelen.
Strooi in een bord de bloem. Klop in een ander bord de eiwitten los. Strooi in een derde bord het paneermeel. Haal de plakken knolselderij eerst door de bloem, dan door de eiwitten en tenslotte door het paneermeel. Verwarm de boter in een koekenpan en bak op een matig vuur de plakken goudbruin. De plakken doen het goed als vleesvervanger en zijn lekker met een champignon- of tomatensaus.Gebakken knolselderij.
Deze ovenschotel is zowel een ideale doordeweekse maaltijd, als een mooi bijgerecht voor een (kerst)diner.
Hoofdgerecht 4 personen, bijgerecht 6-8 personen:
1 kg knolselderij
1 ui
4 tenen knoflook
2 el olijfolie
800 gr tomatenblokjes (uit blik)
300 gr donker groene of Le Puy linzen
½ citroen
een flinke handvol peterselie
100 gr Parmezaanse kaas
zout en peper
Verwarm de oven voor op 190°C. Kook de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking, tot ze gaar en zacht zijn. Snipper de ui en knoflook. Verhit de olijfolie in een grote, brede pan. Fruit hierin de ui en knoflook tot glazig. Voeg de tomatenblokjes toe en laat het geheel 10 minuten zachtjes pruttelen.
Schil ondertussen de knolselderij en snijd in vieren. Snijd de kwarten vervolgens in dunne plakken. Voeg de knolselderij toe aan de tomatensaus en dek de pan af. Gaar de knolselderij in de saus. De knolselderij verliest vocht tijdens het koken, dus vrees niet als het er aanvankelijk een beetje droog uitziet. Hak de peterselie grof. Voeg, zodra de knolselderij gaar is, de peterselie, en het sap en de rasp van de citroen toe. Breng op smaak met flink wat zout en peper.
Giet de linzen af en breng op smaak. Wissel in een ovenschaal lagen knolselderij en tomatensaus af met lagen linzen. Eindig met knolselderij en tomatensaus. Rasp de Parmezaanse kaas erover. Zet de ovenschotel 30 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.
1 kleine knolselderij, geschild en in grove stukken
225 gr aardappelen, geschild
6 lente-uitjes
handvol bieslook, fijngehakt
50 gr broodkruimels
1 ei
2 el room
2 el citroensap
75 gr kaas, geraspt
2 el bloem
olie
2 el peterselie, fijngehakt
1 el dille, fijngehakt
zout en peper
Kook de knolselderij gaar in water met citroensap, in ongeveer 20 minuten. Kook ook de aardappelen, giet ze af en pureer samen met de selderij. Voeg de ui, bieslook, broodkruim, ei, room, kaas en groene kruiden toe aan de puree. Meng alles goed en kruid naar smaak met zout en peper. Verdeel de puree in porties en maak er afgeplatte balletjes van. Bestuif de koekjes met de bloem en bak ze 5 Ã 7 minuten aan weerszijden in een pan in ruim hete olie. Laat de koekjes uitlekken op keukenpapier.
Deze klassiek Engelse herdersschotel is wat ons betreft echt comfort food. Hoewel in het tradionele recept gehakt wordt gebruikt hebben wij het gehakt vervangen door linzen.
Hoofdgerecht 4-5 personen:
3 el olijfolie
300 gr (Le puy) linzen
1 grote ui
1 grote wortel
3 tenen knoflook
2 cm gember
2 tl gemalen komijn
½ tl kaneel
2 el tomatenpuree
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
600 ml groentebouillon
2 tl rozemarijn
20 gr peterselie
500 gr aardappels
500 gr knolselderij
flinke klont boter
scheutje melk
4 el paneermeel
zout en peper
Kook de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Snipper ondertussen de ui en knoflook, snijd de gember fijn en snijd de wortel in kleine stukjes. Giet de linzen af en zet apart. Verhit in de pan de olijfolie. Fruit hierin de ui, knoflook, wortel en gember tot de ui glazig is. Voeg de specerijen en tomatenpuree toe en fruit 2 minuten mee. Voeg dan de tomatenblokjes en bouillon toe. Breng aan de kook en laat vervolgens zonder deksel op de pan 30-40 minuten pruttelen tot een dikke saus ontstaat.
Schil ondertussen de aardappelen en knolselderij en snijd in grove stukken. Doe ze in een pan met ruim kokend water en breng aan de kook. Kook de aardappel en knolselderij in 20-25 gaar en stamp daarna met de boter en melk tot een smeuïge puree. Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200°C. Voeg de gekookte linzen op het laatst toe aan de ingedikte tomatensaus, roer door elkaar en breng op smaak. Hak de rozemarijn en peterselie fijn en roer door de saus. Giet de saus in een ovenschaal. Verspreid daarover de aardappel-knolselderijpuree en strooi het paneermeel erover. Bak de shepherd’s pie 30-40 minuten in het midden van de oven tot hij loeiheet en goudbruin is.
1 selderijknol, in blokjes
1 winterwortel, in plakjes
25 gr boter
1 uitje, gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
1 rode paprika, in reepjes
1 tl Provencaalse kruiden
1 el tomatenpuree
200 ml bouillon
50 gr geraspte kaas
zout en peper
Verwarm de oven voor op de grill. Blancheer de knolselderij en wortel. Smelt de boter en fruit de ui met de knoflook lichtbruin. Voeg de overige groenten toe en laat ze meesmoren tot alles goed heet is. Strooi er de kruiden over en roer er de tomatenpuree doorheen. Schenk de bouillon erbij. Laat alles ongeveer 10 minuten op een laag pitje sudderen tot het gaar is. Breng op smaak met zout en peper. Breng het gerecht over in een ovenvaste schaal. Strooi er de kaas overheen. Plaats de schaal onder de grill tot de kaas gesmolten is.
Biologische boerderij Landzicht
Broekseweg 2a
3291 LA Strijen
Telefoon: 06-14110152
E-mail: info@groentenabonnement.nl
Privacy statement | Powered by The Dare Company | Vormgeving en illustraties: Janna Kool