Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!
De recepten met het icoontje zijn vegetarisch.
Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!
De rode bieten horen tot de familie van de ganzevoetachtigen. Het is een mineraalrijke groente. De rode biet is de verdikte wortel van de plant. Als een jong bietje bij het schoonmaken wordt doorgesneden, vertoont zich aan het snijvlak een prachtige bloem. Voor het bereiden wordt de biet onder de kraan schoongeborsteld. Door het worteltje en de bladaanzet aan de biet te laten zitten, wordt het "leegbloeden" tijdens het koken voorkomen. Afhankelijk van de grootte van de bieten is de kooktijd van 20 minuten tot een uur. Laat de bieten afkoelen en pel ze vlak voor de verdere bewerking. Bieten kunnen in en soep of salade worden verwerkt, maar ook gekookt worden gegeten. Ook kan deze groente melkzuur worden ingemaakt.
Misschien herinner je je nog ons recept 'gepofte bietjes met geitenkaas en munt' (zie het recept op de website). Dit recept is daar een variatie op, geïnspireerd door Midden-Oosterse smaken.
Bijgerecht 4 personen:
4 middelgrote bieten (of meerdere kleinere)
125 gr zachte fêta of geitenkaas
10 gr munt, koriander of peterselie
1 el olijfolie
1 el dukkah (zie recept op onze website of koop kant-en-klaar) of gehakte hazelnoten
½ granaatappel
2 el granaatappelmelasse of oude balsamicoazijn
zout en peper
Verwarm de oven voor op 200°C. Was de bieten. Pak elke biet in met aluminiumfolie. Pof ze ongeveer 1 uur in de oven. Controleer met een satéprikker of ze gaar zijn. De satéprikker moet er makkelijk doorheen kunnen glijden.
Hak ondertussen de kruiden fijn. Meng het met een vork door de fêta of geitenkaas. Maak het iets smeuïger door de olijfolie erdoor te mengen. Breng op smaak. Klop met de achterkant van een lepel de granaatappelpitjes uit de schil.
Leg de gepofte bieten op een bord en maak de pakketjes open. Snijd een kruis in de bovenkant en duw de biet open (zoals bij een gepofte aardappel). Laat ze een paar minuten afkoelen. Schep dan het fêtamengsel in de bieten. Strooi de dukkah en granaatappelpitjes erover. Schenk de granaatappelmelasse eroverheen en serveer. Eet de bieten met een vork uit z'n schil en laat de schil liggen.
Dit is een simpele en elegante manier om bietjes te serveren.
Bijgerecht 4 personen:
4 grote bieten (of meerdere kleine bieten)
olijfolie, om te besprenkelen
grof zeezout en versgemalen zwarte peper
4 el rode wijnazijn of balsamicoazijn
250 gr zachte geitenkaas
1 handvol muntblaadjes
Verwarm de oven voor op 200°C. Was de bieten grondig. Scheur 8 stukken aluminiumfolie af en leg telkens twee stukken kruislings op elkaar. Leg hierop in het midden een biet, besprenkel met olijfolie en vouw het zorgvuldig dicht. Herhaal dit met de rest van de bieten. Leg de pakketjes op een bakplaat en laat ze 1 uur poffen in de oven. Controleer met een satéprikker of ze gaar zijn.
Leg de gepofte bieten op een bord en maak de pakketjes open. Snijd een kruis in de bovenkant en duw de biet open (zoals bij een gepofte aardappel). Laat ze een paar minuten afkoelen.
Besprenkel de bieten vlak voor serveren met azijn, zout en peper. Verkruimel de geitenkaas boven de bieten en duw het er een beetje in. Scheur de blaadjes munt erover.
Eet de biet met een lepel of vork uit de schil en laat de schil liggen.
Het leuke aan bietjes vinden wij dat de aardse smaak enerzijds heel goed bij de winter past, maar anderzijds ook bij de lente, zeker wanneer je er een frisse salade als deze van maakt. Je kunt er gemakkelijk een maaltijdsalade van maken door er gekookte linzen of parelgort en feta of geitenkaas aan toe te voegen.
Tip: We krijgen vaak te horen dat mensen het een ingewikkeld klusje vinden om mooie partjes zonder vlies te snijden. Maar geloof ons, oefening baart kunst en YouTube-filmpjes kijken kan een uitkomst bieden.
Bijgerecht 2 personen:
2 middelgrote gekookte bieten
2 grapefruits
1 handsinaasappel
4 el extra vergine olijfolie
½ - 1 el ahornsiroop of honing
1 el azijn
1 handje pistachenoten
3 takjes citroentijm of peterselie
½ sjalot
2 handen rucola, waterkers, raapstelen of veldsla
zout en peper
Snijd de bovenkant en de onderkant van de grapefruits en sinaasappel af. Zet ze rechtop op je snijplank en snijd in een ronde beweging de schil eraf. Zorg dat je gelijk het bittere wit onder de schil wegsnijdt. Snijd de partjes grapefruit en sinaasappel tussen de vliesjes uit, zodat je mooie partjes krijgt. Doe dit boven een kommetje en vang het sap op.
Klop in een ruime kom een dressing van 3 eetlepels grapefruit-sinaasappelsap, olijfolie, ahornsiroop, azijn en blaadjes tijm (of gehakte peterselie). Breng op smaak met zout en peper. Snijd de sjalot in zo dun mogelijke ringetjes en doe ze bij de dressing. Snijd de bieten in partjes en doe ze bij de dressing in de kom. Schep de partjes grapefruit en sinaasappel uit het sap en doe ze ook in de kom. Doe de rucola erbij en hussel alles vlug door elkaar. Serveer direct.
2 rauwe bieten
100-125 gram havermout
1 kleine ui
100 gram feta
1 knoflookteen
1 ei
1 tl olijfolie
handje grof gehakte basilicumblaadjes
versgemalen peper en zout
8 zuurdesemboterhammen, getoast
lange tapasprikkers
Schil de bieten met een dunschiller en rasp ze in de keukenmachine samen met de ui en knoflook. Doe de geraspte groenten in een mengkom. Voeg de havermout, het ei en de olijfolie toe en meng alles door elkaar. Voeg nu de feta en de basilicumblaadjes toe. Breng goed op smaak met peper en zout. Kneed alles met je handen tot het goed gemengd is. Zet een half uurtje apart zodat de havermout het vocht kan opnemen. Dit is belangrijk, zodat alle ingrediënten aan elkaar blijven hangen.
Vorm nu 4 burgers van het bietenmengsel. Als het mengsel te los is, voeg dan nog wat havermout toe. Verhit een grillpan op het vuur. Grill de bietenburgers ongeveer 5 minuten aan elke kant. Draai halverwege om. Als je geen grillpan hebt, kun je de burgers ook met wat olie bakken in een pan tot ze goudbruin zijn.
Serveer de burgers tussen getoaste zuurdesemboterhammen. Maak extra werk van de topping, bijv. met (veld)sla of rucola, gegrilde repen courgette of aubergine, nog wat extra feta enz. enz. En bestrijk de boterhammen met een lekkere knoflookmayonaise, een pittige sambal of een heerlijke avocadomayonaise. Helemaal bovenop misschien nog wat kiemen? Steek er een lange tapasprikker door om alles bij elkaar te houden. Smullen maar!
Bijgerecht 4-6 personen:
500 gr bietjes, gekookt
1 bosje radijs
10 kleine augurken
2 el mayonaise of crème fraîche
1 el yoghurt
½ el citroensap
10 gr dille of bieslook
½ komkommer
2-3 eieren
zout en peper
Kook de eieren halfzacht. Wij doen dit door ze in een pannetje met koud water te leggen, het water aan de kook te brengen, ze 4-5 minuten te laten koken en daarna af te spoelen met koud water. Snijd ondertussen de bieten in blokjes. Snijd de radijsjes in vieren. Snijd de augurken in plakken. Schil met een dunschiller dunne slierten komkommer. Klop voor de dressing de mayonaise of crème fraîche met yoghurt en citroensap door elkaar. Snijd de dille of bieslook fijn en meng die door de dressing. Breng op smaak met zout en peper. Meng de bieten, augurken en radijsjes met de dressing. Pel de eieren en snijd ze in de lengte doormidden. Garneer de salade met komkommerslierten, eieren en een beetje dille.
voor 5 personen:
1.5 kg aardappels
1 kg rode bieten - gekookt
2 uien
1 pakje bladerdeeg
1 el azijn
zout
peper
2 tl paprikapoeder
2 dl slagroom
2 eieren
3 tl mosterd
1 ei om te bestrijken
wat bloem voor het werkvlak
springvorm 26 cm
Schil de aardappelen en kook ze gaar. Giet af en stamp. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Snijd de gekookte bieten in blokjes. Pel de uien en snijd in blokjes Bak in olijfolie de blokjes goudbruin. Voeg zout, peper en paprikapoeder toe. Roer de bietenblokjes door de uien, voeg azijn toe en laat dit mengsel door en door warm worden. Zet het vuur uit. Meng de slagroom met de eieren en de mosterd. Voeg dit toe aan de aardappels en stamp dit erdoor. Roer dit door het bietenmengsel. De vulling is nu klaar. Leg een vel bakpapier in de springvorm en vet de zijkanten in met olie. Bestuif het werkvlak met bloem. Leg 8 velletjes bladerdeeg op elkaar. Rol uit tot een grote ronde lap en bekleed de springvorm ermee. Snijd het teveel aan deeg weg. Doe de vulling erin. Rol van het overige deeg een kleinere lap, en dek daarmee het geheel af. Zijkanten goed aan het deksel drukken. Maak in het midden een gaatje van ca. 1 cm doorsnede. Klop het ei los, besmeer het deksel ermee. Zet het geheel in een voorverwarmde oven (200 graden C/gas stand 5) en bak de taart in ca. 50 - 55 goudbruin en gaar.
Zou je wel vaker groenten willen eten bij het ontbijt of de lunch, maar vind je het lastig? Deze spread biedt uitkomst! Lekker op brood en crackers.
200 gr rode biet
3 el hazelnootpasta (of pindakaas met stukjes)
1-2 tl vloeibare honing
1-2 tl citroensap
Schil de rode biet en snijd in stukken. Doe de biet met de hazelnootpasta in een keukenmachine en mix tot een grove puree. Meng er naar smaak honing en citroensap door. In een afgesloten bakje is de spread 3-5 dagen houdbaar in de koelkast.
750 gram rode bieten
125 gram hele amandelen
3 uien
3 eetlepels zonnebloemolie
2 sinaasappels
4 eetlepels balsamicoazijn
1 eetlepel honing
400 gram crème fraïche
1 eetlepel mierikswortel, geraspt
zeezout
peper
Rode bieten in de schil in water ca. 45 minten koken, schillen en in schijven snijden. Halveer de amandelen en rooster ze zonder vet in een pan. Oven voorverwarmen op 220 C. Uien pellen, in blokjes snijden en in hete olie fruiten. Rasp de schil van de sinaasappels en pers ze uit. Dit met de balsamicoazijn toevoegen aan de uien. Een beetje laten inkoken. Vervolgens de honing, crème fraïche, mierikswortel, zout en peper toevoegen en goed roeren. Leg de rode bietenschijven in een ingevette ovenschaal en overgieten met het crème fraïche-mengsel. Verdeel de amandelen erover en 15 minuten in de oven bakken.
Voorgerecht of bijgerecht voor 4 personen
Voor de carpaccio:
500 gram chioggia bietjes
1 handje rucolablaadjes
1 el verse munt, fijngehakt
1 el verse peterselie, fijngehakt
1 handje gepelde walnoten
1 el rode wijnazijn
3 el olijfolie
2 tl mosterd
1 tl honing
zout en versgemalen peper
Voor de geitenkaasdressing:
150 gram zachte geitenkaas
60 ml karnemelk
2 theelepels witte wijnazijn
1 theelepel fijngeraspte citroenschil
1 theelepel citroensap
zout en versgemalen peper
GEITENKAASDRESSING:
Maak eerst de carpaccio:
Schil de rauwe bietjes. Snijd de geschilde bietjes horizontaal in zeer dunne plakjes, zodat de rood-witte ringen van de Chioggia biet mooi zichtbaar worden. Dit gaat het gemakkelijkst met behulp van een mandoline of een scherpe kaasschaaf.
Klop in een grote kom een dressing van de azijn, olijfolie, mosterd en honing. Leg hierin de schijfjes biet en laat ze enkele minuten marineren. Schik hierna de bietjes mooi op een bord en bestrooi met de verse kruiden, de walnoten en enkele blaadjes Rucola.
Maak de geitenkaasdressing en giet die vlak voor het opdienen in een dun straaltje voorzichtig over de carpaccio. Breng op smaak met wat zout en versgemalen peper.
Maak nu de geitenkaasdressing:
Klop alle ingrediënten door elkaar, of meng kort in de keukenmachine, tot alles goed glad is. Roer er wat warm water door (2-3 eetlepels) om een niet te dikke dressing te krijgen. Breng op smaak met zout en peper. De dressing kan goed afgedekt zeker 1 dag in de koelkast worden bewaard.
2 bietjes
2 el olijfolie
370 gr couscous
sap en de geraspte schil van 1 citroen
500 ml kokend water
2 bosuitjes
2 stengels bleekselderij
100 gr fèta
handjevol verse kruiden zoals munt en koriander fijngehakt
50 gr geroosterde, geschaafde amandelen
zout en peper.
Kook de bietjes gaar. Laat ze afkoelen en verwijder de schil. Snijd ze in blokjes. Meng in een kom de couscous met 500 ml kokend water en laat het tien minuten staan en roer het dan los met een vork. Maak een dressing van de olijfolie, zout, peper, de geraspte schil van de citroen en 4 eetlepels citroensap en giet dit over de couscous. Snijd de bosui in dunne ringetjes en de stengels bleekselderij in dunne plakjes. Schep de bietjes, bosui, bleekselderij, fèta, verse kruiden en amandelen door de couscous.
Poké bowl was dé hit van 2016, overgewaaid uit Hawaï. Inmiddels heeft de trend misschien zijn hoogtepunt alweer gehad, maar dat neemt niet weg dat het lekker is, zo'n kom vol ingrediënten die je normaal vaak aantreft in sushi. We vervangen de rauwe vis, zoals zalm of tonijn, door gepofte bietjes. Het leuke is dat blokjes chioggia bieten zowaar op vis kunnen lijken. De ingrediënten in dit recept zijn slechts een leidraad; leef je vooral uit met knapperige, rauwe of beetgare, dungesneden seizoensgroenten.
Licht hoofdgerecht 2 personen:
200 gr sushirijst
1 el rijstazijn
½ el kristalsuiker
400 gr chioggiabietjes
1,5 el olijfolie
1 el sojasaus
1 el limoensap
1 wortel
½ komkommer
1 avocado
1 lente-ui
½ rode peper
250 gr zeewiersalade (kant-en-klaar)
2 el ingelegde gember (sushigember)
1 tl wasabipasta
1 el sesamzaad (zwart, wit, of gemengd)
Verwarm de oven voor op 200°C. Was de bietjes en pak elk bietje in met aluminiumfolie. Pof de bieten 1 uur in de oven. Kook ondertussen de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer, als de sushirijst klaar is, de rijstazijn en suiker erdoor en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Snijd de wortel in julienne (in luciferdunne reepjes). Snijd de komkommer, lente-ui en rode peper in dunne plakjes. Doe de komkommer in een schaaltje en giet de sojasaus erover. Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees uit de schil. Snijd de avocado in plakjes en sprenkel er limoensap over.
Pel de gepofte bietjes. Snijd de bietjes in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter. Meng de olijfolie erdoor, zodat het mooi gaat glanzen, net als vis. Bouw nu je poké bowl op. Doe onderin een kom de sushirijst. Verdeel alle groenten, zeewiersalade, gember en wasabipasta in groepjes over de rijst. Strooi tot slot de sesamzaadjes erover.
2 kleine zoete appels
kaneelpoeder
8 plakjes ontbijtspek
2 flinke bieten
1/4 l rode wijn
1/4 l kruidenbouillon
1 laurierblad
beetje nootmuskaat
zout
peper
1 ui
250 ml crème fraîche
Schil de appels, snijd ze in vieren en snijd ze met een komkommerschaaf in dunne plakjes. Bestrooi met wat kaneelpoeder. Bak ze in de oven tot ze bruin en knapperig zijn, ca. 180 graden. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Bak de plakjes ontbijtspek tot ze knapperig zijn. Schil de bieten, snijd ze in vieren en doe ze in een pan met de wijn, de kruidenbouillon, laurierblad, nootmuskaat, zout en flink wat peper. Kook ze ongeveer een uur. Haal ze uit de pan en laat afkoelen. Snijd de bieten in kleine blokjes. Bak in een pan een kleingesneden ui en fruit deze tot hij lichtbruin is. Voeg de crème fraîche toe en eventueel nog een beetje zout en warm het goed door. Roer de bietjes door het crème fraîche mengsel. Serveren: Doe op een bord twee plakjes ontbijtspek, schep daar het bietenmengsel op. Strooi vervolgens de appelchips op het bietenmengsel. Lekker met gebakken aardappeltjes.
Een slimme manier om bietjes in een gerecht te verstoppen voor de niet-bietenliefhebber. Echt gezond kunnen we de brownie ondanks de toevoeging van bietjes nog niet noemen. Wel zorgen de bietjes ervoor dat de brownie lekker smeuïg wordt en een subtiel aards-zoete smaak krijgt.
250 gr boter
250 gr pure chocolade (70% cacao)
250 gr kristalsuiker
3 eieren
150 gr zelfrijzend bakmeel
250 gr gekookte en geschilde bietjes
een handvol gepelde walnoten
Verwarm de oven voor op 170°C. Bekleed een bakvorm van ongeveer 20 bij 30 centimeter met bakpapier. Rasp de biet met een grove rasp en zet apart. Snijd de boter en chocolade in blokjes. Smelt de boter en chocolade au bain-marie. Klop ondertussen (met een mixer) in een ruime kom de eieren met kristalsuiker romig en luchtig. Schep de gesmolten boter en chocolade erdoorheen. Zeef de bloem erboven. Doe de geraspte bietjes en eventueel de walnoten erbij. Meng alles goed door elkaar. Schenk het browniemengsel in de bakvorm en bak de brownie 25-30 minuten in het midden van de oven. De brownie is zowel warm als koud erg lekker. Serveer eventueel met lobbige slagroom.
350 gr beetgaar gekookte of geroosterde bieten
2 el olijfolie
1 ui, fijngesneden
200 gr venkel, kleingesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
300 gram risottorijst
1 1/4 l kokend hete groentebouillon
klein bosje dille of 1 theelepel gedroogde dille
60 gr geitenkaas
zout en zwarte peper
Snijd de bieten in blokjes van 1-2 cm. Verhit de olie in een pan en bak hierin de ui, venkel, en knoflook enkele minuten op laag vuur. Voeg de rijst toe en schep om in de olie. Voeg telkens een opscheplepel bouillon toe en roer tot deze opgenomen is voor je de volgende bouillon toevoegt. Kook de risotto in 15-20 minuten beetgaar. Voeg de bieten toe en verwarm de risotto nog 5 minuten. Voeg de dille en geitenkaas toe. Laat de risotto afgedekt 5 minuten rusten en breng hem dan op smaak met wat zout en peper.
Tijdens het Zomerfeest serveerden we onder andere bietensoep. Van velen kregen wij de vraag naar het recept van deze soep. De appel en bleekselderij maken deze bietensoep lekker fris.
Voorgerecht 8 personen, hoofgerecht 4 personen:
1 ui
2 tenen knoflook
2 el olijfolie
4 stengels bleekselderij
1 grote of 2 kleine appels
800 gr rode bieten
1,5 l groentebouillon
4 el yoghurt
4 el gehakte peterselie of bieslook
zout en peper
Snipper de ui en knoflook. Snijd de bleekselderij in dunne plakjes. Schil de bieten en snijd ze in blokjes. Verwijder het klokhuis van de appel en snijd de appel in stukjes. Verhit de olijfolie in een ruime pan. Fruit de ui, knoflook en bleekselderij tot glazig. Voeg de bieten- en appelstukjes toe. Schep alles door elkaar. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Dek de pan af een laat de soep ongeveer 1 uur pruttelen, tot de bieten gaar zijn. Draai het vuur uit en pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper. Garneer de soep met yoghurt en peterselie.
600 gr rauwe rode biet, geschild
4 bosuitjes, in dunne ringen
3 eetlepels gehakte peterselie
60 ml olijfolie
2 tl dijonmosterd
1 el rode wijnazijn
Rasp de bieten grof. Schep in een grote kom de bietenrasp om met de bosui en peterselie. Maak de dressing door alle ingrediënten met 1 eetlepel warm water in een kleine kom te mengen. Schenk de dressing over de bietensalade en breng op smaak met zout en peper. Schep voorzichtig door elkaar en laat even intrekken (half uurtje) alvorens te serveren.
Het leuke aan dit gerecht vinden we dat je gezellig veel bakjes op tafel kunt zetten en iedere tafelgast vervolgens zijn of haar gerecht geheel naar eigen wens verder kan afmaken en opleuken. De burgertjes kun je zowel met chioggia als rode bieten maken. Om het extra mooi te maken, geven wij er graag zoetzuur ingelegde chioggiabietjes bij (zie recept op de website). Wanneer je veel trek hebt, kun je er nog geroosterde pastinaken of zoete aardappels bij serveren.
Licht hoofdgerecht 4 personen:
300 gr bieten
200 gr fêta
100 gr broodkruim
2 eieren
2 lente-uien
2 el dille
2 el munt
2-3 el olie
zout en peper
Voor erbij: 4 platbroden (zie tip) of pita's, tahinsaus (zie tip) of dikke yoghurt, zoetzuur ingelegde bietjes of plakjes komkommer, dungesneden rode ui, slablaadjes en citroenpartjes
Verwarm de oven voor op 200°C. Pak de bietjes in met aluminiumfolie. Pof de bieten in ongeveer 1 uur gaar. Trek de schil eraf. Rasp de bieten met een grove rasp. Snijd de lente-uien in dunne plakjes. Hak de dille en munt fijn. Verkruimel de fêta. Meng in een kom de bieten, fêta, broodkruim, lente-uien, dille en munt met 2 eieren goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Rol er ongeveer 16 stevige balletjes van, die net iets groter zijn dan een pingpongbal. Druk de balletjes plat tot kleine burgertjes. Verhit 1 eetlepel olie in een pan en bak de burgertjes in 5 minuten per kant goudbruin. Herhaal tot je alle burgertjes gebakken hebt. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de burgertjes nog 10 minuten in de oven, terwijl je je platbroden bakt of opwarmt en alle bijgerechtjes klaarzet op tafel.
Tip: maak snel en makkelijk je eigen tahinsaus door 6 eetlepels Griekse yoghurt met 2 eetlepels tahin en 2 eetlepels citroensap te mengen. Breng op smaak met zout en peper en voeg naar wens een klein teentje knoflook geraspt toe.
Tip: ook platbrood kun je snel en makkelijk zelf maken. Meng in een kom 200 gram Griekse yoghurt met 200 gram bloem, 1 theelepel bakpoeder en een snuf zout door elkaar. Kneed het daarna op een licht met bloem bestoven werkblad in 5 minuten tot een glad en elastisch deeg. Dek af en laat 30 minuten rusten. Verdeel het daarna in 4 gelijke delen en rol met deegroller, wederom op een licht bestoven werkblad, uit tot een enigszins ronde lap van ongeveer 20 centimeter. Bestrijk aan beide kanten met olie en bak in een (gril)pan in zo'n 3 minuten per kant goudbruin en gaar.
420 gr Griekse yoghurt
400 gr gekookte rode biet
1 teen knoflook
10 gr munt
1 citroen
5 el olijfolie
1 bakje tuinkers
zout en peper
Schil de rode biet en rasp hem op een grove rasp. Snipper de teen knoflook en munt. Pers de citroen uit. Roer de bieten, yoghurt, knoflook, munt, citroensap en olijfolie snel door elkaar. (Snel mengen geeft een mooi gemarmerd effect, bij lang roeren wordt alles roze.)
Breng op smaak met zout en peper. Spreid de tzaziki uit over een bord. Garneer met tuinkers. Serveer de tzaziki met stukjes pitabrood om te dippen. Ook erg lekker met gerookte zalm erbij.
Dit Joodse gerecht spreek je uit als "goemoes" en is lekker op Turks brood of in een broodje Falafel.
Hummus kan ook gemaakt worden met andere groenten zoals wortels of pompoen.
500 gr rode bieten
80 ml olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 el komijn of sesamzaad
400 gr kikkererwten, uitgelekt
80 ml yoghurt
3 teentjes knoflook, geperst
citroensap van 1 citroen
1,3 dl groentebouillon
Maak de bieten schoon en kook ze 35 minuten, tot ze zacht en gaar zijn. Verwijder de schil. Verhit 1 el olie in een koekenpan en fruit de ui tot hij zacht is. Snijd de bieten in kleine blokjes en doe ze in een keukenmachine samen met de uien, kikkererwten, yoghurt, knoflook, citroensap en bouillon. Maal het tot een glad mengsel en voeg geleidelijk de olijfolie toe tot een glad mengsel ontstaat.
3 rode bieten
3 kleine uien
1 kleine savooiekool
3 wortelen
3 el olijfolie
3 teentjes knoflook
3 aardappelen
3 tomaten
3 kruidnagels
8 koppen water
1 el bouillon
zout en peper
sap van een citroen
2 laurierblaadjes
verse peterselie of dille
yoghurt om te garneren
Schil de bieten, de wortelen en eventueel de aardappelen. Snijd alle groenten in stukken die je kunt roerbakken.
Neem een soeppan en verwarm daarin de olijfolie. Doe alle groenten in de pan en roerbak tot ze enigszins zacht zijn. Voeg daarna alle andere ingrediënten toe behalve de yoghurt en bewaar wat peterselie en dille om mee te garneren. Kook de soep gaar max. 1 uur. Pureren mag maar hoeft niet. Breng op smaak met zout en eventueel peper.
Serveer met yoghurt en verse peterselie of dille.
Onze laatste obsessie op eetgebied is verse makreel. Met zijn glanzend gestreepte huid ziet hij er spectaculair uit. Daarnaast is het een betaalbare vis. Bovendien is makreel heel gezond vanwege het hoge gehalte aan vitamine B12 en omega-3 vetzuren. Daar komt nog eens bij dat makreel in onze eigen Noordzee te vinden is én zeer veelzijdige smaken aankan. Vermijd makreel in april tot juni, want dan is het paaiseizoen. We vinden het leuk om de vis zelf te fileren, maar de visboer kan dit handig en heel vakkundig voor je doen.
Voor wie niet van vis houdt: vervang de makreel door gebakken halloumi of geitenkaas.
Hoofdgerecht 4 personen:
450 gr rode bieten
250 gr le Puy linzen
4 verse makreelfilets
3 el olie
2 stengels bleekselderij
2 middelgrote rode uien
3 takken tijm
1 blad laurier
4 tenen knoflook
800 ml groentebouillon
200 ml bietensap (zelf geperst of gekocht in de natuurvoedingswinkel)
een scheut balsamicoazijn
een handje peterselie
zout en peper
Schil de bieten en snijd ze in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter. Snijd de bleekselderij in plakjes en de rode uien in stukjes. Snijd de knoflook fijn. Verhit 2 eetlepels olie in een ruime pan op middelhoog vuur. Fruit hierin de bieten, bleekselderij, uien en knoflook 5 minuten tot alles wat zachter is. Voeg de linzen, tijm en laurier toe en fruit 2 minuten mee. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Dek de pan af, draai het vuur lager en laat het mengsel 20 minuten zachtjes pruttelen. Haal het deksel van de pan en giet het bietensap erbij. Breng opnieuw aan de kook en laat het dan onafgedekt nog ongeveer 20 minuten koken tot de bieten en linzen gaar zijn en het meeste vocht verdampt is. Roer de balsamicoazijn erdoorheen. Hak de peterselie grof en roer driekwart door de linzen-bietenstoofpot. Breng op smaak met zout en peper. Houd op een laag vuurtje warm.
Bestrooi de makreelfilets aan weerszijden met zout en peper. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan op hoog vuur. Leg de makreelfilets er op de huidzijde in. Ze zullen direct wat opkrullen. Als je een krokant huidje wilt zal je de filets even moeten aanduwen. Bak de makreel 2-3 minuten tot de vis ondoorzichtig begint te worden en de huid krokant en goudbruin is. Draai de filets om en bak nog 1 minuut op de andere kant. Verdeel de linzen-bietenstoofpot over 4 borden en leg daarop de makreelfilets met de huid naar boven. Bestrooi tot slot met wat achtergehouden peterselie en serveer direct.
4 bieten
200 gr postelein
1 eetlepel rodewijnazijn
olijfolie
1 el diksap
4 volle el kwark
een halve citroen
een paar takjes verse tijm
eventueel alfalfa
zout en peper
Kook de bieten beetgaar en verwijder de schil. Snijd ze in onregelmatige stukken en leg ze in een kom. Doe er de azijn, olijfolie, diksap, zout en peper bij en meng goed. Was de postelein en snijd het grof. Doe de kwark in een kom en voeg er het sap en de geraspte schil van de halve citroen aan toe. Roer er 2 scheutjes olijfolie, de tijmblaadjes en wat zout en peper door en schep alles voorzichtig door elkaar zodat de olie en citroen door de kwark gemarmerd zijn. Proef de dressing en knijp er desgewenst nog wat extra citroensap bij. Meng de bietjes met de postelein. Doe de kwarkdressing erbij en garneer met alfalfa.
Momenteel zijn we dol op hartige granola en geitenhangop. Met de granola geven we graag een crunch aan allerlei geroosterde of gestoomde groenten. Met de geitenhangop voeg je een romig element toe aan je gerecht. Wij vinden het net wat lekkerder dan 'gewone' hangop, omdat het de hartige smaak heeft van geitenkaas maar romiger en minder korrelig is dan de meeste geitenkaasjes. We serveren er meestal gekruide boekweit (zie website), tabouleh (zie website), linzensalade (zie website) of gekookte granen bij.
Bijgerecht 2 personen:
600-700 gr zoetzure geroosterde bieten en uien (recept op de website) of 600-700 gr gekookte of gepofte bieten
500 ml volle geitenyoghurt
2 volle el haver- of gerstevlokken
1 el pompoenpitten
1 el zonnebloempitten
½ el lijnzaad
½ el sesamzaad
½ eiwit
peterselie ter garnering
zout
Maak eerst de geitenhangop. Zet daarvoor een zeef bovenop een kom. Leg een kaasdoek of schone, dunne theedoek in de zeef. Schenk de geitenyoghurt in de kaasdoek en laat de yoghurt ten minste 6 uur uitlekken, tot het steviger is. (Als je het langer laat staan, bijvoorbeeld 12 uur, krijgt het steeds meer de consistentie van zachte geitenkaas).
Maak de zoetzure geroosterde bieten en uien volgens het recept op onze website.
Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de havervlokken, pitten en zaden met een snuf zout en het eiwit door elkaar. Spreid het in een enkele laag uit op een bakpapiertje en rooster deze hartige granola 10 minuten tot het goudbruin en knapperig is. Laat afkoelen en breek indien nodig in kleinere stukjes.
Verdeel de bieten en uien over 2 borden, schep er een aantal eetlepels geitenhangop over en strooi de granola erover. Garneer met wat blaadjes peterselie.
Variatie: Je houdt van dit recept waarschijnlijk geitenhangop en granola over, die kun je dan gemakkelijk gebruiken voor een variatie op het gerecht, met andere groenten zoals zoete aardappel. Rooster de zoete aardappel bijvoorbeeld met komijnpoeder, korianderpoeder en chilivlokken.
Wanneer je dit gerecht met gekookte spelt of couscous en worstjes, geitenkaas of fêta serveert, heb je een heerlijk voedzaam hoofdgerecht.
Hoofdgerecht 4 personen:
300 gr rode bieten
400 gr wortels
350 gr knolselderij of pastinaak
4 el olijfolie
265 gr kikkererwten (uit blik, uitgelekt gewicht)
4 el balsamicoazijn
1 tl karwijzaadjes of korianderzaadjes
1 tl komijnzaadjes
½ tl chilivlokken
30 gr peterselie of koriander
zout en peper
Verwarm de oven voor op 220°C. Schil de bieten en snijd ze in ongeveer 8 parten. Leg ze in een ovenschaal en meng er 1 eetlepel olijfolie door en breng op smaak. Rooster de bieten alvast 10 minuten terwijl je de andere groenten voorbereidt. Schil de wortels (en pastinaken) en snijd in de lengte in vieren. Schil de knolselderij en snijd in hapklare stukken. Doe deze groenten in een aparte ovenschaal om te voorkomen dat alles roze wordt. Meng hier de overige olijfolie door en breng op smaak. Rooster de groenten 25 minuten in het midden van de oven. Voeg daarna de kikkererwten toe aan de ovenschaal met wortel en knolselderij. Meng het geheel goed door elkaar zodat alles bedekt is met olie. Roer ook de bieten een keer door. Rooster de groenten nog 10 minuten. Besprenkel ze daarna met balsamicoazijn, karwijzaadjes, komijnzaadjes en chilivlokken. Probeer het eerlijk te verdelen over de twee ovenschalen. Rooster alles nog 10 minuten tot de groenten beetgaar zijn. Schep de groenten en kikkererwten op een serveerschaal en verdeel de bietjes erdoor. Hak de peterselie of koriander, strooi over de groenten en dien warm op.
2 el olijfolie
2 rode uien, fijngesneden
500 gr gekookte bieten, in grove stukken
4 aardappelen, geschild en in blokjes
1 l kippen- of groentebouillon
handvol dille, fijngesneden
4 el Griekse yoghurt
100 gr gorgonzola, verkruimeld
Verhit de olie in een grote soeppan, fruit hierin de ui lichtbruin. Schep de bieten en de aardappelblokjes erbij en voeg de bouillon toe. Breng aan de kook en laat 15-20 minuten zachtjes doorkoken. Pureer de soep. Roer de dille erdoorheen, maar houd nog een beetje achter. Schep de soep in kommen en schep in iedere kom een eetlepel yoghurt, kruimel er wat gorgonzola over en bestrooi met de achtergehouden dille.
Een simpel gerecht met de klassieke en altijd succesvolle smaakcombinatie van bieten, walnoten en rucola. Wij eten het graag met linzensalade, risotto of spaghetti aglio e olio (ook op deze website).
Bijgerecht 2 personen:
500 gr gare, geschilde bieten (gepoft of gekookt, zie onze website)
100 gr rucola
100 gr walnoten
1 teentje knoflook
2 el rode wijnazijn
75 ml olijfolie
zout en peper
Hak de walnoten, rucola en knoflook grof. Doe deze ingrediënten samen met de rode wijnazijn in een keukenmachine en mix tot een grove puree. Voeg de olijfolie toe en maal tot een smeuïg geheel. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de bieten in parten en meng met 2 volle eetlepels pesto. Bewaar de rest in de koelkast, maximaal een week, voor een andere keer. Dit bietengerecht is zowel warm als koud erg lekker.
Bij het afscheid van mijn (Vivian) bijbaantje kreeg ik een fantastisch kookschrift met de favoriete recepten van mijn collega’s. Deze bietenpuree stond daar ook in. Later kwam ik het recept tegen in Jeruzalem van Ottolenghi, dus daar had mijn collega het recept waarschijnlijk uit. Maar voor mij blijft deze bietenpuree altijd net iets bijzonderder dan de andere recepten van Ottolenghi. Wij eten het graag als hoofdmaaltijd met een frisse groene salade, warme pitabroodjes, hummus van witte bonen (zie hieronder) en stengels bleekselderij om eens goed mee te dippen.
Bijgerecht 4-6 personen:
900 gr rode bieten
2 tenen knoflook
1 rode peper
250 gr Griekse yoghurt
1½ el dadelsiroop of ahornsiroop
3 el olijfolie
eventueel 1 el za’atar (ruim gesorteerde supermarkt of Midden-Oosterse winkel)
eventueel 2 bosuien
15 gr hazelnoten
60 gr zachte geitenkaas of fêta
zout en peper
Hummus van witte bonen
Bijgerecht 4 personen:
1 blik cannellinibonen (400 gr)
5 el olijfolie
1 tenen knoflook
½ tl gemalen komijn
3 tl citroensap
zout en peper
Bietenpuree:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de bieten en leg ze in een braadslede. Rooster ze onafgedekt 1 uur in de oven tot ze goed gaar zijn. Schil de bieten, snijd in stukken en laat het afkoelen. Snijd de knoflook in stukjes en verwijder de zaadjes van de peper. Pureer de bieten met knoflook, peper en yoghurt in een blender glad. Roer de dadelsiroop en olijfolie erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Schep de puree op een grote schaal. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan en hak daarna grof. Snijd de bosuien in dunne ringetjes. Strooi de hazelnoten en bosuien over de bietenpuree. Kruimel de geitenkaas of fêta erover en bestrooi tot slot met za’atar.
Mocht je puree te dun uitpakken, wat wij nog nooit hebben meegemaakt, maar mijn collega wel, dan kun je wat gekookte aardappel of gekookte kikkererwten mee pureren.
Hummus:
Giet de bonen af en spoel om. Laat uitlekken. Pureer met een staafmixer of keukenmachine de bonen met de knoflook, komijn, citroensap en olie tot een gladde smeuïge pasta. Breng op smaak met zout en peper en eventueel wat extra citroensap en/of olijfolie.
3 kleine zomerbietjes (eventueel met loof)
75 gr jonge bladsla
2 lente-uitjes, fijngesneden
2 el kappertjes onder olie of azijn
2 el witte balsamicoazijn
3 el olijfolie
peper en zout
Kook de zomerbietjes in ruim water in ca. 15 minuten beetgaar. Laat ze afkoelen. Was de sla en het blad van de bietjes en slinger ze droog. Meng in de saladeschaal de lente-ui met de kappertjes, olijfolie, balsamicoazijn en zout en peper. Wrijf de dunne buitenste velletjes van de bietjes en snijd ze in dunne schijfjes. Meng de bietjes door de dressing en schep vlak voor het serveren de bladsla erdoorheen.
Serveer met couscoussalade of platbrood.
Bijgerecht 4 personen:
1 kg rode bieten
250 ml Griekse yoghurt of crème fraîche
15 gr peterselie
15 gr koriander
½ tl gemalen komijnzaad
½ tl gemalen korianderzaad
2 groene pepers
½ citroen
30 ml olijfolie
Steek de barbecue aan of zet de oven op 200C. Pak de bieten in met aluminiumfolie. Leg ze tussen de hete kolen en pof ze 40-50 minuten. De bieten zijn gaar als je er met en satéprikker gemakkelijk in kunt prikken. Haal ze uit de kolen en laat iets afkoelen.
Maak ondertussen de pittige salsa. Snijd de peterselie, koriander en groene pepers fijn en doe in een kommetje. Voeg de rasp van de citroen en 1 eetlepel citroensap toe. Voeg de specerijen en olijfolie toe en roer alles door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
Verwijder het aluminiumfolie en de schil van de bieten. Snijd ze in parten. Klop de yoghurt mooi glad. Smeer de yoghurt met de achterkant van een lepel op de bodem van een mooie ondiepe serveerschaal. Leg de bieten erop en schep de pittige salsa erover. Breng op smaak met nog wat zout en peper en serveer.
Op het land achter de boerderij worden verschillende soorten bieten geteeld, zoals chioggiabietjes (die mooie met roze en witte kringen), de “gewone” ronde rode bieten en ook cilindrische rode bieten dat zijn langwerpige bieten. De vorm bracht ons op het idee om er rode ‘frieten’ (uit de oven) van te maken en deze te serveren met groene, gezonde ‘mayonaise.’ Dit viel bij onze frietliefhebbende familie direct in de smaak. Wat ons betreft is deze cilindrische biet dus een blijver in het teeltplan!
Bijgerecht 2 personen:
400 gr bieten
2 el olijfolie
1 rijpe avocado
1 el Griekse yoghurt, mayonaise of crème fraiche
1,5 el limoensap
snufje gemalen komijn
zout en peper
Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil de bieten en snijd ze in de lengte in plakken van ongeveer 1,5 centimeter dik. Snijd vervolgens deze plakken in de lengte in repen van ook ongeveer 1,5 centimeter dik, zodat ze de vorm hebben van royale frieten. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Schenk de olijfolie erover en bestrooi met zout en peper. Meng alles goed door elkaar, zodat de bieten rondom bedekt zijn met olie. Bak de frieten ongeveer 30 minuten in de oven tot ze gaar zijn maar nog wel een bite hebben. Schep ze na 15 minuten even om, zodat de bovenkant niet uitdroogt.
Maak ondertussen de groene mayonaise. Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees eruit. Snijd het vruchtvlees in blokjes en doe ze in de kom van een keukenmachine. Doe de Griekse yoghurt, limoensap en komijn erbij. Zet de keukenmachine aan en pureer tot een zeer glad en glanzend mengsel ontstaat. Breng op smaak met zout, peper en eventueel nog een beetje limoensap. Bewaar tot het moment van serveren in de koelkast. Dien de warme rode frieten op met de groene mayonaise.
3 el zonnebloemolie
2 teentjes knoflook, geperst
1 gedroogd chilipepertje, verkruimeld
1/2 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
2 geroosterde paprika's (pot), in stukjes
400 gr gekookte bietjes, geschild in blokjes
1 aardappel, geschild in blokjes
1 l groentebouillon
100 ml Griekse yoghurt
4 takjes verse munt, blaadjes gescheurd
Verhit de olie in een pan en bak de knoflook, chili, komijn en koriander 2 minuten. Schep de stukjes paprika en blokjes biet en aardappel in de pan en bak 5 minuten mee. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat 20 minuten koken en pureer dan de soep. Schenk in 4 kommen en serveer met een lepel yoghurt. Garneer met munt.
De jongste dame van ons gezin, Aimée, is sinds kort verhuisd van studentenhuis. Eindelijk heeft ze weer een huis met een oven! En daar is niet alleen onze hele familie blij mee, maar ook haar medestudenten, want dan kan ze haar befaamde bietenquiche weer maken.
Hoofdgerecht 4 personen:
5 plakken bladerdeeg of hartige taartdeeg
500 gr gare bieten (gekookt of gepoft)
2 rode uien
2 takken rozemarijn
1 el olijfolie
2 el balsamicoazijn
1 el honing
100 gr zachte feta of geitenkaas
2 eieren
125 ml slagroom
boter om in te vetten
zout en peper
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een quichevorm in met boter. Leg de plakken deeg op elkaar en rol uit tot een ronde lap die groot genoeg is om de quichevorm mee te bekleden. Bekleed de quichevorm met het deeg. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Leg er bakpapier op en stort er een blindbakvulling (zoals bakerwten of linzen) in. Bak de bodem 15 minuten blind in de oven. Verwijder de blindbakvulling en bak het deeg nog 5 tot 10 minuten, tot het licht goudbruin is.
Snijd ondertussen de uien in dunne halve ringen. Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de ui tot glazig. Rits de rozemarijnnaaldjes van de tak en hak grof. Schil de gare bieten en snijd in kleine blokjes. Voeg de rozemarijn, bieten, balsamicoazijn en honing toe aan de uien. Draai het vuur hoog en roerbak ongeveer 5 minuten tot het vocht verdampt is en een glanzend plakkerig mengsel ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel het bietenmengsel over de quichebodem. Verkruimel de kaas erover. Klop de eieren en slagroom door elkaar en breng op smaak. Giet het mengsel geleidelijk over het bietenmengsel zodat het goed verdeeld is. Bak de quiche ongeveer 35 minuten in de oven, tot hij goudbruin en gaar is.
Zoetzuur ingelegde bietjes bleken op het Zomerfeest bijzonder populair. Dus hierbij, zoals beloofd, het recept. Het kan gemaakt worden met iedere kleur bietjes, maar doe de rode bieten altijd apart in een pot, ander blijft er van de kleur van de andere bietjes niets meer te zien. Hieronder staan de specerijen zoals gebruikt voor het Zomerfeest, maar dit is zeker niet bindend. Experimenteer er vooral op los en kijk welke combinatie je zelf het lekkerst vindt.
200-300 gr bieten
100 ml azijn
100 ml water
100 gr kristalsuiker
snufje zout
specerijen naar wens, zoals:
10 peperkorrels
1 stokje kaneel
2 stuks steranijs
5 pimentbessen
5 jeneverbessen
1 el mosterdzaad
2 blaadjes laurier
1 tl venkelzaad
2 kruidnagels
Was de bieten goed, dan hoef je ze niet te schillen. Snijd de bieten, eventueel met behulp van een mandoline, in zo dun mogelijke rondje plakken. Doe ze in een gesteriliseerde weckpot, samen met het zout en de specerijen. Breng in een pan het water met de azijn en suiker aan de kook. Laat het 5 minuten zachtjes pruttelen en schenk vervolgens dit inmaakvocht in de pot met de bietjes. Sluit de pot en laat het ten minste 24 uur staan. Bewaar de inlegde bietjes in de koelkast, dan zijn ze zeker 3 maanden en misschien nog wel langer houdbaar.
1/2 rode ui, fijngesneden
1 teen knoflook, geperst
1 tl gemalen komijn (djinten)
3 el fijngesneden bladpeterselie
500 gr gekookte bietjes
1 el fijngesneden korianderblad
60 ml citroensap
2,5 el olijfolie
2 el diksap
100 gr zachte geitenkaas (bijv. bettine blanc)
4 geroosterde hamburgerbroodjes
4 (groente)burgers
sla
Snijd de bieten in heel kleine stukjes. Doe ze samen met de ui, knoflook, komijn en bladpeterselie in een kom. Voeg de koriander, het citroensap, de olijfolie, diksap en zout en peper naar smaak toe, roer goed door en zet apart. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Vet een grill- of koekenpan licht in en verhit deze op middelhoog vuur. Bak de burgers 3 minuten aan elke kant, of tot ze naar wens gaar zijn. Verkruimel wat kaas over elke burger en zet ze 1 minuut onder de grill tot de kaas smelt. Beleg de geroosterde broodjes met wat slablaadjes, de burgers, bietensalsa en serveer.
Het is niet gek dat deze salade bij ons altijd favoriet is; het combineert onze favoriete manier om linzen te bereiden met onze favoriete manier om bieten te bereiden. We krijgen er werkelijk nooit genoeg van!
Hoofdgerecht 2 personen:
600 gr rode bieten
2 middelgrote rode uien
4 el olijfolie
3 el rode wijnazijn
3 el ahornsiroop of honing
5 el water
200 gr groenbruine of Le Puy linzen
1 ui
2 tenen knoflook
1 tl gemalen komijn
½ tl kurkuma
½ tl paprikapoeder
1 el witte wijnazijn
10 gr peterselie
100 gr zachte geitenkaas
50 gr walnoten of hazelnoten
100 gr slamix
zout en peper
Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de bieten en pel de uien en snijd ze allemaal in partjes van 1-1,5 centimeter dik. Leg ze in een grote braadslede. Schenk er 3 eetlepels olijfolie, rode wijnazijn, ahornsiroop en water over. Schep alles door elkaar en leg het in een enkele laag in de braadslede. Breng op smaak met zout en peper. Rooster het tot al het vocht is verdampt en de groenten gaar zijn en beginnen te karamelliseren, ongeveer 60 minuten.
Bereid ondertussen de linzen. Snipper hiervoor de ui en knoflook. Verhit 1 eetlepel olie in een brede pan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg de specerijen toe en bak eventjes mee. Doe de linzen in de pan, samen met 1 liter water. Breng aan de kook en laat vervolgens op een laag vuur, zonder deksel op de pan, de linzen in 20-25 minuten gaar worden. Voeg eventueel wat extra water toe als de linzen droog koken voordat ze gaar zijn. Breng de linzen op smaak met witte wijnazijn, zout en peper. Hak de peterselie fijn en meng erdoor.
Schik de slablaadjes op een grote serveerschaal. Schep de linzen erop. Verdeel de geroosterde bieten en uien erover. Schenk het stroperige vocht uit de braadslede als dressing over de salade. Scheur tot slot de geitenkaas in stukken en verdeel over de salade. Garneer met walnoten of hazelnoten.
Even voorbereiden en dan de oven in, zo gemakkelijk en verrassend lekker!
2 rode bieten
2 (rode) uien
3 el extra vierge olijfolie
3 el rode wijnazijn
3 el ahornsiroop of honing
5 el water
1 tl zout
versgemalen peper
Verwarm de oven voor op 180 C. Schil de bieten en pel de uien en snijd ze allemaal in partjes van 1 centimeter dik. Leg ze in een grote braadslede die bekleed is met bakpapier. Sprenkel er de olijfolie, de rode wijnazijn, de ahornsiroop of honing en 5 eetlepels water over. Strooi er zout over en maal er royaal peper over. Schep alles door elkaar en leg het in een enkele laag in de braadslede. Rooster het tot al het vocht is verdampt en de groenten gaar zijn en beginnen te karamelliseren, ongeveer 60 minuten.
Tip: Leg er de laatste 10 minuten zachte geitenkaastukjes tussen!
Variatie: Maak er een hartig taartje van:
Bekleed een vorm met bladerdeeg en bestrijk de bodem met smeerbare geitenkaas. Leg de zoetzure bieten erop en strooi er wat romige geitenkaas in stukjes over. Zet in de voorverwarmde oven op 200°C en bak ongeveer 20-25 minuten totdat het bladerdeeg knapperig is. Bestrooi met geroosterde pitten en wat rucola, mooi om te zien, heerlijk om te eten.
Op aanraden van een abonnee, kocht Ageeth laatst het boek "De groene bakplaat." Een echte aanwinst! Zij stuurde ons het recept voor de bietencurry door. Wij maakten het direct en delen het recept – met een paar kleine aanpassingen die ons verstandig leken – nu graag met jou. Serveer met rijst.
Hoofgerecht 2 personen:
700 gr rode bieten
400 gr kikkererwten (uit blik, niet uitgelekt gewicht)
1 el zonnebloemolie
1 ui
3 cm gember
2 tenen knoflook
1 groene peper
1 volle tl komijnpoeder
1 volle tl korianderpoeder
½ tl kurkuma
400 ml kokosmelk
verse koriander ter garnering
zout en peper
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de rode bieten en snijd in niet te dikke 'wedges' oftewel parten (het dikste deel mag maximaal zo'n 1,5 centimeter zijn). Spreid de bieten uit over een bakplaat. Meng de bieten met de olie, komijnpoeder, korianderpoeder en kurkuma. Breng op smaak met zout en peper. Rooster 20 minuten in de oven.
Snijd ondertussen de ui, knoflook, gember en peper fijn. Giet de kikkererwten af. Voeg deze ingrediënten toe aan de bakplaat, meng alles door elkaar en rooster nog 25 minuten. Giet dan de kokosmelk erbij en meng wederom door elkaar. Rooster het geheel nog 10 minuten in de oven tot het goed warm is en de bieten gaar zijn. Garneer met koriander en serveer met rijst.
Voorgerecht 6 personen of hoofgerecht 3 personen:
Een elegant buideltje gevuld met zoveel lekkers! Een perfect vegetarisch voorgerecht of, wanneer je er 2 per persoon geeft met wat geroosterde aardappeltjes erbij, een hoofdgerecht voor 3 personen.
6 plakken bladerdeeg
1 bos bieten met blad
100 gr zachte geitenkaas
40 gr gedroogde cranberries
1 kleine ui
½ rode peper
1 ei
2 el maanzaad of sesamzaad
zout en peper
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd het blad en de stengels van de bieten af. Pak de bieten met aluminiumfolie in en pof ze 45-60 minuten in de oven, tot ze gaar zijn. Snipper ondertussen het uitje en de rode peper en doe in een kom. Was de bietenbladeren en snijd ze daarna in grove repen, de stengels iets fijner. Doe ze met het aanhangende water in een pan en roerbak tot het geslonken is. Knijp daarna het water uit het bietenblad en doe het blad bij de ui en peper in de kom. Hak de cranberries grof en doe ze ook in de kom. Verkruimel de geitenkaas erboven. Haal de gare bieten uit het aluminiumfolie, pel de schil eraf en snijd de bieten in blokjes van 1 bij 1 centimeter. Doe ook in de kom en meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Leg de bladerdeegplakjes voor je op een werkvlak. Schep in het midden van iedere plak 2 eetlepels van het bietenmengsel. Vouw de hoeken naar boven, over de vulling heen, tot het buideltje volledig gesloten is. Maak er met je handen een balvormige buidel van en leg ze met de vouwkant naar beneden op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Klop een ei los in een kommetje en bestrijk hiermee de buideltjes rondom. Strooi er wat maanzaad of sesamzaad over en bak de buideltjes 25 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Deze panna cotta weet de prachtig roze kleur van rode bieten te vangen. De karnemelk maakt het een lekker fris dessert. Garneer met besjes en een beetje venkelloof.
Dessert 6 personen:
250 gr gekookte rode bieten
250 ml slagroom
250 ml karnemelk
4 el vloeibare honing
4 blaadjes gelatine
evt. ½ tl vanille-extract
Wel de gelatine in koud water. Verwarm de slagroom, 50 ml karnemelk, honing en eventuele vanille-extract zachtjes in een pan (het hoeft niet te koken) tot de honing is opgelost. Pureer in een blender de gekookte bietjes met 200 ml karnemelk tot een gladde massa. Giet het eventueel nog door een fijne zeef. Voeg het rode bietenmengsel toe aan het slagroommengsel in de pan. Draai het vuur uit. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze toe aan het panna cottamengsel. Roer tot de blaadjes zijn opgelost. Schenk het roze panna cottamengsel in 6 koffiekopjes, ramekins of andere vormpjes. Laat het ten minste 3 uur opstijven in de koelkast.
Eet de panna cotta uit het kopje, of verzamel de moed om ze om te keren. Doop dan de kopjes in een laagje warm water en stort ze op een dessertbordje.
De combinatie biet, mierikswortel en gerookte zalm is een klassieke combinatie waar we deze keer een hartige taart van hebben gemaakt. Eet je liever vegetarisch? Vervang dan de gerookte zalm door geroosterde hazelnoten.
Hoofdgerecht 4 personen:
250 gr mascarpone (of half mascarpone, half crème fraîche)
3 el geraspte mierikswortel (het liefst vers, anders uit een potje, vervang eventueel door sterke mosterd)
1 citroen
500 gr gare bietjes (gekookt of gepoft)
olijfolie
1 ei
200 gr gerookte zalm
320 gr bladerdeeg
bloem
een handje rucola, waterkers of dille
zout en peper
Verwarm de oven voor op 220°C. Bestuif je werkvlak licht met bloem en rol hierop het bladerdeeg uit tot een grote rechthoekige lap. Leg de lap op een met bakpapier beklede bakplaat. Kerf met een mes, op 2 centimeter van de rand, het deeg rondom in (maar niet helemaal door), zodat het er als het ware als een fotolijstje uit gaat zien. Deze rand zal tijdens het bakken omhoog komen zodat een mooie rand om je taart ontstaat. Prik met een vork wat gaatjes in het middendeel. Meng de mascarpone, mierikswortel en het sap van de citroen door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Smeer het mascarponemengsel uit over het middendeel van de bladerdeegbodem, laat de rand vrij. Snijd de bieten in partjes en leg ze dakpansgewijs op het mascarponemengsel. Duw ze er een beetje in. Breng wederom op smaak met zout en peper en sprenkel er wat olijfolie over. Klop het ei los en smeer hiermee de rand van de taart in. Bak de taart 20 minuten in het midden van de oven, tot het deeg goudbruin en gerezen is. Verdeel de rucola over de taart en drapeer de gerookte zalm erop. Breng eventueel nog op smaak met zout, peper en dille.
Biologische boerderij Landzicht
Broekseweg 2a
3291 LA Strijen
Telefoon: 06-14110152
E-mail: info@groentenabonnement.nl
Privacy statement | Powered by The Dare Company | Vormgeving en illustraties: Janna Kool