Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!
De recepten met het icoontje zijn vegetarisch.
Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!
Paksoi behoort tot de Brassica rapa, een Aziatische koolsoort. Het is een langwerpige krop die zich van onze kolen onderscheid door zijn opvallende witte hoofdnerven, met groene bladeren en een milde smaak. De paksoi is snel gaar en alle delen van het blad kunnen worden gebruikt. De witte stelen hebben een langere bereidingstijd dan de bladeren. De paksoi kan worden gestoofd, maar is ook een prima groente om te roerbakken. De binnenste stengels van een stronk kunnen, in kleine stukjes gesneden, gebruikt worden in een salade.
Het geheime ingrediënt van deze stamppot? Piccalilly! Je kunt ons op ons woord geloven dat dat verrassend heerlijk is.
Nog lekkerder met semi zongedroogde tomaatjes en stukjes augurk erdoor.
Hoofdgerecht 4 personen:
1,2 kg kruimige aardappels
2 stuks paksoi
4 volle el piccalilly
een klontje boter
75 ml warme melk
zout en peper
Schil de aardappels, snijd in stukken en kook ze afgedekt in ongeveer 20 minuten gaar. Snijd ondertussen de paksoi in dunne reepjes. Giet de aardappels af en stamp ze met de paksoi, piccallily, boter en melk tot een smeuïge stamppot. Breng op smaak met zout en peper.
2 struiken paksoi
2 el zonnebloemolie
400 gram kipfilet of quornstukjes
2 el Indiase kerriepasta mild
100 gr gemalen kokos
200 ml crème fraïche
Snijd de paksoi in dunne reepjes. Verhit de olie in een wok en bak de kip of quorn in 5 minuten bruin. Voeg de paksoi toe en bak het 2 minuten mee (eerst het witte gedeelte en later het groene gedeelte). Voeg de kerriepasta toe en bak het 1 minuutje mee. Meng de kokos met de crème fraïche en voeg het toe aan de paksoi. Laat het geheel koken tot de saus lobbig is. Eventueel nog wat water toevoegen als de saus te dik wordt. Lekker met rijst.
Als je de rijst een avond van te voren kookt, zet je in een mum van tijd een heerlijk avondmaal op tafel.
Hoofdgerecht 4 personen:
500 gr gekookte rijst
2 stuks paksoi
2 el zonnebloemolie
5 cm gember
4 tenen knoflook
6 lente-uien
2-4 groene pepers
2 volle tl komijnpoeder
1 volle tl korianderpoeder
2 el sojasaus
30 gr koriander
zout en peper
Voor erbij: gebakken eitjes, pinda's of knapperige uitjes, atjar tjampoer, sambal
Rasp de gember en knoflook. Snijd de lente-uien in dunne ringen. Verwijder de zaadlijsten en zaadjes van de pepers en snijd fijn. Snijd de stengels van de paksoi in dunne repen en de bladeren in grove repen. Verhit de olie in een wok op hoog vuur. Roerbak de gember, knoflook, lente-ui, peper, komijnpoeder en korianderpoeder 3 minuten. Voeg de paksoistengels toe en roerbak 1 minuut. Voeg de rijst toe en roerbak 5-10 minuten tot het geheel goed warm is. Voeg de sojasaus en paksoibladeren toe en roerbak nog 3 minuten. Snijd de koriander fijn en roer door de rijst. Breng op smaak met zout en peper en serveer.
Deeg:
150 gr bloem
90 gr boter
1/2 tl zout
2 el koud water
(of ongeveer 4 plakjes bladerdeeg)
Vulling:
250 gr kwark
1/2 dl room
1 ui
1 struik paksoi
8 gedroogde tomaten op olie
2 el fijn geraspte oude kaas
2 tenen knoflook
olijven
2 eieren
peper en zout
Kneed voor een hoofdgerecht voor 2-3 personen van bloem, boter, zout en water een stevig deeg en leg dat een half uur ingepakt in de koelkast. Was de paksoi, snij de stengels in fijne reepjes en laat ze goed uitlekken. Pers de knoflook uit boven een grote kom. Voeg eieren, kwark, room en peper en zout naar smaak toe. Klop deze ingrediënten schuimig. Pel en snijd de ui, snijd de tomaten in kleine stukjes. Voeg geraspte kaas, paksoi, ui en tomaat aan het kwarkmengsel toe. Verwarm de oven op 200 C. Bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg uit. Bekleed een ingevette, platte taartvorm (ca. 24 cm) met het deeg (of met de plakjes bladerdeeg, dan niet voorbakken). Prik er gaatjes in en bak de taartbodem 10 minuten, al dan niet met blinde vulling. Schep de vulling op de bodem, garneer met olijven en bak de taart in 40 tot 45 minuten bruin en gaar.
Wij eten dit graag met rijst en tempeh goreng (zie recept op onze website). De seroendeng blijft in een luchtdicht afgesloten bakje hartstikke lang goed.
Bijgerecht 2 personen:
1 paksoi
1 el zonnebloemolie
½ ui
1 teentje knoflook
25 gr geraspte kokos
50 gr ongezouten pinda's
½ tl gemalen komijnzaad
½ tl gemalen korianderzaad
½-1 el chilivlokken (naar smaak)
zout en peper
Begin met het maken van de seroendeng. Snipper hiervoor de ui en knoflook heel fijn. Hak de pinda's grof. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook tot glazig. Voeg komijn, koriander en chilivlokken toe en fruit 2 minuten mee. Voeg de geraspte kokos toe en bak al roerend tot het goudbruin is. Let goed op, want de kokos kan snel verbranden. Voeg de pinda's toe en bak nog 30 seconden mee. Schep op een bord om af te laten koelen. Breng op smaak met zout en peper.
Snijd de paksoi in de lengte in vieren. Was de paksoi voorzichtig. Leg ze in een brede koekenpan waar je een deksel voor hebt. Schenk er ½ centimeter water bij, dek de pan af en breng aan de kook. Laat de paksoi in 3-5 minuten beetgaar stomen. Schep de paksoi uit de pan, bestrooi met zout en peper en laat even uitdampen voordat je het serveert met je zelfgemaakte seroendeng.
250 gr Chinese eiermie
1 struik paksoi
1 rode paprika
1 ui
4 el zonnebloemolie
1 schaal tofu roerbak pittig gekruid
50 ml ketjap manis
4 el seroendeng (kokos-pindamengsel)
Kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing, giet deze af en laat uitlekken. Maak de paksoi schoon en snijd deze in reepjes. Snij de ui in halve ringen. Verhit de olie in de wok en bak de ui en de tofu twee minuten. Voeg de paprika en paksoi toe en laat dit 3 minuten meebakken. Voeg dan de ketjap toe en verwarm nog 1 minuut. Schep de mie door het groentemengsel en roerbak nog 1 minuut. Verdeel de mie over vier borden en bestrooi met seroendeng.
Recept voor 2-3 personen, recept van www.foody.nl
1 ui, gepeld en in stukken
3 teentjes knoflook, gepeld
1 rode peper, in ringetjes
1 el donkerbruine basterdsuiker
4 el pindakaas
1/2 el gembersiroop
2 el zonnebloemolie
1 gele paprika, in blokjes
1 struik paksoi, in reepjes
1 blik kokosmelk 400ml
1 el vissaus, eventueel
2 el sojasaus
300 gr gamba's schoongemaakt en gepeld
sap van 1 limoen
Doe alle ingrediënten tot en met de zonnebloemolie in de foodprocessor of hakmolentje. Maal het geheel tot een dikke currypasta. Fruit deze zonder olie in een diepe pan zo'n 2 minuten aan.
Voeg de paprika en paksoi aan de currypasta toe. Bak de groenten mee tot de paprika wat zachter wordt.
Schenk de kokosmelk in de pan en voeg hier de vissaus en sojasaus aan toe. Breng de curry aan de kook.
Laat de curry 20 minuten zonder deksel op de pan pruttelen en voeg de laatste 5 minuten de gamba's toe, roer af en toe door tot de gamba's gaar zijn.
Breng de pinda-kokoscurry op smaak met het limoensap. Serveer de curry met gekookte rijst.
1 struik paksoi
1 ui, fijngesneden
100 gr feta
4-6 el crème fraïche
peper
1 teen knoflook, geperst
Was de paksoi en snijd in reepjes. Fruit de ui in wat olie. Fruit de paksoi even mee en laat het onder af en toe omroeren 10 minuten smoren. Snijd de feta in stukjes en roer het samen met de crème fraïche door de kool. Laat nog een paar minuten stoven tot de feta gesmolten is. Roer de knoflook erdoor en breng op smaak met peper. Lekker met rijst.
Pad pak is een geroerbakte Thaise groentesalade. Wij eten het graag met rijst en gebakken vis.
Bijgerecht 2 personen:
1 paksoi
5 lente-uien
1 rode peper
4 el zonnebloemolie
1 el sesamolie
2 el oestersaus
1 tl palmsuiker of bruine basterdsuiker
15 gr (Thaise) basilicum of koriander
2 el zonnebloempitten
Was de paksoi en snijd in stukken van 4 centimeter. Snijd de lente-uien in stukken van 5 centimeter lang. Snijd de rode peper in ringetjes. Klop een dressing van 2 eetlepels zonnebloemolie, sesamolie, oestersaus en suiker. Scheur de basilicum of koriander grof.
Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan en zet apart. Verhit 2 eetlepels olie in een wok of koekenpan op hoog vuur en roerbak hierin de lente-uien 2 minuten. Voeg de paksoi toe en roerbak nog een aantal minuten, tot de paksoi zacht begint te worden. Schenk de dressing erover, draai het vuur uit en meng alles door elkaar. Strooi tot slot de kruiden en zonnebloempitten erover.
Tip: Je kunt ook geblancheerde roosjes broccoli mee roerbakken.
1 struik paksoi
Dressing:
4 el walnootolie
1 el citroensap
2 tl honing
1 tl grove mosterd
50 gr pecannoten
Was de paksoi en snijd deze in fijne reepjes. Klop een dressing van de overige ingrediënten behalve de pecannoten. Schep de dressing door de paksoi. Laat de dressing minimaal een half uur intrekken en schep het dan nogmaals om. Schep er de pecannoten over en serveer.
Deze stoofpot is het wachten meer dan waard. Floor doet het denken aan Daging Smoor en daar heeft het inderdaad veel van weg; krachtige Aziatische smaken die we dit keer combineren met frisse paksoi. Serveer met noedels of rijst.
Hoofdgerecht 4 personen:
1 kg runderriblappen
2 el olie
2 el bloem
2 tenen knoflook
1 ui of grote sjalot
1 rode peper
2,5 cm gember
125 ml rijstwijn (mirin)
125 ml hoisinsaus
½ tl gemalen komijnzaad
1 steranijs
½ sinaasappel
1 tl honing
750 ml runderbouillon
1 grote paksoi (of 2 kleine)
bosui
zout en peper
Snijd de ui, knoflook, gember en rode peper fijn. Verhit 1 eetlepel olie in een stoofpan en fruit hierin de ui, knoflook, gember en peper tot de ui glazig is. Schep het mengsel uit de pan, zet apart en veeg de pan schoon.
Snijd de runderriblappen in stukken. Doe de bloem in een kom en breng op smaak met zout en peper. Wentel het vlees door de bloem. Verhit de overgebleven eetlepel olie in de stoofpan. Bak hierin het vlees in porties rondom goudbruin. Doe al het vlees in de pan en voeg het uimengsel toe. Voeg de komijn, steranijs, rijstwijn, hoisinsaus, bouillon en honing toe. Knijp de sinaasappel uit boven de pan. Meng alles goed door elkaar en breng aan de kook. Dek de pan af en laat het vlees onder af en toe roeren ongeveer 3 uren stoven tot het mals is en uit elkaar begint te vallen. Als je vindt dat de stoofpot nog te veel vocht bevat, laat het dan even flink doorkoken zonder deksel op de pan. Voeg water toe als je juist vindt dat het geheel te droog is geworden of dreigt aan te bakken.
Snijd tot slot de witte delen van de paksoi in plakjes. Snijd de groene delen in de lengte in tweeën. Voeg de paksoi toe aan het stoofvlees, roer door, dek de pan af en kook de paksoi 5 minuutjes tot het beetgaar is. Garneer met ringetjes bosui.
300 gr kipfilet
1 tl Thaise groene kerriepasta
2 teentjes knoflook, heel klein gesneden
2 tl fijngehakte verse gember
geraspte schil van 1 limoen
2 el zonnebloemolie
350 gr broccoli, in roosjes
200 gr paksoi, in repen
1 blikje kokosmelk (165 ml)
4 tl vissaus
4 el gehakte korianderblaadjes of basilicumblaadjes
Snijd de kip in dunne plakjes. Meng de kerriepasta met knoflook, gember en limoenrasp en meng dat door de kip. Verhit de olie in een grote koekenpan of wok en bak de kip op hoog vuur lichtbruin. Voeg de broccoli toe en iets later de paksoi, kokosmelk en vissaus. Leg een deksel op de pan en verwarm alles 5 minuten of tot de broccoli beetgaar is en de kip door en door gaar. Strooi er voor het opdienen koriander of basilicum over. Voor een vegetarisch gerecht: Vervang de kip door tofu. Snijd de tofu in stevige plakken of stukjes.
600 gr paksoi
3 el ketjap manis
1 ui
2 el tomatenketchup
1 teentje knoflook
3 el sesamzaad
150 g taugé
peper & zout
2 tl gemberpoeder
2 el olie
Maak de paksoi schoon, snijd deze in reepjes, was deze en laat deze uitlekken. Houd het witte en groene gedeelte van de paksoi apart. Pel de ui en het knoflookteentje en snipper deze. Verhit in een wok de olie en fruit hierin eventjes de ui en knoflook. Voeg de paksoi reepjes toe, roerbak eerst het witte gedeelte een paar minuten en bak dan nog eventjes de groene reepjes mee. Voeg dan gemberpoeder, ketjap, tomatenketchup, peper en wat zout toe. Laat dit onder af en toe omscheppen in ongeveer 10 minuten gaar worden. Voeg de laatste paar minuten de taugé toe.
Hoofdgerecht voor 2 personen, je maakt het in een handomdraai klaar.
1 struik paksoi, gewassen en in de lengte gesneden
2 winterpenen, in schuine lange stukjes gesneden
1 rode ui, grof gesnipperd
1 tot 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
2 cm gember, geschild en fijn geraspt
3 halve paprika groen, geel en rood, in schuine lange reepjes
rasp van de schil van 1 limoen
sap van 1 limoen
handje vol ongezouten cashewnoten
droge sherry
sojasaus ketjap manis
zoete chilisaus
Ui met peen in olie bakken. Gember, knoflook en de schil van de limoen na een paar minuten toevoegen. Paprika toevoegen en mee laten bakken, niet te lang, het mag nog best een bite hebben. Paksoi toevoegen en 2 minuten op hoog vuur meebakken. Afblussen met een scheutje sherry en limoensap. Op smaak brengen met sojasaus, ketjap en chilisaus. Mocht de saus te dun zijn, dan met maizena of arrowroot aandikken. Strooi de cashewnoten erover en serveer met rijst.
Misschien ken je pruimensaus wel uit de Chinese keuken, waar ze het meestal serveren met krokante Pekingeend, pannenkoekjes en lente-uitjes. Het is gemakkelijk zelf te maken en erg lekker met paksoi en rijst met eventueel gegrilde tofu, kipfilet of varkenskotelet erbij.
Bijgerecht 2 personen:
1 paksoi
50 gr gedroogde pruimen, ontpit
25 ml sojasaus
1 el honing
1 sinaasappel
1 el mirin (Japanse rijstwijn)
1 steranijs
1 el sesamolie
snufje chilivlokken
4 lente-uien
1 rode peper
blaadjes koriander
limoenpartjes
Snijd de pruimen in stukjes. Doe de pruimen met sojasaus, honing, sap van 1 sinaasappel, mirin, steranijs, sesamolie, chilivlokken en 3 eetlepels water in een pannetje en breng aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes pruttelen tot het wat dikker wordt. Haal van het vuur en zet 15 minuten weg, zodat de smaak in kan trekken. Verwijder dan de steranijs en pureer met een staafmixer je saus. Het hoeft niet helemaal glad. Voeg wanneer nodig nog wat extra water toe als je de saus te dik vindt. Het moet een dikke stroperige consistentie krijgen. Warm de saus daarna op een laag vuurtje weer op.
Snijd de paksoi in de lengte in vieren. Plaats de paksoi in een stoommand of pan en stoom in ongeveer 10 minuten beetgaar. Snijd de lente-uien en rode peper in dunne schuine ringetjes. Serveer de paksoi met pruimensaus erover en garneer met lente-ui, rode peper, blaadjes koriander en partjes limoen ernaast.
Een Koreaanse vriendin, die nu helaas niet meer in Nederland woont, gaf ons dit recept. Zij hield totaal niet van koken, maar wel van lekker eten, en hoopte dat wij haar met deze soep even terug konden brengen naar Korea. Volgens haar was de missie geslaagd! De soep is vergelijkbaar met een gevulde misosoep en naar wens kun je (glas)noedels toevoegen om er nog meer een maaltijdsoep van te maken.
Hoofdgerecht 2 personen:
1 paksoi
3 el doenjang, Koreaans gefermenteerde sojapasta, grotere supermarkten en (Koreaanse) toko, of lichtbruine miso
1 el gochujang, Koreaanse chilipasta of vervang door 1 fijngehakte chilipeper, laat achterwege als je niet van pittig houdt
1 tl sesamolie
5 cm gember
2 tenen knoflook
1,2 l dashi of groentebouillon
200 gr tofu
20 gr gedroogde paddenstoelen
4 lente-uien
Week de paddenstoelen 10-20 minuten in heet water, tot ze zacht zijn. Rasp de gember en knoflook fijn en wrijf ze in een vijzel tot een zo fijn mogelijke puree. Knijp het overtollige vocht uit de geweekte paddenstoelen en snijd ze in reepjes. Verhit de sesamolie in een ruime pan en fruit hierin de gember-knoflookpuree 3 minuten aan. Voeg de doenjang, gochujang en paddenstoelen toe en fruit 2 minuten mee. Voeg de dashi of bouillon toe, breng aan de kook en meng alles al roerend goed door elkaar, zodat de soep een heldere bruine kleur krijgt. Snijd de tofu in blokjes, de lente-uien in ringetjes en de paksoi in repen. Laat de soep 10 minuten zachtjes pruttelen en voeg daarna de tofu, lente-ui en paksoi toe. Laat de soep nog ongeveer 5 minuten pruttelen tot alle ingrediënten goed warm zijn, maar ook nog een bite hebben. Serveer direct.
Dit recept kun je op meerdere manieren bereiken, met hetzelfde resultaat. Het makkelijkst is met behulp van een grote Chinese stoommand of een geïmproviseerde variant daarvan door een vergiet op je pan te plaatsen. Je kunt ook individuele pakketjes maken door de ingrediënten in te pakken in aluminiumfolie of bakpapier en ze vervolgens 10-15 minuten te stomen in een oven van 200°C.
Hoofdgerecht 2 personen:
1 paksoi
2 zeebaarsfilets van 150 gr per stuk (het liefst met vel)
3 el sojasaus
1 el vissaus
1 el sesamolie
eventueel 1 el mirin
1 rode peper
5 cm gember
4 lente-uien
eventueel 1 stengel citroengras
2 tenen knoflook
Was de paksoi en snijd in stukken. Snijd de peper en gember in luciferdunne reepjes. Snijd de bosui in dunne plakjes en snijd de knoflook en citroengras fijn. Leg een vel bakpapier in je stoommand zodat de bodem en zijkanten volledig bedekt zijn. Leg de paksoi in de stoommand. Verdeel daarover 2/3 van de peper, gember, lente-ui, citroengras en knoflook. Leg de zeebaarsfilets er bovenop. Verdeel de rest van de ingrediënten over de vis en schenk de sojasaus, sesamolie, vissaus en mirin erover. Plaats de stoommand op een pan met kokend water, dek af met een deksel en stoom de paksoi en vis 10-15 minuten tot de vis gaar is en de paksoi warm en nog lekker knapperig.
Serveer met rijst en lepel wat van het lekkere vocht uit de stoommand over je gerecht.
Een hartverwarmende milde kokoscurrysoep. Om er een vullende maaltijdsoep van te maken, serveren wij hem graag in een kommetje met gare rijst of rijstnoedels. Je kunt er ook nog een gekookt eitje, tofu of garnalen aan toevoegen.
Soep voor 3 personen:
400 ml (groente)bouillon
600 ml kokosmelk
1 el olie
1½ volle tl rode currypasta
1 stengel citroengras
eventueel 1 blaadje kaffir limoen (toko)
2 cm gember
1,5 el vissaus
½ el lichtbruine basterdsuiker
½ struik paksoi (of 1 hele, wanneer het een klein struikje is)
250 gr oesterzwammen
2 el verse koriander
½ limoen
2 tl sojasaus
Verwijder de twee buitenste lagen van de stengel citroengras en snijd het kontje ervan af. Snipper het witte deel van de stengel. Leg een knoopje in de rest van de stengel. Schil de gember en rasp of snijd het fijn. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de gember en de gesnipperde citroengras een minuutje. Voeg de rode currypasta toe en fruit een minuut mee. Schenk voorzichtig en al roerend de bouillon erbij. Voeg het knoopje citroengras, eventueel het blaadje kaffir limoen, vissaus en suiker toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Verwijder de knoop citroengras en de kaffir limoen, voeg de kokosmelk toe aan de pan en breng opnieuw aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Snijd ondertussen de paksoi in dunne reepjes en scheur de oesterzwammen in vieren. Voeg dit toe aan de soep en laat nog 5 minuten pruttelen. Breng op smaak met limoensap en sojasaus en serveer met verse koriander.
Hoofdgerecht 2 personen
Wij hebben eigenlijk altijd wel een flesje gember-limoensaus (zie dressings op deze site) in de koelkast staan, waardoor dit gerecht in no time op tafel staat. Maar ook zonder dat je deze saus al klaar hebt, heb je in een mum van tijd een heerlijke maaltijd. Paddenstoelen en paksoi zijn een perfecte combinatie.
3 el olie
1 paksoi
400 gr gemengde paddenstoelen (wij gebruiken hiervoor het liefst een combinatie van kastanjechampignons, shiitakes en oesterzwammen)
1 sjalot
2 teentjes knoflook
2,5 cm verse gember
1 el rijstazijn
2 el sojasaus
6 lente-uitjes
Schil de gember. Snijd de sjalot, knoflook en gember fijn. Halveer eventueel de grootste exemplaren van je paddenstoelen, zodat ze allemaal even snel gaar zijn. Snijd de paksoi in niet al te kleine repen. Verhit de olie in een wok op hoog vuur. Bak hierin de sjalot, knoflook en gember ongeveer 30 seconden. Voeg de paddenstoelen toe en roerbak tot ze goudbruin en zacht beginnen te worden. Voeg de paksoi, rijstazijn, sojasaus en 2 eetlepels water toe en roerbak nog ongeveer 3 minuten tot de stelen van de paksoi een beetje zacht zijn en het geheel goed warm. Serveer met rijst en lente-uitjes.
Gebruik je de gember-limoensaus, roerbak dan de champignons, voeg de paksoi en 3 eetlepels gember-limoensaus toe en warm goed door. Het sjalotje, de knoflook, gember, rijstazijn en sojasaus kun je dan dus achterwege laten.
Paksoy, knoflook en broccoli miso soep
Wij zijn erg gek op de Japanse keuken en dit is een soep die ik graag voor mezelf maak na een lange dag in de keuken van Eendracht, echt “Food for the soul†op zijn Japans! De miso kan je in een natuurvoedingswinkel of bij de chinese toko kopen, ook al heb je nu weinig nodig, het blijft heel lang goed, het is de ideale vegetarische smaakmaker. Het leuke van deze soep is dat je oneindig kan variëren met groente, zeewier, vlees, vis, schaaldieren of een ei.
2 tenen knoflook
1 eetlepel sesam
½ broccoli, in hapklare stukken gesneden
½ paksoi, in hapklare stukken gesneden
½ liter niet te sterke groente- of kippenbouillon
2 pakjes verse udon noodles (te koop bij de Chinese winkel) of bami voor 2 personen
4 eetlepels misopasta (te koop bij de Chinese winkel, goed ingepakt lang houdbaar)
Fruit de fijngesneden knoflook even in de sesamolie. Voeg de broccoli toe en rooster deze een minuutje in de pan. Voeg paksoi, bouillon en udon noodles (of bami) toe en kook deze totdat de noodles beetgaar zijn.Meng in een grote kom eerst de miso met een beetje van de soep en voeg dan de rest van de soep toe. Breng op smaak met kikkoman sojasaus of een andere Japanse sojasaus. Pak je stokjes en geniet!
Deze zomerse maaltijdsalade staat in een mum van tijd op tafel. Als je flinke trek hebt, kun je de salade serveren met bijvoorbeeld een gebakken eitje, gepocheerde kip of geroerbakte garnalen.
Lichte maaltijdsalade 2 personen:
100-150 gr rijstnoedels
1 paksoi
4 el Thaise 'sweet chili' saus
2 tl sesamolie
2 tl sojasaus
½ limoen
1 el mirin (Japanse rijstwijn, vervang evt. door water)
15 gr koriander en/of munt
1 rode peper
een handje ongezouten pinda's
Snijd de paksoi in dunne reepjes. Snijd ook de rode peper in dunne reepjes. Hak de koriander en/of munt grof.
Klop voor de dressing de chilisaus, sesamolie, sojasaus, sap van de limoen en mirin goed door elkaar.
Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel om met koud water. Meng nu de noedels, paksoi, chilipeper, kruiden en dressing door elkaar. De ervaring heeft ons geleerd dat je dit het best gewoon met je handen kunt doen. Strooi tot slot de pinda's erover. Serveer de salade direct, want anders gaan de rijstnoedels nogal aan elkaar plakken.
350 gr mihoen
200 gr worteltjes
6 lente-uitjes
1 struik paksoi
2 teentjes knoflook, geperst
1 pak tofureepjes pittig gekruid
3 el olie
5 el vissaus of voor vegetarische variant sojasaus
4 el citroensap
zout en peper
Bereid de mihoen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Snijd de worteltjes in de lengte doormidden en dan in schuine dunne plakjes en de lente-uitjes in ringen. Snijd de paksoi in repen. Verhit de olie in een wok en roerbak de tofureepjes met de uitgeknepen teentjes knoflook 2 minuten. Voeg eerst de wortel toe en roerbak 3 minuten, voeg dan de bosuitjes en de paksoi toe en roerbak nog eens 3 minuten. Schenk de vissaus of sojasaus en het citroensap erbij en verhit het geheel nog 1 minuut. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de mihoen fijn en verdeel het door het groentemengsel. Warm het geheel goed door.
Dit snelle roerbakgerecht zou zomaar eens je nieuwe favoriete doordeweekse maaltijd kunnen worden. Serveer met rijst.
Hoofdgerecht 2 personen:
200 gr kippendijfilet
1 paksoi
100 gr taugé
½ ui
3 tenen knoflook
2 cm gember
3 el olie
2 el oestersaus
1 el sojasaus
1 el rijstazijn
2 tl honing
1 volle tl maizena
50 gr cashewnoten
zout en peper
Snijd de kippendijfilet in stukjes. Meng de stukjes met de maizena, zodat ze rondom met een dun laagje bedekt zijn. Klop de oestersaus, sojasaus, rijstazijn, honing en 1 eetlepel water door elkaar en zet apart.
Snijd de ui in parten. Snijd de knoflook en gember in dunne reepjes. Snijd de paksoi in brede repen. Houd de stengels en bladeren apart.
Verhit de olie op hoog vuur in een wok of ruime koekenpan. Bak hierin de kip rondom goudbruin, in 3-5 minuten. Schep de kip uit de pan. Voeg de ui, knoflook en gember toe en roerbak 2-3 minuten. Voeg de kip en paksoistelen toe en roerbak 2-3 minuten. Voeg het gemengde sausje met de oestersaus toe en breng al roerbakkend aan de kook. Roerbak nog 2-3 minuten, tot de kip gaar is en de paksoi beetgaar is. Voeg dan de paksoibladeren, taugé en cashewnoten mee en roerbak nog 1 minuut tot alles warm is. Breng op smaak met zout en peper en serveer direct.
Tip: voor een vegetarische variant kun je in dit recept de kip goed vervangen door blokjes stevige tofu of tempeh.
400 gr rundergehakt of vegetarisch gehakt
zout
chilipeper
2 struikjes paksoi
2 el (sesam)olie
75 gr taugé
2 el sojasaus
2 tl suiker
1/2 tl gemberpoeder
3 eetlepels water
Bak in een wok al omscheppend het rundergehakt of vegetarisch gehakt bruin. Kruid met zout en chilipeper. Neem het gehakt uit de pan en schenk het braadvocht weg. Snijd de stuikjes paksoi in brede repen, wrijf de pan schoon, voeg (sesam)olie toe en roerbak hierin eerst de witte repen paksoi 2 minuten en dan met de repen groen erbij nogmaals 1 minuut. Voeg de taugé toe en roerbak opnieuw 1 minuut. Voeg het gehakt samen met sojasaus, suiker, gemberpoeder en de eetlepels water toe. Roerbak nog 2 minuten. Lekker met gekookte rijst.
Dit recept komt uit het kookboek Easy Sla. Weleens bij SLA geweest? Op de Oude Binnenweg is een vestiging;, gezond, biologisch, zoveel mogelijk onbewerkt en lokaal. Maar vooral ook heeeel lekker!
2 eieren
1 paksoi of 1 kropsla
1 komkommer
1 rijpe avocado
2 eetlepels mirin (rijstazijn)
2 eetlepels mayonaise
125 ml zure room
1 el Japanse sojasaus
snuf peper
1-2 el water (optioneel)
100 g Hollandse garnalen
2 lente-uitjes, in dunne plakjes
Kook de eieren 6 minuten in een pannetje kokend water met een scheutje azijn. Laat ze na het koken goed afkoelen in koud water, pel ze en halveer ze.
Was de paksoi en snijd hem in dunne repen. Snijd de komkommer in de lengte in vieren, verwijder de zaadlijst en snijd hem in diagonale plakjes. Halveer en ontpit de avocado en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes of plakjes.
Meng de mirin, mayonaise, zure room, Japanse sojasaus en peper in een kommetje. Als je de crème iets dunner wilt maken, voeg je het water toe.
Meng de sla, komkommer, avocado en Hollandse garnalen in een grote kom en verdeel de salade over twee borden. Maak af met de gekookte eieren en lente-ui en serveer met een flinke lepel misocrème.
250 gr noedels
400 gr paksoi, in smalle repen,
2 el zonnebloem- of maïsolie
150 gr taugé
300 gr rundvlees of seitan in reepjes
2 el Japanse sojasaus
2 teentjes knoflook, fijngesneden
3 el oestersaus
1 ui, fijngesneden
sap en rasp van 1 limoen
2 cm gemberwortel, geraspt
zout en peper
Kook de noedels in ruim kokend water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Laat ze kort uitlekken. Verhit intussen op hoog vuur de olie in een grote wok of braadpan. Voeg het rundvlees of seitan toe en roerbak dit in ca 2 minuten rondom bruin. Voeg de knoflook, ui en gember toe en bak nog ca 2 minuten mee. Voeg het wit van de paksoi toe en bak ca 3 minuten mee. Schep de afgegoten noedels, taugé en het groen van de paksoi erdoor en voeg de sojasaus, oestersaus, 2 eetlepels limoensap en de limoenrasp toe. Warm alles al omscheppend nog ca 3 minuten goed door.
Biologische boerderij Landzicht
Broekseweg 2a
3291 LA Strijen
Telefoon: 06-14110152
E-mail: info@groentenabonnement.nl
Privacy statement | Powered by The Dare Company | Vormgeving en illustraties: Janna Kool