Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!
De recepten met het icoontje zijn vegetarisch.
Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!
De palmkool of zwarte kool is van oorsprong een delicatesse uit Italië. Hij wordt ook wel Cavolo Nero, zwarte kool, genoemd. Het gewas staat als donkere palmboompjes op het land. Palmkool groeit ook in Nederland vanaf de eerste oogst in augustus ongestoord verder tijdens de wintermaanden, waardoor de oogst onafgebroken kan plaatsvinden. De groente houdt het midden tussen boerenkool en savooiekool. Basisbereiding: Snijd de grove nerf uit de kool en snijd hem in reepjes. Je kunt de kool dan eenvoudig roerbakken maar ook verwerken in velerlei gerechten.
Je zou het misschien niet direct verwachten, maar de exotische zoete bataat en de oer-Europese palmkool vormen een smakelijk paar. Wij gebruikten voor deze risotto parelgort omdat we houden van een beetje afwisseling. Daarbij past de nootachtige smaak van parelgort goed bij het zoetige van de bataat en het bittere, hartige van de palmkool, maar natuurlijk kun je ook gewoon risottorijst gebruiken.
Hoofdgerecht 4 personen:
200 gr parelgort
600 gr palmkool
1 grote zoete bataat
1 l groentebouillon
1 sjalot
1 teentje knoflook
2 el olijfolie
2 el olie om in te bakken
100 ml droge witte wijn
75 gr Parmezaanse kaas
een klontje boter
zout en peper
Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de zoete bataat en snijd in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter. Leg ze in een ovenschaal en meng er 2 eetlepels olijfolie, zout en peper doorheen. Rooster de zoete bataat 20-30 minuten in de oven tot ze gaar zijn.
Zet een pan met de groentebouillon op een laag vuurtje. Snipper het sjalotje en de knoflook. Verhit de overige olijfolie in een grote pan op matig vuur. Fruit hierin de sjalot en knoflook. Voeg de parelgort toe als de sjalot glazig is. Roer even goed om en voeg de witte wijn toe. Breng aan de kook en laat alle wijn verdampen. Nu bereid je de parelgort eigenlijk zoals iedere risotto. Voeg telkens een soeplepel warme bouillon toe en blijf roeren tot de bouillon is opgenomen. Voeg dan een tweede lepel toe en ga hiermee door tot de parelgort gaar is, dit zal zo’n 20-30 minuten duren. Waarschijnlijk is de parelgort sneller gaar dan dat de bouillon op is, dus proef goed tussendoor om te voorkomen dat je risotto snotgaar wordt.
Verwijder ondertussen de dikke nerven van de palmkool. Snijd de bladeren in dunne reepjes en blancheer ze. Laat goed uitlekken. Schep vlak voordat de risotto klaar is de reepjes kool en blokjes zoete bataat door de parelgort. Warm het geheel goed door en breng op smaak. Meng tot slot de Parmezaanse kaas erdoor en eventueel een klontje boter als je de risotto iets smeuïger wilt maken.
gestoofde boerenkool (zie recept op deze site)
1 stokbrood
2 el olijfolie
1 teentje knoflook, geperst
10 ansjovisfilets
Meng de olie met knoflook. Snijd een stokbrood in dunne sneetjes. Bestrijk ze met de knoflookolie en rooster ze in een hete grillpan aan beide kanten goudgeel en krokant. Pureer in een keukenmachine de boerenkool met een scheutje water. Verdeel de boerenkoolpuree over de sneetjes brood en leg er enkele dunne reepjes ansjovisfilet op.
Deze gepofte aardappels worden gevuld met een aardappel-prei-koolpuree waardoor ze een volwaardig bijgerecht vormen. Door ze vervolgens nog een keer te roosteren in de oven ontstaat een krokant goudbruin kaaskorstje, dat er appetijtelijk uitziet en ook nog eens zo smaakt.
Bijgerecht 6 personen:
3 middelgrote of 6 kleinere aardappels
300 gram boerenkool of palmkool
1 el olijfolie
1 el boter
1 prei
100 gr oude kaas of cheddar
60 gr pecorino of Parmezaanse kaas
180 gr crème fraîche
zout en peper
Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de aardappels schoon en verpak ze stuk voor stuk in aluminiumfolie. Pof de aardappels 50-60 minuten in de oven. Test met een satéprikker of de aardappels gaar zijn. Haal ze uit de oven, maar laat de oven aanstaan.
Snijd ondertussen de dikke nerven los van de boerenkool of palmkool. Was de bladeren en doe ze met aanhangend water in een koekenpan. Roerbak de kool met wat zout enkele minuten tot het begint te slinken. Doe de kool in een vergiet en laat uitlekken. Snijd de ietwat afgekoelde kool daarna in reepjes.
Halveer de prei in de lengte en was het voorzichtig. Snijd daarna de helften wederom in de lengte doormidden. Snijd er vervolgens dunne reepjes van. Verhit de olie en boter in de koekenpan op middelhoog vuur. Smoor de prei, af en toe roerend, zo’n 10-15 minuten tot ze zacht is. Voeg de koolreepjes toe en warm het geheel 1 minuutje door.
Pak de aardappels uit en halveer ze in de lengte. Houd er met het snijden rekening mee dat je straks wilt dat de aardappels als een ‘schuitje’ kunnen blijven staan. Schep met een lepel voorzichtig de binnenkant van de aardappel eruit, tot ongeveer 0,5 centimeter van de schil vandaan, en doe het in een mengkom. Meng deze ‘aardappelpuree’ met het prei-koolmengsel, de crème fraîche en ¾ van de pecorino en oude kaas. Meng alles goed door elkaar, tot een smeuïg geheel ontstaat en breng op smaak met zout en peper. Schep het mengsel nu terug in de aardappelschillen, zodat een gevuld schuitje ontstaat. Strooi de overgebleven kaas erover, zet de gevulde aardappels in een ovenschaal en plaats ze 20-30 minuten in de hete oven, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Hoofdgerecht 4 personen:
500 gr palmkool
300-400 gr (spelt)pasta, bij voorkeur schelpjes of orecchiette
4 el olijfolie
2 el citroensap
4 ansjovisfiletjes
1,5 rode peper
3 tenen knoflook
versgemalen zwarte peper
Parmezaanse kaas
Spoel de palmkool goed schoon en blancheer het vervolgens 1 minuut in kokend water. Laat het uitlekken. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verwijder de zaadjes van de pepertjes en snijd de pepertjes fijn. Snijd ook de tenen knoflook fijn. Verhit 2 eetlepels olie in een ruime koekenpan. Fruit hierin op middelhoog vuur de ansjovisfiletjes, peper en knoflook, ongeveer 5 minuten tot de ansjovis is opgelost. Snijd ondertussen de geblancheerde palmkool in dunne repen. Voeg ze na 5 minuten toe aan de pan, samen met het citroensap en de overige olijfolie. Meng alles goed met elkaar en bak het geheel nog eens 5 minuten. Schep 4 eetlepels van het pastakookvocht over in de koekenpan. Giet de pasta af als het beetgaar is en voeg dan ook toe aan de pan met palmkool. Schud de pan een paar keer om zodat de pasta goed gemengd is met de palmkool. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en serveer met geraspte Parmezaanse kaas.
Een supergezonde en makkelijke manier om palmkool te eten. Zeker eens proberen hoor!
Bijgerecht 4 personen:
200 gr palmkool
3 el pijnboompitten
2 el extra vergine olijfolie
1,5 el sap van een citroen
50 gr Parmezaanse kaas
zout en peper
Was de palmkoolbladeren. Verwijder de dikke delen van de nerven en snijd vervolgens de bladeren in zeer dunne reepjes. Doe ze in een kom en giet de olijfolie en het citroensap erbij. Breng op smaak met zout en peper en kneed het geheel een minuutje goed met je handen door elkaar, zodat de kool iets zachter wordt. Zet het vervolgens 30 minuten in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken. Rooster ondertussen in een droge koekenpan de pijnboompitten tot ze beginnen te geuren en verkleuren. Meng vlak voor het serveren de pijnboompitten door de palmkool. Schaaf met een kaasschaaf ‘krullen’ van de Parmezaanse kaas, meng deze losjes door de salade en dien op.
1 palmkool, in repen gesneden
eventueel 100 gr gerookt spek in dobbelsteentjes
2 citroenen
koude persing olie naar keuze, notenolie is erg lekker hierbij
200 gr gekookte kikkererwten
oude kaas, je eigen favoriet, die van mij is Olde Remeker
200 gr van je favoriete pasta
Blancheer de palmkool in ruim water ongeveer 1 minuut, spoel koud en laat uitlekken. Doe dan een scheutje van de olie in de pan en rooster de spek, voeg de palmkool toe en bak de kool beetgaar. Voeg de kikkererwten toe en het sap van de citroenen. Meng met de warme gekookte pasta en doe er net zoveel geraspte kaas over als jij lekker vindt.
800 gr palmkool
300 gram risotto
100 gram spek(blokjes)
geraspte kaas(naar smaak)
4 zacht gekookte eitjes
1 liter kippenbouillon (bouillonblokje is goed)
1 uitje
1 gekneusde teen knoflook
scheut witte wijn
peper en zout
klontje boter
Was de risotto onder de kraan. Maak de bouillon warm en zet een pan met kokend water op met redelijk wat zout. Was de palmkool en strip de palmkool van de nerf. Haal even je mes er doorheen. Snipper het uitje en kneus de knoflook. Zet een grote pan op met een scheut olijfolie. Doe de ui en knoflook in de pan. Doe het spek erbij als het geurig en glazig is.
Laat alles lekker zweten. Doe de risotto erbij. Meng alles en blus de boel af met een scheut wijn. Voeg een schep warme bouillon toe tot net onder. Zet laag en blijf roeren. Continue aanvullen met bouillon tot de risotto beetgaar is. Blnacheer ondertussen de palmkool in de pan met kokend water. ( De kook overheen, uit het water halen en apart zetten.)
Doe de eieren in kokend water, laat 4 minuten koken en laat ze daarna schrikken. Pel de eieren onder water(voorzichtig zijn). Voeg de palmkool toe als de risotto bijna klaar is en meng alles goed. Maak af met een klontje boter en kaas. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schep de risotto op de borden, maak een kuiltje met een lepel en leg het eitje erin.
350 gr ravioli of andere gevulde pasta.
550 gr cavolo nero, zonder nerven en goed gewassen
10 kleine bospeentjes, geschrapt of 1 winterpeen in plakjes
1 citroen, rasp en sap
5 goed rijpe groot uitgevallen kerstomaatjes, door midden gesneden
2 el honing
1 grote teen knoflook, in plakjes
35 gr boter
goede olijfolie om in te bakken
peper en zout
Breng een pan met water aan de kook. Voeg zodra het water kookt de cavolo nero toe. Laat vijf minuten koken, giet af, spoel de kool af met koud water, schud het water er uit en hak de kool fijn. Kook de peentjes beetgaar in een minuut of vijf en giet af. Smelt de boter in een pan op matig vuur, voeg de peentjes toe, en giet er de honing en het citroensap over. Hussel af en toe. Verwarm een bakpan op matig vuur, verwarm de olie, voeg de cavolo nero en de knoflook toe. Breng goed op smaak met peper en zout. Schuif de kool na 7 minuten naar 1 kant en leg op de vrij gekomen ruimte de tomaatjes op de snijkant neer en bestrooi met een beetje peper en zout. Kook de ravioli ongeveer 3 minuten. Draai 1 minuut voordat de pasta klaar is de tomaatjes in de bakpan om. Strooi de citroenrasp over de wortels. Giet de pasta af in een vergiet en hussel de kool er voorzichtig door. Verdeel over 2 borden. Leg de tomaatjes op de rand van de borden en leg de peentjes bovenop de pasta. Giet een beetje citroenhoningsaus over de pasta.
Hoofdgerecht voor 3 personen
1 grote prei
½ pompoen
½ bosje basilicum of 1 el gedroogd
2 el olijfolie
1 teentje knoflook
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
200 ml groentebouillon
400 gr limabonen (uit blik)
400 gram cavolo nero
Maak de prei schoon en snijd in dunne ringen. Schil de pompoen en snijd hem in niet te grote stukken. Snijd de basilicum klein. Laat de bonen uitlekken in een vergiet en spoel goed af. Verwijder de nerven van de cavolo nero en snijd klein.
Verhit de olie in een stoofpan met dikke bodem en bak de prei 5 minuten. Voeg de pompoen, basilicum en knoflook toe en bak dit nog 5 minuten mee op hoog vuur. Voeg de tomatenblokjes en groentebouillon toe. Breng aan de kook, doe de deksel op de pan, en laat in ongeveer 15 minuten zachtjes gaar stoven. Voeg de bonen en cavolo nero toe, roer goed door en breng op smaak met zout en vers gemalen peper. Warm alles goed door en serveer.
200 gram palmkool
1 ui
2 teentjes knoflook
200 gram gepelde tomaten in blokjes
1/2 potje ansjovis (ongeveer 40 gram)
1/4 rode peper
1/2 bos platte peterselie, fijngehakt
enkele takjes bonenkruid
50 gram boter
50 gram bloem
1/2 lt melk
peper en zout
nootmuskaat
125 gram lasagnebladen
wat geraspte pittige kaas
Was de palmkool, snijd de nerf eruit en snijd de kool in reepjes. Snijd de ui en knoflook fijn en fruit deze in de olie van de ansjovis tot ze gaar zijn. Voeg de gepelde tomaten, de ansjovis en de fijngesneden rode peper toe. Haal de blaadjes van de bonenkruidtakjes en doe bij de saus. Voeg de palmkool toe en laat het geheel 15 minuten pruttelen. Breng dan pas op smaak met zout, peper, eventueel wat wijn en voeg op het laatst de peterselie toe. Maak ondertussen de bechamelsaus. Laat de boter smelten op een laag vuur, roer de bloem erdoor en laat een minuutje pruttelen. Voeg beetje voor beetje de melk toe en blijf goed roeren. Laat de saus 10 minuten heel zachtjes pruttelen en roer zo nu en dan door. Maak op smaak met peper en zout en een snufje nootmuskaat. Neem een ovenschaal en vul deze met laagjes bechamelsaus,lasagnebladen en palmkoolsaus. Eindig met bechamelsaus en strooi hier wat pittige geraspte kaas over. Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 175C en bak ongeveer 30-45 minuten.
Hoofdgerecht 2 personen:
400-500 gram palmkool
300 gr half-om-half gehakt
2 grote sjalotten (of kleine rode uien)
4 tenen knoflook
½ ei
1 volle tl Provençaalse kruiden
2 el paneermeel
½ citroen
10 zwarte olijven
2 el olijfolie
200 ml groentebouillon
Parmezaanse kaas ter garnering
zout en peper
Snipper een halve sjalot en 2 tenen knoflook. Meng dit goed met het gehakt, ei, Provençaalse kruiden en paneermeel. Breng op smaak met zout en peper. Rol er 12 kleine gehaktballetjes van ter grootte van een walnoot. Verhit de olie in een brede stoofpan en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin. Schep uit de pan.
Was de palmkool, verwijder de dikke nerven en snijd de bladeren in reepjes. Snijd de overige sjalotten en knoflook in dunne plakjes. Snijd ook de citroen in dunne plakjes. Fruit de sjalot en knoflook een paar minuten tot glazig. Voeg de citroenplakjes toe en fruit 3 minuten mee tot ze zacht zijn. Voeg de palmkool toe en schep om. Schep de gehaktballetjes terug in de pan. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook, leg een deksel op de pan, draai het vuur lager en laat het geheel 10-15 minuten stoven, tot de palmkool zacht is en de gehaktballetjes gaar zijn. Halveer de olijven en schep erdoor. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Garneer met wat geschaafde Parmezaanse kaas erover.
Serveer met pasta, geroosterde aardappeltjes, aardappelpuree of polenta.
Tip: je kunt dit gerecht ook maken met vegetarische gehaktballetjes.
500 gr palmkool
4 teentjes knoflook
2 rode uien
4 wortels
1 stronk bleekselderij
1 gedroogde chilipeper
1 pot witte bonen (200 gr)
olijfolie
1/2 theelepel venkelzaad
1 blik tomaten (200 gr)
1/2 liter (kippen)bouillon
4 sneden zuurdesembrood
Pel 3 tenen knoflook, pel de uien en schil de wortels. Snijd deze groenten in stukken en ook de selderijstengels. Hak de tomaten in stukken.Verhit 3 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem en voeg ui, selderij en wortel toe en schep even om. Voeg vervolgens de knoflook, de venkelzaadjes en de in stukken gehakte tomaten toe. Voeg zout toe en laat 15 minuten sudderen (af en toe roeren). Voeg de bonen en de bouillon toe en laat nog 15 minuten sudderen. Snijd de nerven uit de palmkool. Snijd het blad klein en laat het 4 minuten koken in gezouten water. Schep het eruit met een schuimspaan en voeg toe aan de soep. Als de soep te dik is, voeg iets kookwater van de palmkool toe. Maak op smaak met zout en peper. Rooster de sneden zuurdesembrood aan beide kanten en wrijf ze in met het laatste teentje, doorgesneden, knoflook. Breek het brood en verdeel het over de soepborden. Giet wat olijfolie over het brood en schep de soep eroverheen. .
Hoofdgerecht 4 personen
400 gr pasta
2 el olijfolie
1 ui
2 tenen knoflook
2 ansjovisfilets (uit blik)
1 rode peper
2 el tomatenpuree
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
1 bos palmkool
zout en peper
Snipper de ui, knoflook en peper. Breng een pan met water aan de kook en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
Verhit de olie in een pan. Fruit de ui, knoflook, rode peper en ansjovis tot de ui glazig is. Voeg de tomatenpuree toe en fruit enkele minuten mee. Voeg de tomatenblokjes toe en breng aan de kook. Breng op smaak en laat 10 minuten pruttelen tot het wat ingedikt is. Snijd ondertussen de palmkool in dunne reepjes. Voeg de palmkool toe aan de tomatensaus en laat nog 3-5 minuten zachtjes pruttelen tot de palmkool zachter is. Giet de pasta af en roer het door de palmkool-tomatensaus. Serveer direct. Serveer naar wens met pijnboompitten, Parmezaanse kaas of mozzarella erover.
10 flinke palmkoolbladeren
handvol pijnboompitten
flinke scheut olijfolie
2 teentjes knoflook
bieslook, in stukjes gehakt
200 gr pecorinokaas
zeezout en zwarte peper uit de molen.
1 dl. groente- of kruidenbouillon
Rooster de pijnboompitten even in een droge koekenpan tot ze mooi bruin zijn. Was de palmkool en sla de bladeren droog. Snij de nerf eruit en snij de palmkool in dunne repen( 2 cm). Snijd de knoflook grof en meng met de bieslook. Verwarm in een wok een flinke scheut olijfolie, vuur hoog. Voeg onder steeds goed roeren snel al de gesneden palmkool toe met wat peper. Na 5 minuten goed bakken wordt de palmkool zacht. Voeg de gesneden knoflook en bieslook toe. Nog 3 minuten doorbakken en voeg daarna de geroosterde pijnboompitten toe.
Voeg aan het eind de groentebouillion toe, roer door en strooi de geraspte pecorinokaas er over. Leg heel even het deksel op de pan en draai het vuur laag. Haal na 1 minuut smoren de pan van het vuur, voeg zout naar smaak toe en serveer de palmkool met bijvoorbeeld verse pasta.
Dit gerecht kan zowel als avondmaal of als ontbijt gegeten worden. Ideaal om je restjes groenten van de vorige dag mee op te maken. Maar ook zeker de moeite waard om er speciaal je groenten voor te bereiden. Rooster dan het liefst de aardappel en pompoen in blokjes met een beetje olijfolie, zout en peper in de oven op 200°C tot ze beetgaar zijn. De pompoen heeft meestal 25-30 minuten nodig en de aardappel 40 minuten.
Hoofdgerecht 2 personen, ontbijt 4 personen:
400 gr beetgare aardappel in blokjes
400 gr beetgare pompoen in blokjes
200 gr palmkool
1 tak rozemarijn
1 tl balsamicoazijn
1 rode ui
1 klont boter
2 el olijfolie
50 gr chorizo (of 100 gr voor het ontbijt)
2 eieren (of 4 voor het ontbijt)
zout en peper
Maak eerst het chorizokruim. Verwijder het vel van de chorizo. Snijd het vlees in kleine stukjes. Verhit 1 eetlepel olie in een (anti-aanbak)pan en bak de chorizo in ongeveer 5 minuten knapperig. Schep het uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Hak de rozemarijn fijn. Snijd de dikke nerven van de palmkool weg. Snijd de bladeren in reepjes. Snijd de ui in dunne halve ringen. Verhit de boter in een ruime pan op middelhoog vuur. Bak hierin de ui 3 minuten. Voeg de aardappel en pompoen toe en bak 10 minuten tot ze rondom goudbruin zijn. Voeg de rozemarijn en palmkool toe en bak nog 5 minuten, af en toe roerend, tot het geheel goed warm is. Voeg tijdens de laatste minuut de balsamicoazijn toe en breng op smaak. Bak ondertussen de eieren in 1 eetlepel olijfolie, zoals jij ze het liefst eet. Breng op smaak.
Schep het gebakken groentemengsel op de borden. Leg op ieder bord een gebakken eitje. Strooi het chorizokruim erover en serveer.
Voldoende voor 4 personen als maaltijdsoep of voor 6 personen als voorgerecht. Dit is een romige, aparte soep, met een onverwacht zacht kruidige smaak.
1 kleine rode kool
1 struik palmkool
1 grote ui
1 bosje lente-ui
1 liter bouillon
peper en zout , naar smaak
1 theelepel sumak (Arabisch kruidenmengsel)
volle yoghurt of Griekse yoghurt, naar smaak
Breng de bouillon aan de kook. Snijd het hart uit de rode kool en verwijder de buitenste bladen. De kool mag nu vrij grof worden gesneden en worden gewassen. Doe de kool bij de kokende bouillon en zet de pan laag. Snipper de ui en de lente-ui en voeg dit ook toe aan de bouillon.
Maak de palmkool schoon (nerven uit het blad halen, goed wassen) en snijd de kool grof. Ook dit toevoegen aan de bouillon.
De pan zit helemaal vol! Maar geen water toevoegen, anders gaat de smaak verloren. Zet de pan nu heel laag, gebruik eventueel een vlamverdeler of hooikist en laat alles heel zachtjes in minimaal 1,5 uur garen. Controleer geregeld of er voldoende vocht aanwezig blijft.
Laat de pan helemaal afkoelen. Pureer met een staafmixer de groente. Er ontstaat nu een prachtig dikke soep met de structuur van gebonden soep. De kleur is dieppaars, bijna zwart.
Breng de soep nu op smaak met de sumak en eventueel extra peper en zout.
Verwarm de soep. De soep hoeft niet te koken. Schep de soep in kommen of borden en maak af met een lepeltje yoghurt. Het wit staat mooi in de zwarte soep, en geeft een licht zuurtje aan de kruidige smaak.
2 personen
200 gram pasta, bijv. tagliatelle
olijfolie
4 reepjes ontbijtspek of gerookte spekjes|
1 palmkool
1 rode ui
1 teentje knoflook
1 paprika
1 steel bleekselderij
175 gram tomatensaus
75-100 gram zachte kruidenkaas (bijv. Boursin)
Parmezaanse kaas
Snijd de ui, knoflook, paprika en bleekselderij fijn. Ontdoe de bladeren van de palmkool van de nerf en snijd fijn. Kook de pasta.
Verhit in de wok de olijfolie. Bak de spek uit en haal uit de pan. Fruit de ui samen met de knoflook in de olijfolie. Voeg de paprika, bleekselderij en fijngesneden palmkool toe en wok mee. Voeg de tomatensaus toe en voeg ook de spekjes weer toe. Voeg ook de kruidenkaas toe. Roer door en laat dit ongeveer 10 - 15 minuten pruttelen. Schep het mengsel uit de pan en laat het heel even draaien in de blender. Schep de saus op de tagliatelle en strooi de Parmezaanse kaas erover.
palmkool (ongeveer 1 kg, goed voor 2 jampotten pesto)
olijfolie
pijnboompitten
5 tenen knoflook
Parmezaanse kaas
vers gemalen peper
Was de palmkool en snijd de nerven uit het blad. Snijd daarna het blad in grove stukken.
Verhit olie in een pan met dikke bodem en bak de koolbladeren kort (door het karamelliseren van de suikers in de kool wordt de smaak beter). Neem een keukenmachine of staafmixer om mee te malen. Maak de gebakken palmkool fijn samen met de knoflook, de pijnboompitten en de Parmezaan. Voeg druppelsgewijs olijfolie toe tot het een mooie dikke saus is. Vaak proeven en op smaak brengen met peper. (Geen extra zout toevoegen, de kaas is hartig genoeg)
1 pot is voldoende pesto voor speltpasta voor 4 personen. Bewaar de andere pot bijv. in de vriezer. Lekker bij een feestje!
Soms is de kool redelijk licht van kleur, later in de winter is de palmkool vaak bijna zwart van kleur. Dan zeker pesto maken! Ziet er geweldig uit zo donker en de smaak is heerlijk, pittig en meer uitgesproken dan bij reguliere pesto.
Het zal je misschien verbazen, maar palmkool is een van onze favoriete koolsoorten. Het is zó veelzijdig (denk bijvoorbeeld aan het supergezonde, makkelijke recept van salade met palmkool op de site) en blijft lekker stevig in bijv. soepen of in een stoofpot als deze. Een heerlijk herfstig maal met dank aan het fantastische kookboek van Hemsley + Hemsley.
Hoofdgerecht 5-6 personen:
1 el olie
2 uien
2 tl gemalen komijn
2 tl gedroogde tijm
3 wortels
3 stengels bleekselderij
3 tenen knoflook
500 gr bruine linzen
1,5 l groentebouillon of water
2 courgettes of ½ pompoen
400 gr palmkool
1 citroen
een handvol koriander en/of peterselie
zout en peper
Verhit de olie in een ruime pan op een middelmatig vuur. Snipper de ui en fruit deze samen met de komijn en tijm tot glazig. Snijd ondertussen de wortel en bleekselderij in stukjes en snipper de knoflook. Voeg deze aan de pan met de glazige ui toe en fruit nog 5 minuten mee. Voeg de linzen en bouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat ongeveer 45 minuten zachtjes pruttelen. Snijd de courgettes of pompoen in stukken. Voeg de pompoen na 20 minuten toe aan de pan, of de courgettes na 30 minuten. Roer door en laat het weer rustig verder pruttelen. Snijd de palmkool in dunne reepjes en voeg ze toe aan de pan, zodra de linzen zacht zijn. Kook de stoofpot nog 5 minuten en haal hem daarna van het vuur. Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Hak de peterselie en/of koriander grof, strooi het over de linzenstoof en serveer.
Biologische boerderij Landzicht
Broekseweg 2a
3291 LA Strijen
Telefoon: 06-14110152
E-mail: info@groentenabonnement.nl
Privacy statement | Powered by The Dare Company | Vormgeving en illustraties: Janna Kool