NIEUW: Speltpasta

Speltpasta aanvragen

SPELT (PASTA): een vitale gezondmaker!

Speltgraan is in razendsnel tempo een comeback aan het maken. Dit is mede te danken aan de smaak die speltgraan heeft en het bekend worden van de vele gezonde eigenschappen van spelt. Verschillende van de toegekende eigenschappen zijn voor ons als boer niet controleerbaar en dus ook niet door ons hard te maken.

VITALITEIT:

Wat we echter wel kunnen zeggen over spelt, en dat is één van de redenen waarom we zo enthousiast zijn, is dat het gewas op het land over een enorme vitaliteit beschikt, waardoor de planten nagenoeg onvatbaar zijn voor ziekten. Dit raakt de kern waarom we biologisch telen. Alleen vitale gewassen, die zonder kunstmatige chemische afhankelijkheid op kunnen groeien,  kunnen ons in ziens deze vitaliteit overbrengen aan mens en dier. Biologische spelt zit hiermee in de kopgroep. Bovendien zorgen de wortels en het stro van de planten voor een verbetering van de bodemvruchtbaarheid. Hierdoor kunnen ook de gewassen die we na de spelt telen beter groeien, kortom; voor ons is spelt een vitale gezondmaker.

 

NIEUW: Speltpasta

 

PASTA:

Dat is nog niet alles. De door ons geteelde spelt heeft juist die eigenschappen die nodig zijn om er pasta van te kunnen maken; en dat doen we. Kneden, vormen, drogen, verpakken, alles kleinschalig en met behulp van onze Italiaanse pastamachine. De pasta is er in verschillende vormen, het is lekker en licht verteerbaar en ook nog eens snel klaar. (recepten)Door de verkoop van onze pasta hopen we dat de teelt van spelt op onze boerderij een blijvende plaats in gaat nemen. 

 

NIEUW: Speltpasta
NIEUW: Speltpasta

Teelt van spelt

De speltteelt rouleert mee in ons afwisselende bouwplan met o.a. groenbemesters, aardappelen en groenteteelt, zo houden we de bodem waarop we telen schoon en vruchtbaar.
Spelt is zeer geschikt om biologisch te telen. Het is een wintergraan, zoals we dat noemen, en wordt gezaaid tussen oktober en december.

De plantjes ontkiemen en groeien snel waardoor ze het onkruid onderdrukken. Ook kunnen ze goed tegen de onkruidbestrijding met de eg. De rijping van spelt vindt plaats van onder naar boven, van de wortels naar de aren, dit in tegenstelling tot andere graansoorten.

De aren van spelt zijn lang en dun en staan duidelijk gebogen als ze rijp zijn. In de maand juli of augustus wordt de spelt geoogst met een combine/maaidorser. Na het dorsen is de korrel nog steeds ingesloten door de graanhuls, die de korrel beschermd. Wij laten de spelt pellen en malen tot meel. Daarna kan het worden verwerkt.

Biologisch én erkend streekproduct

Mees geniet ervan zijn eigen geteelde spelt te verwerken tot pasta. Op het pellen en malen na, wordt het hele productieproces uitgevoerd op onze boerderij. De pasta heeft daarom het landelijk keurmerk ‘Erkend Streekproduct’ (registratienummer HW003) ontvangen, waar we best trots op zijn!

Het landelijke keurmerk ‘erkend streekproduct’ wordt beheerd door de stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN). www.erkendstreekproduct.nl.
Daarnaast is de speltpasta, voor ons vanzelfsprekend, biologisch. Het draagt het biologische keurmerk van Skal. Boerderij Landzicht is geregistreerd bij Skal onder nummer 6216.

Lees meer over ons
NIEUW: Speltpasta
NIEUW: Speltpasta

Prijs en verkrijgbaarheid

De zakjes speltpasta zijn bij het abonnement verkrijgbaar voor onze abonnees. Bij het abonnement kan een zakje speltpasta éénmalig worden besteld of per 1, 2, 3 of 4 weken. De prijs van een zakje van 250 gram (reken maximaal op 70 gram p.p.) is €3,25.
Bestaande abonnees kunnen onze speltpasta aanvragen met dit formulier!

De pasta is ook verkrijgbaar in diverse winkels in de regio. De adviesprijs van een zakje van 250 gram (reken maximaal op 70 gram p.p.) is € 3,75.

De verpakking van de pasta is, op de metalen sluiting na, volledig composteerbaar. Bent u in de gelegenheid om de verpakking na gebruik weer in te leveren op het afhaal/aankoopadres? Wij zorgen er voor dat de verpakking samen met strorijke kippenmest en groenteafval weer een prima bemesting oplevert. En wie weet groeit er een volgend jaar weer spelt op.

Neem een abonnement

Volg ons op facebook en twitter

Powered by HVMP Internet Marketing
Vormgeving en illustraties: Janna Kool