Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!
De recepten met het icoontje zijn vegetarisch.
Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!
De witte kool behoort tot de familie van de kruisbloemigen. De kool is een goede bron voor vitamine C. Kook de kool bij voorkeur niet te lang, dan wordt hij moeilijk te verteren. De verteerbaarheid van de kool kunt u bevorderen door verwarmende kruiden zoals komijn- of karwijzaad bij te voegen.
Dit heb je nodig voor 4 personen
Gestoofde Indiase witte kool:
2 teentjes knoflook
1 grote ui
zonnebloemolie
2 tl kurkuma
2 tl komijnpoeder
1 el rode currypasta
1/2 rode spaanse peper
1 grote winterpeen
1 dikke plak koolraap
1 witte kool
100 ml water
Kidneybonencurry:
2 rode uien
3 tomaten, of 1 blikje tomatenblokjes op sap
1 tl komijnpoeder
1 tl garam masala
400 g kidneybonen (potje)
100 ml water
verse koriander
Om te serveren:
Mangochutney uit een potje (of zelf gemaakt!)
Gestoofde Indiase witte kool:
Pel en snijd de knoflook fijn. Snijd de Spaanse peper en de ui fijn Snijd de winterpeen en koolraap in schuine plakjes. Halveer de witte kool, verwijder de kern en snijd de witte kool in zo dun mogelijke reepjes Verhit een scheutje olie in een wok en fruit de knoflook en de ui gedurende 1 minuut voeg dan de Spaanse peper, kurkuma, komijnpoeder en de currypasta toe en roerbak circa 2 minuten. Voeg de winterpeen en koolraap toe en roerbak met deksel op de pan circa 10 minuten. Voeg de witte kool toe en bak circa 4 minuten. Schenk het water erbij, breng aan de kook en kook de witte kool op laag vuur met de deksel op de pan in circa 15 minuten gaar. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
Kidneybonencurry:
Pel en snipper de uien. Snijd de tomaten in blokjes. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de uien, komijnpoeder en de garam masala circa 2 minuten. Giet en spoel de kidneybonen af en voeg ze met de tomaten en het water toe. Breng aan de kook en laat circa 10 minuten op middelhoog vuur koken. Pluk en snijd de koriander grof. Roer de helft van de koriander door de kidneybonencurry en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
Verdeel de witte kool en de kidneybonencurry over borden en bestrooi met de resterende koriander. Serveer de mangochutney erbij
Toen ik (Vivian) net op mijzelf ging wonen, maakte ik met mijn huisgenootje vaak nasi maar dan uit een pakje. Wat een bekentenis! Gelukkig heeft Barry mij geleerd hoe het heel gemakkelijk zonder kan. Ik begrijp niet dat ik dit niet eerder zelf had kunnen uitvogelen. In ieder geval hoeven we nu nooit meer een pakje te gebruiken, want dit recept is zeker zo lekker.
Hoofdgerecht 4 personen:
300 gr rijst
1 grote ui
2 tenen knoflook
½ eetlepel sambal of 1 rode peper
2 el olie
1 flinke tl gemalen koriander
1 tl gemalen loas
1 flinke tl gemalen komijn
1 tl kurkuma
200 gr witte kool
75 gr taugé
1 wortel
2 el ketjap
eventueel 100 gr diepvries tuinerwten
zout en peper
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Begin ruim op tijd, want het geheim van goede nasi zit ‘m in het gebruik van afgekoelde rijst, anders wordt het een smurrie. Ook lekker, maar niet zoals je hem denk ik het liefst hebben wilt. Laat de rijst dus afkoelen.
Snipper de ui en knoflook. Snijd de wortel in kleine blokjes. Snijd de witte kool in dunne reepjes. Verhit de olie in een wok op hoog vuur. Fruit hierin de ui, knoflook en wortel tot de ui glazig is. Voeg de sambal, koriander, laos, komijn en kurkuma toe en bak het 1 minuut mee. Voeg de kool en ketjap toe en roerbak tot de kool zacht begint te worden. Voeg de rijst toe en roer het geheel goed door elkaar. Bak enkele minuten, af en toe roerend, tot het goed warm is. Voeg de taugé en tuinerwten toe en roerbak nog 1 minuut. Breng op smaak en serveer bijvoorbeeld met knapperige uitjes, seroendeng, atjar en een gebakken eitje. Je kunt trouwens ook op het laatst je nasi naar de zijkant van de pan schuiven en twee eitjes in de pan breken. Roer de eieren tot ze beginnen te stollen en meng daarna met de rijst.
witte kool
grof zeezout
kruiden en specerijen (bijvoorbeeld karwei, jeneverbes, mosterdzaad, fenegriek, laurier)
mengkom
weegschaal
pot(jes) van glas of keramiek (loodvrij geglazuurd)
Er gaat ongeveer een halve kool in een jampotje van 375 gram.
Verwijder de buitenste bladeren van de kool. Bewaar er een. Halveer de kool en verwijder de stronk. Snijd de kool in dunne repen. Weeg de hoeveelheid kool in de kom. Voeg 1,5 tot 2% van het koolgewicht aan zout toe (bijv: aan 1 kg kool voeg je 15 tot 20 gram zout toe). Kneed en kneus kool en zout in de kom met je handen tot de kool vocht loslaat. Even volhouden dan komt het vocht vanzelf. Je bent klaar als er een bodempje vocht in de kom staat. Voeg kruiden of specerijen naar smaak toe. Doe de kool in de pot en stamp of duw steeds goed aan. Zorg ervoor dat eventuele luchtbellen verdwijnen en de kool onder het eigen vocht komt te staan. Ruimte tussen deksel en kool kan worden opgevuld met een koolblad waarmee de kool onder het vocht geduwd wordt. Laat het deksel van de pot of draai het losjes op de pot. Er moet nog lucht en vocht uit kunnen. Plaats de pot op een donkere plek op kamertemperatuur. De kool gaat werken en zal licht ruiken. De fermentatie verloopt trager in een koelere omgeving. Na 2 tot 3 weken is de fermentatie goed op gang. Proef tussendoor. Als de smaak bevalt kun je het fermentatieproces remmen door de pot in de koelkast te zetten. Het deksel kan desgewenst worden dichtgedraaid (let op eventuele bolling: laat dan wat gas ontsnappen).
Variatietip: je kunt in plaats van witte kool ook rode kool gebruiken, al dan niet gemengd met andere groenten.
Bijgerecht 4 personen.
½ witte kool
1 ui
150 gr spekreepjes of plakjes bacon in reepjes
60 ml witte wijnazijn of ciderazijn
zout en peper
Snijd de ui in dunne ringen. Verwijder de harde kern van de kool en snijd hem vervolgens in zo dun mogelijke reepjes. Bak in een grote koekenpan op middelhoog vuur de spekreepjes knapperig, in 5-7 minuten. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Voeg de ui toe aan de koekenpan met het achtergebleven spekvet. Bak de uienringen hierin tot ze zacht zijn. Voeg hieraan de azijn en 60 milliliter water toe. Roer met een lepel goed over de bodem zodat de aanbaksels van het spek in de dressing komen. Breng aan de kook, voeg de kool en een snufje zout toe en roerbak onder af en toe roeren ongeveer 5 minuten, tot de kleinste reepjes zacht zijn en de grotere reepjes nog knapperig zijn. Voeg tenslotte de knapperige spekreepjes toe en breng op smaak met wat versgemalen peper.
Dit recept hebben we ontvangen van abonnee Marsha, het is te vinden op de site van Amber Albarda.
De bodem van de pizza is gemaakt van witte kool en prei. Je kunt er ook kleinere koekjes van maken en deze later nog opeten. De speltbloem kan vervangen worden door boekweitmeel, dan is de pizza glutenvrij.
Bodem:
160 gr witte kool (in flinterdunne reepjes gesneden)
80 gr prei (fijngesneden)
60 gr speltbloem
een paar snufjes fijngemalen zeezout
2 eieren
1 of meer eetlepels olijfolie (extra vergine)
Topping:
handvol geroosterde geschaafde amandelen
verse bieslook of andere verse kruiden naar smaak
Ideeën voor de topping: heel fijn gesneden groenten, avocado,tonijn, gerookte zalm, zure room, salsa of een salade.
Doe de kool, de prei, het zout en het meel in een grote kom. Hussel het goed door zodat alles bedekt is onder een stoffige laag meel. Voeg daarna de eieren toe en mix het geheel goed zodat het een goed gelijk kleverige toestand is.
Verwarm alvast een grote, ondiepe koekenpan op het vuur met daarin een flinke scheut olijfolie. Schep het kleverige ‘deeg’ in de koekenpan en gebruik een metalen spatel om de pannenkoek aan te drukken en zo plat mogelijk te maken. Bak de ‘pizzabodem’ in 4-5 minuten op medium vuur mooi goudbruin en keer hem om zodat de andere kant kan bakken. De beste manier om dit te doen is om de pizzabodem in z’n geheel uit de pan op een groot bord te laten glijden, een tweede bord er omgekeerd bovenop te zetten, omdraaien en de bodem in z’n geheel omgedraaid van het bord weer in de pan te laten glijden. Zo blijft de pizzabodem intact. Voordat je dat doet is dit het moment om te beoordelen of de pan nog een beetje olijfolie nodig heeft om de andere kant te bakken.
Rooster de amandelschilfers, pas op voor aanbranden!
Als de pizza aan beide kanten mooi goudbruin is laat je hem op een groot bord glijden en breng de topping aan van geroosterde amandelschilfers en een royale hoeveelheid verse bieslook. Heel fijn gesneden groenten kunnen er naar keuze ook op. Giet een eetlepel olijfolie over de gegarneerde pizza, een beetje extra zeezout en serveer in punten gesneden. Mmmmm.
1/2 witte kool
2 winterpenen
1/2 ui
3 el mayonaise
1 1/2 el crème fraïche
Snijd het hart uit de witte kool, en snijd de overige kool heel fijn. Boen de winterpeen schoon en rasp deze fijn. Schil de uien en snipper ze lekker fijn. Meng de kool, winterpeen en uien samen in een kom en meng er zout, peper en 3 eetlepels mayonaise en 1 1/2 el crème fraïche doorheen. Lekker op een broodje met sla en een (vega)burger.
50 gr droogkokende rijst ongeveer
1 kg kool (savooije- spits- of witte kool)
1 fijngesnipperde ui
40 gr boter
100 gram fetakaas
25 gram fijngehakte walnoten
1 1/2 dl tomatensap
Kook de rijst gaar en laat afkoelen. Breng in een pan ruim water aan de kook en kook hierin de kool 5 minuten (eventueel lelijke buitenste bladeren verwijderen). Laat de kool uitlekken en iets afkoelen. Trek er voorzichtig 8 grote bladeren af en laat deze los van elkaar op een theedoek uitlekken. Hak het uitgelekte hart van de kool fijn. Fruit de ui in de boter. Voeg de rijst toe en laat enkele minuten meefruiten. Schep er de fijngehakte kool door en bak deze 10 minuten onder voortdurend omscheppen. Hak de feta tot korrels en voeg deze samen met de walnoten toe aan het koolmengsel. Laat even meewarmen en breng op smaak met zout en peper. Snijd van de 8 mooiste koolbladeren de harde nerf weg zonder het blad in tweeen te snijden. Leg overdwars op het midden van elk blad 1/8 deel van het koolmengsel. Vouw eerst de zijkanten er over en vervolgens de onderkant. Rol het blad nu verder op. Vet een ovenschaal in en leg de koolpakketjes in de schaal. Schenk er de tomatensap over. Dek de schotel af met aluminiumfolie en smoor de pakketjes in een voorverwarmde oven van 200C in ca. 35 minuten verder gaar. Giet om uitdrogen te voorkomen er eventueel tijdens het bakken nog wat tomatensap over. De koolpakketjes kunnen ook worden gaargesmoord in een goed afgesloten braadpan op matig vuur.
2 el olie
150 gr chorizo, in blokjes
150 gr prei
300 gr gesneden witte kool
3 tomaten, in partjes
1 blik kidneybonen (400 gram), uitgelekt
Verhit de olie in een wok en roerbak de chorizo en prei 2 minuten. Voeg de kool en tomaten toe en roerbak alles 4 minuten. Voeg de kidneybonen toe en laat alles goed warm worden. Breng het gerecht op smaak met zout en peper. Lekker met soft tortilla's of rijst.
1/2 witte kool (circa 250 gram)
250 gr taugé
1/2 komkommer
1 rode ui
1 blikje maïs
2 tomaten
6 el yogonaise
peper en zout
scheutje azijn
Snijd de kool fijn. Snijd de komkommer in plakjes. Snipper de ui. Laat het blikje maïs uitlekken. Snijd de tomaten in kleine stukjes. Doe de taugë in een vergiet en giet er kokend water over en laat uitlekken. Meng alle ingrediënten in een ruime kom. Voeg peper, zout, yogonaise en een scheutje azijn toe en meng alles goed door elkaar. Zet tot gebruik in de koelkast.
75 gr droogkokende rijst
1 spitskool (of witte of groene kool)
Zout en peper
2 el olie
1 ui, gepeld en fijngesnipperd
400 gr rundgehakt
1 ei
2 tl tijm
2 tl dille
20 gr boter
20 gr bloem
2 bekertjes zure room
2 el tomatenpuree
Kook de rijst. Breng in een grote pan ruim water aan de kook. Dompel de kool er ca. 3 minuten in. Neem de kool met een schuimspaan uit de pan en haal er zoveel mogelijk buitenste bladeren af. Dompel de kool eventueel nogmaals onder en pel er weer bladeren af. Er zijn in totaal 8 bladeren nodig. Snijd de harde nerf wigvormig weg en spreid de bladeren uit op een doek. Snijd de rest van de kool in vieren, verwijder de harde nerf en snipper de kool klein. Vet een ovenschaal in en verdeel de koolsnippers over de bodem. Bestrooi ze met zout en peper. Sprenkel de olie erover. Vermeng in een kom ui, gehakt, ei, rijst, tijm, dille, zout en peper. Verdeel het gehaktmengsel over de koolbladeren. Vouw de bladeren dicht en leg ze met de sluitkant op de gesnipperde kool. Smelt de boter in een pannetje. Roer de bloem erdoor. Voeg langzaam 2 dl water toe. Blijf roeren tot een gebonden saus is verkregen. Roer nu zure room en tomatenpuree erdoor. Verwarm de oven voor tot 175 C. Verdeel de saus over de koolpakketjes. Laat het gerecht in het midden van de oven in ongeveer 1 uur gaar en goudbruin worden.
750 gr witte kool
zout
voor de dressing:
1/2 avocado
2 bosuitjes
3 takjes verse koriander
1 el citroensap
1 dl zure room
zout & peper
Haal de buitenste bladeren van de kool en snijd de nerf eruit. Snijd de witte kool in hele smalle reepjes en doe ze in een schaal. Strooi er wat zout over en leg een gewicht op de kool (bijvoorbeeld een kom water). Maak de de dressing. Schil de avocado en verwijder de pit. Snijd het groene deel van de bosuitjes in smalle ringetjes en zet dit even apart. Snijd de rest in stukken. Pureer de avocado met de koriander, citroensap, zure room en stukjes bosui. Breng de dressing op smaak met zout en peper. Schep deze in het midden van de witte kool en strooi de overige bosuitjes erover.
250 gr witte kool
100 gr geraspte kaas
400 gr kruimige aardappels
zout & peper
2 bosuitjes
tarwemeel
1 ei
olie om in te bakken
Snijd de kool in reepjes. Blancheer ze enkele minuten in kokend water. Schil de aardappels en kook ze gaar in water en zout. Snijd de bosuitjes in smalle ringetjes. Stamp de aardappels fijn en meng ze met de geblancheerd kool, de bosuitjes, het ei en de geraspte kaas. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Vorm hiervan 8 ronde platte koekjes en wentel deze even licht door wat tarwemeel. Verwam de olie in een koekenpan en bak hierin de witte koolkoekjes aan beide zijden goudbruin.
Recept voor 4 personen
80 gr. boter
1 kleine witte kool, in dunne reepjes gesneden
zout en peper
50 gr bloem
5 dl volle melk
nootmuskaat
150 gr Parmezaanse kaas
150- 200 gr. mascarpone
16 lasagnevellen
30 basilicumblaadjes
Verwarm de oven voor op 180C.
Verhit 30 gram boter en roerbak de witte koolreepjes 5 minuten.
Smelt 50 gram boter en roer de bloem erdoor, roer ongeveer 3 minuten. Voeg de melk al roerend toe en laat de saus minstens een kwartier inkoken.
Voeg zout, peper en nootmuskaat toe naar smaak.
Voeg daarna 75 gram Parmezaanse kaas en de mascarpone aan de saus toe. Roer tot een mooie gladde saus.
Meng 3/4 deel van de saus door de witte kool.
Neem een diepe ovenschaal van 20x30 cm, vet deze schaal in.
Maak laagjes met om en om lasagnevellen en koolmengsel, leg op elke laag enkele basilicumblaadjes. Sluit af met de rest van de saus en Parmezaanse kaas.
Bak ruim 30 minuten in de oven en laat op het laatst even gratineren onder de grill.
Kleurrijke, zeer smakelijke salade die eigenlijk overal bij past.
2 eidooiers
1 el sojasaus
1 pepertje, fijngehakt
3 el limoensap
2 dl olijfolie
230 gr in repen gesneden rode kool
230 gr in repen gesneden witte kool
160 gr geraspte wortel
180 gr taugé
30 gr korianderblaadjes, fijngehakt
4 lente-uitjes, fijngesneden
Doe voor de mayonaise de eierdooiers, sojasaus, peper, een snufje zout en het limoensap in een keukenmachine. Zet hem aan en voeg geleidelijk de olijfolie aan het eidooiermengsel toe, eerst druppelsgewijs en als u de helft heeft toegevoegd in een gestage dunne stroom. Meng tot alles is opgenomen. Voeg 1 el warm water toe en roer goed. Doe de mayonaise in een kom, dek hem af en zet hem in de koelkast tot u hem nodig heeft. Meng in een grote kom de kool, wortel, taugé, koriander en lenteuitjes. Schep alles goed door elkaar. Voeg de limoenmayonaise toe, roer hem door de sla en dien die op.
Toen onze oudste broer David nog student was, was dit de favoriete makkelijke maaltijd, met die lastige witte kool uit zijn pakket...... Zijn huisgenoten en ook wij hebben het vaak voorgeschoteld gekregen én ervan gesmuld. Ben benieuwd of ie het nog wel eens maakt.
½ witte kool
2 winterpenen
½ witte of rode ui
zout en peper
3 el mayonaise
1,5 el crème fraîche
naanbroden (ongeveer 1 p.p.)
chipolataworstjes of falafelballetjes
verse peterselie/koriander
uien- of mangochutney
Snijd het hart uit de witte kool en snijd de overige kool heel fijn. Boen de winterpeen schoon en rasp deze fijn. Schil de uien en snipper ze lekker fijn. Meng de kool, winterpeen en uien samen in een kom en meng er zout, mayonaise en crème fraïche doorheen.
Verdeel de salade over afgebakken naanbroden. Leg daarop gebakken chipolataworstjes of falafelballetjes. Garneer met verse peterselie of koriander en serveer met uien- of mangochutney.
Dit recept dragen we op aan onze oom, tante en neefjes die een aantal jaren geleden in Singapore woonden. Hoewel zij, en wij, blij zijn dat ze weer terug zijn, missen ze soms wel dit aromatische nationale noedelgerecht, dat je op iedere straathoek in Singapore tegenkomt.
Tip 1: Varieer met groenten. De Singaporese noedels zijn ook heerlijk met bijvoorbeeld taugé, Chinese kool, spitskool, peultjes of paksoi.
Tip 2: Voeg tofu, garnalen of kip toe. Bak deze dan apart en voeg ze tegelijk met de noedels toe aan het groentemengsel.
Hoofgerecht 4 personen:
200 gr mihoen (rijstvermicelli, of andere noedels)
600 gr witte kool
1 grote prei
1 rode paprika
1 grote wortel
3 flinke tenen knoflook
2 eieren
2 el zonnebloemolie
2 volle el madras currypoeder (biologisch verkrijgbaar van het merk Cook) (of gebruik 'gewone' kerriepoeder en voeg een snuf chilipoeder toe)
2 tl kurkuma
½-1 tl kristalsuiker
2 el rijstwijn (of water)
2 el sojasaus
zout en peper
Om erbij te serveren: verse koriander, partje limoen, sriracha sambal
Snijd alle groenten in zo dun mogelijke reepjes. Als je goed kunt snijden of je snijtechniek wilt oefenen, kun je de prei en wortel het best julienne (in luciferdunne reepjes) snijden. Snipper de knoflook. Doe de groenten en knoflook in een kom. Kluts de eieren in een kommetje los.
Verhit de olie in een grote wok of (zeer) hoog vuur. Roerbak alle groenten 5 minuten tot ze beetgaar zijn. Maak een kuiltje in de groenten en giet de eieren erin. Roer de eieren door de groenten, tot de eieren gaar zijn en je een soort roerei tussen je groenten vindt. Bereid ondertussen de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat goed uitlekken. Leg de noedels op de groenten. Strooi de currypoeder, kurkuma en suiker erover. Schenk de rijstwijn, sojasaus en 3 eetlepels water erbij. Meng het geheel goed door elkaar tot alles gelijkmatig bedekt is met de currypoeder en andere smaakmakers. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met verse koriander en partjes limoen. Geef er voor de liefhebber van pittig eten sriracha bij.
Recept voor 4 personen:
150 gr noedels
200 gram (gele) peen
600 gram witte kool
stukje gember
½ - 1 rode peper
1 rode ui
2 stronken paksoi
6 eieren
1 lente ui
4 el zonnebloemolie
2 teentjes knoflook
100 ml oestersaus
1 el ketjap manis
1 el melk
peper en zout.
Kook de noedels gaar zoals op de verpakking staat aangegeven. Besprenkel na het afgieten met wat olie zodat het niet gaat plakken en zet weg.
Schil de wortel en snij in kleine stukjes. Snijd de witte kool in reepjes.
Hak de gember in hele kleine blokjes. Hak ook de knoflook fijn en snipper de ui.
Verhit 4 el olie in een grote wok of braadpan en fruit daarin de knoflook en de ui. Als de ui glazig is voeg je de wortel, gember en witte kool repen toe. Roer een paar minuten goed om op hoog vuur en draai het vuur hierna laag.
Snij het witte deel van de paksoi in smalle reepjes en voeg toe aan de witte kool. Roer even goed om. Snij nu het groen van de paksoi in reepjes en zet even apart.
Als de witte kool en paksoi-stelen wat zacht beginnen te worden voeg je 100 ml oestersaus toe. Laat nog door sudderen op laag vuur onder af en toe roeren.
Maak ondertussen de omelet. Breek 6 eieren in een kom en klop grondig los met peper, zout, 1 el melk, 1 el ketjap en 1 el zonnebloemolie. Snij de lente-ui in ringetjes en voeg toe aan het ei.
Pak je grootste koekenpan met anti-aanbaklaag en verhit op hoog vuur. Als de pan goed warm is voeg je de helft van het eimengsel toe en laat rustig stollen, evt. met een deksel. Keer om zodat beide kanten bruin zijn. Haal de gare omelet uit de pan, rol op en houdt warm. Maak ondertussen de tweede omelet en rol die ook op. Snij vervolgens in plakjes.
Als de omeletten klaar zijn voeg je het groen van de paksoi toe aan de witte kool. Als die wat geslonken is, roer je de noedels erdoorheen. Breng op smaak met peper en zout en warm door. Serveer de noedels met de omelet.
Dit gerecht geeft de te vaak verguisde witte kool een glansrijke hoofdrol tijdens je diner.
Bijgerecht 4 personen:
1 witte kool
10 el olijfolie
2 takken tijm
2 tenen knoflook
1,5 tl grove mosterd
1 tl honing
1 frisse appel
2 el appelciderazijn
½ citroen
handje walnoten of pecannoten
zout en peper
Verwarm de oven voor op 200°C. Zet de witte kool rechtop voor je. Snijd de kool met een groot scherp mes, van boven naar beneden, in plakken van 1 centimeter dik. Laat de kern zitten zodat de plakken compact blijven. Meng 3 eetlepels olijfolie met 1 eetlepel azijn, de blaadjes tijm en zout en peper. Snijd de tenen knoflook doormidden en kneus ze. Smeer beide kanten van de plakken witte kool in met knoflook, zoals je ook zou doen voor een bruschetta. Kwast de plakken witte kool vervolgens aan beide zijden in met het olijfoliemengsel. Leg ze in een enkele laag op een bakplaat, die je eventueel bekleedt met bakpapier. Rooster de witte kool 'steaks' 50 minuten in de oven tot ze zacht en goudbruin zijn. De buitenste randjes kunnen wat verbranden, maar die haal je dan voor het serveren eraf. Maak ondertussen de appelvinaigrette. Klop hiervoor 7 eetlepels olijfolie met de mosterd, honing, 1 eetlepel azijn en het sap van de citroen door elkaar. Snijd de appel in kleine blokjes en schep ze door de vinaigrette. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de witte kool 'steaks' direct uit de oven en schep de appelvinaigrette erover. Maak het af door er wat gehakte walnoten over te strooien.
Biologische boerderij Landzicht
Broekseweg 2a
3291 LA Strijen
Telefoon: 06-14110152
E-mail: info@groentenabonnement.nl
Privacy statement | Powered by HVMP Internet Marketing | Vormgeving en illustraties: Janna Kool