Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!
De recepten met het icoontje zijn vegetarisch.
Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!
De zoete aardappel ofwel bataat is een knolgewas uit de tropen. Het is geen familie van de aardappel. De bataat bevat meer calcium, ijzer en vitamine A en C dan de aardappel. De grote knol kan op verschillende manieren worden klaargemaakt. U kunt de bataatknol schillen, in stukken snijden en dan koken of in de schil koken, garen en eventueel naderhand de schil er afpellen. Ze is gekookt prachtig oranje van kleur en zoet van smaak. Als crème of frietjes klaargemaakt een ware lekkernij voor kinderen.
Je zou het misschien niet direct verwachten, maar de exotische zoete bataat en de oer-Europese palmkool vormen een smakelijk paar. Wij gebruikten voor deze risotto parelgort omdat we houden van een beetje afwisseling. Daarbij past de nootachtige smaak van parelgort goed bij het zoetige van de bataat en het bittere, hartige van de palmkool, maar natuurlijk kun je ook gewoon risottorijst gebruiken.
Hoofdgerecht 4 personen:
200 gr parelgort
600 gr palmkool
1 grote zoete bataat
1 l groentebouillon
1 sjalot
1 teentje knoflook
2 el olijfolie
2 el olie om in te bakken
100 ml droge witte wijn
75 gr Parmezaanse kaas
een klontje boter
zout en peper
Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de zoete bataat en snijd in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter. Leg ze in een ovenschaal en meng er 2 eetlepels olijfolie, zout en peper doorheen. Rooster de zoete bataat 20-30 minuten in de oven tot ze gaar zijn.
Zet een pan met de groentebouillon op een laag vuurtje. Snipper het sjalotje en de knoflook. Verhit de overige olijfolie in een grote pan op matig vuur. Fruit hierin de sjalot en knoflook. Voeg de parelgort toe als de sjalot glazig is. Roer even goed om en voeg de witte wijn toe. Breng aan de kook en laat alle wijn verdampen. Nu bereid je de parelgort eigenlijk zoals iedere risotto. Voeg telkens een soeplepel warme bouillon toe en blijf roeren tot de bouillon is opgenomen. Voeg dan een tweede lepel toe en ga hiermee door tot de parelgort gaar is, dit zal zo’n 20-30 minuten duren. Waarschijnlijk is de parelgort sneller gaar dan dat de bouillon op is, dus proef goed tussendoor om te voorkomen dat je risotto snotgaar wordt.
Verwijder ondertussen de dikke nerven van de palmkool. Snijd de bladeren in dunne reepjes en blancheer ze. Laat goed uitlekken. Schep vlak voordat de risotto klaar is de reepjes kool en blokjes zoete bataat door de parelgort. Warm het geheel goed door en breng op smaak. Meng tot slot de Parmezaanse kaas erdoor en eventueel een klontje boter als je de risotto iets smeuïger wilt maken.
Bijgerecht 2 personen:
600-700 gr geroosterde zoete aardappelen (olijfolie, komijnpoeder, chilivlokken en korianderpoeder)
500 ml volle geitenyoghurt
2 volle el haver- of gerstevlokken
1 el pompoenpitten
1 el zonnebloempitten
½ el lijnzaad
½ el sesamzaad
½ eiwit
peterselie ter garnering
zout
Maak eerst de geitenhangop. Zet daarvoor een zeef bovenop een kom. Leg een kaasdoek of schone, dunne theedoek in de zeef. Schenk de geitenyoghurt in de kaasdoek en laat de yoghurt ten minste 6 uur uitlekken, tot het steviger is. (Als je het langer laat staan, bijvoorbeeld 12 uur, krijgt het steeds meer de consistentie van zachte geitenkaas).
Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de havervlokken, pitten en zaden met een snuf zout en het eiwit door elkaar. Spreid het in een enkele laag uit op een bakpapiertje en rooster deze hartige granola 10 minuten tot het goudbruin en knapperig is. Laat afkoelen en breek indien nodig in kleinere stukjes.
Schil ondertussen de zoete aardappelen en meng met wat olijfolie en alle kruiden. Zet in de voorverwarmde oven zo'n 20 minuten, totdat de aardappelen bijna zacht zijn. Verdeel de geroosterde aardappelen over 2 borden, schep er een aantal eetlepels geitenhangop over en strooi de granola erover. Garneer met wat blaadjes peterselie.
Variatie: Je houdt van dit recept waarschijnlijk geitenhangop en granola over, die kun je dan gemakkelijk gebruiken voor een variatie op het gerecht, met andere groenten zoals bijv. geroosterde bieten.
Zoete aardappel en salie vormen een gouden combinatie, zoals u zult proeven in dit pastagerecht.
Hoofdgerecht 2 personen:
150 gr (spelt)pasta
300 gr zoete aardappel
2 el olijfolie
100 gr roomboter
10 blaadjes salie
sap van ½ citroen
2 el pijnboompitten
een flinke hand geraspte Parmezaanse kaas
een handje Rucola
zout en peper
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn en beginnen te geuren. Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de zoete aardappels en snijd in blokjes. Leg ze op een bakplaat en meng met de olijfolie, zout en peper. Rooster ze in de oven 15-20 minuten tot ze gaar zijn. Breng ruim water in een pan aan de kook en kook hierin de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de boter in een grote koekenpan en voeg de salie toe. Laat de boter goudbruin worden en de salie knapperig. Voeg wat citroensap toe om te voorkomen dat de boter verbrandt. Neem de pan van het vuur. Giet de pasta af en voeg het toe aan de koekenpan met salieboter. Voeg ook de blokjes zoete aardappel toe. Schud de pan goed om zodat alles bedekt wordt met de boter. Verdeel de Rucola over de borden, schep hier de pasta op en bestrooi rijkelijk met pijnboompitten en Parmezaanse kaas.
Deze snelle, pittig-zoete curry is bij zowel volwassenen als kinderen geliefd. Door de zachte zoete aardappel en de toevoeging van ananas is het een echte 'crowd-pleaser'. Serveer met rijst.
Hoofdgerecht 4 personen:
800 gr zoete aardappel
1 ananas (of 400 gr stukjes ananas)
1 kleine ui
2 tenen knoflook
2 cm gember
1 el zonnebloemolie
1-2 volle el rode currypasta
400 ml kokosmelk
eventueel 2 kaffir-limoenblaadjes (toko, diepvries)
eventueel om te garneren: koriander, pinda's en partjes limoen
Was de zoete aardappels en snijd ze in stukjes. Snijd de ui in dunne halve ringen. Snijd de knoflook en gember fijn. Verhit de olie in een ruime wok. Fruit daarin de ui, knoflook en gember tot glazig. Voeg de currypasta toe en roerbak 2 minuten mee. Voeg de zoete aardappel toe en schep door elkaar. Voeg de kokosmelk en 200 ml water toe. Voeg eventuele de blaadjes kaffir-limoen toe. Breng aan de kook en laat, onder af en te roeren, 15-20 minuten pruttelen tot de zoete aardappel gaar is.
Snijd ondertussen de bovenkant en onderkant van de ananas af. Zet de ananas rechtop en snijd de schil eraf. Verwijder ook de harde 'oogjes' (lees op onze website bij het recept ananascurry hoe je dat gemakkelijk kunt doen). Snijd de ananas in de lengte in vieren en verwijder de harde kern. Snijd de rest van de ananas in stukken.
Voeg de stukken ananas aan de curry toe en warm het geheel even goed door. Serveer met rijst en garneer met bijvoorbeeld korianderblaadjes, knapperige pinda's en partjes limoen.
Tip: voeg voor nog meer kleur en vitamines een handvol (bevroren) doperwten tegelijkertijd met de ananas toe aan de curry.
Aan dit recept kun je onder andere ook nog sanguinobonen, tuinerwten of stukjes kip toevoegen. Serveer met rijst.
Hoofdgerecht 4 personen:
750-800 gr zoete aardappel
100 gr jonge spinazie of gebruik snijbiet in grove repen
3 el zonnebloemolie
1 cm verse gember
2 el Thaise rode currypasta (of minder als je niet van pittig houdt)
400 ml kokosmelk
200 ml groentebouillon of water
2 el vissaus of voor de vegetarische variant sojasaus
2 el limoensap
1 el palmsuiker of lichtbruine basterdsuiker
eventueel 4 kaffir-limoenblaadjes (te koop bij de toko, wij bewaren ze in de vriezer)
om te serveren: fijngehakte basilicum, koriander of bosui
Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Schil de gember en snijd het fijn. Verhit de olie in een wok of brede hapjespan. Fruit hierin de gember 3 minuten aan. Voeg de currypasta toe en fruit 2 minuten mee. Voeg de kokosmelk, bouillon of water, vissaus, limoensap, suiker en kaffir-limoenblaadjes toe. Breng onder af en toe roeren aan de kook. Voeg daarna de zoete aardappel toe en laat het geheel 10-15 minuten zachtjes pruttelen, zonder deksel op de pan zodat de saus een beetje in kan dikken. Test met een vork of de zoete aardappel gaar is en verwijder dan de kaffir-limoenblaadjes als je ze gebruikt hebt. Voeg de spinazie of snijbiet toe en laat 2 minuten mee pruttelen, tot het geslonken is. Proef en breng eventueel nog op smaak met wat extra vissaus, limoensap of suiker. Als je goed proeft, moet de curry zowel pittig, zoet, zuur als zout smaken.
Serveer met rijst en strooi er fijngehakte basilicum, koriander of bosui over.
In het kookboek 'Gember & Citroengras' geeft Leemei Tan een mooie samenvatting van de Cambodjaanse keuken: "Fris, zoet, zuur, zout en vriendelijk pittig. De smaken van de gerechten zijn een afspiegeling van het land zelf: warm, mooi, karaktervol..." Daar sluiten wij ons helemaal bij aan en dit curryrecept past perfect bij de omschrijving! Wil je het jezelf gemakkelijker maken en/of tijd besparen, dan kun je 1-2 eetlepels kant-en-klare gele currypasta gebruiken. Maar als je een keer de tijd hebt, raden we je zeker aan dit recept te proberen. Serveer met rijst, koriander en partjes limoen.
Hoofdgerecht 2-3 personen:
600 gr zoete aardappel
100 gr sperziebonen
1 ui
1 el zonnebloemolie
5 sjalotten
4 tenen knoflook
1 rode peper
2 cm verse kurkuma (natuurvoedingswinkel of toko) of 1 tl gemalen kurkuma
2 cm verse laos (toko) of gember
5 kaffir-limoenblaadjes (diepvries toko)
2 stengels citroengras
400 ml kokosmelk
1 el vissaus
1 el palmsuiker of honing
Maak eerst de specerijenpasta. Schil de sjalotten, knoflook, kurkuma en laos en snijd in grove stukken. Verwijder de pitjes van de peper en snijd in stukken. Verwijder de buitenste twee lagen van het citroengras en snijd het witte deel fijn. Hak 3 kaffir-limoenblaadjes grof. Doe deze, samen met de sjalotten, knoflook, kurkuma, laos, peper en citroengras in een keukenmachine en maal tot een pasta. Snipper de ui en fruit in de zonnebloemolie tot glazig. Voeg de specerijenpasta toe en fruit 10 minuten mee. (Kant-en-klare currypasta hoef je maar 2 minuten aan te fruiten).
Snijd de zoete aardappels in blokjes. Schep ze door de specerijenpasta. Schenk de kokosmelk erbij, voeg 2 blaadjes kaffir-limoen toe, dek de pan af en breng aan de kook. Laat 10 minuten pruttelen. Haal het deksel van de pan af en kook nog 5 minuten. Snijd ondertussen de sperziebonen in stukjes en kook 5 minuten mee, tot de zoete aardappel en sperziebonen gaar zijn. Breng op smaak met vissaus en palmsuiker.
Tip: Vervang voor een niet vegetarische variant 400 gram zoete aardappel door in stukjes gesneden kippendijen, die je eerst rondom bruin bakt met de specerijenpasta.
Hoofdgerecht 4-6 personen
500 gr zoete aardappel
400 gr kikkererwten (uit blik)
2 el olijfolie
1 ui
1 tl gemalen komijnzaad
1 tl gemalen koriander
1 ½ tl komijnzaad, licht gekneusd
1 tl kristalsuiker
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
1 flinke el tomatenpuree
yoghurt
schenkhoning
verse koriander
Snipper de ui. Schil de zoete aardappels en snijd ze in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Verhit de olie in een pan met dikke bodem. Fruit het uitje aan tot ze bijna glazig is. Voeg de gemalen komijn, koriander en het gekneusde komijnzaad toe. Fruit de specerijen een minuutje mee. Voeg dan de tomatenpuree toe en fruit het 3 tot 5 minuten mee, zodat de tomatenpuree minder zuur wordt. Voeg nu de blokjes zoete aardappel toe en roer goed om. Voeg de tomatenblokjes en suiker toe. Voeg ook 200 ml (een half blikje) water toe. Breng aan de kook en laat het zonder deksel op de pan zo’n 20 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe om. Giet de kikkererwten af en spoel ze goed. Voeg ze toe aan de pan en roer alles goed door elkaar. Laat het geheel nog zachtjes 10 minuten pruttelen tot de zoete aardappelen gaar zijn.
Serveer deze stoofpot met bijvoorbeeld couscous, een beetje yoghurt, honing en verse koriander.
Op het moment zijn we dol op eten uit een kom (bowl). Wij snappen wel dat het een trend is geworden. Want of het nu gaat om maaltijdsoep, of een kom rijkelijk gevuld met alles wat je lekker vindt, zoals granen, groenten, falafel en allerlei andere smaakmakers, eten uit een kom heeft iets ontspannends.
Hoofdgerecht 2 personen:
500 gr zoete aardappelen
8 falafelballetjes
2 tl harissa (of 1 tl komijnpoeder, 1 tl korianderpoeder en ½ tl chilipoeder)
150-200 gr parelspelt (of andere graansoort naar keuze)
50 gr postelein
10 gr peterselie
2 volle tl kappertjes
1 klein teentje knoflook
5 el olijfolie
1 tl mosterd
2 tl rode wijnazijn
100 gr fêta
6 ingelegde groene pepers (uit pot)
zout en peper
Verwarm de oven voor op 200°C. Was de zoete aardappel en snijd in grove stukken. Meng de zoete aardappels met de harissa en 1 eetlepel olijfolie. Rooster de zoete aardappels 20-25 minuten in de oven tot ze gaar zijn. Bereid ondertussen de spelt volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Maak de postelein salsa verde. Doe hiervoor de postelein, peterselie, kappertjes, knoflook, mosterd, azijn en overige olijfolie in een keukenmachine of blender. Mix alles door elkaar tot een redelijk gladde saus. Breng op smaak met zout en peper.
Bereid de falafelballetjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Breng de spelt op smaak met zout en peper.
Om op te dienen, verdeel je de spelt over 2 ruime kommen. Verdeel de geroosterde zoete aardappel, falafelballetjes en groene pepers erover. Verkruimel de fêta erover en schep een goede eetlepel van de salsa verde erbij.
Bijgerecht 4 personen.
Zoete aardappel in het pakket maakt ons erg blij. Dit recept van Ottolenghi is een van onze favoriete manieren om ze te eten, omdat we houden van de frisse Aziatische dip in combinatie met de kruidige zoete aardappel.
3 middelgrote zoete aardappelen
4 el olijfolie
2 tl korianderzaad, gevijzeld
2 tl komijnzaad, gevijzeld
1 tl zeezout
1 rode peper, zaadjes verwijderd en fijngesneden
1 tl gemberpoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1 stengel citroengras
200 gr crème fraîche
geraspte schil en sap van 2 limoenen
50 gr gemberwortel, geschild en geraspt of zeer fijngehakt
snufje zout
eventueel wat verse koriander
Verwarm de oven voor op 210°C. Was de zoete aardappelen goed, schil ze niet. Snijd ze overlangs doormidden en vervolgens in de lengte in 4 tot 6 lange parten, afhankelijk van de grootte van de aardappel. Leg ze in een braadslee, eventueel bekleed met bakpapier. Sprenkel de olijfolie, rode peper, zout en alle specerijen over de parten. Meng alles met je handen goed door elkaar. Rooster ze in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten tot de aardappelparten gaar en goudbruin zijn.
Maak intussen de dipsaus. Verwijder de buitenste harde lagen van de stengel citroengras. Snijd ongeveer de bovenste helft van de stengel af, zodat je het witte, zachte en lichtgroene deel overhoudt. Hak dit deel van de citroengras ragfijn. Klop de crème fraîche met de limoensap en –schil, gember en citroengras. Breng op smaak met een beetje zout. Serveer de zoete aardappelparten warm of lauwwarm, met de dipsaus en wat verse blaadjes koriander.
Flink bijgerecht 2 personen:
4 middelgrote zoete aardappels
125 ml crème fraîche
1 lente-ui
10 gr peterselie
100 gr chorizo
zout en peper
Verwarm de oven voor op 200°C. Pak iedere zoete aardappel in met aluminium folie en pof ze in ongeveer 40 minuten gaar, tot een satéprikker er gemakkelijk doorheen te steken is. Snijd ondertussen de lente-ui en peterselie fijn. Houd 1 eetlepel peterselie achter voor de garnering. Klop de ui en peterselie door de crème fraîche en breng op smaak met zout en peper. Snijd de chorizo in 12 dunne plakjes. Bak ze in een pan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur een paar minuten aan beide kanten.
Maak over de lengte een inkeping in de gepofte aardappels, duw de helften voorzichtig wat uit elkaar en schep er een goede eetlepel van het crème fraîche mengsel in. Steek de plakjes chorizo erin en bestrooi met peterselie.
Tip: Voor een vegetarische variant is het lekker om de chorizo te vervangen door gerookte amandelen die je grof hakt en over de met crème fraîche gevulde aardappels strooit.
1 kilo zoete bataten
350 gram bloem
1 eidooier
scheut olijfolie
Gaar de bataten zo droog mogelijk bijv. poffen of koken en heel goed afgieten. Roer de bataten door de roerzeef, het moet echt droog zijn. Als de puree nog nat is, laat het dan even uithangen in een doek. Meng de bloem met de puree, doe de eidooier erbij en een scheut olijfolie. Maak een soepel deegje. Je moet het uit kunnen rollen. Rol dan slierten met een diameter van 1,5 tot 2 cm en hak die dan in stukjes van ongeveer 5 cm., de gnocchi’s Leg ze op een blad met bloem. Gaar ze in kokend water, ze komen dan boven drijven, spoel koud. Droog de gnocchi’s weer en bak ze dan lekker in wat olie. Serveer er bijv. gepofte knoflook bij, roergebakken paksoi en een visje of voor de vegetariërs pittige tempeh.
Wetend dat niet alleen Vivian maar ook haar vriendinnen altijd aan het kokkerellen zijn en zelfs restaurants met de familie runnen, is dit recept tot een vriendinnenfavoriet benoemd, dus dat belooft wat!
Hoofdgerecht voor 4 personen
scheut olijfolie
2 rode uien, in dunne ringen
3 tenen knoflook, in dunne plakjes
1 el ras el hanout
1 tl kaneel
1 tl zout
2 aubergines, in blokjes
1 rode paprika, in blokjes
600 gr zoete aardappelen, geschild en in blokjes
400 gr stukjes tomaat, uit blik
400 ml kokosmelk
1 el tahin
1 el harissa
¼ tl cayennepeper
handvol rozijnen
1 tl honing
peper en zout
Voor erbij:
300 gram couscous
geschaafde amandelen
verse muntblaadjes
Verhit een grote pan op middelhoog vuur en doe er een scheutje olijfolie in. Bak de uiringen en plakjes knoflook tot de ui glazig is. Voeg de ras el hanout, kaneel en zout toe en blijf 1-2 minuten roeren. Doe er de blokjes aubergine, paprika en zoete aardappelen bij en roerbak ze 2-3 minuten. Voeg de tomaatjes, kokosmelk, tahin, harissa, cayennepeper, rozijnen en honing toe. Leg een deksel op de pan en laat de stoof 15-20 minuten op laag vuur pruttelen. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe.
Bereid de couscous zoals op de verpakking aangegeven. Geef bij de schotel couscous, geschaafde amandelen en verse munt.
(4 personen)
200 gram oesterzwammen
1 courgette, geel of groen
5 sjalotten
250 gram kastanjechampignons
1 grote zoete aardappel, geschild
150 gram waspeen
100 ml slagroom
2 teentjes knoflook
1 flinke scheut truffelolie (optioneel)
15 gram boter
15 gram bladpeterselie
3 laurierblaadjes
1,5 liter water
2 bouillonblokjes
zwarte peper
½ tl komijnzaadpoeder
½ tl gemberpoeder
Smelt de boter in de soeppan op middelhoog vuur en snijd ondertussen de sjalotten, de waspeen en de zoete aardappel in grove stukken.
Voeg zodra de boter gesmolten is de sjalotten toe met de waspeen en pers de knoflook er boven uit. Schep zo nu en dan om en bak ongeveer 2 minuten. Voeg de zoete aardappelstukken toe en bak deze nog een minuut of 3 mee.
Breng ondertussen het water aan de kook en voeg 2 bouillonblokjes toe. Voeg de bouillon en de laurierbladeren toe, kook 15 minuten.
Snijd de kastanjechampignons en de courgette (ontdaan van de zaadlijsten) in plakjes, hak ook de peterselie fijn.
Voeg na 15 minuten de courgette met de champignons en de peterselie toe en warm nog 5 minuten door. Gebruik de staafmixer en mix de soep mooi glad. Snijd de oesterzwammen in grove stukken. Voeg de stukken oesterzwam, slagroom, zwarte peper, gemberpoeder, truffelolie en gemalen komijnzaadpoeder toe en roer goed door elkaar. Kook nog 5 minuten zachtjes door. Serveer de soep, bestrooi eventueel met wat blaadjes peterselie.
2 el olijfolie
1 sjalot, in ringen
1 kaneelstokje (2 cm)
1/2 tl komijn
1/2 tl koriander
2 teentjes knoflook, geperst
200 gr pompoen, geschild, zonder zaadjes, in blokjes
200 gr zoete aardappelen, geschild, in blokjes
200 gr kikkererwten, gekookt of uit blik
1 el tomatenpuree
1 dl rode wijn
2,3 dl groentenbouillon
handvol gedroogde abrikozen of rozijnen
zeezout en cayennepeper naar smaak
Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem (of in een tajineschaal) en bak de sjalot 2 minuten op laag vuur. Voeg de specerijen en knoflook toe en bak ze 30 sec. Voeg de pompoen, aardappelen en kikkererwten toe. Roerbak ze 3 minuten. Voeg de tomatenpuree, wijn, bouillon en abrikozen of rozijnen toe breng het geheel op smaak, breng het aan de kook en laat het sudderen tot de groenten zacht zijn. Serveer er gestoomde couscous bij.
Het recept komt uit het kookboek Heel Veel Veg en is voor 3- 4 personen
1 kg zoete aardappelen, geschild en in plakken van 5-6 mm dik
2 el olijfolie
zeezout en zwarte peper
Voor de guacamole
200 gram kerstomaten, in vieren
4-5 dikke lente-uitjes, onder en bovenkant eraf, in dunne ringen
1 middelhete rode chilipeper, pitjes eruit, fijngesneden
blaadjes van een bosje koriander, ongeveer 25 gram
sap van een ½ limoen
2 of 3 middelgrote rijpe avocado's
scheut extra vierge olijfolie
Verwarm de oven voor op 200C. Leg de zoete aardappelen op een bakplaat en besprenkel met olijfolie en maal er zout en zwarte peper over. Hussel met je handen door elkaar en leg de plakjes naast elkaar op de bakplaat. Bak eerst 20-30 minuten en draai dan de plakjes om en bak nog 20-30 minuten totdat er bruine plekjes aan komen. Let op bij het draaien want de aardappelen worden zacht.
Maak de guacamole als de aardappelen bijna gaar zijn. Doe de tomaten, lente-ui en chilipeper in een schaal en voeg de koriander toe (houd een beetje achter voor de garnering). Voeg het limoensap met wat zout en peper toe en meng alles door elkaar.
Halveer de avocado's, verwijder de pitten en schep het vruchtvlees eruit met een lepeltje. Voeg bij het tomatenmengsel en prak grof door elkaar. Voeg ook een scheut olijfolie toe. Proef en voeg naar smaak extra zout, peper en limoensap toe.
Verdeel de zoete aardappel over een grote voorverwarmde schaal. Schep de guacamole er in het midden bovenop. Besprenkel met wat olie, bestrooi met de achtergehouden koriander en serveer.
50 ml olijfolie, extra vierge
1 rode ui, in dunne partjes
600 gr zoete aardappelen, geschild, in blokjes van 2 cm
400 gr risottorijst
ruim 1 l hete groentebouillon
80 gr Parmezaanse kaas, in kleine reepjes
3 el salie, in reepjes
extra geschaafde Parmezaanse kaas ter garnering
Verhit 3 eetlepels olie in een grote pan en bak de ui 2-3 minuten op matig vuur tot hij zacht is. Voeg de aardappelen en rijst toe en roer tot alles goed met olie is bedekt. Voeg 100 ml hete bouillon toe. Blijf roeren op matig vuur tot het vocht is opgenomen. Voeg steeds 100 ml bouillon toe tot alle bouillon is geabsorbeerd, de aardappelen gaar zijn en de rijst zacht en romig is (ongeveer 25 minuten). Voeg de Parmezaanse kaas en 2 eetlepels salie toe. Breng het geheel op smaak met peper en zout en meng alles goed. Schep de risotto in vier kommen en besprenkel hem met de rest van de olie. Strooi de salie erover en garneer met de geschaafde Parmezaanse kaas.
Dit is een recept van abonnee Janet, zij vindt het echt een hit en wil het recept graag met je delen.
600 gr zoete aardappel
300 ml + een beetje (zonnebloem)olie
beetje paneermeel
5 eieren
550 gr suiker (of minder als je niet zo van zoet houdt)
beetje vanillepoeder (natuurwinkel, event. vervangen door merg van ½ vanillestokje)
1 tl zout
325 gr bloem
2 tl bakpoeder
80 gr cacao
150 gr crème fraîche
5 el melk
beetje poedersuiker
Schil de zoete aardappels en was ze. Snijd ze in grote stukken en kook ze afgedekt in water in ca. 25 minuten tot zeer zacht. Giet af en stamp zeer fijn. Strijk de puree door een zeef. Weeg 330 gr puree af en laat afkoelen.
Vet een tulbandvorm (ca. 2,5 ltr inhoud) in met olie en bestrooi met paneermeel. Verwarm de oven voor (elek. 175°C / hete lucht 150°C). Klop de eieren, de suiker, het vanillepoeder en het zout romig. Spatel de zoete aardappelpuree er doorheen. Meng de bloem met het bakpoeder en spatel het bloemmengsel samen met 300 ml olie door het beslag.
Halveer het beslag. Roer door één helft de cacao, de crème fraîche en de melk. Verdeel de 2 soorten beslag afwisselend in de tulbandvorm en trek er een vork spiraalvormig doorheen voor een gemarmerd effect. Bak 1 à 1¼ uur. Neem de tulband uit de oven, laat afkoelen en stort hem uit de vorm. Bestuif met poedersuiker.
1 el olie
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1-2 rode pepertjes, fijngehakt
1/4 tl paprikapoeder
750 gr zoete aardappelen, in kleine stukjes
1 l groentebouillon
Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem, voeg de ui toe en bak hem 1-2 minuten of tot hij zacht is. Voeg de knoflook, peper en het paprikapoeder toe, bak alles nog 2 minuten of tot het geurt. Doe de zoete aardappelen in de pan en schep ze door de gebakken kruiden en specerijen. Giet de bouillon er bij, breng hem aan de kook en laat alles 15 minuten sudderen tot de groenten gaar zijn. Laat het mengsel iets afkoelen en pureer het glad. Voeg eventueel nog wat water toe om de gewenste dikte te verkrijgen. Mix niet te lang want dan wordt het stroperig. Breng de soep op smaak met zout en peper.
Dit is zo'n gerecht dat wij graag maken als we al hongerig zijn en nog moeten beginnen met koken. Het is makkelijk, vullend, snel klaar, de ingrediënten hebben we meestal al in huis en het smaakt super. Serveer met een frisse salade.
Hoofdgerecht 2 personen:
4 middelgrote of 6 kleinere zoete bataten
1 el olijfolie
1 kleine ui
2 teentje knoflook
1 rode peper
400 gr gemengde bonen (uit blik, niet uitgelekt gewicht)
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
1 tl komijnpoeder
½ tl korianderpoeder
½ tl paprikapoeder
peterselie of koriander
zout en peper
Verwarm de oven voor op 210°C. Pak elke zoete bataat in met aluminiumfolie. Pof de bataten 35-40 minuten in de oven, tot je er met een vork gemakkelijk in kunt prikken.
Maak ondertussen je snelle bonenchili. Snipper de ui, knoflook en peper. Verhit de olie in een pan en fruit de ui, knoflook en peper tot de ui glazig is. Voeg de specerijen toe en fruit 1 minuut mee. Voeg de tomatenblokjes toe, breng aan de kook en laat 3 minuten pruttelen. Giet de bonen af en voeg ze toe aan de pan. Breng aan de kook een laat 10 minuten zachtjes pruttelen, tot het iets ingedikt is en de smaken met elkaar vermengd zijn. Breng op smaak met zout en peper.
Haal de bataten uit de oven en verwijder het aluminiumfolie. Snijd de bataten in de lengte in en vouw ze voorzichtig een beetje open. Verdeel over de borden. Schep de bonenchili in de zoete bataten, garneer met wat verse kruiden en serveer. Geef de overige chili er los bij.
700 gr zoete aardappelen
2 el olie
zout
versgemalen peper
2 tl komijn
1 tll kerriepoeder
1 tl bruine basterdsuiker
Boen de aardappelen schoon en snijd ze in plakjes van 1 1/2 cm. dik. Meng de olie erdoor tot alle plakjes bedekt zijn en meng dan zout en peper erdoor. Meng het komijnzaad met het kerriepoeder en de suiker en strooi het gelijkmatig over de aardappelplakjes. Verwarm de oven voor op 220C. Leg de plakjes op een bakplaat en laat ze in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten gaar worden. Lekker met couscous en een pittige saus (bijv. een saus van geroosterde paprika en koriander zie paprika).
Dit gerecht kent enkel voordelen: het is goedkoop, snel klaar, buitengewoon smaakvol, hartverwarmend en erg geschikt voor vegetariërs omdat dahl bijzonder rijk is aan belangrijke proteïnen, mineralen en vitamines, zoals ijzer, zink en vitamine B. Serveer met naan en/of rijst.
Hoofdgerecht 4 personen:
600 gr zoete bataten
3 el olie
250 gr rode linzen
1 ui
2 tenen knoflook
2 cm gember
1 rode peper
1 tl garam masala
2 tl gemalen korianderzaad
2 tl gemalen komijnzaad
1 tl kurkuma
½ tl paprikapoeder
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
koriander
zout en peper
Verwarm de oven voor op 210°C. Schil de zoete bataten en snijd in stukken. Doe de zoete bataat in de ovenschaal en meng met 2 eetlepels olie en de garam masala. Breng op smaak. Rooster de zoete bataat ongeveer 25 minuten in de oven tot ze gaar zijn. Snijd ondertussen de ui, knoflook, gember en rode peper fijn. Verhit 1 eetlepel olie in een ruime pan en fruit hierin de ui, knoflook, gember en rode peper tot de ui glazig is. Voeg de specerijen toe en bak 2 minuten mee. Voeg de linzen, tomatenblokjes en 400 ml water toe. Dek de pan af, breng aan de kook en laat de dahl 25 minuten zachtjes pruttelen tot de linzen gaar zijn. Roer af en toe door en voeg wanneer nodig extra water toe. Roer de geroosterde zoete bataten door de dahl en breng op smaak met zout en peper. Garneer met koriander.
Tip: je kunt de stukjes zoete bataat ook tegelijkertijd met de linzen in de pan doen. Ook lekker en makkelijk alleen wordt het eindresultaat iets papperiger.
2,5 el olijfolie
1 kg zoete aardappelen, geschild en in partjes van 6 cm lang
200 gr mayonaise
60 ml citroensap
1 tl honing
1 volle el grof gehakte koriander
1,5 tl gemalen komijn
Verwarm de oven voor op 200 C. Doe de olijfolie in een grote metalen ovenschaal en verhit hem 5 minuten in de oven. Doe de zoete aardappelen in één laag in de ovenschaal. Breng ze op smaak met peper en zout en bak ze 35 minuten in de oven. Schep ze af en toe om. Doe intussen de mayonaise, het limoensap, de honing, koriander en komijn in een keukenmachine en maal er een gladde substantie van. Laat de aardappelpartjes uitlekken en dien ze op met de pittige mayonaise.
Dit stoofpotje is gebaseerd op de West-Afrikaanse keuken. Daar is het heel gebruikelijk om pinda's te verwerken in een stoofpot, gecombineerd met vlees, cassave of zoete aardappel. Serveer de stoofpot met rijst of couscous.
Hoofdgerecht 4 personen:
500 gr zoete aardappel
250 gr amsoi (of melde, snijbiet, paksoi, snijbiet)
140 gr geroosterde pinda’s
400 gr gepelde tomaten (uit blik)
2 el olie
1 ui
2 tenen knoflook
2 cm gember
1 el komijnzaad
½ tl gemalen kaneel
½ tl gemalen kruidnagel
½ tl chilivlokken (of meer naar smaak)
zout en peper
Schil de zoete aardappel en snijd in middelgrote stukken. Snijd de ui, knoflook en gember fijn. Verhit de olie in een ruime pan op middelhoog vuur. Fruit hierin de ui, knoflook en gember tot glazig. Voeg de specerijen toe en bak 2 minuten mee. Voeg de stukken zoete aardappel toe en meng goed met elkaar. Voeg de gepelde tomaten en 400 ml water toe. Breng aan de kook en laat zonder deksel op de pan 15 minuten pruttelen. Maal ondertussen in een keukenmachine de pinda’s tot een fijne korrel. Stop voordat je pindakaas krijgt. Voeg het ‘pindapoeder’ toe aan de pan, roer alles door elkaar en laat nog 15 minuten pruttelen. Het lijkt eerst alsof er teveel vocht aanwezig is in de pan, maar de pinda’s zullen zorgen voor binding. Snijd de amsoi (of andere bladgroente) grof en meng tot slot door de stoofpot. Breng opnieuw aan de kook en breng goed op smaak met zout en peper. Serveer loeiwarm met rijst of couscous.
500 gr zoete aardappelen
1 el olie
2 teentjes knoflook, geperst
2 bosjes raapstelen, grof gehakt
2 el sojasaus
2 el groentebouillon
Snijd de zoete aardappelen in blokjes van 1,5 cm en kook ze in een grote pan kokend water in 15 minuten gaar. Laat ze goed uitlekken. Laat een wok gloeiend heet worden, doe de olie erin en bedek de bodem en zijkant van de wok ermee. Roerbak de knoflook 1 minuut. Voeg de zoete aardappelen toe en roerbak 2 minuten. Voeg de raapstelen, sojasaus en bouillon toe en schep het geheel om tot de raapstelen net geslonken zijn. Lekker met rijst.
Soep voor 4 personen:
2 el olie
1 ui
2 teentjes knoflook
1 cm verse gember
sap van 1 limoen
desgewenst 1 rode peper
800 gr zoete bataten in stukken gesneden
600 ml groentebouillon
400 ml kokosmelk
eventueel 150 gr jonge spinazie of grof gehakte snijbiet
zout en peper
Snipper het uitje en de knoflook. Schil het stukje gember en snijd fijn. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de peper en snijd fijn. Verhit de olie in een grote, diepe (soep)pan en fruit hierin de ui, knoflook, gember en peper. Voeg de zoete bataatstukken toe als de ui glazig begint te worden en bak 5 minuten mee. Voeg dan de bouillon en kokosmelk toe en breng aan de kook. Laat het geheel 20 minuten zachtjes pruttelen met het deksel op de pan, tot de bataat zacht is. Pureer de soep in een blender of met de staafmixer. Breng op smaak met limoensap, zout en peper. Zet de soep op een laag vuurtje en voeg de spinazie of snijbiet toe. Warm alles even goed door, tot de spinazie net begint te slinken. Serveer direct.
4 grote zoete aardappels
40 gr boter
3 tenen knoflook, uit de knijper
zout
versgemalen zwarte peper
Kook de zoete aardappels circa 15 minuten in licht gezouten kokend water, of tot ze gaar zijn. Giet ze af, laat goed uitlekken en doe terug in de pan. Smelt de boter in een zware pan. Voeg de knoflook toe en roerbak 1 tot 2 minuten op een laag vuur tot hij goudgeel is. Pas op dat de knoflookboter niet te donker wordt. Giet de knoflookboter over de zoete aardappels, bestrooi royaal met zout en peper en stamp tot een romige puree. Doe de puree in een voorverwarmde mooie schaal en dien onmiddellijk op.
We zijn superblij met Ottolenghi's nieuwe kookboek Flavour. Een van onze favoriete recepten is deze met zoete aardappel. We maken een iets aangepaste, versimpelde versie en serveren er couscous of platbrood en een groene salade bij.
Hoofdgerecht 4 personen:
1 kg zoete aardappel
2 el ahornsiroop
2,5 tl kardemompoeder
2 tl komijnpoeder
2 el olijfolie
2 sjalotten
1 groene peper
3 tenen knoflook
400 gr tomatenblokjes
1 el tomatenpuree
1 limoen
peterselie
zout en peper
Verwarm de oven voor op 225°C. Was de zoete aardappels en snijd in ronde plakken van 1,5 centimeter dik. Meng de aardappels met 1,5 eetlepel ahornsiroop, 1 theelepel kardemompoeder, 1 theelepel komijnpoeder en 1 eetlepel olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Spreid ze uit over een ovenplaat en rooster 25 minuten tot ze beetgaar zijn. Zet de gril van je oven aan en rooster nog 10 minuten, tot de zoete aardappel mooi goudbruin en gaar is.
Snipper ondertussen de sjalotten, knoflook en peper. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een brede hapjespan en fruit hierin de sjalotten, knoflook en peper 5-7 minuten tot glazig. Pureer de tomatenblokjes met een staafmixer of blender. Voeg de tomatenpuree, ½ eetlepel ahornsiroop, 1,5 theelepel kardemompoeder en 1 theelepel komijnpoeder toe aan de pan. Fruit 1-2 minuten. Schenk de gepureerde tomatenblokjes erbij. Rasp de schil van de limoen erboven. Voeg 250 ml water toe, breng aan de kook en laat 10 minuten al pruttelend indikken.
Leg de geroosterde aardappelplakken een beetje dakpansgewijs in de tomatensaus. Ze hoeven niet helemaal bedekt te worden door de saus. Dek de pan af en laat nog 10 minuten pruttelen. Garneer met grof gehakte peterselie en geef er partjes limoen bij.
Dit recept vraagt om gerookt paprikapoeder. Mocht je dat niet in huis hebben, dan kun je gewoon paprikapoeder gebruiken. Maar we raden je aan er zeker naar op zoek te gaan (bij delicatessenwinkels of Dille en Kamille heb je het meeste succes) omdat een snufje van het poeder de simpelste sauzen of geroosterde groenten een complexe, diep rokerige smaak geeft.
Bijgerecht 4 personen:
500 gr pastinaken
500 gr zoete aardappel
1 tl gerookt paprikapoeder
snufje chilivlokken
2 el olijfolie
zout en peper
Verwarm de oven voor op 220°C. Breng ruim water in een pan aan de kook. Was de zoete aardappels en pastinaken grondig. Snijd de pastinaken in de lengte in ongeveer 6 parten. Kook ze 3 minuten, zodat ze straks in de oven tegelijk klaar zijn met de zoete aardappels. Snijd ook de zoete aardappels in de lengte in parten. Leg ze samen met de pastinaken in een ovenschaal, bestrooi met paprikapoeder en chilivlokken en sprenkel de olijfolie erover. Meng door elkaar, breng op smaak met zout en peper en rooster de groenten 30 minuten in het midden van de oven tot ze knapperig van buiten en zacht van binnen zijn.
750 gr zoete bataat
750 gr winterwortel, in grove stukken
100 ml melk
60 gr boter
1 el gemalen komijn
2 el verse koriander, gehakt
snufje cayennepeper
Schil de zoete bataten met een dunschiller en snijd ze in grove stukken. Kook de aardappel en wortel in water met wat zout in 20-25 minuten gaar. Giet de groente af en laat ze op zacht vuur nog 15 seconden droog stomen. Stamp de groente met de stamper tot een grove puree en meng de melk, boter, komijn, koriander en cayennepeper erdoor. Breng op smaak met zout en peper. In deze puree van wortelgroenten kun je ook pompoen, knolselderij, koolraap of pastinaak verwerken.
Hoofdgerecht 3 personen:
400 gr zoete aardappel
1 rode paprika
2 el olie
1 ui
2 tenen knoflook
3 cm gember
1 rode peper (naar wens)
1 volle el Mexicaanse specerijenmix
3 takken tijm
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
200 ml groentebouillon (of water)
400 gr zwarte bonen (uit blik, niet uitgelekt gewicht)
½ el honing
½ el rode wijnazijn
koriander ter garnering
zout en peper
Snijd de ui, knoflook, gember en peper fijn. Verhit de olie in een ruime pan. Fruit hierin de ui, knoflook, gember en peper tot glazig.
Snijd de zoete aardappel en paprika in blokjes van ongeveer 1,5 centimeter groot. Voeg de Mexicaanse specerijenmix en tijm toe aan de pan en fruit 1 minuut mee. Voeg de zoete aardappel en paprika toe en roer alles door elkaar. Voeg de tomatenblokjes en bouillon toe, roer om, breng aan de kook, dek de pan af en laat 15 minuten pruttelen. Giet de zwarte bonen af, spoel om en voeg toe aan de pan. Roer alles goed door elkaar. Laat nog 5-10 minuten pruttelen tot de zoete aardappel gaar is. Breng op smaak met honing, rode wijnazijn, zout en peper. Serveer het stoofpotje met bijvoorbeeld rijst of aardappelpuree en garneer met koriander.
Als Barry mag kiezen wat we ’s avonds eten, is de kans groot dat hij deze wrap kiest. Afgelopen weekend aten we het gezellig met de hele familie buiten in de tuin; een zomers feestmaal. Je kunt er naar wens ook nog blaadjes sla en feta bij serveren.
Hoofdgerecht 4 personen:
8 tortillawraps
400 gr bonen (uit blik)
1,5 ui
2 tenen knoflook
2 tl gemalen komijn
2 tl cayennepeper
3 middelgrote zoete bataten
3 el olijfolie
2 tomaten
½ rode peper
2 tl rodewijnazijn
zout en peper
Verwarm de oven voor op 210°C. Was de zoete aardappelen goed. Snijd ze overlangs doormidden en vervolgens in de lengte in 4 tot 6 lange parten, afhankelijk van de grootte van de aardappel. Leg ze in een braadslee. Sprenkel 2 eetlepels olijfolie, 1 theelepel komijn, 1 theelepel cayennepeper, zout en peper over de parten. Meng alles met je handen goed door elkaar. Rooster de zoete bataat in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten gaar en goudbruin. Maak ondertussen een grove bonenpuree en tomatensalsa. Snipper hiervoor de ui en knoflook. Giet de bonen af en spoel ze goed om. Verhit 1 eetlepel olie in een pan. Fruit de helft van de ui en knoflook tot de ui glazig is. Voeg de bonen en 150 milliliter water toe, alsmede de rest van de komijn en cayennepeper. Breng aan de kook en laat al roerend het vocht voor de helft verdampen. Stamp met een pureestamper de bonen tot een grove puree, voeg eventueel wat extra water toe als het er te droog uitziet. Houd op een laag vuurtje warm. Snijd de tomaten in kwarten en verwijder de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Voeg de overgebleven knoflook en ui toe. Snipper het rode pepertje en voeg deze ook toe. Breng op smaak met rodewijnazijn, zout en peper. Bereid de tortillawraps zoals aangegeven op de verpakking. Doe de salsa in een kommetje en zet op tafel. Schep de bonenpuree en zoete bataatparten over in serveerschalen en zet op tafel. Leg de warme tortillawraps erbij en laat iedereen zelf zijn wrap samenstellen.
olie
3 zoete bataten
1 liter bouillon
verse peterselie
citroensap
1 cm santen (kokosmelk)
zwarte peper
pindakaas
Snijd de bataten in blokjes en bak de bataten in de olie lichtbruin. Doe er beetje bij beetje de bouillon bij en laat het gaarkoken. Pureer met de staafmixer. Zet de pan terug op het vuur. Voeg de gehakte peterselie toe en roer de peper en een beetje citroensap erdoor. Voeg ook al roerend de pindakaas en de santen erdoor. Laat even intrekken en wat afkoelen.
Met oud brood soppen of wat cassave chips erbij……..echt heerlijk.
Met dit recept kun je volop experimenteren; bijv. gehakt erdoor of restjes groenten........
Serveer met couscous- of linzensalade. Lekker met fêta of geitenhangop (zie recept op de website).
Hoofdgerecht 2 personen:
600 gr zoete aardappel
8 gedroogde dadels
1 kleine rode ui
50 gr hazelnoten
4 el olijfolie
1,5 tl ras el hanout (Marokkaans kruidenmengsel, ook goed biologisch goed verkrijgbaar)
7 gr munt
½ limoen (of 1,5 el azijn)
snufje chilivlokken naar wens
zout en peper
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de zoete aardappels in grove stukken. Leg ze op een bakplaat en meng er 2 eetlepels olijfolie en ras el hanout door. Breng op smaak met zout en peper en chilivlokken naar wens. Rooster de zoete aardappel ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.
Rooster ondertussen de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin. Ontpit de dadels en snijd ze in reepjes. Snijd de rode ui in zo dun mogelijke halve manen. Hak de blaadjes munt grof. Klop een dressing van 2 eetlepels olijfolie, het sap van de limoen, zout en peper. Meng alle ingrediënten met de dressing voorzichtig door elkaar en serveer direct.
Biologische boerderij Landzicht
Broekseweg 2a
3291 LA Strijen
Telefoon: 06-14110152
E-mail: info@groentenabonnement.nl
Privacy statement | Powered by The Dare Company | Vormgeving en illustraties: Janna Kool