Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!
De recepten met het icoontje zijn vegetarisch.
Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!
De tuinboon behoort tot de familie van de vlinderbloemigen. Tuinbonen zijn rijk aan vitamine B en C en ijzer en fosfor. Tuinbonen kunnen in 5-7 minuten worden gaar gekookt.
Serveer deze pesto bijvoorbeeld op een sneetje brood en wat geschaafde Parmezaanse kaas of schep het met gebakken spekjes door pasta. Ook lekker: Nieuwe aardappelsalade met tuinbonenpesto. Meng hiervoor nog eens 70 ml olijfolie door de pesto en schep het door beetgaar gekookte stukken nieuwe aardappel.
250 gr gedopte tuinbonen
1 teentje knoflook
8 blaadjes munt
2 ansjovisfiletjes
2 el geraspte Pecorino of Parmezaanse kaas
70 ml olijfolie
zout en peper
Blancheer de tuinbonen 2 minuten. Laat ze iets afkoelen en dop ze vervolgens dubbel. Maak met je nagel een inkerving in het velletje en duw de ‘binnenboon’ naar buiten. Gooi het velletje weg. Pureer met een foodprocessor de bonen, knoflook, munt, ansjovis, kaas en olijfolie tot een smeuïg mengsel. Breng op smaak met zout en peper.
De pesto is in de koelkast enkele dagen houdbaar.
300 tot 400 gr tuinbonen, gedopt
100 gr bruine- of berglinzen
1 bosui
(vers) bonenkruid
3 el olijfolie
1 el rode wijnazijn
1 el honing
1/2 tl mosterd
100 gr rode aalbessen
Was de linzen en kook ze gaar volgens voorschrift. Pluk de blaadjes bonenkruid. Kook de tuinbonen met bonenkruid in 5-10 min gaar. Snijd de ui in dunne ringen. Roer de olie, azijn, honing en mosterd tot een dressing. Meng alle ingrediënten en serveer lauw of koud.
Hoofdgerecht 4 personen
5-6 dl groentebouillon (mag gerust van een blokje)
450 gram doperwten (vers gedopt of uit de diepvries)
300 gr gedopte tuinbonen
1 ui
1 teentje knoflook
125 ml witte wijn
200 gr risottorijst
25 gr boter
2 el olijfolie
handvol munt
50 gr Parmezaanse kaas
Breng de bouillon aan de kook en laat op een laag vuurtje staan. Snipper ondertussen de ui en knoflook fijn. Snijd de munt in dunne reepjes. Verhit de olijfolie in een grote, diepe pan op middelhoog vuur en fruit hierin de ui en knoflook aan. Voeg als de ui glazig is, de rijst toe en bak een minuutje aan, tot ook de rijst een beetje glazig wordt. Voeg de witte wijn toe en blijf roeren tot de wijn is opgenomen. Voeg nu telkens een soeplepel bouillon toe en blijf roeren tot het vocht door de rijst is opgenomen. Voeg dan de volgende lepel toe. Blijf deze handelingen ongeveer 15 minuten herhalen tot bijna alle bouillon, op twee soeplepels na, opgenomen is. Voeg nu de doperwten en tuinbonen toe. Roer goed door elkaar. Voeg de laatste twee soeplepels bouillon toe en roer alles nog ongeveer 5 minuten heel goed door. De risotto is klaar als alle bouillon is opgenomen, de bonen warm zijn en de risotto gaar en smeuïg is. Zet het vuur laag en roer de boter in blokjes door de risotto. Meng ook de munt door de risotto. Serveer direct met geraspte Parmezaanse kaas.
Salade voor 4 personen
Verse tuinbonen zijn zo lekker van zichzelf dat ze niet veel opsmuk nodig hebben. Deze salade is daar een voorbeeld van. Je kunt er eindeloos mee variëren. Voeg bijvoorbeeld enkele flinters Parmezaanse kaas, uitgebakken spekjes, zongedroogde tomaatjes of in kwarten gesneden cherrytomaatjes toe. De salade is ook lekker op knapperig brood besmeerd met verse roomkaas. Als je voldoende tijd hebt, kun je ervoor kiezen om de bonen dubbel te doppen, maar het is niet noodzakelijk.
400-600 gr gedopte tuinbonen
1 kleine ui of 2 sjalotten
1 teentje knoflook
2 el olijfolie
2 tl sherryazijn of witte wijnazijn
gemengde verse kruiden, zoals peterselie, munt, bieslook, citroentijm en bonenkruid
zout en peper
Breng in een grote pan water aan de kook. Zet ook een kom met koud water klaar. Snipper het uitje en de knoflook zeer fijn. Snijd de kruiden fijn, totdat je ongeveer 4 eetlepels gesneden kruiden hebt. Doe de bonen in de pan en blancheer ze 3-4 minuten, zeker niet langer. Giet de bonen af en doe ze in de kom met koud water. Laat ze hierin even afkoelen. Giet de bonen af en maak ze droog met een theedoek. Hierna kun je ze eventueel dubbel doppen, door met je nagel een inkeping te maken in het buitenste velletje en vervolgens de binnenboon naar buiten te duwen. Doe de bonen in een kom met de ui, knoflook, olie, azijn en verse kruiden. Meng alles goed door elkaar en breng op smaak.
Een klassieke Venetiaanse risotto.
Hoofdgerecht 2 personen:
150 gr risottorijst
150 gr gedopte tuinbonen
150 gr doperwten of kapucijners (vers gedopt of uit de diepvries)
scheutje witte wijn
1 l groentebouillon
1 el olijfolie
½ ui
2 teentjes knoflook
30 gr Parmezaanse kaas
zout en peper
Breng de bouillon aan de kook en laat op een laag vuurtje staan. Snipper ondertussen de ui en knoflook. Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en fruit hierin de ui en knoflook tot glazig. Voeg de rijst toe en bak een minuutje mee, tot ook de rijst een beetje glazig wordt. Voeg een scheut witte wijn toe en blijf roeren tot het vocht door de rijst is opgenomen. Voeg nu telkens een soeplepel bouillon toe en blijf roeren tot het vocht door de rijst is opgenomen. Voeg dan de volgende lepel bouillon toe. Blijf dit herhalen, zo'n 15 minuten, tot de rijst bijna gaar is. Je hebt daarvoor waarschijnlijk niet alle bouillon nodig. Voeg dan de laatste lepel bouillon en de tuinbonen en doperwten toe. Blijf roeren tot de bouillon is opgenomen, de bonen beetgaar zijn en de risi e bisi lekker smeuïg is. Rasp de Parmezaanse kaas en roer erdoor. Breng op smaak met zout en peper en serveer direct.
220 gr gepelde tuinbonen
scheutje melk
1 bos munt
1 bos basilicum
2 el citroensap
40 gr geraspte oude kaas
50 gr amandelen
50 ml olijfolie extra vierge
zout en versgemalen peper
2 tl appeldixap
Kook de bonen 10-15 minuten in water met een scheutje melk en laat uitlekken. Pluk de blaadjes van de munt en basilicum. Pureer in een keukenmachine de tuinbonen met de kruiden, het citroensap, de kaas en de amandelen. Schenk terwijl de keukenmachine draait de olijfolie geleidelijk bij het bonenmengsel. Breng op smaak met zout, peper en dixap.
Bijgerecht 4 personen:
150 gr quinoa
400 gr gedopte tuinbonen (van ongeveer 1 kg ongedopte)
1 ingelegde citroen (Midden-Oosters schap, of vervang evt. door de geraspte schil van 1 citroen)
2 lente-uien
15 gr munt
15 gr koriander of peterselie
15 gr dille
4 el (Griekse) yoghurt
1 kleine teen knoflook
½ citroen
2 el olijfolie
4 eieren
zout en peper
Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en schep in een grote kom. Kook de eieren 5-6 minuten, tot de dooier halfzacht is. Laat schrikken onder een koude kraan en pel de schil eraf. Blancheer de tuinbonen in ruim water een paar minuten tot ze beetgaar zijn. Giet af en spoel ze om met koud water zodat ze niet verder garen. Snijd de munt en koriander fijn. Snijd de lente-ui in dunne ringen. Snijd de ingelegde citroen in de lengte in vieren. Verwijder het vruchtvlees. Snijd de schil in zeer kleine stukjes.
Snijd voor de dillesaus de dille fijn. Rasp het teentje knoflook fijn. Roer de yoghurt, dille en knoflook door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
Meng de quinoa met de tuinbonen, fijngesneden schil van de ingelegde citroen, munt, koriander, lente-ui, olijfolie en sap van een halve citroen. Breng op smaak. Halveer de eieren en leg ze op de salade. Serveer met de dillesaus erbij.
400 gr gedopte tuinbonen
1 takje bonenkruid
1/2 kopje melk
1 ui
1 teentje knoflook
2 el olijfolie
1 blik gepelde tomaten
50 gr groene olijven zonder pit
2 el fijn gesneden verse kruiden naar keuze
zout en peper
Doe de tuinbonen met bonenkruid in een pan. Giet de melk bij de tuinbonen en doe er water bij tot ze net onder staan (ze gaan drijven). Breng de tuinbonen net tegen de kook aan, leg een deksel op de pan en laat ze, het liefst net niet kokend, in circa 15 minuten gaar worden. Giet de tuinbonen als ze gaar zijn af en zet ze met het deksel op de pan opzij, ze mogen afkoelen. Haal de gepelde tomaten met een vork uit het blik en leg ze op een diep bord, laat het tomatensap zoveel mogelijk in het blik. Pel de ui en snipper hem fijn. Pel de knoflook en snijd die klein. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en fruit de ui en de knoflook goudgeel, schep af en toe om. Bestrooi de gefruite uien met flink wat peper en zout en doe het tomatensap uit blik erbij. Voeg de fijngesneden kruiden erbij. Roer om en laat de tomatensaus op matig vuur 5-10 minuten zachtjes pruttelen. Snijd de tomaten in stukken en doe ze met het daarbij vrijgekomen sap bij de pruttelende saus in de koekenpan. Snijd de olijven in tweeën en roer ze door de tomatensaus. Meng de tuinbonen en de tomatensaus goed door elkaar en warm het gerecht nog even door. Proef en voeg indien nodig nog peper en zout toe.
Hoofdgerecht 2 personen:
150 gr (spelt)pasta
300 gr gedopte tuinbonen
400-500 gr courgette
100 gr snijbiet
2 sjalotten
2 teentjes knoflook
40 ml extra vergine olijfolie
1 citroen
50 gr Parmezaanse kaas
zout en peper
Snijd de courgette in kleine blokjes. Snijd de snijbiet in dunne reepjes. Houd de stelen en bladeren apart. Snipper de sjalot en knoflook. Verhit 2 eetlepels olie in een ruime pan en fruit hierin de sjalot en knoflook tot glazig. Voeg de snijbietstelen en courgette toe en bak 15-20 minuten tot de courgette zacht en gekaramelliseerd is.
Breng ondertussen een pan met water aan de kook en kook hierin de tuinbonen in een paar minuten beetgaar. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en spoel ze om met koud water zodat ze niet verder garen. Kook in hetzelfde water nu de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Rasp de Parmezaanse kaas met een fijne rasp. Rasp de schil van de citroen en pers het sap uit. Klop de citroenrasp en het sap met de olijfolie en Parmezaanse kaas goed door elkaar.
Voeg de tuinbonen (deze kun je eventueel dubbel doppen) en snijbietbladeren toe aan de pan met courgette en roerbak een paar minuten tot de snijbiet geslonken is en de tuinbonen warm zijn. Giet de pasta af en meng het door de groenten. Giet het citroenmengsel erbij, meng door elkaar en warm het geheel goed door, tot alle kaas gesmolten is. Breng op smaak met zout en peper en serveer direct.
800 gr tuinbonen in de peul
4 lente-uitjes, in ringen
4 teentjes knoflook, fijngesneden
3 tl grof zeezout
1/2 tl gemalen zwarte peperkorrels
2 el citroensap
1 el fijngesneden tijm of bonenkruid
2 el fijngesneden bieslook
2-3 el fijngesneden peterselie
1-2 el fijngesneden munt of citroenmelisse
8 el olijfolie
Dop de tuinbonen en verwijder ook het velletje. Doe ze in een pan en bedek ze voor de helft met kokend water. Breng het water weer aan de kook. Draai het vuur laag, dek de pan af en kook de bonen 2 minuten. Voeg de uitjes toe en kook nog 2 minuten. Laat het uitlekken en vang daarbij 1-2 el kookvocht op. Stamp voor de dressing de knoflook in een vijzel samen met het grove zeezout, de peperkorrels en het citroensap tot een pasta. Roer de kruiden, 1-2 el kookvocht van de bonen en de olijfolie erdoor. Sprenkel de dressing over de bonen en lente-ui. Serveer het gerecht lauwwarm.
Flink bijgerecht 2 personen:
500 gr aardappels
350 gr gedopte tuinbonen
100 gr artisjokharten (uit een blik of pot)
handjevol zachte groene kruiden (zoals dille, peterselie en munt)
2 sjalotten of 1 rode ui
1 volle tl grove mosterd
1 tl honing
½ citroen
3-4 el olijfolie
zout en peper
Was de aardappels en snijd ze in grove stukken. Kook de aardappels tot ze net gaar zijn. Kook in een andere pan de tuinbonen in een paar minuten beetgaar. Giet af en spoel ze direct om met koud water zodat ze niet verder garen.
Snijd de sjalotten of ui in zo dun mogelijke halve ringetjes. Snijd de artisjokharten in ongeveer 6 parten, als ze nog ongesneden in het potje zitten. Snijd de kruiden fijn. Klop een dressing van de mosterd, honing, citroensap en olijfolie. Breng op smaak.
Als je de tijd hebt, dop dan de tuinbonen dubbel, door met je nagel een inkeping in het vliesje te maken en de felgroene boon eruit te duwen. Wij kiezen hier meestal een gulden middenweg: we doppen de helft van de tuinbonen dubbel zodat we een aantal mooie felgroene bonen hebben en toch niet al te veel tijd kwijt zijn aan het gepriegel.
Schep alle ingrediënten met de dressing door elkaar tot het goed gemengd is.
1/2 citroen
1 el fijngesneden bonenkruid
2 kg jonge tuinbonen, gedopt
100 gram feta, in blokjes
3 el olijfolie
Boen de citroen schoon, rasp de gele schil eraf en pers de citroen uit. Kook de tuinbonen in ongeveer 10 minuten gaar. Verwijder van de grote bonen het buitenste velletje (dubbeldoppen) schep de olijfolie, citroenschil, het bonenkruid en 1 eetlepel citroensap door de warme bonen. Schep er de blokjes feta door, zodat de kaas een beetje smelt. Serveer de lauwwarme salade direct.
Wist je dat je tuinbonen ook op de barbecue kunt bereiden?
Ongedopte tuinbonen
Olijfolie
Zeezout
Citroensap
Meng de ongedopte tuinbonen simpelweg met wat olijfolie en zeezout. Leg ze op de bbq en grill ze aan beide kanten ongeveer 5 minuten, tot de peulen geblakerd zijn. De tuinbonen stomen als het ware gaar in hun peulen. Laat de peulen iets afkoelen, zodat je ze beet kunt pakken, en eet ze direct uit hun peul met een kneepje citroensap.
Dit recept is gebaseerd op een heerlijke Spaanse Zarzuela, een zeevruchtenstoofpot, die ik (Vivian) laatst at na een zonovergoten stranddag. Mijn Zarzuela bevatte kabeljauw, mosselen, pijlinktvis en kokkels, gestoofd in een pittige tomaten-knoflooksaus. De pittige saus leek ons ook erg lekker met tuinbonen, dus hebben we het getest en deze variatie heeft de test glansrijk doorstaan. Als je wilt kun je zeker ook zeevruchten meestoven in de saus. Serveer met (Turks) brood en/of couscous.
Bijgerecht 2-3 personen:
ongeveer 1 kg ongedopte tuinbonen
1 grote ui
5 tenen knoflook
2 chilipepers
2 el olijfolie
2 tl paprikapoeder
1 tl kurkuma
1 tl cayennepeper, chilipoeder of chilivlokken
400 gr gepelde tomaten (uit blik)
100 ml witte wijn
3 el geschaafde amandelen
3 el peterselie
zout en peper
Snipper de ui. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Snijd de pepers fijn. Verhit de olijfolie op middelhoog vuur in een ruime pan. Fruit de ui, knoflook en pepers tot de ui glazig is. Voeg paprikapoeder, kurkuma en cayennepeper toe en fruit 2 minuten mee. Blus de pan af met de witte wijn. Laat de wijn 2 minuten flink borrelen zodat de alcohol kan verdampen. Voeg dan de gepelde tomaten en 200 ml water toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes pruttelen tot de saus iets indikt, de tomaten uit elkaar vallen en de smaken in de saus samenkomen. Dop ondertussen de tuinbonen. Voeg ze toe aan de saus en stoof de bonen in ongeveer 5 minuten beetgaar. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met geschaafde amandelen en peterselie.
Eet sla eens warm, bijvoorbeeld met deze twist van een Franse klassieker. Botersla leent zich het best voor dit recept, maar andere stevigere slasoorten gaan ook prima. Een handje raapstelen toevoegen vinden wij ook een goed idee. Lekker met verkruimelde fêta of geitenkaas of een zacht gekookt eitje.
Bijgerecht 2 personen:
1 krop sla
ongeveer 800 gr ongedopte tuinbonen
1 flinke el boter
1 kleine ui
1 teentje knoflook
2 takjes tijm
1,5 el citroensap
zout en peper
Dop de tuinbonen en kook ze in ongeveer 5 minuten beetgaar. Giet af en zet weg. Scheur de buitenste bladeren van de sla in grove stukken. Snijd het knapperige, compacte hart in kwarten. Snipper het uitje en de knoflook. Verhit de boter in een braad- of koekenpan. Fruit de ui en knoflook tot glazig. Voeg de tijm en kwarten slahart toe en laat die aan alle snijkanten lichtbruin bakken. Voeg dan de buitenste bladeren en tuinbonen toe. Roer voorzichtig door elkaar en bak tot de bladeren geslonken, zacht (maar niet papperig) en felgroen zijn. Breng op smaak met citroensap, zout en peper.
Een snel zomers gerecht wat mij terugvoert naar mijn kleutertijd waarin ik samen met mijn beste vriendin middagenlang heerlijk in het zonnetje tuinbonen zat te doppen en we ons eindeloos verbaasden over het zachte ‘bedje’ in de peul. “Wat een bofkonten, die tuinbonen,” dachten we. Natuurlijk snoepten we tussendoor ook al wat rauwe tuinboontjes! Zo vers hoeven ze namelijk niet of nauwelijks gekookt te worden.
Hoofdgerecht 2 personen:
300-400 gr gnocchi
250 gr postelein
ongeveer 900 gr tuinbonen (ongedopt)
1,5 el olijfolie
1,5 el boter
1 teen knoflook
10 blaadjes salie of 1 takje rozemarijn
Parmezaanse kaas
zout en peper
Dop de tuinbonen. Breng ruim water in een pan aan de kook en blancheer hierin de tuinbonen 2 minuten. Giet af en schep ze meteen in een kom met (ijs)koud water zodat ze niet verder garen. Breng opnieuw ruim water in een pan aan de kook en kook de gnocchi volgens aanwijzingen op de verpakking en giet af. Was zo nodig de postelein en snijd daarna in hapklaar formaat. Verhit de olie en boter in een koekenpan. Snipper de knoflook en voeg samen met de salie toe aan de pan als de boter uitgebruist is. Fruit 3 minuten en voeg dan de gnocchi toe. Bak de gnocchi in ongeveer 5 minuten rondom goudbruin. Voeg de postelein en tuinbonen toe en roerbak tot de postelein geslonken is en het geheel goed warm is. Breng op smaak met zout en peper en serveer met geraspte Parmezaanse kaas.
(Maaltijd)salade voor 4 personen:
300 gr couscous
1 kg tuinbonen
1 komkommer
1 bosje radijs
4 lente-uien of 1 kleine rode ui
4 el olijfolie
2 el citroensap of witte wijnazijn
1 bosje munt
1 bosje peterselie
eventueel 200 gr fêta
zout en peper
Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dop de tuinbonen en blancheer ze 2 minuten in kokend water. Giet af en leg ze in een bak met koud water. Snijd de komkommer in de lengte in vieren. Verwijder de zaadjes en snijd de komkommer vervolgens in kleine blokjes. Snijd de radijsjes in kwarten. Snijd de lente-uien in dunne ringetjes of snipper de rode ui. Snijd de munt en peterselie fijn. Roer de couscous los en breng goed op smaak met olijfolie, citroensap, zout en peper. Voeg de tuinbonen, komkommer, radijs, ui, munt en peterselie toe aan de couscous en meng alles goed door elkaar. Brokkel ten slotte eventueel de fêta over de couscous.
Pilav zou je de Midden-Oosterse variant van risotto kunnen noemen. De rijst wordt eerst aangefruit met ui en knoflook en vervolgens gaar gesmoord in bouillon. Het vormt een mooi bijgerecht voor kip of vis maar kan ook als gerecht op zichzelf geserveerd worden.
Bij-/hoofdgerecht 4 personen:
300 gr basmatirijst
1 el boter
1 ui
1 teen knoflook
500 ml groentebouillon
1,5 kg tuinbonen
20 gr verse dille
Spoel de rijst onder stromend water af tot het water helder is. Laat daarna de rijst 15 minuten weken in lauwwarm water. Snipper de ui en knoflook. Verhit de boter op middelmatig vuur in een pan. Fruit hierin zachtjes de knoflook en ui aan, tot de ui glazig maar niet bruin is. Giet de rijst af en voeg het daarna toe aan de pan met de ui. Roer het geheel om en voeg de bouillon toe. Doe het deksel op de pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag zodra het water kookt en laat het met het deksel op de pan zachtjes garen. Dop de tuinbonen. Voeg na 8 minuten de tuinbonen toe aan de pan, doe het deksel er weer op. Zet het vuur iets hoger en stoom de bonen in ongeveer 5 minuten gaar. Als het goed is, is al het vocht nu verdampt en de rijst gaar. Snijd de dille fijn, roer het door de rijst en dien op.
Dit kleurrijke gerecht is een heerlijk zomers bijgerecht maar kan ook tot hoofdgerecht omgetoverd worden wanneer je het mengt met pasta of rijst.
Bijgerecht of hoofdgerecht 4 personen:
1,3 kg ongedopte tuinbonen
3 el olijfolie
400 gr cherrytomaten (erg leuk als je verschillende kleuren kunt vinden)
2-3 bosuien
2 tenen knoflook
2 el verse peterselie of bieslook
zout en peper
Dop de tuinbonen en blancheer ze 2 minuten in kokend water. Giet ze af en spoel om met koud water. Als je een felgroen gerecht wilt, kun je de tuinbonen nu nog een tweede keer doppen, maar voor de smaak is het niet noodzakelijk. Snijd de knoflook fijn en snijd de bosui in langwerpige stuken. Verhit de olie in een koekenpan op hoog vuur. Halveer de cherrytomaten en leg ze met de snijkant naar beneden in de pan. Bak de tomaatjes tot het sap eruit loopt en begint te karameliseren. Voeg dan de knoflook en bosui toe en bak die mee, tot de ui glazig wordt. Voeg dan de tuinbonen toe en bak ze 2 minuten mee. Voeg de verse kruiden toe en breng op smaak met zout en peper.
Hoofdgerecht 4 personen:
350-400 gr pasta
4 eierdooiers
100 ml room
100 gr Parmezaanse kaas
200 gr spekjes
1 kg ongedopte tuinbonen
1 el grove mosterd
zout en peper
Rasp de Parmezaanse kaas. Dop de tuinbonen. Blancheer de bonen 2 minuten in kokend water, giet ze af en spoel om met koud water. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de spekjes tot ze krokant beginnen te worden. Schep de geblancheerde tuinbonen bij het spek in de pan en bak even mee. Kluts in een kommetje de eierdooiers, room, mosterd en de helft van de Parmezaanse kaas door elkaar. Giet de pasta af en vang een beetje van het kookvocht op. Doe de pasta bij de spekjes en tuinbonen in de koekenpan. Zet het vuur uit en schenk dan het eier-roommengsel bij de pasta. Meng alles snel door elkaar. Voeg enkele eetlepels van het pastakookvocht toe zodat een glanzende saus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper. Serveer direct, met de Parmezaanse kaas en eventueel wat verse peterselie.
Biologische boerderij Landzicht
Broekseweg 2a
3291 LA Strijen
Telefoon: 06-14110152
E-mail: info@groentenabonnement.nl
Privacy statement | Powered by The Dare Company | Vormgeving en illustraties: Janna Kool