Verwarm de oven voor op 180 C. Schil de aardappels en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Laat ze iets afkoelen en snijd ze in dunne plakjes. Meng de crème fraïche met het zout, de nootmuskaat, peterselie en peper. Fruit de uit in de boter. Voeg de zuurkool toe en bak het mee. Snijd de appel in dunne plakjes en voeg samen met de jeneverbessen toe aan de zuurkool. Voeg de bouillon toe en laat het op een laag vuur 10 minuten meepruttelen. Vet een ovenschaal in. Verdeel hierin de aardappelschijfjes en zuurkool in laagjes. Giet als laatste laag de crème fraïche er overheen. Bak de gratin ongeveer 30 minuten en strooi 10 minuten voor het einde de geraspte kaas erover.
400 gr aardappels
150 ml crème fraïche
nootmuskaat
2 takjes peterselie, fijngehakt
1 el margarine
1 grote ui, gensipperd
500 gr zuurkool
1 appel
eventueel jeneverbessen
1 kop groentebouillon
50 gr geraspte Parmezaanse kaas
zout en peper