Dit recept is gebaseerd op een traditionele Perzische Nieuwjaarssoep die Ash Reshteh heet. Het is een goedgevulde soep met kruiden, noedels en bonen. NIeuwjaar of niet, we krijgen geen genoeg van deze soep. De noedels symboliseren geluk en voorspoed en dat kunnen we natuurlijk het hele jaar wel gebruiken.
Hoofdgerecht 2 personen of voorgerecht 4 personen:
1 struik bleekselderij
2 tenen knoflook
1 grote ui
1 tl kurkuma
50 gr dille
50 gr platte peterselie
50 gr koriander
1 bouillonblokje
150 gr eiernoedels
2 el olijfolie
400 gr gemengde bonen (niet uitgelekt gewicht)
eventueel wat fêta
eventueel knapperige uitjes
zout en peper
Snipper de knoflook en snijd de bleekselderij in dunne plakjes. Verhit 1 eetlepel olie in een soeppan en fruit hierin de knoflook en bleekselderij 5 minuten. Voeg 1 liter water en het bouillonblokje toe. Hak de dille, peterselie en koriander fijn. Voeg de kruiden toe aan de soep en breng aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes pruttelen. Snijd ondertussen de ui in ringen. Verhit de overige eetlepel olie in een koekenpan. Fruit hierin de ui. Voeg de kurkuma toe en fruit de ui zachtjes tot het heerlijk zacht is. Voeg het uimengsel toe aan de soep. Giet de bonen af en voeg ze na 20 minuten toe aan de soep. Kook de soep nog 10 minuten. Voeg net voordat je gaat eten de noedels toe en kook die zo lang als op de verpakking aangegeven staat. Breng de soep op smaak. Serveer de soep naar wens gegarneerd met fêta en knapperige uitjes.