Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!
De recepten met het icoontje zijn vegetarisch.
Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!
Verwijder voor het koken de bladeren en de draden. Leg de kolven in een ruime pan met kokend water en kook ze in ongeveer 10-15 minuten gaar. Laat ze uitlekken. Je kunt de korrels zo van de kolf afhappen of de korrels eraf snijden. Zet de kolf dan rechtop op een snijplank en snij van boven naar beneden met een heel scherp mes langs de kolf. De korrels kunnen afgekoeld in een gesloten zak worden ingevroren.
Je kunt de kolven best een paar dagen bewaren maar hoe sneller na de oogst je de korrels eet, hoe zoeter ze smaken!
Door de helft van de mais te pureren tot een saus, creëer je een heerlijk romige pasta, maar dan wel zonder room.
Hoofgerecht 2 personen:
2 maiskolven
150 gr (spelt)pasta (het liefst een kleine niet te gladde vorm)
6 lente-uien
1 el olijfolie
2 el boter
10 cherrytomaatjes
10 gr basilicum
zout en peper
Kook de maiskolven. Verwijder hiervoor de bladeren en draden, leg de kolven in een pan met ruim kokend water en kook ze in ongeveer 10-15 minuten beetgaar. Laat uitlekken en snijd de maiskorrels eraf. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd de bosuien in ringetjes. Verhit de olie en 1 eetlepel boter in een koekenpan. Roerbak hierin de helft van de lente-ui en maiskorrels 5 minuten. Schep het mengsel over in een blender en voeg ongeveer 120 ml pastakookvocht toe (dit schep je gewoon uit de pan waar de pasta in aan het koken is). Pureer tot een dikke gladde saus.
Halveer de cherrytomaatjes. Verhit de overige boter in de koekenpan en roerbak hierin de overige lente-ui, maiskorrels en cherrytomaatjes 5 minuten. Voeg de maissaus toe en warm het geheel rustig door. Giet de pasta af en vang het kookvocht op. Schep de pasta door de maissaus en voeg een scheutje kookvocht toe, zodat de saus licht glanst en soepel de pasta bedekt. Haal de pan van het vuur. Snijd de basilicum grof en schep door de pasta. Breng op smaak met zout en peper en serveer.
Heerlijk bij nacho's, vis of garnalen. Of met geroosterde zoete aardappel en wraps bijvoorbeeld.
Bijgerecht 2 personen:
2 maiskolven
1 grote tomaat
½-1 rode peper
sap van 1 limoen
2 lente-uien
1 el olijfolie
4 el koriander en/of munt
zout en peper
Verwijder de bladeren en het 'haar' van de mais. Kook de maiskolven in ruim koken water in 5-8 minuten gaar. Haal ze uit het water en laat afkoelen tot je ze beet kunt pakken.
Snijd ondertussen de tomaat in kleine blokjes. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de rode peper en hak fijn. Snijd de lente-uien in dunne plakjes. Hak de koriander en/of munt grof.
Snijd de maiskorrels los en meng alle ingrediënten door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
Wie zegt dat nacho's enkel een late night snack zijn? We overladen ze hier met groenten en bonen, waardoor het (bijna) een volwaardig hoofdgerecht is. Een uitgebalanceerd gerecht kun je het wellicht niet noemen, maar het staat garant voor lachende gezichten aan tafel en een zomers gevoel.
Hoofdgerecht 2-3 personen:
200 gr nachochips / tortillachips
3 tomaten
1 kleine rode ui
2 maiskolven
1 blik kidneybonen van 400 gr (niet uitgelekt gewicht)
15 ringen ingelegde jalapeño (Mexicaans schap in de supermarkt)
200 gr geraspte belegen kaas
1 avocado
5 gr koriander
1 limoen
Verwarm de oven voor op 210°C. Verwijder de bladeren en 'haren' van de mais. Kook de maiskolven in ruim water in 15 minuten gaar. Snijd de maiskorrels los. Snipper de ui. Snijd de tomaten in stukjes. Giet de bonen af, spoel om en laat uitlekken. Leg een derde van de nacho's in een ruime ovenschaal. Verdeel een derde van de bonen, mais, tomaten, jalapeño's en kaas erover. Herhaal dit twee keer. Rooster de ovenschotel 15 minuten in het midden van de oven tot de kaas gesmolten is. Snijd ondertussen de avocado in plakjes en de limoen in parten. Garneer de ovenschotel met avocado, koriander en partjes limoen en aanvallen maar!
1 middelgrote ui, gesnipperd
1 klein prei, in fijne ringen
1 wortel, brunoise (kleine blokjes)
4 stengels bleekselderij, gesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
milde olie
300 gram maïskorrels (verwijder bladeren en draden van de kolf, zet rechtop en snijd de korrels eraf van boven naar beneden)
Fruit de uit, prei, wortel, bleekselderij en knoflook in olie. Voeg als alles glazig is de maïskorrels toe. Schenk er bouillon of water op tot alles ruim onderstaat. Breng aan de kook en draai het vuur lager. Laat 25 minuten zachtjes koken, maak op smaak met peper en zout. Serveer zo of gepureerd.
Lekker om verse koriander toe te voegen bij het serveren of heel fijn gesneden bosui!
Recept van 2 personen
200 gr sperziebonen
2 el olijfolie
1 ui, in halve ringen
2 teentjes knoflook, gesnipperd
korrels van 2 verse kort gekookte maiskolven
150 gram gare boterbonen
125 ml groentebouillon
2 kleine tomaten, in partjes
30 gram roomboter
handje bieslook of basilicum, fijngesneden
Breng een pan met water aan de kook en blancheer hierin de sperziebonen 4 minuten. Spoel ze koud onder de kraan. Verhit de olie in een ruime pan en fruit hierin de ui met een snuf zout. Voeg de knoflook en maiskorrels toe en bak al omscheppend een minuut of 6. Voeg de sperzie- en boterbonen, de bouillon en de partjes tomaat toe en laat afgedekt op laag vuur nog 5 – 10 minuten sudderen. Roer de boter en de kruiden erdoor en breng de succotash op smaak met zout en versgemalen peper.
Hoofdgerecht 4 personen:
200 gr risottorijst
1 teentje knoflook
½ ui
2 el olie
5-6 dl groentebouillon
scheutje witte wijn
4 maïskolven
4 tomaten of een handvol cherrytomaatjes
3 el grof gehakte basilicumblaadjes
parmezaanse kaas
zout en peper
Bereid de maïskolven zoals hierboven beschreven in het recept voor geroosterde maïs of verwijder de bladeren en ‘haren’ van de maïs en kook ze in ruim water ongeveer 20 minuten. Laat de gare maïskolven iets afkoelen en snijd met een scherp mes de maïskorrels los. Zet apart.
Snijd de tomaten in grove blokjes of halveer de cherrytomaatjes.
Verwarm de bouillon in een pan. Verhit in een andere pan de olie op een middelmatig vuurtje. Snipper de ui en het teentje knoflook. Fruit dit in de olie en voeg de rijst toe als de ui glazig begint te worden. Fruit de rijst even mee aan, tot het rondom bedekt is met een laagje olie. Schenk de wijn erbij en blijf roeren tot de wijn verdampt is. Voeg nu een flinke schep bouillon toe en blijf roeren tot het vocht is opgenomen door de rijst. Ga hiermee zo’n 15 minuten door, tot bijna alle bouillon is opgenomen. Voeg nu de maïskorrels toe en een laatste schep bouillon. Blijf roeren tot alle bouillon is opgenomen en de risotto gaar en smeuïg is. Haal van het vuur en schep de tomaten en basilicum erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met geraspte Parmezaanse kaas.
Wat ons betreft gaat er niets boven een lekkere, geroosterde, zoete maïskolf met een klontje goede roomboter. Omdat het weer ons helaas weinig mogelijkheden geeft tot barbecueën, bereiden wij de geblakerde maïskolven gewoon in de oven, om de zomer nog even naar binnen te halen.
Bijgerecht 4 personen:
4 maïskolven
Verwarm de oven voor op 230°C. Leg de maïskolven, met alle bladeren erop en eraan, op een bakplaat of in een ovenschaal. Laat het 45-60 minuten roosteren, tot de kolven geheel zwartgeblakerd zijn. Laat de kolven eventjes afkoelen totdat je ze vast kunt pakken. Trek de bladeren en ‘haren’ van de maïs af en snijd het eventueel los bij het kontje. Nu kun je je tanden erin zetten en genieten van de zoete maïskorrels.
Serveer met een goede roomboter, naar wens op smaak gebracht met wat grof zeezout, peper en verse groene kruiden.
Deze zomerse salade past goed bij kip en tonijn of gewoon als maaltijd op zich, geserveerd met tortillawraps of taco's.
Salade voor 4 personen
400 gr zwarte bonen (uit blik)
2 kolven mais
1 avocado
2 tomaten
1 tl gemalen komijn
1 rode peper
1 kleine rode ui
4 el gehakte koriander (of peterselie)
sap van ½ sappige limoen
3 el olijfolie
zout en peper
Verwijder de bladeren en het ‘haar’ rondom de maiskolven. Breng ruim water in een pan aan de kook en kook hierin de maiskolven in ongeveer 15 minuten gaar. Spoel ze af met koud water en laat even afkoelen. Spoel de zwarte bonen goed af en doe ze in een kom. Snipper het rode uitje en doe bij de bonen. Snijd de tomaten in blokjes en voeg toe aan de kom. Verwijder de pitjes van het rode pepertje, snijd het pepertje fijn en voeg ook toe aan de kom. Snijd nu de maiskorrels los van de kolven en voeg ze toe aan de bonen. Voeg het limoensap, de koriander, het komijn en de olijfolie toe. Meng alles goed door elkaar. Snijd vlak voordat je de salade gaat serveren de avocado in stukjes. Schep deze voorzichtig door de salade en breng op smaak met zout en peper.
200 gr maïskorrels
100 gr rijst
2 eieren
1 rode paprika
1 komkommer
1 ui
sap van een halve citroen
2 el wijnazijn
4 el olijfolie
peper & zout
0,5 tl sambal
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Laat de rijst uitlekken en afkoelen. Breng in een pan water aan de kook en kook hierin de eieren 10 minuten. Laat ze schrikken onder de koude kraan en snijd ze in plakjes. Kook de maïs 10 minuten en snijd de maïs van de kolf. Maak de paprika schoon en snijd deze in kleine reepjes. Maak de ui schoon en snipper deze. Was de komkommer, snijd deze in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en snijd de komkommerhelften in kleine blokjes. Klop in een kom het citroensap, azijn en olie door elkaar en roer er wat peper, zout en sambal door. Doe de rijst in een schaal en meng er de maïs, paprika, ui en komkommer door. Schep de dressing door de salade en garneer de maïssalade met de plakjes ei en strooi er peterselie over.
2 maïskolven
2 el fijngehakte peterselie
1 el fijngehakte bieslook
peper en zout
100 gr zachte roomboter
1 teentje knoflook, geperst
Kook de maïskolven gaar in ongeveer 15 minuten. Maak kruidenboter van de overige ingrediënten en serveer de maïskolven met de kruidenboter.
300 gr maïskorrels
3 eieren
300 gr cervelaatworst, in reepjes
1 tl gemalen komijn
2 komkommers
4 grote augurken
100 gr bloem
1 teentje knoflook
1 ui, gesnipperd
4 el zonnebloemolie
Kook in ongeveer 15 minuten 2 grote maïskolven gaar en snijd de korrels eraf. Doe 150 gram maïskorrels in de keukenmachine met de bloem en de eieren. Doe het mengsel in een kom en schep de rest van de maïs, cervelaatworst, komijn, knoflook en de helft van de ui erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Verhit 2 el olie in een koekenpan. Doe per burgertje 1 flinke lepel van het mengsel in de pan en bak het in 5 minuten goudbruin, keer halverwege. Doe een aantal burgers tegelijk in de pan, er is beslag voor ongeveer 20 burgertjes. Snijd de komkommer en augurk in blokjes. Klop een dressing van 1 eetlepel augurkenvocht, 2 el olie, zout en peper. Schep de komkommer om met de rest van de ui, de augurk en de dressing. Serveer bij de burgertjes.
250 gr gekookte maïskorrels
2 grote aardappels
4 lente-uitjes
4 eieren
50 gr paneermeel
2 tl wereldkruiden
6 el zonnebloemolie
2 takjes munt, fijngehakt
zout en peper
8 el volle yoghurt
3 el zoete chilisaus
Kook de maïskolven 10 minuten in ruim water, laat afkoelen en schraap de korrels van de kolf. Schil de aardappels, was ze, rasp ze grof en dep droog. Snijd de lente-uitjes in dunne ringetjes. Meng de losgeklopte eieren met de maïs, aardappel, paneermeel, lente-uitjes en wereldkruiden. Breng op smaak met zout en peper. Schep steeds een halve eetlepel van het maismengsel in hete olie in een koekenpan. Bak de beignets in ca. 4 minuten aan beide zijden goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze eventueel licht met piri piri (kruidenmix). Maak een dipsaus door de yoghurt, chilisaus en fijngehakte munt te mengen en op smaak te brengen met zout en peper. Serveer de beignets met deze saus.
2 tomaten
1 rode paprika
200 gr maïskorrels, gekookt
1 el wijnsteenpoeder
200 gr geraspte kaas
3 eieren
2,5 dl room
zout, peper
boter om in te vetten
voor de garnering:
vers gehakte peterselie
Verwarm de oven voor op 200 C. Snijd de tomaten en paprika in kleine stukjes. Stamp de maïskorrels met een pureestamper enigszins fijn. Meng alle ingrediënten door elkaar en giet de massa in een ruime, ingevette ovenschaal (30 cm). De maïsschotel zal nog flink rijzen. Laat de schotel 30 minuten in de oven staan, totdat het maïsmengsel gestold is. Garneer de schotel met de peterselie.
300 gr maïskorrels
400 gr rode kidneybonen (blik)
1 krop sla
4 tomaten
1 limoen
2,5 el tacokruiden
6 el olijfolie
2 bosuitjes, in ringetjes
2 el verse koriander, fijngehakt
zout,
versgemalen zwarte peper
1 paprika
25 gr tortillachips
Kook 2 maïskolven in 15 min. gaar, laat afkoelen en snijd de maïs eraf. Was de tomaten en snijd ze in vieren. Schep de zaadjes met vocht eruit en doe dit over in een zeef. Hang de zeef boven een kom en wrijf 2-3 el tomatenvocht door de zeef. Boen de limoen schoon en rasp het groen van de schil. Pers de limoen uit. Klop met een kleine garde het limoensap met geraspte limoenschil, de tacokruiden en de olie door het tomatenvocht. Roer de bosuitjes en koriander erdoor en breng op smaak met zout en peper. Spoel de rode kidneybonen in een zeef onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken. Snijd de tomaten in kleine blokjes. Schep de kidneybonen met de tomaat, paprika en de maïskorrels door de dressing. Laat de salade een half uur bij kamertemperatuur staan. Was de sla en maak de bladeren (in een slacentrifuge) droog. Scheur de bladeren in stukken en verdeel ze over vier grote borden. Schep de bonensalade in het midden en verdeel de tortillachips erover. Lekker als vegetarische lunch.
Deze soep met mais past wat ons betreft perfect bij de overgang van zomer naar herfst. Het is een bonte maaltijd voor wanneer de temperatuur wat begint te zakken. De soep is een echte allemansvriend. Het recept is ruim voldoende voor 2 personen, maar je maakt het net zo gemakkelijk voor een heel gezelschap.
Maaltijdsoep 2-3 personen:
2 el olijfolie
1 grote ui
2 tenen knoflook
1 jalapeño- of groene peper
1 tl komijnpoeder
½ tl (gerookt) paprikapoeder
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
1 l groentebouillon
2 maiskolven (of ongeveer 300 gr maiskorrels)
400 gr kidneybonen (uit blik, niet uitgelekt gewicht)
2 middelgrote maistortilla's
crème fraîche en koriander ter garnering
zout en peper
Verwarm de oven op 225°C.
Snijd de ui, knoflook en peper fijn. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een ruime pan en fruit hierin de ui, knoflook en peper tot glazig. Voeg het komijn- en paprikapoeder toe en bak 2 minuten mee. Giet de tomatenblokjes en bouillon in de pan, breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
Snijd ondertussen de tortillawraps in reepjes van ongeveer 1 bij 5 centimeter. Leg de reepjes in een enkele laag op een bakplaat en schenk de olijfolie erover. Bestrooi met zout en peper en hussel het door elkaar. Bak de tortillareepjes in de oven in 6-8 minuten goudbruin en knapperig.
Giet de kidneybonen af. Snijd de maiskorrels van de kolf. Doe de maiskorrels en kidneybonen in de soeppan, breng opnieuw aan de kook en laat nogmaals 10 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak.
Leg per soepkom een handje knapperige tortillareepjes op de bodem. Schenk de soep erover. Leg tot slot een aantal reepjes tortilla op de soep en garneer de soep met crème fraîche en blaadjes koriander. De tortillareepjes op de bodem worden zacht en krijgen daarmee een lekkere deegachtige structuur, een beetje alsof het dikke noedels zijn. De reepjes bovenop zorgen voor knapperigheid.
Tip: Voeg voor een niet-vegetarische (en daarmee meer traditionele) variant kipfilet toe. Voeg de kip samen met de tomatenblokjes en (kippen)bouillon toe. Haal ze na 20 minuten uit de pan en trek het met een vork uit elkaar tot dunne reepjes die je vervolgens weer toevoegt aan de soep.
Misschien ken je kokkels voornamelijk als de lege schelpen die in grote getalen langs de Nederlandse kust te vinden zijn. Wie schelpjes zoekt op het strand, komt ongetwijfeld de grof geribbelde kokkel tegen. In Zuid-Europa is de kokkel een ware delicatesse en wij snappen wel waarom. We vinden kokkels, met een licht zoete smaak, misschien nog wel lekkerder dan mosselen. En het leuke is; je kunt ze zelf rapen! Dat kan met laagtij wanneer het zeewater zich terugtrekt en zandplaten droog komen te liggen, bijvoorbeeld in Bruinisse. We wroeten dan met onze handen in het zand en in no-time heb je je diner bij elkaar gesprokkeld. De kokkels moeten wel even goed gespoeld worden om ze van het zand te ontdoen, door ze een dagdeel in koud, schoon water met zout te weken. Kun je geen kokkels vinden (aan zee of in de winkel) dan kun je in dit recept zeker ook mosselen of andere schelpen gebruiken.
Hoofdgerecht 2 personen:
1 kg kokkels (of mosselen of vongole)
2 maiskolven (of ongeveer 300 gr maiskorrels)
½ grote ui
2 tenen knoflook
1 jalapeñopeper
100 ml witte wijn
20 gr peterselie
2 el olijfolie
1 el boter
brood voor erbij
Snijd de ui, knoflook en peper in dunne reepjes. Snijd de maiskorrels van de kolven af. Hak de peterselie grof. Verhit de olie in een grote pan of wok op middelhoog vuur. Fruit hierin de ui, knoflook en peper tot glazig. Voeg de maiskorrels toe en fruit 2 minuten mee. Zet het vuur hoog en voeg de kokkels en wijn toe. Breng aan de kook, dek de pan af en laat ongeveer 5 minuten stomen tot alle schelpen open staan. Voeg de peterselie toe en schud de pan een paar keer om tot alles goed gemengd is en de boter gesmolten is. Breng op smaak met zout en peper. Serveer direct in diepe borden of kommen met brood erbij.
Biologische boerderij Landzicht
Broekseweg 2a
3291 LA Strijen
Telefoon: 06-14110152
E-mail: info@groentenabonnement.nl
Privacy statement | Powered by The Dare Company | Vormgeving en illustraties: Janna Kool