Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!
De recepten met het icoontje zijn vegetarisch.
Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!
De spitskool behoort tot de familie van de kruisbloemigen. Deze kool is meestal de eerste kool die van de koude grond komt. Voor de verteerbaarheid van de kool is het van belang dat de kool niet langer dan noodzakelijk gekookt wordt. Voor het bereiden van de kool verwijdert u eventueel de buitenste lelijke bladeren van de kool. De kool kan worden gekookt of gesmoord.
Perfect voor bij de barbecue! Varieer met deze salade door bijvoorbeeld een handje rozijnen of een frisse appel in reepjes toe te voegen.
Bijgerecht 4-6 personen:
½ spitskool
3 wortelen
3 lente-uien
een bosje peterselie
3 el yoghurt
2 el mayonaise
1 tl mosterd
1 tl honing
1 el olijfolie
2 el citroensap
zout en peper
Snijd de kool in de lengte doormidden en verwijder de harde kern. Snijd de kool in zo dun mogelijke reepjes. Doe ze in een kom en meng er met je handen 1 theelepel zout door. Halveer de lente-uien in de lengte en snijd ze vervolgens in schuine stukken. Schil de wortelen en snijd ze in luciferdunne reepjes. Dit gaat het snelst met behulp van een julienneschiller. Je kunt ze eventueel ook raspen maar dan verliest het wel wat knapperigheid. Hak de peterselie fijn. Klop een frisse dressing van de yoghurt, mayonaise, mosterd, honing, olijfolie, citroensap, zout en peper. Meng alle ingrediënten nu goed door elkaar en laat de salade het liefst 30 minuten rusten voordat je het serveert.
We spelen voor deze Turkse pizza’s een klein beetje vals door niet ons eigen deeg te maken, maar tortillawraps te gebruiken. Dit maakt het een stuk makkelijker en sneller maar zeker niet minder lekker.
Hoofdgerecht 4 personen:
8 tortillawraps
500 gr runder-of lamsgehakt
2 el tomatenpuree
2 tomaten
1 teen knoflook
2 tl komijnpoeder
2 tl paprikapoeder
1 tl kaneel
½ spitskool
2 el citroensap
1 rode ui
7 radijsjes
1 wortel
½ komkommer
15 gr verse peterselie/koriander/munt
sambal en/of knoflooksaus
zout en peper
Verwarm de oven voor op 220 °C. Halveer de spitskool en verwijder de harde kern. Snijd de kool in zo dun mogelijke reepjes. Meng het citroensap erdoor en zet apart. Snipper de teen knoflook en snijd de tomaten in stukken. Rul het gehakt in een ruime koekenpan op middelhoog vuur. Wanneer je rundergehakt gebruikt, zal er nu flink wat vet of vocht in je pan zitten. Schep dit met een lepel eruit. Voeg daarna de knoflook, tomatenpuree, komijnpoeder, paprikapoeder en kaneel toe. Meng het geheel goed door elkaar. Voeg dan de tomatenstukken toe en bak het geheel, af en toe roerend, 10 tot 15 minuten tot de tomaten zacht zijn. Breng op smaak met flink wat zout en peper. Snijd ondertussen de ui in zo dun mogelijke ringen. Snijd de radijsjes in dunne plakken. Snijd de wortel in dunne reepjes (bijvoorbeeld met behulp van een julienneschiller). Snijd de komkommer in de lengte doormidden en vervolgens ook in dunne plakjes. Doe alle groenten in apartje kommetjes en zet op tafel. Zet ook de spitskool op tafel. Pak de wraps erbij. Schep op iedere wrap 2 eetlepels van het gehaktmengsel en verdeel het met de achterkant van je lepel over de wrap. Schuif de wraps 3 minuten in de oven. Als ze niet allemaal tegelijkertijd in de oven passen, kun je ze warm houden onder aluminiumfolie. Zet de wraps op tafel en laat iedereen zijn eigen Turkse pizza samenstellen met spitskool, ui, radijs, wortel, komkommer, kruiden en saus naar keuze.
Dit is een fantastisch frisse Filipijnse kippensoep vol met groenten. Echt een soep die je immuunsysteem een boost geeft. Maak meteen een flinke hoeveelheid en je kunt er meerdere dagen van genieten. Om er een maaltijdsoep van te maken, schep je wat gekookte rijst in je soepkom en lepel je de soep erover. We serveren een sojalimoendressing apart erbij, zodat iedereen naar eigen smaak zijn of haar soep op smaak kan brengen.
Soep voor 6-8 personen:
2 el olie
3 grote uien
8 tenen knoflook
40 gr gember
6 kippendijen (kan ook zonder kip)
6 grote wortelen
3 courgettes
2 liter water
2 groentebouillonblokjes (of gebruik iets meer als je deze soep zonder kip maakt)
1 spitskool
4 el sojasaus
4 el limoensap
zout en peper
Snijd de uien, knoflook en gember fijn. Schil de wortelen en snijd ze in middelgrote stukken. Snijd ook de courgettes in middelgrote stukken. Snijd de spitskool in kwarten, verwijder de kern en snijd de kool vervolgens in zo dun mogelijke reepjes. Verhit de olie in een ruime pan op middelhoog vuur. Fruit hierin de ui, knoflook en gember tot de ui glazig is. Voeg de kip, wortel, water en bouillonblokjes toe. Breng aan de kook en zet het vuur daarna onmiddellijk lager. Dek de pan af en laat de soep 30 minuten pruttelen tot de kip gaar is. Haal de kip uit de pan en doe de courgette in de pan. Dek de pan weer af en laat het nog 10 minuten pruttelen. Haal ondertussen, eventueel met behulp van een vork omdat de kip nog erg heet is, zoveel mogelijk van het kippenvlees van de botten af. Probeer de stukjes niet te klein te maken. Doe de kip terug in de pan en breng op smaak met zout en peper. Voeg de koolreepjes toe, roer goed door en zet het vuur uit zodat de kool knapperig blijft. Meng voor de dressing limoensap en sojasaus door elkaar. Dien de soep op met de dressing ernaast in een kommetje.
Hoofdgerecht 3-4 personen:
Wanneer vrienden komen eten, vinden we het altijd leuk als er nog iets te doen is aan tafel. Daarom maakten wij laatst deze groene pistachefalafels die worden gebakken in de oven. We rolden de falafels in spitskoolbladeren, in plaats van het welbekende pitabroodje. Daarbij zetten we verschillende kommetjes op tafel met verse kruiden, blaadjes sla, lente-uitjes, tomatensalsa en tzatziki (recepten op de site) zodat iedereen zijn of haar eigen wrap samen kan stellen.
150 gr gepelde gezouten pistachenoten (van ongeveer 250 gr ongepelde)
8 takjes munt
8 takjes peterselie
240 gr kikkererwten (uit een blik van 410 gr)
½ ui
2 tenen knoflook
1 tl komijn
1 tl bakpoeder
1 el bloem
4 el olijfolie
1 spitskool
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper het uitje en de knoflook. Pluk de blaadjes van de munt en peterselie van hun steeltjes af. Doe ze samen met de pistachenoten, kikkererwten, ui, knoflook, komijn, bakpoeder, bloem en 3 eetlepels olijfolie in een keukenmachine. Zet de keukenmachine 30 seconden aan. Schraap daarna alles wat op de wanden zit naar beneden en zet de keukenmachine nog weer 30 seconden aan, tot alles goed gemengd is maar de textuur nog wel enigszins korrelig is. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe als het mengsel te droog is. Vorm met je handen 18-20 balletjes van dit mengsel. Maak eventueel je handen een beetje nat. Leg de balletjes in een met bakpapier bekleedde ovenschaal, besprenkel ze met olijfolie en bak de falafels ongeveer 30 minuten in oven. Draai ze tussendoor een aantal keren om zodat ze aan alle kanten goudbruin en knapperig worden.
Haal ondertussen voorzichtig de bladeren van de spitskool los. Leg ze in een kom en giet er kokend water overheen. Laat ze hier zo’n 2 minuten in staan. Giet het daarna af en spoel de bladeren af met koud water, zodat ze mooi groen en knapperig blijven, maar iets makkelijker op te rollen zijn.
Leg de spitskoolbladeren op een bord en zet op tafel. Doe ook al je bijgerechten in kommetjes en zet op tafel. Haal de falafel uit de oven en laat het samenstellen en smullen maar beginnen!
Deze spitskoolsalade symboliseert wat ons betreft de overgang van winter naar lente. Hoewel we kolen, cranberries en pistachenoten toch vooral met het winterseizoen associëren, maken we er een frisse en lichte salade van die ons eraan herinnert dat de komst van de lente zeker niet lang meer op zich laat wachten. Lekker met gebakken halloumi, gegrilde garnalen of falafelballetjes.
Lunch- of bijgerecht 4 personen:
150 gr wilde rijst
½ spitskool
3 lente-uien
1 citroen
2 el olijfolie
50 gr gedroogde cranberries
50 gr pistachenoten
10 gr peterselie of munt
4 volle el yoghurt
1 volle el tahini (sesampasta)
1 tl honing
zout en peper
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwijder ondertussen de kern van de spitskool. Snijd de halve spitskool in de lengte doormidden en vervolgens in dunne reepjes. Snijd de lente-ui in dunne ringen. Doe de spitskool en lente-ui in een kom. Voeg de rasp en het sap van de citroen toe. Voeg de olijfolie en een snuf zout toe en masseer het met je handen in de kool, zodat de kool wat zachter wordt.
Klop voor de dressing de yoghurt, tahini en honing door elkaar. Afhankelijk van het type yoghurt dat je gebruikt, kan het nuttig zijn om je dressing wat te verdunnen met water of citroensap. Breng op smaak met zout en peper.
Schep de warme rijst door de spitskool. Hak de cranberries, pistachenoten en peterselie of munt grof. Meng door de spitskool-rijstsalade. Breng op smaak met zout en peper en serveer met de yoghurt-tahinidressing.
1 spitskool
1 dunne prei
2 teentjes knoflook
2 eetlepels olie
400 gr kipfilet
2 el ketjap manis
zout en peper
mespunt gemberpoeder
1 tl sambal oelek
1/2 el kerriepoeder
1 dl kippenbouillon
Snijd de kipfilet in blokjes. Maak de spitskool schoon en snijd in smalle reepjes. Snijd de prei in smalle ringetjes, was ze goed en laat uitlekken. Pers de knoflook uit. Meng de kipfilet met ketjap, sambal, gemberpoeder en knoflook. Laat het 15 minuten marineren. Verwarm de olie in een wok. Bak hierin 3 minuten, al omscheppend de kip. Bak circa 2 minuten de prei en kerriepoeder mee. Voeg de spitskool toe en bak het ook enkele minuten mee. Giet de bouillon erbij en laat het geheel ongeveer 10 minuten stoven. Lekker met rijst.
Deze spitskoolsalade is heel gemakkelijk te maken en altijd een topper!
1 spitskool
3 prei
2 zoetzure appels
2 sinaasappel
150 gram pecannoteren
4 aardappelen
200 gram komijnekaas
Dressing:
4 el azijn
1 tl honing
1 tl mosterd
6 el olijfolie
6 el slagroom of haverroom
Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Kook ze beetgaar. Schaaf de spitskool fijn (ongeveer 750 gram). Snijd de preien fijn. Snijd de appels in blokjes. Schil de sinaasappels en verdeel in partjes. Snijd de partjes in drieën. Hak de pecannoten grof. Snijd de komijnekaas in blokjes.
Roer de ingrediënten voor de dressing door elkaar.
Meng de groenten met de dressing in een grote kom, eet smakelijk!
1 kleine spitskool
250 gr gerookte kip in reepjes
15 gehalveerde kerstomaatjes
4 el olijfolie
1 el witte wijnazijn
1 tl mosterd
1 tl gekneusde komijnzaadjes
4 el koriander, grofgesneden
zout en peper
Snijd de spitskool flinterdun en meng de kool met de reepjes gerookte kip en gehalveerde kerstomaatjes. Roer een dressing van de overige ingrediënten en breng op smaak. Schep de dressing door de salade.
Soto is een soep uit de Indonesische keuken. Vanwege de grote Javaanse gemeenschap in Suriname vind je een soortgelijke soep ook in de Surinaamse keuken, waar het saoto soep wordt genoemd. Ons recept is allerminst authentiek, maar wel erg lekker!
Maaltijdsoep 2-3 personen:
½ spitskool
100-125 gr taugé
2 sjalotten of ½ ui
4 tenen knoflook
5 cm gember
2 cm verse kurkuma (of 1 tl kurkumapoeder)
1 el zonnebloemolie
1,5 l groentebouillon
2 kaffir limoenblaadjes (toko, diepvries)
1 stengel citroengras
2-3 eieren
100 gr rijstvermicelli
ter garnering: knapperige uitjes, koriander, partjes limoen, sambal
Schil de sjalotten, knoflook, gember en kurkuma en snijd in grove stukken. Pureer met een keukenmachine (of vijzel) tot een fijne pasta. Verhit de olie in een ruime soeppan. Fruit hierin de pasta rustig 10 minuten. Schenk de groentebouillon erop. Kneus de stengel citroengras. Voeg het citroengras en de limoenblaadjes toe aan de bouillon. Breng aan de kook en laat zonder deksel op de pan 30 minuten zachtjes pruttelen zodat de smaken in kunnen trekken.
Kook ondertussen in een andere pan de eieren in 5-6 minuten halfzacht. Bereid de vermicelli volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de spitskool in dunne reepjes. Verwijder het citroengras en de limoenblaadjes. Voeg de spitskool en taugé toe aan de bouillon, breng aan de kook en laat een paar minuten pruttelen tot de kool zacht begint te worden.
Verdeel de vermicelli over 2 grote kommen. Schenk de soep erover. Halveer de eieren in de lengte en leg erop. Garneer de soep met uitjes, koriander en limoen. Laat ieder naar eigen smaak de soep pittiger maken met wat sambal.
Tip: Maak er een soto ayam van door kip toe te voegen en/of kippenbouillon te gebruiken. Je kunt 1-2 kippenbouten toevoegen wanneer de bouillon aan het trekken is. Laat dan zo'n 45 minuten pruttelen tot de kip gaar is. Haal de bouten uit de pan, trek met twee vorken het vlees in reepjes en voeg dat samen met de spitskool en taugé toe aan de soep.
3 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
1 kleine ui, in halve maantjes
1 wortel, grof geraspt
400 gr spitskool
1 appel
1 el citroensap
1/2 tl karwijzaad
50 gr gehakte walnoten
200 gr stevige belegen kaas, in blokjes
8 el zure room
4 el mayonaise
zout en peper
Doe de bleekselderij, ui en wortel in een grote kom. Snijd de kool in vier parten, verwijder de harde stronk en snijd dan in smalle reepjes. Doe de kool in de kom. Rasp de appel grof, besprenkel met citroensap en doe ook in de kom samen met het karwijzaad en de gehakte walnoten. Maak de dressing van de zure room en mayonaise en breng op smaak met royaal zout en peper. Schep de blokjes kaas door de salade en schep alles goed om.
Bijgerecht 2 personen:
1 (kleine) spitskool
1 ui
1 tl venkelzaad
1 el olijfolie
1 el appelciderazijn (of witte wijnazijn)
150 ml witte wijn
5 takjes peterselie
zout en peper
Snijd de spitskool in de lengte in vieren. Verwijder de harde kern. Snijd de spitskool in brede repen. Snijd de ui in dunne halve ringen. Verhit de olie in een koekenpan. Fruit hierin de ui tot glazig. Voeg het venkelzaad toe en fruit 2 minuten mee. Zet het vuur hoog, voeg de spitskool toe en roerbak 2 minuten. Voeg de azijn en wijn toe en roerbak nog ongeveer 5 minuten, tot de spitskool beetgaar en frisgroen is en de saus een beetje is ingedikt. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met fijngehakte peterselie.
150 gram bakbacon in reepjes
1 eetlepel olijfolie
1 doosje kastanjechampignons, in vieren
600 gram gesneden spitskool
125 ml slagroom
200 gram geraspte Parmezaanse kaas
zout en peper
Bak de bacon in een klein beetje olie, voeg de champignons en de spitskool toe en roerbak tot de kool geslonken is. Voeg de slagroom toe en laat die 5 minuten inkoken. Roer dan de helft van de kaas erdoor en breng eventueel op smaak met wat peper en zout. Giet het koolmengsel in een ovenschaal en strooi de rest van de kaas erover. Zet kort onder de hete grill tot de kaas gesmolten is.
Bijgerecht 2-3 personen:
1 spitskool
½ tl gerookt paprikapoeder
1 geroosterde paprika (uit een pot)
40 gr vers broodkruim (van ongeveer 2 oude boterhammen)
½ teen knoflook
40 gr amandelen
1 el rode wijnazijn
olijfolie
zout en peper
Steek de barbecue aan.
Maak de romescosaus. Hak de amandelen grof en doe ze samen met de paprikapoeder, geroosterde paprika, broodkruim, knoflook, azijn en 50 ml water in een keukenmachine en meng het tot een dikke saus. Breng op smaak met zout en peper en zet apart.
Snijd de spitskool in de lengte in 6 parten. Bestrijk de parten rondom met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Leg de parten op de gril van je loeihete barbecue. Gril ze ongeveer 5 minuten per snijkant, tot er mooie grillstrepen te zien zijn en de spitskool beetgaar is.
Verdeel de romescosaus over 2-3 borden en schik de spitskoolparten erop. Garneer met wat gehakte amandelen.
50 gram droogkokende rijst
ongeveer 1 kilo kool (savooije- spits- of witte kool)
1 fijngesnipperde ui
40 gram boter
100 gram fetakaas
25 gram fijngehakte walnoten
1 1/2 dl tomatensap
Kook de rijst gaar en laat afkoelen. Breng in een pan ruim water aan de kook en kook hierin de kool 5 minuten (eventueel lelijke buitenste bladeren verwijderen). Laat de kool uitlekken en iets afkoelen. Trek er voorzichtig 8 grote bladeren af en laat deze los van elkaar op een theedoek uitlekken. Hak het uitgelekte hart van de kool fijn. Fruit de ui in de boter. Voeg de rijst toe en laat enkele minuten meefruiten. Schep er de fijngehakte kool door en bak deze 10 minuten onder voortdurend omscheppen. Hak de feta tot korrels en voeg deze samen met de walnoten toe aan het koolmengsel. Laat even meewarmen en breng op smaak met zout en peper. Snijd van de 8 mooiste koolbladeren de harde nerf weg zonder het blad in tweeën te snijden. Leg overdwars op het midden van elk blad 1/8 deel van het koolmengsel. Vouw eerst de zijkanten er over en vervolgens de onderkant. Rol het blad nu verder op. Vet een ovenschaal in en leg de koolpakketjes in de schaal. Schenk er de tomatensap over. Dek de schotel af met aluminiumfolie en smoor de pakketjes in een voorverwarmde oven van 200C in ca. 35 minuten verder gaar. Giet om uitdrogen te voorkomen er eventueel tijdens het bakken nog wat tomatensap over. De koolpakketjes kunnen ook worden gaargesmoord in een goed afgesloten braadpan op matig vuur.
Wij eten dit graag als lichte avondmaaltijd met rijst, gebakken vis of een eitje en pinda's of knapperig gebakken uitjes.
Bijgerecht 2 personen:
1 spitskool
1 el zonnebloemolie
2 volle el (Thaise) rode of gele currypasta
80 ml dikke kokosmelk (coconut cream)
1 limoen
koriander
Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de currypasta 5 minuten. Voeg de kokosmelk, rasp van de limoen en 1 eetlepel limoensap toe. Roer goed door elkaar en laat 5-10 minuten zachtjes pruttelen tot het wat ingedikt is.
Snijd de spitskool in de lengte in 4 of 6 parten. Bestrijk met een bakkwast de spitskool rijkelijk met de currysaus. Leg de parten in een ovenschaal. Rooster de spitskool 30 minuten in het midden van de oven, tot het beetgaar is en aan de randjes iets geblakerd. Garneer met blaadjes koriander.
Tempeh is een gefermenteerde sojabonencake en een goede vleesvervanger. Tempeh goreng ken je misschien, net als wij, vooral van de menukaart van Indonesische (afhaal)restaurants, maar je kunt het ook gewoon zelf maken, echt proberen, zo lekker!
Hoofdgerecht 3-4 personen:
300 gr tempeh (natuurvoedingswinkel of ruim gesorteerde supermarkt)
1 ui
2 tenen knoflook
2 cm verse loas of gember
eventueel 1 tl sambal
1 el palmsuiker of bruine basterdsuiker
3-4 el ketjap manis
1200 gr spitskool
1 el kerriepoeder
zonnebloemolie
zout en peper
Voor erbij: rijst, seroendeng/pinda's/gebakken uitjes, zoetzure komkommer/atjar tjampoer
Verhit een laagje van 1 centimeter zonnebloemolie in een wok op middelhoog vuur. Snijd de tempeh in repen van ongeveer 0,5 centimeter breed en dik en 5 centimeter lang. Bak (of eigenlijk frituur) de tempehreepjes onder af en toe roeren, in zo'n 10 minuten rondom goudbruin en knapperig. Schep ze met een schuimspaan uit de wok en laat uitlekken op keukenpapier. Schenk de olie uit de wok en laat 1 eetlepel achter.
Schil de ui, knoflook en laos, snijd in stukken en pureer ze met een keukenmachine tot een grove puree (of stamp het in een vijzel, of snijd zo fijn mogelijk). Fruit de puree 5 minuten in de wok. Voeg naar wens sambal toe. Voeg dan de tempehreepjes, palmsuiker, ketjap manis en 3 eetlepels water toe. Roer alles goed door elkaar, breng aan de kook en laat enkele minuten pruttelen tot de suiker is opgelost en de saus als een glanzend donker laagje om de tempeh zit. Schep uit de wok in een kom en houd warm onder aluminiumfolie. Veeg de wok schoon.
Snijd de spitskool in kwarten en verwijder de harde kern. Snijd de spitskool in dunne reepjes. Verhit 1 eetlepel olie in de wok en fruit hierin de kerriepoeder 2 minuten. Voeg de spitskool toe en roerbak tot de kool beetgaar en geslonken is. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de tempeh goreng met de kerriespitskool, gekookte rijst en garnituren naar keuze.
1/2 spitskool (circa 250 gram)
250 gr taugé
1/2 komkommer
1 rode ui
1 blikje maïs
2 tomaten
6 el yogonaise
peper en zout
scheutje azijn
Snijd de kool fijn. Snijd de komkommer in plakjes. Snipper de ui. Laat het blikje maïs uitlekken. Snijd de tomaten in kleine stukjes. Doe de taugé in een vergiet en giet er kokend water over en laat uitlekken. Meng alle ingrediënten in een ruime kom. Voeg peper, zout, yogonaise en een scheutje azijn toe en meng alles goed door elkaar. Zet tot gebruik in de koelkast.
Frittata, een soort reuzenomelet, is in Italië ontstaan uit armoede. Men stopte er alle groenten en pasta in die over waren van de vorige dag. Deze Japanse versie van de frittata is niet ontstaan uit armoede, maar wel vanuit het idee dat we onze restjes op wilden maken. Het resultaat is een goed gevulde omelet met knapperige noedels en spitskool.
Lunch- of bijgerecht 4 personen:
200 gr spitskool
1 rode peper
1 cm gember
1 lente-ui
150 gr eiernoedels
5 eieren
1 el zonnebloemolie
½ el sesamolie
1,5 el sesamzaadjes
1 el sojasaus
zout en peper
Snijd de spitskool, rode peper, gember en lente-ui in zo dun mogelijke reepjes. Verhit de zonnebloemolie in een wok. Roerbak hierin de kool, peper, gember en lente-ui zo'n 5 minuten tot het beetgaar is. Schep uit de pan en doe in een kom. Breng water in een pan aan de kook en kook hierin de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat goed uitlekken.
Verhit de sesamolie in een ruime koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de sesamzaadjes toe en rooster 2 minuten. Verdeel de uitgelekte noedels over de bodem van de koekenpan en bak ze 3 minuten, zonder roeren. Zo wordt de onderkant van je frittata lekker knapperig. Breek de eieren boven het spitskoolmengsel. Voeg sojasaus, 3 eetlepels water, zout en peper toe. Klop het geheel goed door elkaar. Schenk het eiermengsel over de noedels in de pan. Zorg dat de kool er gelijk over verdeeld is. Zet het vuur lager en dek de pan af. Laat de frittata in ongeveer 15 minuten langzaam garen. De frittata is klaar als de onderkant goudbruin en knapperig is en de bovenkant gestold is. Serveer met een groene salade en een partje limoen. Wij eten het ook graag met gebakken gamba's erbij.
75 gr droogkokende rijst
1 spitskool (of witte of groene kool)
Zout en peper
2 eetlepels olie
1 ui, gepeld en fijngesnipperd
400 gr rundgehakt
1 ei
2 tl tijm
2 tl dille
20 gr boter
20 gr bloem
2 bekertjes zure room
2 el tomatenpuree
Kook de rijst. Breng in een grote pan ruim water aan de kook. Dompel de kool er ca. 3 minuten in. Neem de kool met een schuimspaan uit de pan en haal er zoveel mogelijk buitenste bladeren af. Dompel de kool eventueel nogmaals onder en pel er weer bladeren af. Er zijn in totaal 8 bladeren nodig. Snijd de harde nerf wigvormig weg en spreid de bladeren uit op een doek. Snijd de rest van de kool in vieren, verwijder de harde nerf en snipper de kool klein. Vet een ovenschaal in en verdeel de koolsnippers over de bodem. Bestrooi ze met zout en peper. Sprenkel de olie erover. Vermeng in een kom ui, gehakt, ei, rijst, tijm, dille, zout en peper. Verdeel het gehaktmengsel over de koolbladeren. Vouw de bladeren dicht en leg ze met de sluitkant op de gesnipperde kool. Smelt de boter in een pannetje. Roer de bloem erdoor. Voeg langzaam 2 dl water toe. Blijf roeren tot een gebonden saus is verkregen. Roer nu zure room en tomatenpuree erdoor. Verwarm de oven voor tot 175 C. Verdeel de saus over de koolpakketjes. Laat het gerecht in het midden van de oven in ongeveer 1 uur gaar en goudbruin worden.
Bijgerecht 4 personen:
1 spitskool
1 ui
2 el olie
eventueel 1 groene peper
2 cm gember
2 tl komijnzaad
2 tl mosterdzaad
1 tl kurkuma
½ tl zout
2 volle el geraspte kokos (ongezoet)
1,5 el citroensap
Wel de geraspte kokos in 50 milliliter heet water. Snijd de ui in dunne ringen. Snijd de kool in de lengte in vieren. Verwijder de harde kern. Snijd de kool in zo dun mogelijke reepjes. Snijd ook de gember en groene peper in zo dun mogelijke reepjes. Verhit de olie in een wok op hoog vuur. Voeg het komijnzaad en mosterdzaad toe. Roerbak tot de mosterdzaadjes beginnen te 'poppen' en uit je pan willen springen. Voeg de ui toe en fruit tot glazig. Voeg de gember, peper en kurkuma toe en roerbak 1 minuut mee. Voeg de kool toe en roerbak ongeveer 5 minuten tot de kool beetgaar is. Voeg zout, kokos en citroensap toe en roerbak nog 2 minuten mee tot alles goed heet is. Serveer direct met rijst of noedels, partjes citroen en koriander of peterselie.
250 gr spitskool
400 gr kruimige aardappels
2 bosuitjes
1 ei
100 gr geraspte kaas
zout & peper
tarwemeel
olie om te bakken
Snijd de spitskool in reepjes. Blancheer ze enkele minuten in kokend water. Schil de aardappels en kook ze gaar in water met zout. Snijd de bosuitjes in smalle ringetjes. Stamp de aardappels fijn en meng ze met de geblancheerde spitskool, de bosuitjes, het ei en de geraspte kaas. Breng dit mengsel op smaak met zout en peper. Vorm hiervan 8 ronde platte koekjes en wentel deze even licht door wat tarwemeel. Verwarm olie in een koekenpan en bak hierin de spitskoolkoekjes aan beide zijden goudbruin.
Een zomers spitskoolrecept, dat je ook op de barbecue kunt bereiden.
Bijgerecht 2-3 personen:
1 spitskool
1 el olijfolie
5 el volle yoghurt
1,5 el citroensap
½ el ahornsiroop
1 el mayonaise
1 el maanzaad
10 gr peterselie
zout en peper
Klop voor de dressing de yoghurt, citroensap, ahornsiroop, mayonaise en maanzaad door elkaar. Hak de peterselie fijn en meng erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Snijd de kolen in de lengte doormidden. Snijd vervolgens elke helft in de lengte in 2 of 3 parten, afhankelijk van de grootte van je kool. Laat aan elk stuk een deel van de steel zitten zodat de bladeren bij elkaar gehouden worden. Verhit een grillpan op hoog vuur. Bestrijk de koolparten met olijfolie. Grill de kool 3 minuten aan elke kant, zodat het oppervlak mooie grillstrepen krijgt. Serveer direct met de yoghurt-maanzaaddressing.
1 ui
1/2 rode peper
600 gr spitskool
2 el olie
2 tl kerriepoeder
1 dl kokosmelk
2 el ketjap
Snijd de schoongemaakte ui in kleine stukjes. Haal de zaadjes uit het stukje peper en snijd het pepertje heel fijn. Snijd de spitskool in smalle reepjes. Verhit de olie in een wok en bak hierin op hoog vuur de uisnippers, de stukjes peper en de spitskoolreepjes gedurende 5 minuten. Strooi het kerriepoeder erover en laat het 1 minuut meebakken. Giet de kokosmelk en de ketjap bij de groenten, warm goed door en dien warm op.
Schrik alsjeblieft niet van een kool in je pakket. Wanneer je hem op deze manier bereidt, blijft hij heerlijk fris en knapperig!
Bijgerecht 4 personen:
2 spitskolen of 1 grote spitskool
200 gr (gemengde) champignons
4 lente-uien
15 gr peterselie
2 tl ciderazijn of witte wijnazijn
olijfolie
zout en peper
Snijd de champignons grof. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak hierin de champignons tot ze net warm zijn en beginnen te slinken. Breng op smaak met zout en peper en zet apart. Snijd de kolen in de lengte doormidden. Snijd vervolgens elke helft in de lengte in 3 of 4 stukken, afhankelijk van de grootte van je kool. Laat aan elk stuk een deel van de steel zitten zodat de bladeren bij elkaar gehouden worden. Verhit een grillpan op hoog vuur. Druppel wat olijfolie over de stukken kool. Grill de kool 3 minuten aan elke kant, zodat het oppervlak mooie grillstrepen krijgt. Leg de parten kool op een serveerschaal en strooi de champignons erover. Snijd de lente-uien in ringetjes, hak de peterselie en strooi beide over de kool. Besprenkel met nog een beetje olijfolie en de azijn. Maal er tot slot wat zout en peper over en serveer.
400 gr gehakt
1 ei
1 beschuit
2 el olie
3 bosuitjes
1 spitskool
zout & peper
ca. 1/2 tl chilipoeder
3-4 tl crème fraiche
Kneed het gehakt met 1 ei, de verkruimelde beschuit, zout en peper. Vorm er met vochtige handen 20 balletjes van. Verhit de olie in een grote pan. Braad de gehaktballetjes hierin ca. 5 minuten. Was ondertussen de bosuitjes en snijd ze in fijne ringetjes. Was de spitskool, deel hem in vieren en snijd de stronk eruit. Snijd de kool in brede repen. Neem de balletjes uit de pan. Fruit de kool en 3/4 van de bosuitjes in het braadvet. Breng op smaak met zout, peper en chilipoeder. Voeg 5 el water toe en laat het geheel ca. 5 minuten smoren met het deksel op de pan. Roer de balletjes door de kool. Gaar ze ca. 5 minuten verder zonder het deksel op de pan. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met de rest van de bosuitjes en de crème fraiche. Serveer het gerecht met stokbrood of aardappelpuree.
Een kleurrijke en snelle roerbakschotel. Ook lekker met garnalen, tofu of kipblokjes erdoorheen.
Hoofdgerecht 4 personen:
400 gr spitskool
1 rode paprika
1 rijpe mango
2 cm gember
1 rode peper
125 gr taugé
1 el (sesam)olie
1 ui
1 el komijnzaadjes
½ el mosterdzaadjes
1 el sojasaus
1 el sesamzaadjes
koriander
zout en peper
Snijd de spitskool in repen (hoeft niet heel fijn te zijn). Snipper de ui. Schil de gember en snijd in dunne reepjes. Verwijder de zaadjes van de peper en snijd in dunne ringetjes. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika en snijd hem in dunne repen. Verhit de olie in een wok op hoog vuur. Bak de komijnzaadjes en mosterdzaadjes tot ze beginnen te ‘springen’. Voeg de ui, gember en peper toe en fruit een kleine 5 minuten tot de ui zacht begint te worden. Voeg de spitskool en paprika toe en roerbak 3 minuten. Voeg dan de sojasaus en 3 eetlepels water toe, leg een deksel op de pan en stoof het gerecht 8-10 minuten tot de groenten zacht zijn, maar nog zeker geen prut. Snijd ondertussen het vruchtvlees van de mango in (dunne) reepjes. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Haal het deksel van de wok en voeg de taugé en mango toe. Roer het geheel goed door elkaar, breng op smaak met zout en peper en warm nog 1 minuutje door. Serveer met rijst, gehakte koriander en geroosterde sesamzaadjes.
Recept voor 2 personen
250 gram fijngesneden spitskool
150 gram cherry tomaatjes, gehalveerd
1 klein uitje, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
150 gram aardappelen, geschild en in blokjes van 1 1/2 cm. gesneden
6 eieren
1 dl. melk
zout en peper
150 gram belegen kaas, in plakken of geraspt
Verwarm de oven voor tot 175 graden. Kook de aardappelblokjes ongeveer 15 minuten in gezouten water en giet ze af. Verhit een beetje zonnebloemolie in een koekenpan of wok en fruit de fijngesneden uien tot ze glazig zijn. Voeg de knoflook en fijngesneden spitskool toe en roerbak dit ongeveer 2 minuten. Doe de tomaatjes en blokjes aardappel erbij en roerbak dit nog 1 minuut mee. Maak het geheel op smaak met zout en peper en laat uitlekken op een vergiet of zeef. Doe de eieren in een kom met de melk en klop ze goed los met een vork of garde. Besmeer een ovenschaal met boter. Doe het spitskoolmengsel in de ovenschaal en giet er de losgeklopte eieren overheen. Verdeel de kaas erover en bak de frittata in ongeveer 15 minuten gaar of totdat de eieren gestold zijn.
Serveer met een frisse salade en lekker brood.
Heb je geen oven? In een grote koekenpan met deksel is de frittata ook op laag vuur goed te maken.
Biologische boerderij Landzicht
Broekseweg 2a
3291 LA Strijen
Telefoon: 06-14110152
E-mail: info@groentenabonnement.nl
Privacy statement | Powered by The Dare Company | Vormgeving en illustraties: Janna Kool