Kook de rijst gaar en laat afkoelen. Breng in een pan ruim water aan de kook en kook hierin de kool 5 minuten (eventueel lelijke buitenste bladeren verwijderen). Laat de kool uitlekken en iets afkoelen. Trek er voorzichtig 8 grote bladeren af en laat deze los van elkaar op een theedoek uitlekken. Hak het uitgelekte hart van de kool fijn. Fruit de ui in de boter. Voeg de rijst toe en laat enkele minuten meefruiten. Schep er de fijngehakte kool door en bak deze 10 minuten onder voortdurend omscheppen. Hak de feta tot korrels en voeg deze samen met de walnoten toe aan het koolmengsel. Laat even meewarmen en breng op smaak met zout en peper. Snijd van de 8 mooiste koolbladeren de harde nerf weg zonder het blad in tweeen te snijden. Leg overdwars op het midden van elk blad 1/8 deel van het koolmengsel. Vouw eerst de zijkanten er over en vervolgens de onderkant. Rol het blad nu verder op. Vet een ovenschaal in en leg de koolpakketjes in de schaal. Schenk er de tomatensap over. Dek de schotel af met aluminiumfolie en smoor de pakketjes in een voorverwarmde oven van 200C in ca. 35 minuten verder gaar. Giet om uitdrogen te voorkomen er eventueel tijdens het bakken nog wat tomatensap over. De koolpakketjes kunnen ook worden gaargesmoord in een goed afgesloten braadpan op matig vuur.
50 gr droogkokende rijst ongeveer
1 kg kool (savooije- spits- of witte kool)
1 fijngesnipperde ui
40 gr boter
100 gram fetakaas
25 gram fijngehakte walnoten
1 1/2 dl tomatensap