Dit is een krokante variant op de standaard boerenkoolstamppot.
Gerecht voor 4 personen
1 kg kruimige aardappelen
400-500 gr fijngesneden boerenkool
200 gr zongedroogde tomaatjes op olie
200 ml melk
50 gr boter
4 el olijfolie
1 laurierblad
1 nootmuskaat bolletje
zout en peper uit de molen
Verwarm de oven voor op 180C. Doe de melk met de laurier in een steelpan en laat op een heel laag vuur trekken. Doe de boerenkool in een grote kom, voeg olijfolie, zout en peper toe en hussel grondig om. Spreid uit over 1 of 2 met bakpapier beklede bakplaten (hoe dunner op de plaat, hoe knapperiger de boerenkool wordt). Laat ongeveer 15 minuten in de oven knisperig worden, schep halverwege om.
Schil intussen de aardappelen, snijd in stukken en kook gaar in water met wat zout. Schep de tomaatjes uit de olie en snijd ze fijn. Zet ze nog even weg. Doe de boter bij de melk in de pan zodat de boter alvast kan smelten. Rasp er lekker veel nootmuskaat boven. Giet de gare aardappelen af, laat even uitstomen en stamp fijn. Meng de warme botermelk door de aardappelen en klop tot smeuïg. Voeg eventueel nog wat olie van de tomaatjes toe. Breng op smaak met flink wat versgemalen peper. Meng ¾ van de boerenkool erdoor. Schep op 4 borden. Strooi de rest van de boerenkool en de tomaatjes erover.