Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!
De recepten met het icoontje zijn vegetarisch.
Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!
De wortel behoort tot de familie van de schermbloemigen. De wortel is een bijzonder gewas! Hij bloeit als het ware onder de grond, vandaar de mooie oranje kleur. Wortelen bevatten veel mineralen, zoals ijzer, en vitaminen. Jonge bos- en waspeen hoeft niet te worden geschild, goed schoon borstelen is voldoende. Winterpeen moet wel worden geschrapt of geschild. Wortelen kunnen op veel manieren worden gebruikt, rauw geraspt in salade, gekookt of verwerkt tot wortelpuree of worteltaart.
Deze balletjes met linzen en hazelnoten lijken een beetje op falafel. Wij eten ze dan ook graag met pitabroodjes en koolsalade of in een tomatensaus.
Bijgerecht 4 personen:
200 gr bruine linzen
50 gr hazelnoten
½ groentebouillonblokje
1 uien
2 tenen knoflook
2 wortels
1 tl gemalen komijn
1 tl paprikapoeder
½ tl korianderpoeder
30 gr peterselie
sap van ½ citroen
1 ei
3-4 el bloem
olijfolie
zout en peper
Doe de linzen met ruim water en het bouillonblokje in een pan en breng aan de kook. Kook tot ze goed gaar zijn maar nog niet uit elkaar vallen (20-30 minuten). Snijd ondertussen de ui, de knoflook en wortels zo fijn mogelijk. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui, knoflook en wortel tot de ui glazig is. Voeg komijn, paprikapoeder en korianderpoeder toe en fruit 2 minuten mee. Zet apart en laat afkoelen. Hak de peterselie en hazelnoten grof. Giet de linzen af en laat goed uitlekken. Pureer een derde van de linzen met een keukenmachine of staafmixer. Voeg dit met de rest van de linzen toe aan het groentemengsel. Roer de peterselie en hazelnoten erdoor en breng op smaak met citroensap, zout en peper. Roer het ei erdoor en genoeg bloem om een samenhangend geheel te krijgen. Rol er met vochtige handen kleine balletjes van, ter grootte van een walnoot. Ze lijken misschien wat zacht, maar vertrouw ons, ze zullen niet uit elkaar vallen. Verhit olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de balletjes in ongeveer 15 minuten rondom goudbruin.
500gr. pastinaak,in stukken van 3 cm
500 gr. winterwortel, in stukken van 3 cm
40gr. boter of olie
100 gr. ontbijtspek in reepjes
2 uien in ringen
250 gr. kastagnechampignons, gehalveerd
3 takjes tijm
1 laurierblad
1 1/2 eetlepel balsamicoazijn
100 cc water
Verhit de boter of olie in een braadpan en bak het spek zachtjes uit. Fruit de uien 5 min. heel zachtjes in het vet. Schep de paddestoelen, de tijm en laurier erdoor en bak dit samen zo'n 2 min. Schep de wortels en de pastinaken door het champignonmengsel. Schenk de azijn erbij en breng dit aan de kook. Schenk nu 100 cc water erbij en breng opnieuw aan de kook. Zet de warmtebron zacht en doe het deksel op de pan. Laat alles 10-15 minuten stoven. Lekker met aardappelpuree.
Serveer deze voedzame soep van rode of gele wortelen en rode of gele linzen met platbrood, die je wanneer je tijd en zin hebt, gemakkelijk zelf kunt maken!
WORTELSOEP
Licht hoofdgerecht 4 personen:
600 gr rode of gele wortelen
140 gr rode of gele linzen (bijvoorbeeld van De Nieuwe Band)
2 el olijfolie
1 ui
2 teentjes knoflook
2 tl komijnzaad of 1 tl gemalen komijn
1 tl kurkuma
een snufje chilivlokken of -poeder
1,2 l groentebouillon
2 el yoghurt of kokosroom
10 gr koriander
zout en peper
PLATBROODJES
Wij worden erg blij van deze zelfgemaakte platbroodjes. Met een beetje geduld kan het niet mislukken. Lekker bij soep, Indiase curries, Midden-Oosterse stoofpotjes of allerhande dipjes, zoals tzatziki en hummus.
Voor 8 broodjes:
5 gr gedroogde gist
5 gr suiker
125 ml warm water
210 gr (spelt)bloem
½ tl komijnzaad
½ tl korianderzaad
½ tl zout
olijfolie
grof zeezout
Soep: Snipper het uitje en de knoflook. Schil de wortelen en snijd ze in dunne plakjes. Verhit de olijfolie in een ruime pan en fruit hierin de ui en knoflook tot glazig. Voeg de komijnzaadjes, kurkuma en chilivlokken toe en fruit 2 minuten mee. Voeg de wortelen en linzen toe en roer door. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Dek de pan af, draai het vuur lager en laat 20-25 minuten pruttelen tot de wortelen en linzen gaar zijn. Draai het vuur uit en pureer de soep in een blender of met een staafmixer tot een gladde soep. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de soep met een lepeltje yoghurt of room en grof gehakte koriander erover.
Tip: voeg na het pureren een handvol fijne reepjes bietenblad toe een aan de hete soep.
Platbroodjes: Doe de gist, suiker en het water in een kommetje. Roer door en laat 10 minuten staan totdat het gaat schuimen. Rooster het komijn- en korianderzaad in een droge koekenpan 2 minuten. Stamp ze daarna grof in een vijzel. Meng in een kom de bloem, 2/3 van het komijn- en korianderzaad, het zout, het gistmengsel en een scheutje olijfolie door elkaar. Kneed het met je handen tot een zacht en elastisch deeg. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Plaats het deeg in een licht met olijfolie ingevette kom, dek af met een theedoek en zet 1½ uur op een warme plek tot het deeg verdubbeld is in grootte. Haal dan het deeg uit de kom en kneed nog een minuutje. Verdeel het deeg in 8 gelijke porties. Rol het deeg uit tot rondjes van ½ centimeter dik. Verhit een grillpan op middelhoog tot hoog vuur. Bestrijk de platbroodjes aan beide kanten met olijfolie en strooi er de achtergehouden komijn- en korianderzaadjes en grof zeezout over. Druk het een beetje in de broodjes. Grill dan de broodjes ongeveer 5 minuten aan elke kant tot ze goudbruin, ietwat gerezen en gaar zijn.
1 winterwortel, in blokjes
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
3 stengels bleekselderij, in plakjes
2 el olijfolie
1 blikje tomatenpuree
1 el chilipoeder
1/2 el shoarmakruiden
750 ml groentebouillon
1 blikje linzen (400 gr)
4 el (Griekse) yoghurt
Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui en de knoflook zachtjes aan. Roer de tomatenpuree met het chilipoeder en de shoarmakruiden erdoor. Bak nog 2 minuten heel zachtjes en voeg dan al roerend de bouillon toe. Roer de bleekselderij, wortel en linzen met vocht erdoor en breng alles aan de kook. Kook de soep in ongeveer 10 minuten zachtjes gaar. Verdeel de linzensoep over 4 diepe borden en schep in het midden een flinke lepel yoghurt. Lekker met grof volkorenbrood.
Geen winterse ‘apfelstrudel’ maar een ‘groentestrudel’ met wortel en fêta!
Voor een vier persoonsgerecht verdubbel je de hoeveelheden en maak je 2 aparte strudels. Je kunt de vulling ook gebruiken voor meerdere kleine filodeeghapjes.
Flink bijgerecht 2 personen:
6 vellen filodeeg
450 gr wortel
1 teen knoflook
50 gr pijnboompitten
100 gr fêta
15 gr koriander of peterselie
2 lente-uien
1 flinke tl honing
1 tl gemalen komijn
½ tl gemalen koriander
1 el sesamzaad
olijfolie
zout en peper
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de wortelen en snijd ze in plakken. Kook de wortelen in ruim water 10 minuten tot ze zacht zijn. Giet af en doe de wortel in een ondiepe schaal zodat ze goed uit kunnen dampen en afkoelen. Stamp de wortelen tot een grove puree. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Hak de koriander, snijd de lente-uien in dunne ringetjes en snijd de knoflook fijn. Roer de pijnboompitten, koriander, lente-uien, knoflook, honing, gemalen komijn, koriander en 1 eetlepel olijfolie door de wortelpuree. Verkruimel de fêta erboven en meng er losjes doorheen. Breng op smaak met zout en peper.
Zet een kommetje met olijfolie klaar. Leg een vel filodeeg voor je op het werkvlak en bestrijk (met behulp van een kwastje) met olijfolie. Leg een tweede vel erop, maar leg het 5 centimeter naar rechts. Leg een derde vel daar weer op, wederom 5 centimeter naar rechts, zodat je een langere rechthoekige plak krijgt. Leg een vierde vel op het eerste vel, maar dan een paar centimeter naar beneden. Leg de overige twee vellen weer 5 centimeter naar rechts op het vierde vel, zodat je een rechthoekige en iets bredere grote plak krijgt. Bestrijk alle vellen tussendoor telkens met olijfolie. Schep het wortelmengsel in het midden van de plak en houd 2 centimeter van de linker- en rechterzijde vrij. Vouw het deeg over het wortelmengsel zodat je een cilindervormige strudel krijgt. Vouw de zijkanten dicht. Leg de strudel voorzichtig met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant met olijfolie en bestrooi met sesamzaadjes. Bak de strudel 20-25 minuten in het midden van de oven tot hij goudbruin en knapperig is.
400 gr wortel
snufje zout
40 gr boter
1 el citroensap
1 tl honing
1/2 el komijnzaadjes
15 gr verse gemberwortel, fijngesneden (of 1 theelepel gemberpoeder)
2 el fijngehakte peterselie
Was de wortel schrap en halveer en kook in een laagje water met wat zout beetgaar. Giet de wortelen af. Verwarm de boter in een pannetje en maak een warm sausje door het citroensap, de honing, komijn en gember door de gesmolten boter te mengen. Overgiet de wortelen met de warme saus. Garneer met peterselie.
Wanneer je dit gerecht met gekookte spelt of couscous en worstjes, geitenkaas of fêta serveert, heb je een heerlijk voedzaam hoofdgerecht.
Hoofdgerecht 4 personen:
300 gr rode bieten
400 gr wortels
350 gr knolselderij of pastinaak
4 el olijfolie
265 gr kikkererwten (uit blik, uitgelekt gewicht)
4 el balsamicoazijn
1 tl karwijzaadjes of korianderzaadjes
1 tl komijnzaadjes
½ tl chilivlokken
30 gr peterselie of koriander
zout en peper
Verwarm de oven voor op 220°C. Schil de bieten en snijd ze in ongeveer 8 parten. Leg ze in een ovenschaal en meng er 1 eetlepel olijfolie door en breng op smaak. Rooster de bieten alvast 10 minuten terwijl je de andere groenten voorbereidt. Schil de wortels (en pastinaken) en snijd in de lengte in vieren. Schil de knolselderij en snijd in hapklare stukken. Doe deze groenten in een aparte ovenschaal om te voorkomen dat alles roze wordt. Meng hier de overige olijfolie door en breng op smaak. Rooster de groenten 25 minuten in het midden van de oven. Voeg daarna de kikkererwten toe aan de ovenschaal met wortel en knolselderij. Meng het geheel goed door elkaar zodat alles bedekt is met olie. Roer ook de bieten een keer door. Rooster de groenten nog 10 minuten. Besprenkel ze daarna met balsamicoazijn, karwijzaadjes, komijnzaadjes en chilivlokken. Probeer het eerlijk te verdelen over de twee ovenschalen. Rooster alles nog 10 minuten tot de groenten beetgaar zijn. Schep de groenten en kikkererwten op een serveerschaal en verdeel de bietjes erdoor. Hak de peterselie of koriander, strooi over de groenten en dien warm op.
1 grote tomaat
1 bosje bieslook
200 gr kwark
250 gr yoghurt
zout en peper
2 stronken van de broccoli
4-5 wortels
2 eieren
2 el bloem
ca. 4 el sesamzaad
7-8 el olie
eventueel peterselie voor de versiering
Was de tomaat en snijd hem in vieren. Haal de pitjes eruit en snijd het vruchtvlees in blokjes. Was de bieslook en snijd deze in stukjes. Roer de kwark en de yoghurt door elkaar. Schep de bieslook en de stukjes tomaat erdoor. Breng deze dipsaus op smaak met zout en peper. Was en schil de broccolistronk en de wortels. Snijd de stronk eerst in dikke plakken en vervolgens in dikke repen. Snijd de wortels in even dikke repen als de broccolistronk. Kluts de eieren in een diep bord en bestrooi met zout en peper. Strooi de bloem en sesam apart op een groot plat bord. Wentel de stukjes broccolistronk en wortel eerst door de bloem, dan door het ei en als laatste door de sesam. Druk de sesam goed aan. Verhit de olie in een grote pan met antiaanbaklaag. Bak de groentesticks op middelhoog vuur aan elke kant 5 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer de groentesticks met de dip en garneer met peterselie.
Alleen al voor het kleurspektakel op je bord is dit recept de moeite waard om te maken! De pistachepesto is technisch gezien geen pesto omdat het geen Parmezaanse kaas bevat, maar qua uiterlijk en bereidingswijze lijkt het er sprekend op.
Bijgerecht 4 personen:
750 gr wortel
8 el olijfolie
150 gr fêta
100 gr granaatappelpitjes
60 gr gepelde pistachenoten
25 gr basilicum-, peterselie- of korianderblaadjes
½ citroen
zout en peper
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de wortel en snijd ze in diagonale plakken. Leg ze in een ovenschaal en schenk er 2 eetlepels olijfolie over. Breng op smaak met zout en peper en meng het door elkaar. Rooster de wortel in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten gaar. Maak ondertussen de pistachepesto. Doe de pistachenoten en kruiden in een keukenmachine of blender. Voeg de rasp en het sap van de citroen toe, alsmede de overgebleven 6 eetlepels olijfolie. Maal dit tot een pasta die eruit ziet als een iets grofkorrelige pesto. Proef en voeg eventueel nog extra olijfolie of citroensap toe als je dat nodig acht. Breng op smaak met peper en eventueel zout als je ongezouten pistachenoten gebruikt hebt. Leg de plakjes wortel op een mooie serveerschaal. Verdeel de felgroene pesto erover. Verkruimel de fêta erboven, garneer met granaatappelpitjes en serveer.
130 gr gierst
70 gr havervlokken
4,5 dl water
250 gr wortels
100 gr volle kwark
30 gr geraspte kaas
1 bosje peterselie, grof gehakt
2 tenen knoflook, geperst
1 theelepel zeezout
versgemalen peper
een flinke snuf chilipoeder
2-3 el boter
Rooster de gierst en de havervlokken in een pan zonder boter. Blus af met het water, kook het mengsel 10 minuten op matig vuur, en daarna nog 20 minuten op het laagste pitje of op een vlamverdeler. Schil de wortels en rasp ze. Meng de granen, wortels, kwark, kaas, kruiden en knoflook en breng op smaak. Vorm met natte handen 16 burgers van het mengsel. Laat ze 10 minuten rusten. Verhit wat boter in een braadpan en bak de burgers per portie aan beide kanten bruin. Houd ze warm.
Als het lekker zonnig weer is, hebben zelfs wij niet altijd zin om lang in de keuken te staan. Dan biedt deze snelle en voedzame soep een uitkomst. We maken hem ’s-ochtends klaar en genieten de rest van de dag van de zon. ’s Avonds serveren we de soep graag met yoghurt, koriander of peterselie, (Turks) brood en partjes citroen.
Soep voor 4 personen:
600 gr wortel
1 tl komijnzaad
1 tl korianderzaad
2 el olijfolie
een snufje chilivlokken
140 gr rode linzen
1 l groentebouillon
zout en peper
Schil de wortel en snijd in stukken. Zet een ruime pan op het vuur. Kneus de komijnzaadjes en korianderzaadjes in een vijzel. Bak de specerijen en de chilivlokken in de pan tot ze beginnen te poppen. Voeg dan de olijfolie, wortel, linzen en bouillon toe. Doe het deksel op de pan en breng aan de kook. Laat het 20-25 minuten pruttelen tot de wortelen en linzen gaar zijn. Zet het vuur uit en pureer de soep met een staafmixer tot de gewenste dikte is bereikt. Voeg eventueel wat extra water toe als je de soep te dik vindt. Breng op smaak met zout en peper.
2 winterwortels
slamix
4 el olijfolie
1 tot 1,5 el azijn
1 tot 2 tl dille
zout en peper
Schil de wortels en snijd elke wortel in drieën. Snijd met een kaasschaaf of dunschiller de stukken in zo dun mogelijke - bijna doorzichtige - lange plakken. Leg ze direct in ijswater (ca. 20 minuten) waardoor ze gaan krullen. Was de slamix en droog ze. Maak een dressing van olie en azijn en meng hier de dille door. Breng op smaak met zout en peper. Laat de wortelkrullen goed uitlekken. Meng de sla met de wortelkrullen en schenk hier de dressing over.
Hasselback ken je misschien als een bereidingswijze van aardappels, waarbij de aardappels in dunne plakjes worden ingekeept en dan geroosterd, waardoor ze als een mooi waaiertje open gaan staan. Deze bereidingswijze kun je natuurlijk op meer groenten toepassen! Zo maakt Ottolenghi in zijn nieuwe kookboek Flavour hasselbackbietjes. Wij probeerden het eens met wortel en dat bleek een succes. De wortel wordt van binnen gaar en zacht terwijl de buitenkant heerlijk knapperig wordt. En het ziet er ook nog eens heel feestelijk uit!
Maak er een hoofdgerecht van door de wortelen bijvoorbeeld te serveren met een warme granen- of linzensalade en een lepeltje yoghurt.
Bijgerecht 2 personen:
500 gr wortelen
3 el olijfolie
2 el sinaasappelsap
½ tl komijnpoeder
¼ tl gemalen kaneel
eventueel een snuf chilivlokken
2 el peterselie of koriander
2 el pistachenoten
zout en peper
Verwarm de oven voor op 200°C.
Schil de wortelen. Leg ze voor je op een snijplank en snijd elke wortel om de paar millimeter in tot nét boven de onderkant. Je kunt eventueel voor de zekerheid de wortel tussen twee eetstokjes leggen, zodat je er zeker van kunt zijn dat je de wortel niet helemaal doorsnijdt. Leg de wortelen in een ovenschaal en schenk er langzaam 2 eetlepels olijfolie over, zodat de olie tussen de inkepingen kan druipen. Bestrooi met zout en peper. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en rooster 45-50 minuten in de oven tot de wortel gaar is. Verwijder de aluminiumfolie en rooster nog 20 minuten, tot de wortel aan de bovenkant lekker knapperig is.
Klop ondertussen een dressing van 1 eetlepel olijfolie, het sinaasappelsap, de komijn, kaneel en chilivlokken. Breng op smaak met zout en peper. Hak de peterselie en pistachenoten grof. Schenk de dressing langzaam over de hasselbackwortelen en garneer met peterselie en pistachenoten.
Hoofdgerecht 2 personen of lunchgerecht 4 personen:
Een frisse wortelsalade met daaronder de aardse smaak van linzen. Wij aten er gebakken camembert bij om er een volledige maaltijd van te maken. Zonder de camembert is het zeer geschikt als lunchgerecht, dat je ook gemakkelijk mee kunt nemen in je lunchtrommel.
1 krop sla
200 gr Le Puys linzen
½ ui
2 teentje knoflook
2 tl geraspte gember
1 tl grove mosterd
3 el witte wijnazijn
100 ml extra vergine olijfolie
4 wortels
een handvol verse peterselie
zout en peper
Snipper de ui en de knoflook. Doe ze samen met de linzen in een pan en giet er 1 liter koud water bij. Breng aan de kook en laat het ongeveer 20 minuten pruttelen tot de linzen beetgaar zijn.
Meng ondertussen voor de dressing de gember, mosterd en azijn door elkaar. Klop beetje bij beetje de olijfolie erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Schil de wortels en schil met een dunschiller, over de lengte dunne linten van de wortel. Doe ze in een kom en schenk de helft van de dressing erover. Hak de peterselie grof en doe het bij de wortellinten. Meng alles goed door elkaar en laat het even intrekken. Was de slabladeren en leg ze op een serveerschaal. Giet de beetgare linzen af en meng hier de rest van de dressing door. Laat de linzen afkoelen tot kamertemperatuur en laat de smaken van de dressing er lekker intrekken. Schep daarna de linzen op de slabladeren en leg vervolgens de wortellintensalade er bovenop.
200 gr hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
500 gr wortels, geschrapt en geraspt
100 gr geraspte belegen kaas
4 el gehakte peterselie
100 gr broodkruim
3 eidooiers
1 bosje peterselie
1 bosje bieslook
4 takjes dragon
100 ml zure room
1 kleine rode ui
100 gr rijpe avocado
200 gr komkommer
1 citroen, rasp en sap
zout en peper
Dipsaus 1: Hak de kruiden fijn en roer ze door de zure room. Breng op smaak met zout en peper. Dipsaus 2: Schil het uitje, de avocado en de komkommer en snijd in fijne blokjes. Meng de groenteblokjes met het citroensap en de citroenrasp, breng op smaak met zout en peper. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan en hak grof. Giet in een vergiet kokend water over de wortels en laat dit goed uitlekken en afkoelen. Meng de wortel met de hazelnoten, kaas, peterselie, broodkruim, eidooiers en zout en peper naar smaak. Verdeel het mengsel in kleine ovale platte burgers. Verhit olie in een koekenpan en bak de burgers in 4-5 minuten goudbruin en krokant. Serveer met de 2 dipsauzen.
Een pap die smaakt naar worteltjestaart? Wat een feest! Zonder toegevoegd suiker of andere fratsen.
Recept voor 1 persoon
200 mililiter amandelmelk
sap van 1 sinasappel
6/7 eetlepels havermout
1 geraspte wortel
handje rozijnen
handje walnoten in stukjes
halve theelepel kaneel
halve theelepel speculaaskruiden
Doe de amandelmelk en de sinaasappelsap samen met de havervlokken in een pannetje en breng dit aan de kook. Als de pap bijna begint te koken voeg je de speculaaskruiden, kaneel en geraspte wortel toe. Na een tijdje pruttelen, voeg je de overige ingrediënten toe en laat je het nog 2 minuutjes doorkoken. Giet de havermoutpap in een schaaltje en garneer het met wat rozijnen, wortelrasp en walnoten.
Tip! Ben je een echte zoetekauw? Dan kun je nog een eetlepel honing aan de pap toevoegen.
500 gr wortelen, in schuine schijven gesneden
1 1/2 tl komijnzaad, geplet
1 handvol verse tijmblaadjes
4 klonten boter
1 glas Chardonnay
zout en zwarte peper uit de molen
Verwarm de oven voor op 220C. Scheur ongeveer anderhalve meter aluminiumfolie af en vouw dat dubbel zodat het twee keer zo dik en twee keer zo sterk wordt. Leg alle ingrediënten, behalve de wijn en zout en peper, in het midden van het stuk folie. Vouw de zijkanten omhoog en giet de wijn in het pakket. Voeg zout en peper toe. Prop het folie in elkaar zodat het pakket ook van boven dicht is. Doe het pakketje in de voorverwarmde oven en bak ongeveer 45 minuten tot de wortelen zacht zijn.
Gemakkelijk te maken gerecht dat niet alleen lekker smaakt maar er ook mooi uitziet.
Hoofdgerecht 4 personen:
1 kg wortelen
500 gram krieltjes
3 el milde olijfolie
2 tl komijnzaad
4 (vega)worstjes
3 bosuitjes
100 gram fêta
1 sinaasappel
Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil en snijd de wortelen in (schuine) plakken van 1 cm.
Halveer de grotere krieltjes. Verdeel de winterpeen en krieltjes over een met bakpapier
beklede bakplaat, besprenkel met de olie en bestrooi met het komijnzaad. Snijd elk worstje
in 3 stukken en verdeel ook over de bakplaat. Bak het geheel in het midden van de oven
in ca. 30 min. gaar. Snijd ondertussen de salade-ui in flinterdunne ringetjes en verkruimel
de fêta. Neem de bakplaat uit de oven en bestrooi met de salade-ui en fêta. Boen de
sinaasappel schoon en rasp de oranje schil erboven.
Dukkah is een Egyptisch noten-specerijenmengsel. In goed gesorteerde supermarkten of Marokkaanse winkels kun je het kopen, maar zelf maken is net zo makkelijk en zeker zo lekker. Je kunt brood in een beetje olijfolie en daarna in de dukkah dopen, of gebruik het om witvis mee te paneren, of strooi het over salades en geroosterde groenten. Wij vinden het heerlijk met wortel, soms strooien we het erover heen en soms zetten we de dukkah op tafel als dip. We eten er dan ook graag harissayoghurt als tweede dip bij, die we maken door 6 eetlepels yoghurt met 2 flinke theelepels harissa in een kommetje kort door elkaar te roeren.
Bijgerecht 4 personen:
1 kg wortelen
3 el heldere honing
1 el komijnzaad
2 el olijfolie
zout en peper
Voor de Dukkah:
100 gr hazelnoten (zonder velletje)
50 gr blanke amandelen
1 flinke el komijnzaad
½ el korianderzaad
1 flinke tl venkelzaad
1 tl zwart of wit sesamzaad
een snuf grof zeezout
versgemalen zwarte peper
Maak eerst de dukkah. Verwarm de oven voor op 180°C. Plaats de hazelnoten, amandelen, komijnzaad, korianderzaad, venkelzaad, sesamzaad en zout in een ruime ovenschaal en rooster het 15 minuten in de oven, tot de hazelnoten en amandelen iets verkleurd zijn en de specerijen hun geur afgeven. Schud het bakblik na 7 minuten een keertje om zodat de noten niet aan één kant te veel verkleuren. Haal het mengsel uit de oven en laat afkoelen. Doe het afgekoelde mengsel in een keukenmachine en maal het tot een grof poeder. Breng op smaak met een beetje versgemalen peper. In een goed afgesloten pot is de dukkah enkele weken houdbaar.
Verhoog de oventemperatuur naar 200°C. Snijd de wortelen in de lengte in vieren en snijd de kwarten vervolgens in stukken van ongeveer 6 centimeter lang. Plaats ze in een ovenschaal, samen met 1 eetlepel komijnzaad, de honing en olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Meng door elkaar. Rooster de wortelen 40 minuten in de oven tot ze gaar en glanzend zijn. Roer af en toe even om.
Serveer de wortelen met de dukkah als dip, of strooi het er voor het serveren al overheen.
750 gr wortelen
20 gr boter
30 gr tarwemeel
175 gr crème fraïche
2 takjes verse peterselie
2 takjes verse dille
zout & peper
Borstel de wortelen schoon en snijd ze in plakjes. Kook ze in 5 tot 10 minuten beetgaar. Smelt de boter en roer het tarwemeel erdoor. Voeg de crème fraïche toe en laat de saus op hoog vuur gaar worden en binden. Zet het vuur laag en hak de peterselie en dille heel fijn. Voeg deze bij de saus en breng het geheel op smaak met zout en peper. Serveer de saus bij de uitgelekte gare wortelen.
Een verwarmend winters gerecht met Oosterse smaak.
Serveer met rijst en een frisse groene salade.
Gerecht voor 4 personen:
800 gram winterwortelen
2 theelepels komijnzaad
4 tenen knoflook
een flinke scheut olijfolie
kaneel naar smaak
zeezout naar smaak
3 volle eetlepels tahin
een scheutje geroosterde sesamolie
klein stukje gember
zeezout naar smaak
Boen de wortelen schoon en kook ze gaar en droog.
Rooster het komijnzaad in een droge koekenpan, op een laag vuur, totdat de zaadjes lichtbruin kleuren en lekker geuren. Maal het komijnzaad in een vijzel.
Maak de knoflook-kaneelolie. Pel de knoflook, hak fijn en fruit in olijfolie op een zacht vuur. Wanneer de knoflook lichtbruin kleurt, vuur uitzetten en op smaak brengen met kaneel en zout.
Pureer de wortelen. Roer de tahin, komijn en geroosterde sesamolie door de wortelpuree. Schil de gember en pers uit boven de puree. Breng de puree verder op smaak met zout.
Schep op vier borden rijst met puree. Schenk de knoflook-kaneel-olie over de puree.
Bijgerecht 4 personen:
750 gr wortelen
3 el olijfolie
1 sinaasappel
6 takjes verse tijm
zout en peper
Verwarm de oven voor op 190°C. Schil de wortelen met een dunschiller. Snijd ze in de lengte doormidden of grotere exemplaren in de lengte in vieren. Leg ze in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Schil met de dunschiller 4 repen sinaasappelschil en leg die tussen de wortelen in de ovenschaal. Halveer de sinaasappel en knijp beide helften boven de ovenschaal uit. Leg de takjes tijm ertussen. Breng op smaak met zout en peper. Meng alles goed door elkaar. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet het 40 minuten in de voorverwarmde oven tot ze heerlijk ruiken en beetgaar zijn.
400 gr wortel
1 sinaasappel
2 el olie
1 tl honing
zout
peper
verse peterselie
Rasp de wortels. Pers de sinaasappel uit. Maak een sausje van het sap, de olie, honing, snufje zout en peper en roer dit door de geraspte wortels. Verdeel de oranje salade over 4 schaaltjes, snijd de peterselie klein en strooi over de salade.
In de zomer aten wij in Toscane heerlijke 'peposo'; een traditioneel stoofvleesgerecht op smaak gebracht met veel zwarte peper. Met dit herfstweer krijgen wij zo af en toe trek in stoofvlees en maken we nu graag deze peperige variant, die we serveren met wortelen, wat dan weer niet zo traditioneel is.
Hoofdgerecht 4-6 personen:
1 kg wortelen
1 kg runderriblappen
olijfolie
6 tenen knoflook
1 el tomatenpuree
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
200 ml runderbouillon
1 fles Chianti (of andere lekkere rode wijn)
3 takken rozemarijn
2 laurierbladeren
2-4 el zwarte peperkorrels
handvol Kalamata olijven (of andere lekkere zwarte olijven)
10 gr verse peterselie
zout en peper
Snijd het vlees in stukken. Verhit een beetje olie in een stoofpan en bak hierin het vlees, in een paar porties, rondom goudbruin. Schep uit de pan. Schil de knoflooktenen en plet ze. Voeg de knoflook en tomatenpuree toe aan de pan en fruit 1 minuut. Doe het vlees terug in de pan. Voeg de tomatenblokjes en bouillon toe en schenk er zoveel wijn bij dat het vlees net onder het vocht staat. Voeg de rozemarijn en laurierbladeren toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag, dek de pan af en laat 2,5-3 uur stoven, tot het vlees uit elkaar valt en een gebonden saus vormt. Roer af en toe om. De exacte kooktijd en verhoudingen zijn afhankelijk van de kwaliteit van het vlees, je fornuis en je stoofpan, dus voeg een beetje extra wijn toe als het geheel wat te droog lijkt te worden, of verwijder het deksel als het vlees al uit elkaar valt maar de saus nog te waterig is.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C. Schil de wortelen en snijd ze diagonaal in dikke plakken van ongeveer 3 centimeter. Leg ze in een enkele laag in een ovenschaal en besprenkel met olie, zout en peper. Rooster de wortelen in ongeveer 50 minuten gaar en knapperig. Hak de peterselie grof en strooi het over de wortelen.
Breng dan het stoofvlees op smaak met lekker veel zwarte peper. Het lekkerst is om de korrels vlak voor het einde van de kooktijd te pletten in een vijzel. Zo krijg je zowel grof als fijn gemalen peper. (Grof malen met een pepermolen kan ook). De peposo die wij geproefd hebben, bevatte veel zwarte peper, zeker 4 eetlepels. Mocht je daar niet zo van houden, dan voeg je gewoon minder toe, maar wees niet té zuinig. Het is immers de zwarte peper die deze stoofschotel haar unieke smaak geeft. Hak de olijven grof en roer ze door het vlees. Proef of het nog wat zout nodig heeft en breng indien nodig op smaak.
Serveer het stoofvlees met de geroosterde wortelen en eventueel romige polenta of aardappelpuree.
Een van mijn (Vivian) hobby’s is het oefenen van snijtechnieken. Daarom snijd ik voor deze wortelsalade met alle plezier de wortels in dunne staafjes. Barry houdt meer van efficiëntie en een salade die wat sneller op tafel staat; hij gebruikt de keukenmachine of handrasp om de wortels tot reepjes te maken. Kies zelf wat je het liefste wilt of wat het beste uitkomt.
Salade 2-3 personen
250 gr wortels
3 el uitgelekte kikkererwten
1 tl komijnpoeder
zout en peper
100 gr feta
4 el olijfolie
1 flinke tl harissa (Marokkaanse pittige chili-paprikapasta, te koop in de supermarkt of Marokkaanse winkel. De pittigheid kan per merk erg verschillen, dus proef goed van te voren en pas eventueel de hoeveelheid aan naar hoe pittig je de salade wilt hebben)
1 tl komijnzaadjes, geplet of 1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
½ tl paprikapoeder
½ tl kristalsuiker
1 teentje knoflook, geplet
3 el limoensap
2 el gehakte peterselie
2 el gehakte munt
Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de kikkererwten in een ovenschaal en schenk er 1 el olie over. Bestrooi met 1 tl komijnpoeder, zout en peper. Meng goed door elkaar en zet de ovenschaal 15-20 minuten in de voorverwarmde oven tot de kikkererwten knapperig en gepoft zijn. Laat afkoelen.
Schil de wortels en snijd ze julienne. Verhit voor de pittige dressing 3 eetlepels olijfolie in een kleine koekenpan. Leg het geplette teentje knoflook erin. Schep de harissa in de pan. Strooi de komijn, koriander, paprikapoeder en kristalsuiker ook in de pan. Verwarm de olie zachtjes en roer alles met een spatel goed door elkaar. Laat 2 minuutjes zachtjes pruttelen. Haal de pan van het vuur af en voeg de limoensap toe. Roer door. Verwijder het teentje knoflook. Giet de dressing over de wortel en meng alles goed met elkaar. Zet in de koelkast en laat afkoelen.
Maak de salade af door de feta er overheen te brokkelen, de knapperige kikkererwten erop te scheppen en de kruiden eroverheen te strooien.
Dit Joodse gerecht spreek je uit als "goemoes" en is lekker op Turks brood of in een broodje Falafel.
Hummus kan ook gemaakt worden met andere groenten zoals rode bieten of pompoen.
500 gr wortelen
80 ml olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 el komijn of sesamzaad
400 gr kikkererwten, uitgelekt
80 ml yoghurt
3 teentjes knoflook, geperst
citroensap van 1 citroen
1,3 dl groentebouillon
Maak de wortelen schoon en kook ze 20 minuten, tot ze zacht en gaar zijn. Verhit 1 el olie in een koekenpan en fruit de ui tot hij zacht is. Snijd de wortelen in kleine blokjes en doe ze in een keukenmachine samen met de uien, kikkererwten, yoghurt, knoflook, citroensap en bouillon. Maal het tot een glad mengsel en voeg geleidelijk de olijfolie toe tot een glad mengsel ontstaat.
Een ideale snack voor als je trekt hebt in iets zoets, maar geen zin hebt in een suikerdip erna.
Ongeveer 16 bonbons:
150 gr wortel
100 gr havermout
50 gr walnoten
9 Medjoul dadels
½ tl kaneelpoeder
2 tl ahornsiroop
5 el gedroogde kokosrasp
Schil de wortel en rasp grof. Verwijder de pitten uit de dadels en snijd de dadels in grove stukken. Doe alle ingrediënten behalve de kokosrasp in een keukenmachine. Mix tot het samenkomt in een plakkerige bal. Hiervoor hoeft het allemaal niet te fijn gemalen te worden; een beetje textuur is wel zo lekker. Rol er met licht vochtige handen ongeveer 16 balletjes van, ter grootte van een walnoot. Rol de balletjes door de kokosrasp en bewaar ze in een luchtdicht afgesloten bakje in de koelkast. Zo zijn ze zeker 1 week houdbaar.
(tafelzuur voor een pot van 1 liter)
Met wortel kun je natuurlijk heel veel kanten op. Wij maken het vaak in; op die manier kunnen we steeds opnieuw genieten van frisse wortel. Dit tafelzuur is heerlijk in allerlei salades of bij een kaasje zoals brie. In een weckpot blijft het wel drie maanden houdbaar in de koelkast.
275 gr wortels (ongeveer 1,5 grote wortel)
100 gr verse gember
100 ml rijstazijn
100 ml rijstwijn (Mirin, koop je oa. bij de Japanse
toko. Kun je geen rijstwijn vinden? Gebruik dan
200 ml rijstazijn i.p.v. 100 ml rijstwijn)
125 ml appelciderazijn of een andere zoetige azijn
75 gram blanke rozijnen
15 gram schil van een ingemaakte citroen
(Marokkaanse winkel of natuurlijk zelf ingemaakt)
2 grote sjalotten
¼ theelepel gemalen koriander
½ eetlepel zeezout
Schil en rasp de wortels. Schil de gember en snijd in dunne reepjes of rasp het ook. Was de
schil van de ingemaakte citroen goed onder koud stromend water en snijd het in dunne reepjes.
Snijd de sjalotten in dunne ringetjes. Breng in een pan de rijstwijn, rijstazijn en appelciderazijn aan de kook. Voeg de rest van de ingrediënten toe aan de pan. Haal van het vuur, dek af met bakpapier zodat alles goed onder de vloeistof blijft en laat intrekken totdat het mengsel is afgekoeld. Doe het mengsel vervolgens over in een gesteriliseerde pot (inhoud 1 liter) en bewaar in de koelkast.
2 venkelknollen
500 gr wortelen
400 gr aardappel
150 gr geraspte kaas
125 ml room
1 ei
paprikapoeder
zout en peper
Maak de venkelknollen schoon en snijd deze in repen. Schil de wortelen en rasp deze grof. Schil en was de aardappelen. Snijd de aardappelen in heel dunne plakjes. Meng de venkel met de wortel en leg deze in laagjes, afwisselend met de aardappelen, in een ovenvaste schaal. Bestrooi iedere laag dun met peper, zout en wat geraspte kaas (houd echter de helft van de kaas opzij). Zorg ervoor dat de bovenste laag groenten zijn en verdeel hier de rest van de kaas over. Klop de room los met het ei, paprikapoeder, peper en zout. Giet dit mengsel over de kaas. Zet de schotel in een voorverwarmde oven van 200C gedurende 45 minuten.
Herinner je je nog ons recept voor groene nasi? We hebben vernomen dat het gerecht bij veel abonnees in de smaak is gevallen. Daarom nu een oranje variant daarop. Oranje wordt het van de wortel. Een slimme manier om 'ongemerkt' meer groente in je gerecht te stoppen.
Hoofdgerecht 2 personen:
250-300 gr gekookte, afgekoelde rijst
200 gr wortel
1 ui
2 tenen knoflook
2,5 cm gember
1 tl gemalen komijnzaad
1 volle tl kurkuma
½ tl gemalen korianderzaad
1 spitskool
1 groene peper
1 limoen
2 el zonnebloemolie
zout en peper
Voor erbij: knapperige uitjes of pinda's, sambal en eventueel een gekookt/gebakken eitje
Schil de wortel en snijd in grove stukken. Maal de wortel met een keukenmachine tot het eruit ziet als grof broodkruim, of eigenlijk een beetje als kortkorrelige rijst. (Je kunt de wortel eventueel ook grof raspen, maar dan verlies je wel wat textuur).
Snijd de ui, knoflook en gember fijn. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en fruit hierin de ui, knoflook en gember tot glazig. Voeg de specerijen toe en bak 2 minuten mee. Voeg de wortel toe en bak 2 minuten mee. Voeg de rijst toe en meng alles goed door elkaar. Roerbak de nasi 5-10 minuten tot het geheel goed warm is.
Snijd ondertussen de spitskool in de lengte in vieren, verwijder de harde kern en snijd in grove repen. Snijd de groene peper in dunne reepjes. Verhit 1 eetlepel olie in een wok op hoog vuur. Voeg de spitskool, peper en rasp en sap van de limoen toe. Roerbak de spitskool in een paar minuten beetgaar en frisgroen. Breng zowel de spitskool als de nasi op smaak met zout en peper en serveer.
Dit gerecht hebben wij uit het kookboek “Vegalicious” en is een heerlijk voorafje voor 3 personen of zomerse maaltijd voor 2 personen. Het gerecht is zowel hartig, knapperig, geurig, licht zurig, als zacht en zoet.
250 gram haloumi (schapenkaas, te koop bij de kaasboer, Turkse winkel of goed gesorteerde supermarkt)
4 dikke wortels
5 lente-uitjes
1 bosje koriander
1 el gemalen koriander
20 gr kikkererwtenmeel of gewone bloem
2 losgeklopte eieren
3 el olijfolie
1 handje sla (voor pittige sla, neem rucola)
peper en zout
4 el citroendressing (zie hieronder):
½ teentje knoflook
1 el honing
1 tl mosterd
sap en de fijngeraspte schil van 1 citroen
0,9 dl olijfolie
peper en zout
Was de wortelen. Rasp 50 gram haloumi en alle wortelen grof. Snipper de lente-ui. Meng dat door elkaar in een kom. Snijd de rest van de haloumi in plakken en zet even weg. Snijd dan de koriander zo fijn mogelijk en voeg ook toe aan het mengsel. Voeg nu kikkererwtenmeel of bloem, gemalen koriander, eieren, peper en zout toe aan het mengsel. Meng alles goed door elkaar. Vorm 12 balletjes, druk die met je hand plat. Zet ze als je daar de tijd voor hebt 30 minuten in de koelkast zodat ze wat steviger worden.
Verhit de olijfolie in een pan. Bak hierin de beignets, 2 minuten per kant, tot ze bruin en krokant worden. Leg de beignets op een bord en houd ze warm in een niet te hete oven, terwijl je de plakken haloumi bakt: aan elke kant 1 tot 2 minuten. Je hoeft niet nog meer olijfolie in de pan te doen. Maak stapeltjes beignets op de borden, afgewisseld met haloumi. Garneer met sla en besprenkel met de citroendressing.
Citroendressing:
Snipper het teentje knoflook heel fijn. Doe de knoflook, honing, mosterd, sap en schil van de citroen, peper en zout in een kom. Roer dit goed door elkaar. Voeg dan druppelsgewijs, terwijl je blijft roeren, de olijfolie toe totdat je een mooie dressing hebt.
500 gr bospeen
25 gr boter
1 tl fijn geraspte verse gember
2 tl suiker of honing
1 el gehakte verse munt
Halveer de bospeentjes in de lengte en kook ze in ruim water in 8-10 minuten beetgaar. Smelt boter in een pan, leg de worteltjes erin en voeg de fijn geraspte verse gember, suiker of honing en gehakte verse munt toe. Even omroeren tot de smaken goed vermengd zijn.
Als het buiten stormachtig is, gaat er niets boven een pan verwarmende soep op het vuur bij thuiskomst. Serveer met een Franse baguette en een zacht (geiten)kaasje.
Voorgerecht 4-6 personen, hoofdgerecht 2-3 personen.
1 grote ui
2 tenen knoflook
2 stengels bleekselderij
2 wortelen
2 el olijfolie
eventueel 1 tl (gerookt) paprikapoeder
150 gr Le Puy linzen
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
1 l groentebouillon
2 blaadjes laurier
2 takken tijm
peterselie ter garnering
zout en peper
Variatie: Voeg voor een niet-vegetarische variant spekblokjes of plakjes chorizo toe. Bak deze als eerste in de pan krokant en laat ze daarna uitlekken op keukenpapier. Voeg op het einde weer toe aan de soep en warm even mee.
Snipper de ui en knoflook. Snijd de bleekselderij in dunne plakjes. Schil de wortelen en snijd in kleine blokjes. Verhit de olijfolie in een pan. Fruit de ui en knoflook tot glazig. Voeg de bleekselderij en knoflook toe en fruit 5 minuten mee. Voeg naar wens de paprikapoeder toe en bak 1 minuut mee. Voeg de linzen, tomatenblokjes, bouillon, laurier en tijm toe en roer door elkaar. Breng aan de kook, dek af en laat 25-30 minuten zachtjes pruttelen tot de linzen beetgaar zijn. Breng de soep op smaak met zout en peper. Garneer met grofgehakte peterselie.
Dit gerecht hebben wij uit het kookboek “Vegalicious” en is een heerlijk voorafje voor 3 personen of zomerse maaltijd voor 2 personen. Het gerecht is zowel hartig, knapperig, geurig, licht zurig, als zacht en zoet.
250 gram haloumi (schapenkaas, te koop bij de kaasboer, Turkse winkel of goed gesorteerde supermarkt)
4 dikke wortels
5 lente-uitjes
1 bosje koriander
1 el gemalen koriander
20 gr kikkererwtenmeel of gewone bloem
2 losgeklopte eieren
3 el olijfolie
1 handje sla (voor pittige sla, neem rucola)
peper en zout
4 el citroendressing (zie hieronder):
½ teentje knoflook
1 el honing
1 tl mosterd
sap en de fijngeraspte schil van 1 citroen
0,9 dl olijfolie
peper en zout
Was de wortelen. Rasp 50 gram haloumi en alle wortelen grof. Snipper de lente-ui. Meng dat door elkaar in een kom. Snijd de rest van de haloumi in plakken en zet even weg. Snijd dan de koriander zo fijn mogelijk en voeg ook toe aan het mengsel. Voeg nu kikkererwtenmeel of bloem, gemalen koriander, eieren, peper en zout toe aan het mengsel. Meng alles goed door elkaar. Vorm 12 balletjes, druk die met je hand plat. Zet ze als je daar de tijd voor hebt 30 minuten in de koelkast zodat ze wat steviger worden.
Verhit de olijfolie in een pan. Bak hierin de beignets, 2 minuten per kant, tot ze bruin en krokant worden. Leg de beignets op een bord en houd ze warm in een niet te hete oven, terwijl je de plakken haloumi bakt: aan elke kant 1 tot 2 minuten. Je hoeft niet nog meer olijfolie in de pan te doen. Maak stapeltjes beignets op de borden, afgewisseld met haloumi. Garneer met sla en besprenkel met de citroendressing.
Citroendressing:
Snipper het teentje knoflook heel fijn. Doe de knoflook, honing, mosterd, sap en schil van de citroen, peper en zout in een kom. Roer dit goed door elkaar. Voeg dan druppelsgewijs, terwijl je blijft roeren, de olijfolie toe totdat je een mooie dressing hebt.
Deze worteltaart met heerlijke topping is een hit op elke verjaardag.
Zonder topping, gebakken in een brownievorm en gesneden in blokken is ie ook niet te versmaden!
2 grote wortels of 1 grote winterwortel, geraspt
200 gr boter
150 gr bruine suiker of half bruine suiker, half kokosbloesemsuiker
2 eieren
beetje zout
100 gr zelfrijzend bakmeel
100 gram speltmeel
kaneel
100 gr rozijnen
100 gr gehakte walnoten
Topping:
100 gr Mon Chou
1 el room
3 el poedersuiker
eventueel druppels citroensap
wortelsliertjes voor de garnering
Meng de boter en de suiker goed door elkaar, voeg daarna de eieren en het meel beetje bij beetje toe en ook het zout en kaneel. Schep als alles goed gemengd is de wortels, rozijnen en walnoten erdoor. Schep dit mengsel in een ingevette springvorm van 22-23 cm of in een brownievorm en plaats de vorm in het midden van de oven op 175C. Bak de taart 45 - 60 minuten, als u er met een vork in prikt, moet de vork er droog uitkomen, dan is ie gaar.
Klop voor de toplaag de Mon Chou met de room tot deze zacht is. Meng de poedersuiker en het citroensap er doorheen. Strijk dit mengsel met een mes op de afgekoelde taart. Garneer met versgeraspte wortelsliertjes die u vooraf heeft besprenkeld met citroensap zodat ze fris van kleur blijven.
Kappertjes en rozijnen zijn een klassieke Siciliaanse combinatie. Ze doen het ook erg goed samen in deze dressing bomvol smaak. Wij serveren dit gerecht het liefst met kruidige couscous en fêta om eroverheen te verkruimelen.
Bijgerecht 2 personen:
400 gr wortels
1 flinke el rozijnen
1 flinke el kappertjes
eventueel 3 ansjovisjes (uit blik)
1 klein teentje knoflook
5 blaadjes basilicum of munt
eventueel 1 rood pepertje
60 ml extra vergine olijfolie
2 el balsamicoazijn
2 el citroensap
1 tl grove mosterd
1 tl honing
zout en peper
Wel de rozijnen in een kommetje met warm water. Verwarm de oven voor op 200°C. Breng water in een ruime pan aan de kook. Schil de wortels en doe ze in het kokende water. Breng opnieuw aan de kook en giet daarna de wortels af. Spreid ze uit over een ovenplaat en meng er 1 eetlepel olijfolie door. Breng op smaak. Rooster de wortels in 20-30 minuten in het midden van de oven gaar.
Maak ondertussen de dressing. Giet de rozijnen af. Snipper het teentje knoflook en het rode pepertje. Snijd de basilicum of munt fijn. Klop de olijfolie, balsamicoazijn, citroensap, mosterd en honing door elkaar. Voeg de kappertjes, rozijnen, basilicum of munt, ansjovis, knoflook en peper toe. Breng op smaak met zout en peper. Als je ansjovis hebt gebruikt, heb je waarschijnlijk geen zout meer nodig. Serveer de geroosterde wortel direct uit de oven met deze dressing.
Deze verwarmende soep valt eigenlijk altijd in de smaak en is in een handomdraai gemaakt. Met wat kokosmelk erdoor wordt hij romiger en een beetje oosters.
2 el olie
2 el boter
2 uien, gesneden
3 cm gemberwortel, geschild en geraspt
500 gr wortelen, geschrapt en in plakjes
1 l groentebouillon
2 dl vers sinaasappelsap
zout & peper
Olie en boter verhitten. Uien met een snufje zout in 5 minuten goudgeel bakken. Gember en wortel toevoegen en 5 minuten meebakken. Bouillon en sinaasappelsap erbij schenken en wortels in 15 minuten gaarkoken. Soep pureren en op smaak brengen met zout en peper. Garneer met peterselie.
Maaltijdsoep 4 personen:
Soep:
500 gr wortel
2 el olie
1 prei
2 stengels bleekselderij
50 gr gember
2 tenen knoflook
2 tl korianderzaadjes
1 l groentebouillon
1 limoen
Brood met fêtacrème:
1 stokbrood
100 gr (zachte) fêta
4-5 el yoghurt
1 el olijfolie
een handvol alfalfa
zout en peper
Snijd de bleekselderij en het witte en lichtgroene deel van de prei fijn. Verhit de olie op matig vuur in een ruime pan en fruit de prei en bleekselderij zachtjes 5 minuten. Snijd ondertussen de wortel in plakjes en snijd de gember fijn. Voeg dit toe aan de pan en fruit 10 minuten mee. Snipper ondertussen de knoflook. Voeg de knoflook en korianderzaadjes toe aan de pan en bak een paar minuten mee. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en dek de pan af. Kook de soep 25 minuten tot de wortel gaar is. Haal de pan van het vuur. Pureer de soep in een blender of met een staafmixer tot een zijdezachte substantie. Breng op smaak met zout, peper en limoensap.
Terwijl de soep kookt, kun je de fêtacrème maken. Brokkel hiervoor de fêta in de kom van een keukenmachine. Voeg de yoghurt en olijfolie toe. Draai het geheel tot een romige crème, die de consistentie heeft van lobbig geklopte slagroom. Je kunt dit ook doen door heel fanatiek te prakken en kloppen met een vork, maar net zo glad zal het niet worden. Voeg wanneer de crème niet romig genoeg wil worden (wat afhankelijk is van de soort fêta die je gebruikt), wat extra yoghurt of een eetlepel water toe. Serveer de wortelsoep met stokbrood waar je de fêtacrème op smeert en frisse alfalfa overheen drapeert.
300 gr verse noedels naar keuze
2 1/2 el zonnebloemolie
300 gr stevige tofu, in blokjes van 2 cm
1 ui, in dunne ringen
2 wortels, in dunne schuine plakjes
1 kleine romanesco of broccoli
1 rode paprika, in reepjes
150 gram peultjes (indien seizoen)
2 1/2 el sojasaus
2 1/2 el zoete chilisaus
1-2 rode pepers, zaadjes verwijderd, in dunne reepjes
basilicumblaadjes ter garnering
Bereid de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking en zet ze apart. Verhit 1 eetlepel olie in een wok op hoog vuur. Voeg de tofu toe en roerbak 2 minuten of tot de tofu goudbruin is. Neem uit de wok met een schuimspaan. Voeg de rest van de olie toe en roerbak de ui en wortel 1-2 minuten tot de ui zacht is. Voeg de roosjes romanesco of broccoli en de paprikareepjes toe en roerbak nog 1 minuut. Voeg eventueel de peultjes toe. Bak tot de groenten zacht maar nog knapperig zijn. Meng de sauzen met 125 ml water en voeg ze toe aan de wok. Doe de tofu terug in de wok, voeg de noedels toe en roerbak 1 minuut tot alles is doorgewarmd. Garneer met rode peper en basilicum en serveer.
Een prachtige salade die bijna overal goed bij past.
Bijgerecht 4 personen:
450 gr gekleurde wortelen
2 el rode wijnazijn
2 el olijfolie
1 tl suiker of honing
handje gepelde pistachenoten
½ granaatappel
10 gr munt
10 gr koriander of peterselie
eventueel 1 tl komijnzaadjes
zout en peper
Schil de wortelen met een dunschiller en gooi de schillen weg. Ga gewoon door met schillen, zodat je mooie dunne gekleurde wortellinten krijgt. Doe de linten in een schaal. Klop een dressing van de azijn, olijfolie, suiker of honing en zout en peper. Meng de dressing door de wortellinten en zet een half uurtje weg, zodat de wortel iets zachter kan worden. Hak ondertussen de munt en koriander fijn. Rooster in een droge koekenpan de komijnzaadjes tot ze geuren. Klop de granaatappelpitjes met de achterkant van een lepel uit de granaatappel en vang de zaadjes en het vrijgekomen sap op. Meng alle ingrediënten door elkaar en dien op.
2 winterwortels, in plakjes van 3 mm, eventueel bij dikke wortels ook doormidden
2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
2 perssinaasappels, uitgeperst
4 el olijfolie
1 dessertl kurkuma
½ dessertl bruine suiker
16 zwarte, Griekse olijven, pit eruit, in stukjes
1 bosje koriander, de blaadjes van de steeltjes gehaald
zout en versgemalen peper
Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan met antiaanbaklaag en bak de wortels met de knoflook en kurkuma 3 minuten aan. Voeg de bruine suiker, het sinaasappelsap en wat zout en peper toe en laat het geheel nog 20 minuten op zacht vuur doorkoken totdat de wortels zacht zijn.
Meng de wortels zodra ze gaar zijn voorzichtig met de stukjes olijf en laat ze afkoelen. Voeg de rest van de olijfolie en de korianderblaadjes toe zodra de wortels zijn afgekoeld.
Voor een lekkere salade moeten de wortels stevig zijn maar toch op de tong smelten. Door het sinaasappelsap zijn ze licht gekonfijt.
Biologische boerderij Landzicht
Broekseweg 2a
3291 LA Strijen
Telefoon: 06-14110152
E-mail: info@groentenabonnement.nl
Privacy statement | Powered by The Dare Company | Vormgeving en illustraties: Janna Kool